05 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Seferihisar, ilk ‘yavaş şehir’ olacak

İtalya’dan doğan ve teknolojiden yararlanarak toplulukların yerel kültürlerini ve özelliklerini koruyarak, birlikte çalışmak ve yaşanabilir bir gelecek planlamak amaçlarına yönelik ağa sahip ‘’Cittaslow (Yavaş Şehir)’’ için Türkiye’nin ilk adayı olan İzmir’in Seferihisar ilçesinde, birliğe kabul edilme çalışmaları sürdürülüyor.

Cittaslow üyeliği kapsamında mahalleleri ziyaret ederek, vatandaşlara bilgi veren Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2010 yılında birliğin ‘’Salyangoz’’ logosunu almayı beklediklerini belirtti. Soyer, üyelik için gerekli olan 60 kriteri yerine getirebilmek amacıyla yoğun şekilde çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

‘’Kasım ayı içerisinde İtalya’daki Cittaslow kentleri toplantısına dâvet edildik. Toplantıda 60 kriter için yaptığımız çalışmaları dosya halinde sunacağız. Sunumumuzun ardından yaklaşık 2 ay sonra İtalya’dan Seferihisar’a heyet gelecek ve dosyada belirttiğimiz çalışmaları denetleyecek. 2010’da Salyangoz logosunu alıp, dünyanın ilk Müslüman Cittaslow kenti olacağımızdan eminim.’’

Seferihisar’ın tabiatıyla, tarihiyle, tabiî kaynaklarıyla istenilen kriterlerin bir çoğuna sahip olduğunu dile getiren Soyer, kalan kriterler için yoğun tempoda çalıştıklarını söyledi.

Soyer, ‘’Bu bir hayal değil, Seferihisar çok kısa süre sonra tüm dünyanın tanıdığı bir yer olacak. Amacımız tüm dünyadaki sakin kentler içinde en çok aranan, en çok tercih edilen yer olmak’’ dedi. Yavaş şehirler yasasına göre, bir ülkeden ilk üyelik alan merkezin, o ülkenin başşehri olduğunu ifade eden Soyer, ‘’Bundan böyle ülkemizde yavaş şehir olmak isteyen yerler, Seferihisar’ın referansıyla birliğe başvurabilecekler. Bu bizim için büyük prestij. Ben önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin bir yavaş şehirler ülkesi olabileceğine inanıyorum’’ diye konuştu. İzmir / aa CİTTASLOW NEDİR? İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, ‘’yavaş şehir’’ anlamına geliyor. Alınan bilgiye göre, 1986 yılında Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak, İtalya’nın Barolo şehrinde ‘’Yavaş Yiyecek Birliği’’ oluşturuldu. 1989’da Paris’te uluslar arası boyut alan birliğin, bugün 100’den fazla ülke temsilcisinden oluşan 80 bin üyesi bulunuyor. Yavaş Yiyecek kavramından yola çıkan ‘’Yavaş Şehir Hareketi’’nin temeli ise 1999 yılında İtalya’nın Chianti bölgesindeki Greve şehrinde, 30 kadar Yavaş Yiyecek şehrinin katılımı ile atıldı. İlk bildirgede, küreselleşmenin insanlar arasındaki iletişimi, kaynaşmayı ve değişimi kolaylaştırmasına karşılık farklılıkların törpülenerek, tek bir model insan oluşturmaya doğru gittiği ve sonunda sıradanlığın hakim olacağı bir düzenin oluşturulacağı konusunda endişeler bulunduğu dile getirildi. Bu muhtemel sonuçların engellenmesi, yerel değerlere sahip çıkılması, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla Yavaş Şehirler kavramı çerçevesinde bir ağ oluşturuldu. Yavaş Şehir olabilmek için çevre politikaları, alt yapı, şehrin dokusunun kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler gerekiyor. Bu şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan merkezler, düzenli olarak denetimden geçiriliyor. ‘’Yavaş Şehir Hareketi’’nin oluşturduğu ağda, 17 ülkeden 114 şehrin bulunduğu bildirildi.

05.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KONUŞMADAKİ EN ÇOK DİKKAT ÇEKEN CÜMLE

  “Komutan beni kafaya takmış”

  Yine havan topu vak’ası

  Osmanlıcada geç kalındı

  DÜNYAYI BEKLEYEN KURAKLIK TEHLİKESİ

  Yasama akademisi kuruluyor

  Mecliste ilk gündem tezkere

  Militarist eğitimden kurtulmalıyız

  Seferihisar, ilk ‘yavaş şehir’ olacak

  Deniz Feneri’nden Endonezya’ya yardım

  Dâvâ açılana kadar eyleme devam

  Ergenekon dâvâsı, hukuk devletine götürüyor

  Erzurum Valisi merkeze alındı

  Gül, Fransa'ya gidecek

  Üniversite için ek şans başladı

  Askerî araç devrildi: 9 yaralı

  "Devrimci Karargâh" operasyonunda 8 tutuklama

  Edirne sağnak yağışa teslim

  Japon uzmandan deprem dersleri

  İnşaat işçilerine inşaatta eğitim

  Okullarda internet, artık daha güvenli

  112’ye gelen 15 bin çağrının 450'si gerçek çıkıyor

  DTP, 3. Olağanüstü Büyük Kongresini yaptı

  Yeşilırmak’ta ürküten kirlilik

  Elma var, müşteri yok

  1 kilogram baklavayı, 2 dakika 8 saniyede bitirdi

  Amasra’ya turist denizden gelecek

  Yeni Asya, ‘Bilgi Çadırı’nda

  Kavgayı ayırmak isteyen polis yaralandı

  Pistten çıkan uçak çamura saplandı

  Kanalizasyon’da altın bulundu

  On günlük bebeği terk ettiler

  Yanlışlıkla 2 yaşındaki kızını vurdu

  Pazar’da yüksek okul heyecanı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.