03 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

PEYGAMBER KISSALARI

Hz. İbrahim’in (as) görüp şaşırdığı hayvanlar hakkındaki soruları - AHMET ÖZDEMİR

Baba, anne ve oğul birlikte yola koyuldular. İbrahim (as) mağaradan ilk olarak çıktığı için, her şeyi yeni görüyordu. İbrahim (as), mağaradan çıkınca, yeryüzünde gezen, dolaşan hayvanlara, yaratıklara bakıyor, bakıyor da, anne ve babasına sorular soruyordu. Deve hakkında:

“Bu, nedir?” diye soruyor, babası da, onun, deve olduğunu haber veriyor:

“Bu, devedir!” diyordu.

İbrahim (as), ineği görünce soruyor. Babası: “İnektir!” diyordu.

İbrahim (as), atı görünce soruyor. Babası: “Attır!” diyordu.

İbrahim (as), koyunu görünce soruyor. Babası: “Koyundur!” diyordu.

İbrahim (as); yeryüzünde gezip dolaşan hayvanları görünce, kendi kendine:

“Her halde, şu yaratıkların bir Rabb’i olması gerekir!” dedi.

İbrahim’in (as) mağaradan çıkışı, güneşin batışından sonra idi. İbrahim (as) başını göklere doğru kaldırıp baktığı zaman, bir yıldız görmüştü ki, o, Müşteri yıldızı idi. Allah, İbrahim’in (as), Yıldızı, Ay’ı, Güneş’i görüşünü ve Hakka erişini Kur’ân-ı Kerim’de şöyle açıklamaktadır:

“Biz İbrâhim’e (şirkin çirkinliğini gösterdiğimiz gibi) imanında yakîne, kesinliğe ulaşması için göklerin ve yerin muhteşem hükümranlığını da öylece gösteriyorduk. Gece bastırınca İbrâhim(as) bir yıldız gördü, ‘(İddianıza göre) Rabbim budur!’ dedi. Yıldız sönünce de ‘Ben öyle sönüp batanları İlâh diye sevmem!’ dedi. Sonra ayı, dolunay halinde doğmuş vaziyette görünce ‘(İddianıza göre) Rabbim budur!’ dedi. Sonra o da batınca: ‘Rabbim bana doğru yolu göstermeseydi, mutlaka sapmışlardan olurdum!’ dedi. Daha sonra güneşi doğarken görünce (iddianıza göre) ‘Rabbim, her hâlde budur, bu hepsinden daha büyük!’ Batıp kaybolunca da: ‘Ey halkım, ben sizin Allah’a şerik koştuğunuz şeylerden berîyim. Ben batıl dinlerden uzaklaşarak, yüzümü, gökleri ve yeri yaratan Rabbülâlemin’e yönelttim, ben asla sizin gibi müşrik değilim!’ dedi.” (En’am Sûresi, 75-79)

“Rabbi ona: ‘Kendini canı gönülden Hakka teslim et!’ deyince o derhal: ‘Âlemlerin Rabbine teslim oldum’ demişti.” (Bakara Sûresi, 131)

Bu âyet-i kerimelerde ifade edilen hakikat; İbrahim’in (as) Allah’tan başkasına ibadet eden zavallılara, gittikleri yolun yanlış ve inançlarının batıl olduğunu göstermesidir.

Nitekim Hz. İbrahim (as) bir yıldız görerek, “Bu benim Rabbim olacak ha!” dedi. Önce bir yıldızın, Rab olabileceğini uzak görerek etrafındakilere bir tarizde bulundu. Çok geçmeden o yıldız batınca, “Ben batanları sevmem” diyerek ilâhlık ve kullukta sevginin en önemli esas olduğunu ve buna karşılık batmanın ilâhlık değil, bilâkis yaratılmışlık ve yok olma delili olduğunu ifade etmiştir. Bu sebeple de böyle varlıkları ilâh zannetmenin, sonu boşa çıkacak bir sapıklık olduğunu, Rabbin zevalden berî olan bir yaratıcı kudret olması gerektiğini anlatmıştır.

03.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  Bir Sahabenin Günlüğü

  SOHBET İKLİMİ

  RAMAZANİYE

  PEYGAMBER KISSALARI

  MİNİ HİKÂYELER

  RAMAZAN HÂLLERİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  İLMİHAL

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.