20 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Lübnan’daki patlamalar İsrail işi

Lübnan’ın güneyinde önceki gün meydana gelen iki patlamanın İsrail tarafından yerleştirilen casusluk aletlerinden kaynaklanmış olabileceği bildirildi. BM Lübnan özel koordinatörü Michael Williams, patlamaların ilk belirlemelere göre, İsrail’in yeraltına yerleştirdiği algılayıcı cihazların infilâk etmesi sonucu meydana geldiğini söyledi.

Lübnan’da İsrail parmağı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Lübnan özel koordinatörü Michael Williams, Lübnan’daki esrarengiz patlamaların ilk belirlemelere göre, İsrail’in yeraltına yerleştirdiği algılayıcı cihazların infilak etmesi sonucu meydana geldiğini söyledi.

“Görünüşe göre bunlar, İsrail güçleri tarafından 2006 yılında Lübnan’daki Hizbullah örgütüyle yaşanan savaş sırasında yerleştirilmiş.” diyen BM yetkilisi, cihazların casusluk aletlerine benzediğini ifade etti. İsrail - Lübnan sınırındaki patlamaların ilkinin cumartesi gecesi, ikincisinin de pazar sabahı meydana geldiği bildirilmişti. Cihazların, Lübnan topraklarının 2 km içerisinde bulunan Hula ve Meiss el Cebel köyleri arasında yerleştirildiği kaydedildi. Lübnan’daki BM Barış Gücü’nden (UNIFIL) yapılan açıklamada “Ön göstergelere göre bu patlamalar İsrail ordusunun 2006’da yaşanan savaşta bu bölgede yerleştirmiş olduğu yeraltı cihazların ihtiva ettiği patlayıcı maddelerden kaynaklanmıştır.” denildi. Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi ise cihazların Lübnan ordusu tarafından keşfedilmesinden sonra İsrail tarafından uzaktan patlatıldığını kaydetti. İlk bulguların ispatlanması halinde, İsrail’in Lübnan’daki 34 günlük savaşı durduran BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının ihlâl ettiği netlik kazanacak. İsrail, Lübnan’ın bu iddialarına resmi bir cevap vermedi. Ancak İsrail ordusundan yapılan açıklamada, pazar günkü olayın güney Lübnan’da özellikle İsrail sınırındaki Şiî kırsal alanlarda Hizbullah’ın askeri varlığının delili olduğu belirtildi.

UNIFIL’den İsrail’e protesto

Bu arada UNIFIL, Lübnan ordusu ile barış güçlerinin arazide araştırma yaptıkları sırada insansız hava araçlarının üzerlerinde uçmasından dolayı İsrail ordusunu protesto etti. UNIFIL’den yapılan açıklamada, Lübnan askerlerinin makineli tüfekler ve hafif silâhlarla insansız hava araçlarına ateş açtığı kaydedildi. BM yetkilisi Williams, insansız hava araçlarının kullanılmasının, Lübnan egemenliğinin ve 1701 sayılı BM kararının açıkça ihlâli olduğunu ve bilhassa güneydeki gerginliğin azalmasına fayda sağlamayacağını dile getirdi.

20.10.2009


 

İran’da ölü sayısı arttı

İRAN’DA Devrim Muhafızları’nı hedef alan saldırıda ölü sayısının 42 olduğu bildirildi.

İran Resmi Haber Ajansı IRNA, hastane kaynaklarına dayanarak, ülkenin güneydoğusundaki Sistan_Belucistan eyaletinde önceki gün düzenlenen terör saldırısında ölenlerin sayısını 42 olarak bildirdi. Yaralılardan durumu ağır olanların ölmelerinin ölü sayısını artırdığı belirtilirken, yaralı sayısının 28 ila 50 arasında olduğu açıklanmıştı. Ölenler arasında Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutan Vekili Tuğgeneral Nurali Şuşteri ve üst düzey 4 komutan ile bölgedeki kimi aşiret liderlerinin olduğu kaydedilmişti. Saldırıyı İran_Pakistan sınırında üslenen Abdulmelik Rigi liderliğindeki ayrılıkçı ve bölücü terör örgütü Cundullah’ın üstlendiği bildirilmişti. Bu arada Saldırı sebebiyle Sistan_Belucistan eyaletinde 3 günlük genel yas ilan edildiği belirtildi. Bu arada Pakistan’ın Tahran Maslahatgüzarı’nın dışişleri bakanlığına çağrılarak, teröristlerin bu ülke topraklarını İran’a karşı terör eylemleri için üs olarak kullanmasından duyulan rahatsızlığın iletildiği açıklandı. Pakistanlı maslahatgüzarın da saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve İran’ın endişelerini ilgililere ileteceği sözü verdiği ifade edildi.

20.10.2009


 

Papandreu hükümeti güven oyu aldı

YUNANİSTAN'DA, 4 Ekim’de yapılan erken genel seçimlerin ardından kurulan Yorgo Papandreu liderliğindeki PASOK hükümeti güvenoyu aldı.

Yunanistan Parlamentosu’nun 300 üyesinden 160’ı yeni hükümete ‘’Evet’’ derken, 140 milletvekili ise ‘’Hayır’’ oyu kullandı. Parlamento’da PASOK’un 160, YDP’nin 91, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) 21, Radikal Sol İttifak Partisi’nin (SYRİZA) 13 ve Ortodoks Halk Birliği Partisi’nin (LAOS) 15 milletvekili bulunuyor.

20.10.2009


 

Kosova ve Makedonya arasında diplomatik anlaşma

KOSOVA ve Makedonya arasında diplomatik ilişki kuruldu.

Kosova Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan açıklamada, Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hüseyni ile Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski’nin, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına dair belgeyi imzaladıkları bildirildi. İlgili açıklamada, söz konusu belgenin önceki gece geç saatlerde imzalandığı kaydedildi. Öte yandan, Kosova ve Makedonya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının, iki ülke arasındaki ilişki ve anlayışın gelişmesine, aynı zamanda bölgede barış ve güvenliğe katkı sağlayacağı belirtildi.

20.10.2009


 

UNESCO, Evliya Çelebi’yi unutmadı

BİRLEŞMİŞ Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), ‘’Seyahatname’’ yazarı Evliya Çelebi’nin 400. doğum yıl dönümünü örgütün benimsediği yıl dönümleri arasına aldı.

UNESCO 35. Genel Konferansında alınan kararda, İstanbul Arkeoloji Müzesinin kurucusu arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey’in 100. ölüm yıl dönümü de UNESCO ile irtibatlı yıl dönümleri arasında yer aldı. Bu arada, 35. Genel Konferansta, UNESCO organları için düzenlenen seçimler bağlamında Türkiye, İnsan ve Biyosfer Programı Uluslararası Eşgüdüm Konseyi üyeliğine seçildi.

20.10.2009


 

Suriye’den sonra Katar da vizeyi kaldırdı

TÜRKİYE ile Katar arasında karşılıklı olarak vize kaldırıldı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında, Türkiye ile Katar arasında diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamilleri için vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasına dair mutabakat muhtırasına yer verildi.

İki ülke arasında vizenin kaldırılmasına 29 Eylül tarihinde Bakanlar Kurulu’nda karar verildi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamayan ülkeler şunlar: Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Bahama, Barbados, Batı Samoa, Belize, Brezilya, Bolivya, Bosna-Hersek, Dominika, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Fas, Fiji, Filipinler, Gambia, Grenada, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hırvatistan, Hong Kong Özel İdare Bölgesi, İran, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, KKTC, Kosta Rika, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Monako, Santa Lucia, San Marino, Seyşeller, Singapur, Solomon Adaları, Şili, Swaziland, Suriye, Tayland, Trinidad-Tobaga, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Vatikan.

20.10.2009


 

Aliya İzzetbegoviç anılıyor

YAZDIĞI kitap yüzünden yıllarca Sırp zindanlarında yattıktan sonra verdiği destansı mücadeleyle Bosna-Hersek’i kuran Aliya İzzetbegoviç, bundan 6 yıl önce 19 Ekim 2003’te hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz yıl Bağcılar Belediyesi’nin İstanbul’da düzenlediği uluslararası sempozyum ile anılan Aliya İzzetbegoviç’i anma törenlerinin bu yılki adresi, vatanı Bosna Hersek oldu. Önceki gün Bosna’ya bir ziyaret düzenleyerek İzzetbegoviç’i anma etkinliklerine katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mezarını ziyaret ederek duâ etmişti. Vefatının 6. yılında dünya genelindeki Müslümanların kapsamlı etkinlikleriyle anılan İzzetbegoviç, 1925 yılında Şamats’da doğdu ve 3 yaşındayken ailesiyle birlikte Saraybosna’ya göçtü. 19 Ekim 2003’te 78 yaşındayken Saraybosna Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybeden Boşnak lider 24 yaşındayken “İslâmcılık” suçundan 5 yıl hapis yatmıştı. Boşnakların Sırplara karşı verdiği mücadelede büyük yer tutan merhum İzzetbegoviç, 1992-1995 Bosna Savaşı’nda anahtar rol oynadı. İzzetbegoviç, 1990-1992`ye kadar Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. 1992 yılında uluslararası tarafsız gözlemcilerin kontrolü altında yapılan bir serbest referandum sonucunda Bosna-Hersek Cumhuriyeti bağımsızlığını ilân etti.

20.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.