26 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Türk-İslâm eserleri ziyaretçileri büyüledi

KÖRFEZ ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri’nin başşehri Abu Dabi’de “İslâm: İnanç ve İbadet” temalı sergi açıldı. Emirates Palace Oteli’nin lobisinde yaklaşık 600 metre karelik bir alana kurulu serginin açılışını Abu Dabi Kültür ve Miras Otoritesi (ADACH) başkanı Sultan bin Tahnun El Nahyan yaptı.

Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ADACH’ın işbirliğiyle gerçekleştirilen ve birçoğu müzelerinin bile hiç dışına çıkmadığı 150 civarında eserden oluşan İslâm tarihi eserleri sergisi 10 Ekim’e kadar açık kalacak.

Türkiye dışına ilk defa çıkmasının yanında bazılarının yine ilk defa sergilendiği eserlerin büyük kısmı Osmanlı’nın zirvede olduğu 14’üncü ve 17’inci yüzyıllara ait iken aralarında tarihi daha önceki dönemlere giden Emeviler döneminden kalma 7. yüzyıla ait kılıç gibi farklı İslâmî eserler de var.

Sergilenen eserler arasında hat san'atı örnekleri, minyatür resimler, mushaf, üzerleri işlenmiş ipek kumaş, mermer oyma, seccade, tespih, mumluk ve avize, rahle, zemzem şişesi ile Kur’ân-ı Kerim mahfazası, Peygamber Efendimiz’in ayak izinin modeli, Kâbe örtüsünden parçalar ve Kâbe’nin kilit ve anahtarları bulunuyor. Yetkililer, Topkapı Sarayı Müzesi’nden 103, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nden 36, Konya Mevlânâ Müzesi’nden 12, Ankara Etnoğrafya Müzesi’nden 3, Galata Mevlevîhanesi’nden 1, Millet Kütüphanesi’nden 5 ve Beyazıt Kütüphanesi’nden de 1 adet eserin sergiye dahil edildiğini ifade etti.

26.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Türk-İslâm eserleri ziyaretçileri büyüledi

  Bir kaşif; Fuat Sezgin

  www.sonpeygamber.info artık kütüphanenizde

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.