03 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

Halifenin mülkü - HAYREDDİN EKMEN

Halîfe Hârûn Reşîd, hanımı Sitti Zübeyde’yi çok severdi. Fakat bir gün her nasılsa aralarında bir münâkaşa çıktı. Bu ağız dalaşında Hârûn Reşîd o kadar hiddetlendi ki hanımını huzurundan kovdu ve şöyle dedi:

“Yanımdan git! Eğer bu geceyi benim mülkümde geçirirsen benden üç talakla boşsun!”

Kızgınlık ânında söylenmiş bu söz, öyle bir sözdü ki, yerine getirilmesi mümkün değildi. Koca Abbâsî mülkünden bir gece içinde çıkmak mümkün değildi. Bu durumda her hâlükârda hanımı kendisinden boş olacaktı.

Hârûn Reşîd, siniri yatışınca dediğine çok pişman oldu. Ancak söz bir kere ağzından çıkmıştı. Şimdi çok sevdiği hanımından boşanmış olacaktı. Zamanın âlimlerine bu mevzuyu anlatarak bir çâre bulmalarını istedi. Fakat danıştığı âlimler buna bir çâre bulamadılar. O gün başka bir devletin sınırları içinde geceyi geçirmesi mümkün değildi. Âlimlerden biri şu tavsiyede bulundu:

“Ey Emîrü’l-mü’minîn! İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe Hazretlerinin genç bir talebesi var. Harika bir ilme ve zekâya sahiptir. Sizin meselenizi ancak o halleder.”

Hârûn Reşîd, hemen adam göndererek Ebû Yûsuf Hazretlerini saraya dâvet etti. İmâm Ebû Yûsuf gelince, yaşadığı hâdiseyi ona anlattı. Ebû Yûsuf Hazretleri biraz düşündükten sonra çâreyi buldu. Halîfe Hârûn Reşîd’e şöyle buyurdu:

“Hanımınız bu geceyi mescidde geçirsin. Çünkü mescidde kimsenin sâhipliği yoktur. Mescidler sizin mülkünüz değildir. Nitekim Cenâb-ı Allah ‘Mescidler Allah içindir. (Tevbe Sûresi: 18)’ buyuruyor.”

İmâm Ebû Yûsuf’un dediği gibi Zübeyde Hâtun o geceyi mescidde geçirdikten sonra ertesi gün saraya döndü. Halîfenin rûhunu azab içinde bırakan bir mesele de böylece halledilmiş oldu.

Bu hâdise üzerine Hârûn Reşîd, İmâm Ebû Yûsuf’un zekâsına ve ilmine hayran kaldı. Daha sonra onu temyiz reisliğine (Kâdiü’l-Kudât), yâni baş kâdılığa tayin etti.

03.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  Bir Sahabenin Günlüğü

  SOHBET İKLİMİ

  RAMAZANİYE

  PEYGAMBER KISSALARI

  MİNİ HİKÂYELER

  RAMAZAN HÂLLERİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  İLMİHAL

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.