05 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Japon uzmandan deprem dersleri

Tohoku Üniversitesi Afet Araştırma Kontrol Merkezi Müdürü Prof. Dr. Masato Motosaka, Türkiye’deki depremlerin binalara zarar vermesinin temel sebebinin, binaların yapım aşamasındaki detayların eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Kocaeli’nde düzenlenen Uluslararası Sakarya Deprem Sempozyumu’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Masato Motosaka, sempozyumun ardından Sakarya’nın Adapazarı ilçesindeki binalarda inceleme yaptı.

Masato Motosaka, yaptığı açıklamada, Türkiye’ye 1999 yılındaki Marmara ve Düzce depremleri sonrasında da geldiğini ve çeşitli incelemeler yaptığını belirtti.

Türkiye’deki binaların inşaatlarında bazı eksikler gözlemlediğine dikkati çeken Masato Motosaka, kolonların gerektiği gibi inşa edilmediğini belirterek, ‘’Depremin ardından Sakarya’ya geldim. O dönemde kuvvetli yer hareketinin İzmit ve Sakarya caddelerindeki minarelerin ve binaların incelenmesi çalışmalarında bulundum. İzmit Caddesi’ndeki 5 katlı binaların çoğu yıkıldı. Bunun temel nedeni cadde boyundaki binaların kolonlarının ve temellerinin zayıf olması. Özellikle birinci katlarda yerden kazanmak için kolon sayısı azaltılmış’’ diye konuştu.

Türkiye’deki depremlerin yıkıcı olmasının nedenini binaların kaliteli inşa edilmemesiyle ilişkilendiren Masato Motosaka, bina inşaatında yönetmeliklere uygun hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Adapazarı’nın 10 yıl önceki ve sonraki halini gördüğünde şok yaşadığını ifade eden Masato Motosaka, ‘’5 katlı binalar tamamen yok olmuş. Bunun yerine iki veya üç katlı binalar yapılmış. Bu durum mühendislik açısından anlamsız. Ne için 5 katlı binalar yapılmasın? Yeter ki binalar güzel bir şekilde dizayn edilsin. Gökyüzündeki alanları ne için heba ediyoruz? Gökyüzü insanların kullanımına açık. Mühendislik 5 katlı binaların yapımına olanak tanıyor’’ dedi.

“KOLONLARIN KARE ŞEKİLDE

İNŞA EDİLMESİ GEREKİYOR”

İnşaat ve mühendislik hatalarına da değinen Masato Motosaka, özellikle kolonların yanlış yapıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

‘’Türkiye’deki binaların kolonları dikdörtgen şekilde yapılıyor. Binaların yatay yöndeki hareketlerinin eşit kuvvette olması lâzım. Çoğu zaman Türkiye’deki dükkân açılımından dolayı kolonların yataydaki bir yönü zayıf bırakılıyor. İki yöndeki kuvvetlerin eşit şekilde olması lazım. Kolonların kare şekilde inşa edilmesi gerekiyor. Ayrıca, binaların bitişik nizam olması nedeniyle yıkım artıyor. Binaların deprem anında öz karakterlerini göstermemeleri ve iki binanın birbiriyle çarpışması (çekiç etkisi) nedeniyle yıkımlar artıyor. Binalar arasında kesinlikle belirli bir mesafe bırakılması gerekiyor. Bir örnek vereyim. 10 metrelik bina için yatay yönde 10 santim arayla bina olmaması gerekiyor. Komşu iki binanın yüksekliği 10 metreyse, aralarında 20 santimetre mesafe olması gerekiyor. Böylelikle deprem anında binalar salınım yaparken birbirlerine çarpmasın. Binaların yüksekliğiyle doğru orantılı olarak mesafenin açık bırakılması gerekiyor.’’

Japonya’da binaların yönetmeliklere ve kurallara uygun olarak hazırlandığını ifade eden Masato Motosaka, bu sebeple büyük depremlerde can kaybının asgarî düzeyde kaldığına dikkati çekti. Sakarya / aa

05.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KONUŞMADAKİ EN ÇOK DİKKAT ÇEKEN CÜMLE

  “Komutan beni kafaya takmış”

  Yine havan topu vak’ası

  Osmanlıcada geç kalındı

  DÜNYAYI BEKLEYEN KURAKLIK TEHLİKESİ

  Yasama akademisi kuruluyor

  Mecliste ilk gündem tezkere

  Militarist eğitimden kurtulmalıyız

  Seferihisar, ilk ‘yavaş şehir’ olacak

  Deniz Feneri’nden Endonezya’ya yardım

  Dâvâ açılana kadar eyleme devam

  Ergenekon dâvâsı, hukuk devletine götürüyor

  Erzurum Valisi merkeze alındı

  Gül, Fransa'ya gidecek

  Üniversite için ek şans başladı

  Askerî araç devrildi: 9 yaralı

  "Devrimci Karargâh" operasyonunda 8 tutuklama

  Edirne sağnak yağışa teslim

  Japon uzmandan deprem dersleri

  İnşaat işçilerine inşaatta eğitim

  Okullarda internet, artık daha güvenli

  112’ye gelen 15 bin çağrının 450'si gerçek çıkıyor

  DTP, 3. Olağanüstü Büyük Kongresini yaptı

  Yeşilırmak’ta ürküten kirlilik

  Elma var, müşteri yok

  1 kilogram baklavayı, 2 dakika 8 saniyede bitirdi

  Amasra’ya turist denizden gelecek

  Yeni Asya, ‘Bilgi Çadırı’nda

  Kavgayı ayırmak isteyen polis yaralandı

  Pistten çıkan uçak çamura saplandı

  Kanalizasyon’da altın bulundu

  On günlük bebeği terk ettiler

  Yanlışlıkla 2 yaşındaki kızını vurdu

  Pazar’da yüksek okul heyecanı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.