14 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Azdavay kadını kültürünü yaşıyor

KASTAMONU'NUN doğa ve av turizminde önemli bir paya sahip ilçesi Azdavay’da yaşayan kadınlar, 300 yıllık geçmişe sahip yöresel kıyafetlerini günlük yaşamın her alanında kullanmaya devam ediyorlar.

Entari, kuşak, önlük, delme, şerit, paçalı don, tekke ve yazmadan oluşan yöresel kıyafet, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Azdavay’daki dokuma tezgahlarında üretilen yöresel kıyafetler, gelenek halinde anneden kıza, kayınvalideden geline aktarılıyor.

Yöre kadınları, entari, kuşak, önlük, delme, şerit, paçalı don, tekke ve yazmadan oluşan yöresel kıyafeti günlük yaşamın her alanında kullanıyor. Azdavay kadını folklorunu yaşatırken, yerli ve yabancı turistler de bu kıyafetlere büyük ilgi gösteriyor.Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, ilçenin yöresel kıyafetini Dünya folklor literatürüne ‘’folklorik kıyafet’’ olarak aldırmayı başardıklarını hatırlattı. Yörede genç kızların bu kıyafetleri sadece özel günlerde giymeyi tercih ettiğini anlatan Civelek, yöresel kıyafetin gelecek yıllara aktarılması için çalıştıklarını kaydetti. Civelek, şöyle konuştu: ‘’Yöremize ait bu kıyafetlerin yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi var. Geleneksel olarak kadınlarımızın giydiği kıyafettir. Tamamen el dokuma tezgâlarında üretilen ürünlerden oluşur. Dünya folklor literatürüne folklorik kıyafet olarak girmeyi başarmıştır. İlçemize gelen yerli ve yabancı turistlerde de ilçemizde bulundukları sırada bu kıyafetleri giyerler. Bu anlamda adeta bir kültür abidesidir. Azdavay kıyafeti kültür değeri yüksek kıyafettir. Sadece Azdavay’ı değil, Türkiye’yi, Türk milletini temsil eder. Biz de bunu elimizden geldiği kadar tanıtarak, özendirerek yaşatmaya çalışıyoruz.’’

14.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Azdavay kadını kültürünü yaşıyor

  “Küçük talebeler” gazetemizi ziyaret etti

  Otobüs şoföründen 3. şiir kitabı

  Uçak kazası, “İspanyol kardeşliği’’ni doğurdu

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.