20 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Gazze’deki dram hâlâ bitmedi

Gazze’de yaşanan insanlık dramı için konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Gazze’ye yönelik operasyonların üzerinden 9 ay geçti. Şarm-El Şeyh’te düzenlenen Gazze konferansının üzerinden 7 ay geçti. Buna rağmen Gazze’de yaşanan trajedinin yaraları hâlâ sarılamadı. Gazze’deki dram hâlâ sona ermedi. Şu anda Gazze’nin yeniden inşası için bölgeye inşaat malzemelerinin dahi girişine izin verilmiyor. Bu manzarayı, bu trajediyi gözmezden gelmek mümkün değildir” dedi.

Erdoğan: Gazze’de dram bitmedi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’ye yönelik operasyonların üzerinden 9 ay geçtiğini belirterek, “Şarm-El Şeyh’te düzenlenen Gazze konferansının üzerinden 7 ay geçti. Buna rağmen Gazze’de yaşanan trajedinin yaraları hâlâ sarılamadı. Gazze’deki dram hâlâ sona ermedi” dedi.

Başbakan Erdoğan, “Dünya Siyasetinde Orta Doğu-Sorunlu Bölgede Güvenlik Arayışı’’ konulu “İstanbul Forumu’’nun açılışında yaptığı konuşmada, Ortadoğu’da barışın tesis edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Filistin meselesinin tüm bölgesel sorunların merkezinde yer aldığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu sorun çözümlenmeden Ortadoğu’da kalıcı barış ve istikrar ortamının tesis edilemeyeceğini düşünüyoruz. Filistin’de ulusal birlik bir an önce sağlanmalı ve barış sürecinin önünün açılması için uluslararası çabalar yoğunlaştırılmalıdır. Gazze Şeridi’nde olanlara karşı tepkimizi açık şekilde ifade ettiğimizi hatırlatmak isterim. Biz, insanların acılarını artırmaktan, barışı sabote etmekten başka hiçbir amaca hizmet etmeyen uygulamaları eleştirdik. Bugün de bunu eleştiririz. Bu sadece Gazze’de olursa değil, başka nerede olursa olsun eleştiririz. Gazze’ye yönelik operasyonların üzerinden 9 ay geçti. Şarm-El Şeyh’te düzenlenen Gazze konferansının üzerinden 7 ay geçti. Buna rağmen Gazze’de yaşanan trajedinin yaraları hâlâ sarılamadı. Gazze’deki dram hâlâ sona ermedi. Şu anda Gazze’nin yeniden inşaası için bölgeye inşaat malzemelerinin dahi girişine izin verilmiyor. Bu manzarayı, bu trajediyi gözmezden gelmek mümkün değildir. Gazze Şeridi üzerindeki abluka daha fazla vakit kaybedilmeksizin kaldırılmalı ve uluslararası toplum bu yöndeki taahhütlerini yerine getirmelidir. Altını çizerek ifade ediyorum; bu hem Filistin’in, hem de İsrail’in güvenliği bakımından önemlidir. Bunu bir Müslüman olduğum için söylemiyorum, bir insan olduğum için söylüyorum.”

BÖLGEMİZDE NÜKLEAR SİLÂH İSTEMİYORUZ

İRAN'IN nükleer faaliyetleri konusuna da değinen Erdoğan, “İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası kamuoyunda mevcut olan endişelerin giderilmesi gerektiğini kesinlikle inanıyoruz. Bu konuda üzerimize düşen ne olursa olsun yerine getirmekte de kararlıyız. Nükleer silâhlar konusunda bizim tavrımız Türkiye olarak son derece nettir; biz nükleer silâhlardan tamamen arındırılmış bir bölgede yaşamak istiyoruz. Sadece İran’ın değil, bölgede nükleer silâh sahibi ya da nükleer silâhlanma içindeki her ülkenin tartışılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

20.10.2009


 

AZERBAYCAN HALKINA GÜVENİMİZ TAMDIR

“Bizim Azerbaycan halkına güvenimiz tamdır. Onların Türkiye muhabbetini biliriz. Türkiye ile Azerbaycan arasına nifak sokma çabalarına da hiçbir zaman izin vermeyeceğiz” diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, “Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve benim verdiğimiz güvencelere rağmen nifak sokma çabaları ortaya çıkarsa buna en doğru cevabı Azerbaycanlı kardeşlerimizin, kaderdaşlarımızın, tarihdaşlarımızın, soydaşlarımızın vereceğinden eminiz” diye konuştu.

BAYRAK, ŞEHİTLİK VE CAMİ AZERîLERE EMANET

Davudoğlu: “Azerbaycan'ın bağımsızlığı için Anadolu'nun her bir köşesinden, şu anda sınırlarımız içinde olmayan Balkanlar'dan, Ortadoğu'da Halep'ten gidip de Azerbaycan topraklarında şehit düşmüş şehitlerimiz ve bu şehitlerimizin üzerinde, onların gölgesinde uyuduğu bayrağımız, o şehitler için Fatiha okunan Şehitlik Camiimiz herşeyden önce Azerbaycan halkının izzetine, onuruna emanet edilmiştir. Bu onura saygı gösterileceğinden de eminiz.”

Azerbaycan’la aramıza nifak sokulmasına izin vermeyiz

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakü’de Türk şehitliğindeki Türk bayraklarının kaldırılmasıyla ilgili olarak, “Yunanistan’da Korfu Adası’nda tek bir Türk yoktur, Türk şehitliği vardır. O adada bayrağımız dalgalanmaktadır. Bizim Azerbaycan halkına güvenimiz tamdır. Onların Türkiye muhabbetini biliriz. Türkiye ile Azerbaycan arasına nifak sokma çabalarına da hiçbir zaman izin vermeyeceğiz” dedi.

Davutoğlu, Türkiye’yi ziyaret eden Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Jan Kohout ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Azerbaycan’daki Türk şehitliğindeki Türk bayraklarının kaldırılmasıyla ilgili bir soruya, şu cevabı verdi: “Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri olarak bizler için ve 72 milyon Türk halkı için Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyeti bayrağı ortak milletin bayrakları olarak aynı ölçüde azizdir. Azerbaycan topraklarımız bizim topraklarımız gibi kutsaldır. Onların işgalden kurtarılması bizim için en temel milli meselesimizin başında gelir. Bu pozisyonumuz böyle devam edecektir. Eski bir Türk deyişiyle ‘Gök yere inse Türkiye’nin bu pozisyonu değişmez.’ İlkesel bir tutumdur. İlkesel tutum çerçevesinde Azerbaycan’ın bağımsızlığı için Anadolu’nun her bir köşesinden, şu anda sınırlarımız içinde olmayan Balkanlar’dan, Ortadoğu’da Halep’ten gidip de Azerbaycan topraklarınde şehit düşmüş şehitlerimizin ve bu şehitlerimizin üzerinde onların gölgesinde uyuduğu bayrağımız, o şehitler için Fatiha okunan Şehitlik Camii’miz her şeyden önce Azerbaycan halkının izzetine, onuruna emanet edilmiştir. Bu izzet onura saygı gösterileceğini bekliyoruz, gösterileceğinden de eminiz. Bu konuda bir tereddüt yoktur. Bize söylenen geçici bir düzenleme olarak, restorasyan faaliyeti çerçevesinde bu tedbirlerin alındığıdır. Bu emanet bizim ortak emanetimizdir. Türkiye’nin dünyanın her köşesine yayılmış şehitleri vardır. Ben gittiğim yerlerde bu şehitlikleri ziyaret ederim. Yunanistan’da Korfu Adası’nda tek bir Türk yoktur, Türk şehitliği vardır. O adada bayrağımız dalgalanmaktadır. Bizim Azerbaycan halkına güvenimiz tamdır. Onların Türkiye muhabbetini biliriz. Türkiye ile Azerbaycan arasına nifak sokma çabalarına da hiçbir zaman izin vermeyeceğiz.”

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Başbaskan Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin her zeminde Azerilere güvence verdiklerine işaret eden Davutoğlu, “Güvencelere rağmen böyle nifak sokma çabaları ortaya çıkarsa buna en doğru cevabı Azerbaycanlı kardeşlerimizin, kaderdaşlarımızın, tarihdaşlarımızın, soydaşlarımızın vereceğinden eminiz. Bu konuda tereddütümüz yok ve bu konudaki çabalarımız da bundan sonra daha da artarak devam edecektir” dedi.

Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın New York ve BM’deki temaslarının birinci gündem maddesinin ve ABD Başbakın Obama’yla yaptığı ikili görüşmenin tümünün Karabağ konusuyla ilgili olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül’ün önceki ABD Başkanı Obama’yı aradığında da Karabağ sorununun ele alındığının altını çizen Davutoğlu, “Zürih’te ABD Dışişleri Bakanı Clinton’la görüştüğümde gündem maddesi imza değildi, Karabağ’dı. İşgal altındaki Azeri topraklarıydı. Kim ne söylerse söylesin Türkiye’nin bu politikası devam edecektir. İşgal altındaki Azerbaycan topraklarında işgalin bitmesi yönündeki politikamız da, bu konudaki ilkesel tutumuz da bu konuya çözüm bulunana kadar devam edecek. Türkiye açısından spekülasyona yol açacak yaklaşım, tutum değişikliği söz konusu değildir” diye konuştu.

20.10.2009


 

Teklif, etraflıca düşünülmeli

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ana muhalefet partisi genel başkanının MGK’da (Milli Güvenlik Kurulu) yer almasıyla ilgili Anayasa değişikliğine TBMM’deki çoğunluğun karar vereceğini belirterek, ‘’Bu önerinin etraflıca düşünülmesi, değerlendirilmesi gerekir’’ dedi.

Şahin, yetim çocukları kabulünde gazetecilerin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, ana muhalefet partisi liderinin MGK’da yer alması önerisini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi: ‘’Bilindiği gibi MGK’nın oluşumu Anayasa’nın 118. maddesinde düzenlenmiştir. Kimler MGK üyesi olacak, orada belirlenmiş. Eğer başka kişilerin de MGK üyesi olması arzu ediliyorsa bu bir Anayasa değişikliği gerektirir. Bu, Sayın Cumhurbaşkanımızın iyi niyetli bir değerlendirmesidir diye düşünüyorum. Ancak, böyle bir Anayasa değişikliğine karar verecek olan TBMM’dir, Anayasa’daki yeterli çoğunluktur. Ben Meclis Başkanı olarak bunun ötesinde bir şey söylemeyi gereksiz görüyorum.’’

Ana muhalefet liderinin MGK’ya katılmasının bir yararı olup olmayacağının sorulması üzerine Şahin, bu önerinin etraflıca düşünülmesi, değerlendirilmesi gerektiği belirtti. Şahin, ‘’Cumhurbaşkanımızın iyi niyetli bir önerisidir. Eğer böyle bir şey düşünülecek olursa, Meclisin ilgili komisyonları ve genel kurulun bu konuyla ilgili ciddî bir çalışma yapması gerekir kanaatindeyim’’ dedi.

BAYKAL: DEĞERLENDİRECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Gül’ün, ‘’MGK toplantılarına ana muhalefet partisinin de katılımına’’ ilişkin önerisini, bugün CHP grubunda değerlendireceklerini söyledi.

ÇİÇEK: ANA MUHALEFETİN

KATILMASI ÖNEMLİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, önerinin, üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu belirterek, ‘’Ancak reel olarak baktığınızda bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğu da ortadadır’’ dedi. Siyasi partilerin anayasa değişikliğine bakış açılarını bildiklerini dile getiren Çiçek, ‘’Ama bugünden yarına da eğer bu partilerimiz bu görüşlerinin arkasında iseler bu değişiklik de bugünden yarına hemen gözükmüyor’’ dedi.

MGK, BUGÜN TOPLANIYOR

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bugün toplanacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılacak toplantı saat 13.30’da başlayacak. Kurulun ekim ayı olağan toplantısında, iç ve dış gelişmeler ele alınacak.

20.10.2009


 

Müslümanların onuruyla yaşamasını istiyoruz

DEVLET Bakanı Faruk Çelik, “Biz sadece İslâm coğrafyasında değil, tüm dünyada İslâm’ın barış ve huzurla anılmasını ve Müslümanların onuruyla yaşamasını talep ediyoruz” dedi. Devlet Bakanı Çelik, Dünya Müslüman Birliği Genel Sekreteri Dr. Abdullah Abdul Mohsen Al Turki başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Çelik, makamında gerçekleşen kabulde, Turki ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ve bakanlığında görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünya Müslüman Birliğinin 1962 yılından beri İslâm ve Müslümanlar için faaliyetler gerçekleştirdiğine işaret eden Çelik, Türkiye’de de Diyanet İşleri Başkanlığının 85 yıldır din hizmeti sunduğunu dile getirdi. Çelik, Türkiye ile İslam ülkelerinin, birbirlerinin birikimleri ve deneyimlerinden istifade etmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, ‘’Çünkü biz sadece İslâm coğrafyasında değil, tüm dünyada İslam’ın barış ve huzurla anılmasını ve Müslümanların onuruyla yaşamasını talep ediyoruz. Bunun da gerçekleşmesi hem deneyimlerimizden istifade etmek, hem de bu tecrübeler neticesinde ayrılıkların azaltılması, birliğimizin öne çıkarılmasını sağlamakla olur’’ dedi. Bakan Çelik, Suudi Arabistan’ın yurt dışındaki Türk vatandaşları için Türkiye’ye yaklaşık 16 bin ek hac kontenjanı vereceğini bildirdi.

20.10.2009


 

Alparslan Aslan savunma yapmadı

BİRİNCİ ‘’Ergenekon’’ davasının tutuklu sanığı Alparslan Arslan, konuşacak bir şeyi olmadığını belirterek, savunma yapmadı.

Arslan, çapraz sorgusunda ise ‘’karikatürden dolayı Cumhuriyet gazetesinin uyarılması için el bombası atıldığını’’ iddia etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, ifadesinin alınması için kürsüye çağrılan tutuklu sanık Osman Yıldırım, daha önce baro tarafından atanan avukat Ramazan Zeybek’in, cezaevine gelip kendisiyle görüşemediğini bu sebeple savunmasını hazırlayamadığını ifade etti. Murat Eke’yi kendisine avukat olarak tuttuğunu belirten Osman Yıldırım, savunmasını hazırlayabilmek için tekrar ek süre verilmesini istedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün’ün, ‘’Neden savunmanı yapmıyorsun. Bak senin ifade vermememen nedeniyle duruşmalarda ilerleme olmuyor’’ demesi üzerine, Yıldırım, ‘’Bir an önce ben de kurtulmak istiyorum. Hiçbir art niyetim yok’’ dedi. Avukat Murat Eke de başka bir davadan hükümlü olan Yıldırım için vasi tayini gerektiğini, vekalet almasının uzun sürdüğünü, savunmasını hazırlayabilmek için görüşeme yapamadığını belirterek, bu nedenle süre verilmesini istedi. Bunun ardından da Köksal Şengün, tutuklu sanıklardan Alparslan Arslan’ı ifade vermesi için sanık kürsüsüne çağırdı. Sanık Alparslan Arslan konuşacak bir şeyi olmadığını belirterek, savunma yapmayacağını söyledi. Daha sonra Arslan’ın çapraz sorgusuna geçildi. Arslan, çapraz sorgusunda ‘’domuza türban takılarak çizilen karikatürden dolayı Cumhuriyet gazetesinin uyarılması için el bombası atıldığını’’ iddia etti.

20.10.2009


 

MEB, seçmeli derslerde zorunluluğu kaldırdı

MİLLÎ Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, öğrencilerin lise birinci sınıfta seçtikleri Beden Eğitimi, Müzik veya Resim dersini 4 yıl boyunca değiştirmeden okuma zorunluluğunu kaldırdı.

Öğrenciler seçtikleri dersleri, bir üst sınıfta değiştirebilecekler. Alınan bilgiye göre, yeniden düzenlenerek 11 Eylül 2009’da açıklanan ve bu eğitim-öğretim yılından itibaren uygulamaya konulan Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi’nin açıklamalar bölümü değiştirildi. Yapılan değişiklik, 16 Ekim 2009’da ilgili genel müdürlüklere duyuruldu.Yeni kararla, ‘’öğrencilerin lise birinci sınıfta Resim, Müzik ve Beden Eğitimi derslerinden birini zorunlu olarak seçmeleri ve 4 yıl boyunca okumak zorunda olmaları’’ kuralı kaldırıldı. Yeni karara göre, öğrenciler ilgi ve istekleri ile okulun imkanları doğrultusunda Resim, Müzik veya Beden Eğitimi derslerinden birini seçecekler. Sınıflarda, MEB Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin 10. maddesine göre gruplar oluşturulacak. Öğrenciler alt sınıfta seçtikleri bir dersi üst sınıflarda değiştirebilecekler. Ayrıca öğrenciler ilgi ve istekleri doğrultusunda bu dersi veya dersleri ‘’seçmeli ders’’ olarak da alabilecekler.

20.10.2009


 

Aydınlık'ta Ergenekon araması

‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında Aydınlık dergisi ve Ulusal Kanal’da aramalar yapıldığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dün sabah saatlerinde Aydınlık dergisi ve Ulusal Kanal binalarına gelerek arama yapmaya başladı. Aydınlık dergisi çalışanı 2 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

20.10.2009


 

Dağdan iniş başladı mı?

PKK'nın barındığı Kandil'deki kamplardan gelen örgüt mensupları ile Mahmur'dan gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30 kişi Erbil'de buluştuktan sonra, çok sayıda avukatın refakatinde, bir otobüsle Habur sınır kapısından giriş yaparak teslim oldu. DTP'liler, “barış grubu” olarak niteledikleri bu kişileri karşılamak için, sınır kapısına 2 kilometre uzaklıkta bulunan tır parkının yanındaki alanda toplanırken, aynı alanda Diyarbakır, Şırnak, Silopi, Cizre ve Başverimli belde belediyeleri tarafından gönderilen çok sayıda çadır ve seyyar tuvalet kuruldu.

Dağdan iniş başladı mı?

Irak’takİ Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen terör örgütü mensubu 34 kişilik grup, Habur Sınır Kapısı’nda güvenlik güçlerine teslim oldu.

Irak’ın kuzeyindeki Mahmur kampından Türkiye’ye dönecek olan 4’ü çocuk, 9’u kadın 26 kişi binlerce kişinin katıldığı törenle Türkiye’ye yolcu edildi. DTP’lilerin ‘’Barış Grubu’’ olarak nitelediği ve teslim olması beklenen terör örgütü PKK üyeleri için Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’nda hazırlıklar tamamlanırken, teslim olacak PKK’lılar dün sabah erken saatlerde Türkiye’ye hareket etti. Türkiye’ye doğru araçlarla Mahmur Kampından çıkış yapan 26 kişilik grup Erbil-Musul kara yolunda durdu. Kime ait olduğu açıklanmayan jiplerle yola çıkan terör örgütü PKK’lı gruba Kandil Dağından inen 4’ü kadın, 4’ü erkek 8 PKK’lı terörist daha katıldı.

Bu arada konvoyda iki aracın çarpışması sonucu kaza oldu. Kazada bir kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı. Gelecekler için Habur gümrük sahasında özel yetkili 5 savcı, 1 hakim ve 30 avukatın bulunabileceği salon hazırlandı. Irak’tan gelecek ve aralarında PKK’lıların da bulunduğu grubun askerlere teslim olmasının ardından Habur Sınır Kapısı’ndaki askeri taburda ifadelerinin alınacağı, sağlık kontrolünden geçirileceği, daha sonra da emniyette ifadelerinin alınacağı bildirildi. Habur’daki çalışmalar boyunca Şırnak Valisi Ali Yerlikaya ve diğer yetkililer, çalışmalarla yakından ilgilendi.

Öte yandan, aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Şırnak milletvekilleri Hasip Kaplan, Sevahir Bayındır, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Batman Milletvekili Ayla Akat’ın da bulunduğu bir grup milletvekili ile belediye başkanı da Silopi ilçesine gelerek, terörist grubu karşıladı.

DTP Silopi İl Başkanlığınca Habur Sınır Kapısı’na 2 kilometre uzaklıktaki tır parkının yanındaki alanda Diyarbakır, Şırnak, Silopi, Cizre ve Başverimli belde belediyelerince gönderilen çok sayıda çadır, çadırların bulunduğu alana 30 adet seyyar tuvalet kuruldu.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ‘’Bugün eğer istersek burada ölümlerin duracağı, barışın filizleneceği bir süreç başlatabiliriz’’ dedi. Bu olaya ‘’teslim oldular, bittiler’’ mantığıyla yaklaşılmaması gerektiğini ifade eden Türk, gelen grubun tutuklanmayacağını, sürecin kesintiye uğramayacağını umut ettiklerini kaydederek, bunun yepyeni bir barış sürecinin önünü açacağını söyledi.

20.10.2009


 

Dinçer: Emeklilerimizin durumunu biliyoruz

ÇalIşma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ‘’Biz emeklilerimizin içinde bulunduğu durumu biliyoruz.

Bunların varsa mağduriyetleri, bunu gidermeye çalışıyoruz’’ dedi.

Düzce Valisi Bülent Kılınç’ı ziyaret eden Bakan Dinçer, emekli maaşları ile ilgili olarak gazetelere yansıyan rakamların doğru olmadığını bildirerek, şunları kaydetti:’’Emeklilerimizin maaşları konusunda bazı hesaplar yapılıyor. Tabi bu hesapları gazeteci arkadaşlarımız tahmini varsayımlar üzerinden yapıyorlar. Biz emeklilerimizin içinde bulunduğu durumu biliyoruz. Bunların varsa mağduriyetleri, bunu gidermeye çalışıyoruz.’’

Özellikle sistem içinde olabilecek birtakım dengesizlikler, adaletsizlikler için ne yapılması gerektiği konusunda araştırma yaptıklarını belirten Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

‘’Ama bu konuda, bu yapılan hesaplamaların doğru olmadığını ve bizden kaynaklanmadığını da bilmenizi istiyorum. Çünkü bu yapılan hesaplarla ilgili olarak emeklilerimizin gerçekçi olmayan beklentilere sevk edilmesini ben doğru bulmuyorum. Biz bir çalışma yapıyoruz, bu çalışmanın sonunda gerçekleri göreceğiz, gerçekçi bir şekilde hesap yapacağız ve bu konuda popülist olmayacağız. Aslında bundan birkaç gün önce orta vadeli programımızı açıkladık. Orta vadeli programımızda bu ülkenin önümüzdeki üç yıllık süreç içinde nasıl bir iktisadi perspektifle yaşayacağını, bu konudaki harcamalarımızı beyan ettik ve toplumla paylaştık.’’

20.10.2009


 

SGK’ya borçlu belediyeler Meclis gündeminde

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) borcu olan belediye sayısını sordu.

Çöllü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in cavaplaması talabiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, belediyelerin SGK’ya ne kadar prim borcu olduğunu ve son 6 yılda kaç belediyeye haciz uygulandığını öğrenmek istedi. CHP’li Çöllü, ‘’Haciz uygulanan belediyelerin partilere göre dağılımı nedir? Haciz işlemlerinde, belediye yönetimlerinin hangi partiden seçildiği etkili mi?’’ sorularını yöneltti.

20.10.2009


 

Gönül, Bulgaristan ve Slovakya’ya gidecek

Mİllî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları ve NATO Savunma Bakanları toplantılarına katılmak üzere Bulgaristan ve Slovakya’ya gidecek.

Millî Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gönül beraberinde bir heyetle bugün Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya gidecek. Gönül, burada Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Toplantısı’na katılacak. Gönül ve beraberindeki heyet, 22-23 Ekim 2009 tarihlerinde Bratislava’da NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Bulgaristan’dan Slovakya’ya geçecek. Gönül, Bratislav’da bazı ülkelerin savunma bakanları ile görüşmeler de yapacak.Vecdi Gönül ve beraberindeki heyet, 23 Ekimde Türkiye’ye dönecek.

20.10.2009


 

YÖK üyeliklerine seçimler, Resmi Gazete'de

CumhurbaşkanI Abdullah Gül’ün, boş bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliklerine, YÖK Üyesi Prof. Dr. Yekta Saraç ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Emin Zararsız’ın seçimini onaylamasına ilişkin kararlar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararlarda, boş bulunan YÖK üyeliklerine, YÖK Üyesi Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın Bakanlar Kurulunca yeniden seçimi ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. M. Emin Zararsız’ın seçiminin, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 6. maddesinin (b) fıkrası gereğince onaylandığı belirtildi.

20.10.2009


 

CHP’de protesto istifası

Konya’nIn Kulu ilçesine bağlı Karacadağ Beldesi Belediye Başkanı Şahin Ateş ve 5 belediye meclis üyesi CHP’den istifa etti.

Karacadağ beldesi Belediye Başkanı Şahin Ateş, 2009 yerel seçimlerinde aday olduğu CHP’den belediye başkanı seçildiğini ve 7 aydır görevini sürdürdüğünü söyledi. CHP’nin demokratik açılıma karşı tutumunu onaylamadıklarını belirten Ateş, ‘’Benimle beraber seçilen 5 belediye meclis üyesi arkadaşımla partimizden istifa etme kararı aldık. Bugün partiye benim ve meclis üyesi arkadaşlarımın istifa dilekçelerini noter vasıtasıyla gönderdik’’ dedi. Ateş’in dilekçesinde, ‘’CHP’nin demokratik açılıma karşı tutumunu kınıyor ve kabul etmiyorum. Kabul edemeyeceğim politikalar karşısında bu partide yerimin olmadığını gördüm. Bu nedenlerle CHP’deki üyeliğimden istifa ediyorum’’ ifadeleri yer aldı. Ateş, CHP Belde Başkanı Erol Taşçı’nın da partisinden istifa ettiğini bildirdi. Şahin Ateş, bundan böyle bağımsız olarak hizmet edeceğini kaydetti.

20.10.2009


 

TOKİ, 30 katrilyon tutarında 3 bin 500 ihale yaptı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, bugüne kadar 30 milyar tutarında 3 bin 500 ihale yaptıklarını ve tüm Türkiye’de ödedikleri hak ediş rakamının 20 milyar lira olduğunu belirterek, ‘’Bu paranın yüzde 90’ını İstanbul’dan kazandık’’ dedi. Bayraktar, ‘’Kriz ve İstanbul’’ başlığı altında düzenlenen ‘’İstanbul Buluşmaları 2009’’ etkinliğinin açılışında konuştu.

İstanbul’u Türkiye ile beraber düşünmek gerektiğini vurgulayan Bayraktar, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Denizli gibi illeri kalkındırmadan İstanbul’u kurtarmanın mümkün olmadığını söyledi. İstanbul’u geliştirmeden Türkiye’nin ekonomisini kurtarmanın mümkün olmadığını vurgulayan Bayraktar, İzmir, Bursa, Bandırma ve Çorlu başta olmak üzere başka çekim merkezleri oluşturmak, sanayiyi İstanbul’un dışına çıkararak, kenti turizm, sağlık ve eğitim kenti olarak yapılandırmak ve İstanbul’un ulaşımını yer altına alarak ulaşım sorununu çözmek gerektiğini bildirdi. Şehirde bugün 3 milyonun üzerinde konut bulunduğunu, bu konutların yüzde 70’inin yaşanamayacak durumda olduğunu dile getiren Bayraktar, TOKİ’nin kentsel dönüşüm ve insanların ev sahibi olması için çok çalıştığını ve 400 bin konuta ulaştıklarını anlattı, bunun nüfusu 100 binden fazla 15 şehir demek olduğunu vurguladı. Erdoğan Bayraktar, bugüne kadar 30 milyar lira tutarında 3 bin 500 ihale yaptıklarını belirterek, ‘’Bugüne kadar ödediğimiz hak ediş rakamı tüm Türkiye’de 20 katrilyon, bugünkü rakamla 20 milyar TL. Bu paranın yüzde 90’ını İstanbul’dan kazandık’’ dedi. Bayraktar, Hazineden pay almadıklarını, aldıkları arsaları geliştirdiklerini anlattı.

20.10.2009


 

Polisten maganda kurşunu: 1 ölü, 1 yaralı

Kütahya’nIn Çavdarhisar ilçesinde bir köy düğününe katılan polis memurunun, tutukluğunu gidermeye çalıştığı tabancasının ateş alması sonucu bir genç kız öldü, 5 yaşındaki oğlu yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Afyonkarahisar’da polis memurluğu yapan E.A, 17 Ekim gecesi, Çavdarhisar ilçesine bağlı Barağı köyünde bir polis memuru arkadaşının düğüne katıldı. İddiaya göre, düğünde havaya ateş etmek isteyen E.A’nın silâhı tutukluk yaptı. E.A’nın yere doğru indirip tutukluğunu gidermeye çalıştığı silahın aniden ateş alması sonucu Özge Koca’nın (14) vücuduna gelen kurşun, ondan sekerek polis E.A’nın 5 yaşındaki oğluna isabet etti. Kütahya Devlet Hastanesine ağır yaralı olarak kaldırılan Özge Koca, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Aynı hastanede tedavisine devam edilen 5 yaşındaki E.A’nın hayati tehlikeyi atlattığı öğrenildi. E.A. jandarma tarafından gözaltına alındı. Ölen kız çocuğunun cenazesi ise otopsisinin ardından toprağa verilecek. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

20.10.2009


 

KESK, Ankara’da miting düzenleyecek

KESK Ankara Şubeler Platformunca, ‘’Açlığa, Yoksulluğa, İşsizliğe ve Zamlara Hayır’’ mitingi düzenlenecek. Mülkiyeliler Birliğinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tuğrul Culfa, ‘’Krizin faturasının zenginlere değil, zaten sefalet içinde olan yoksullara, işçilere ve emeklilere ödetildiğini’’ ileri sürdü.

Krizin etkisini gösterdiği bir yıl içinde Türkiye’de işten çıkarılanların sayısının 1 milyonu aştığını ifade eden Culfa, ‘’İşini koruyabilenlerin de kölelik koşullarında, 10 saati aşan mesailerle çalıştırıldığı, güvenceden yoksun bırakıldığı, her geçen gün yoksullaştırıldığı bir ortamdayız. ‘Ölümün gösterilip sıtmanın kabul ettirildiği’ bir rıza mekanizmasının işletildiği bir düzen sürüp gitmekte’’ diye konuştu. AKP Hükümeti tarafından özellikle sağlık ve eğitim alanındaki dönüşüm programlarının yıkıcı etkilerinin gün geçtikçe daha fazla hissedilmeye başlandığını iddia eden Culfa, tüm bu yaşananlara ‘dur’ demek için 21 Kasımda, ‘’Açlığa, Yoksulluğa, İşsizliğe ve Zamlara Hayır Mitingi’’ düzenleyeceklerini bildirdi.

20.10.2009


 

Domuz gribi yayılıyor

Domuz gribi Ankara’dan sonra Diyarbakır’da da okul tatil ettirdi. 6’sı öğrenci 7 kişide domuz gribinin görüldüğü Diyarbakır’da 4 okulda bu hafta eğitim olmayacak.

Ankara Bilkent İlköğretim Okulu’ndaki domuz gribi vaka sayısı da 41’e yükseldi.

Diyarbakır’da domuz gribi vakasının görüldüğü Huzurevleri İlköğretim Okulu ile Hantepe Şehitleri İlköğretim Okulu’nun önceki gün tatil edildiği açıklanmıştı. Bu iki okulun yakınında bulunan Süleyman Nazif ve Dicle Kent İlköğretim Okulları da vaka görülmemesine rağmen tedbir amacıyla tatil edildi.

Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, kentte toplam 7 H1N1 (domuz gribi) vakasına rastlandığı belirtildi. Açıklamada”Domuz gribi vakalarıyla ilgili her türlü tedbir alınmış olup gelişmelerden halkımız süratli olarak şeffaf bir şekilde bilgilendirilmeye devam edilecektir” denildi.

500 BİN DOZLUK İLK PARTİ

AŞI İSTANBUL’DA

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı’nın domuz gribine karşı aldığı aşıların 500 bin dozluk ilk partisi İstanbul’a geldi. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Novartis firmasından sağlanan ve İtalya’nın başkenti Roma’dan yüklenen aşılar, bugün akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaştı. Aşıların Ankara’ya getirilmesi bekleniyor. İlk parti aşı, Sağlık Bakanlığı’nın Esenboğa Havalimanı yakınlarındaki depolarına intikal ettirilecek ve buradan rastgele seçilen numuneler Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ne gönderilecek. Burada gerekli testler yapıldıktan sonra aşının uygulanabilir olduğuna karar verilirse aşılar, sağlık kuruluşlarına dağıtılacak.

Yetkililer, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ndeki inceleme sürecinin 5-20 gün arasında değişebileceğini söylediler.

Öte yandan, hacı adayları da gelen ilk partiyle aşılanacak. Hacı adaylarının Suudi Arabistan’a hareketinden önce aşılanmaları gerektiğini belirten yetkililer, bu nedenle hacı adaylarının aşılamada öncelik taşıdığını bildirdiler.

ÖNCELİK DİŞ HEKİMLERİNE

Aşılar, uygunluğu onaylanıp sağlık kuruluşlarına gönderildikten sonra ilk olarak sağlık personeline yapılacak. Aşılamada poliklinik hizmeti verenlerle enfeksiyon ünitelerinde görev yapan hekim, hemşire ve diğer sağlık personeline öncelik tanınacak. Aşılama, hem kamu hem de özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık personeline yapılacak. Diş hekimleri de öncelik verilen grup arasında yer alacak. Daha sonra peyderpey diğer sağlık personelinin aşılanması sürecek. Yetkililer, 300-350 bin sağlık personelinin aşılanmasının planlandığını bildirdiler. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, sağlık personelinin domuz gribi virüsü bulaşan vakaların tedavisini üstlenmesi ve herhangi bir biçimde virüs kapmaları durumunda hastalara bulaştırma olasılığı bulunduğu için aşılamada en öncelikli grup olarak belirlediklerini kaydettiler.

DOMUZ GRİBİ ERZURUM’DA

Erzurum’da bir kişide domuz gribi belirlendi. Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, yaptığı açıklamada, 5 gün önce Çek Cumhuriyeti’nden dönen ve yüksek ateş şikâyetiyle bir hastaneye başvuran 35 yaşındaki M.A.’dan alınan kan numunesinde domuz gribi virüsü saptandığını söyledi. Vançelik, tedavi altına alınan M.A.’nın 11 aylık bebeğinden de domuz gribi kuşkusuyla kan numunesi alınarak tahlil için Ankara’daki Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ne gönderildiğini bildirdi.

20.10.2009


 

Grip, obezlerde daha tehlikeli olabilir

AMERİKA’DA yapılan ve dünyanın en eski ve en prestijli dergisi ‘’New England Journal of Medicine’’de yayınlanan araştırmada, domuz gribinin gençlerde ve obezlerde daha ölümcül seyrettiği belirtildi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nce (KLİMİK) İstanbul’da düzenlenen, ‘’H1N1 gribi ve el yıkama’’ toplantısında, domuz gribi ve alınması gereken tedbirler masaya yatırıldı. Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Timurkaynak, yaptığı açıklamada, toplantıda domuz gribinden dolayı tedavi altına alınan ve ölen hastaları kapsayan bir araştırmanın ele alındığını ve çarpıcı sonuçların paylaşıldığını söyledi. Araştırmanın, dünyanın en eski ve en prestijli dergisi, ‘’New England Journal of Medicine’’de yayınlandığını belirten Timurkaynak, araştırma sonuçlarına göre domuz gribinin etkisinin en sık gençlerde ve obezlerde görüldüğüne dikkati çekti. Timurkaynak, ‘’Araştırmaya göre, hastaların yaklaşık yüzde 40’ını 20-49 yaş aralığındaki kişiler oluşturuyor’’ dedi.

20.10.2009


 

Üniversiteler endişeli

YÜKSEK Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ‘’Domuz gribi tehlikeli boyutlara ulaşırsa üniversitelerde derhal gerekli tedbirleri devreye sokmaya çalışacağız’’ dedi.

Selçuk Üniversitesinin (SÜ) yeni eğitim öğretim yılı açılış törenine katılmak için Konya’ya gelen Özcan, beraberindeki YÖK Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Durmuş Günay ve Prof. Dr. Berrak Kurtuluş ile birlikte Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ı makamında ziyaret etti. Özcan, ziyarette bir gazetecinin ‘’Sağlık Bakanlığı Domuz Gribi nedeniyle okullarda aşı uygulaması başlatıyor. Bununla ilgili üniversitelerde de tedbirler alacak mısınız?’’ sorusu üzerine, ‘’Sağlık Bakanlığınca önerilen tedbirlerin üniversite öğrencileri tarafından da alınmasını istiyoruz’’ dedi. Bu konuyla ilgili henüz YÖK’ün internet sitesinde bir yazı yayınlamadıklarını ancak hazırlık içinde olduklarını ifade eden Özcan, şunları kaydetti:’’Biraz da bu ‘sayı ne kadar artacak’ onu bekliyoruz. Domuz gribi tehlikeli boyutlara ulaşırsa üniversitelerde derhal gerekli tedbirleri devreye sokmaya çalışacağız. Ancak biliyorsunuz, bu konuda çok fazla da bir şey yapılamıyor. Aşı gelirse aşı tedbirini belki kullanırız. Üzerinde çok ciddî şekilde düşünüyoruz, oldukça endişeliyiz. Sadece üniversitede değil inşallah ülke genelinde daha da yayılmaz.’’

20.10.2009


 

ÖSYS ek yerleştirme kayıtları başladı

2009 ÖSYS yükseköğretim programlarına ek yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazanan öğrenciler için kayıtlar bugün başladı.

ÖSS ek yerleştirme sonuçlarına göre örgün yükseköğretim programlarına 57 bin 619 kişi yerleşmeye hak kazanmıştı. 2009-2010 akademik yılında ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde bugünden itibaren 21 Ekime kadar yapılacak. Kayıt süresi içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt hakkını kaybedecek. Kayıt hakkı kazanan adayların, mezun olduğu okuldan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesini, 1987 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için askerlik şubelerinden alınacak askerlik durum belgesini, son altı ay içinde, ‘’Önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş’’ fotoğrafı, katkı payının ödenmesi ile ilgili belgeyi ve kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgeleri hazır bulundurması gerekiyor. Adaylar kayıt için bizzat başvuracaklar. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Belgelerin eksik olması durumunda kayıt yapılmayacak. Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek. Anadolu Üniversitesi Merkezi Açıköğretim Programlarını kazanan adayların ise kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne başvurmaları gerekiyor.

20.10.2009


 

Tarihi geçen ilâçlar eczanelerde toplanacak

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilâçların ülke genelinde toplanmasını ve bertarafını sağlayacak bir sistem içih harekete geçti.

Evlerdeki atık ilâçların eczanelerde toplanmasını öngören sistem ile hastanelerde de atık ilâçlar toplanarak bertarafa gönderilecek. Sistem ile atık ilâçların insan ve çevre salığı üzerindeki olumsuz etkilerine son verilecek. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, atık ilâçların ülke genelinde toplanması için harekete geçildi. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen Türk Eczacıları Birliği, İlâç İşverenler Sendikası, Türkiye İlâç Sanayi Derneği ve atık ilaçların bertarafını gerçekleştiren Ekolojik Enerji, ülke genelinde atık ilâç toplama sistemi kurulması için anlaştı. Çalışma kapsamında, bir ay içinde sistemin işleyişini belirleyecek bir yönetmelik taslağı hazırlanacak. Uygulamaya 2010 yılı içinde geçilecek. Düzenleme ile evlerde kullanılan, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilâçlar eczanelere verilecek. Eczanelerde toplanan atık ilâçlar, kayda alındıktan sonra bertaraf tesisine gönderilecek. Böylece hem Türkiye’de hangi ilâçlardan ne kadar kullanıldığı kesin olarak ortaya çıkacak hem de atık ilâçların insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri ortadan kaldırılacak. Çalışma kapsamında, hastaneler başta olmak üzere ilâç kullanımı bulunan kuruluşlarda da atık ilâç toplama işlemi gerçekleştirilecek.

20.10.2009


 

Doktorlara işkenceyi önleme eğitimi başladı

İŞKENCENİN önlenmesi amacıyla Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumunca hazırlanan proje kapsamında doktorlara yönelik eğitim Kocaeli’nde başladı.

İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Arıcan, Avrupa Konseyince finanse edilen ‘’İşkenceyi Önlemede Uluslararası Bir Araç: İstanbul Protokolü ve Uygulamacı Eğitimleri’’ programı kapsamında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstanbul Protokolü’nün herhangi bir işkence iddiası olduğunda izlenmesi gereken hukuki ve tıbbî prosedürleri anlatan, Birleşmiş Milletlerce önerilen bir rehber olduğunu belirtti. Doç. Dr. Arıcan, ilk çalışmaları 1996 yılında başlayan projenin, adli tıp uzmanı olmayan hekimler, hakim ve savcıların faydalandığı geniş kapsamlı, işkencenin tıbbi olarak belgelendirilmesi, etkin soruşturma yapılmasına yönelik bir çalışma olduğunu belirtti. Kocaeli Tabip Odası Başkanı Esra Yüksek de İstanbul Protokolü’nün bir ihtiyaçtan doğduğuna dikkati çekerek, protokolün işkence olaylarının örtbas edilmesini önleyip, işkenceye uğrayanların muayene edilmesini ve baskı altında kalmadan rapor verilebilmesini hedeflediğini kaydetti. Kocaeli’nde 28 Ekime kadar devam edecek eğitim programlarında, Kocaeli’nin yanı sıra Düzce, Bolu ve Sakarya’dan toplam 200 hekim eğitim alacak. Eğitimler sonunda hekimlere ‘’Katılım Belgesi’’ verilecek.

20.10.2009


 

Ayaş tesisimiz hizmete girdi

TESİSLERİN açılışına gazetemizin İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli aileleri ile birlikte katıldı.

Takdimini Cihan Cambaz’ın yaptığı, İbrahim Meletlioğlu’nun Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle başlayan açılış töreninde konuşan gazetemizin imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular, tesisin hayırlı olmasını diledi ve yapımında emeği geçen herkesi böyle bir tesisi hizmete kazandırdıkları için tebrik etti. Bu zamanda en önemli vazifenin gençleri ve çocukları korumak olduğunu söyleyen Kutlular, bu gençlerin yetişmesi için böyle tesislere ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kutlular, “Hadiseler de gösteriyor ki, Bediüzzaman Said Nursî her geçen gün daha iyi anlaşılmaya başlandığı gibi bütün dünyada tanınmıştır. Eserleri birçok dillere çevrildi. Risale-i Nur hareketi önemli bir harekettir. Çünkü, Bediüzzaman’ın Medresetüzzehra projesinde fen ilimleri ile din ilimlerinin beraber okutulmasını istemiştir. Bu asırda hakikaten Risale-i Nur lâzımdı. Bediüzzaman muvaffak olmuş, başarmıştır, vicdanlara hükmetmiştir. Bediüzzaman bize şuurlu bir iman veriyor. Bize düşen bunları uygulamaktır” diye konuştu. Bu zamanda bu tür tesislerin sayısının artması gerektiğini de söyleyen Kutlular, tesisin diğer bölümünün de tamamlanması için gereken yardımların verilmesini istedi. TESİSİN KAPASİTESİ 300 KİŞİYİ BULACAK SOSYAL tesislerin koordinatörlüğünü yapan Mustafa Köleoğlu tesisle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu tesis 6’sı büyük, 12’si küçük olan 18 suit daireden meydana geliyor. Ortalama kapasitesi 100-120 kişidir. 50 kişilik yemekhanesi, 80 kişilik mescidi bulunmaktadır. Bu tesisin tamamı bittiğinde 4 bin metrekare kapalı a-landa, 42 suit dairesi ile 250-300 kişilik kapasiteye ulaşacaktır. Ayrıca bin kişilik ders salonu, 300 kişilik konferans salonu ile değişik büyüklükte 5 çalışma salonu olacak. Orta büyüklükte havuzu, voleybol, basketbol ve çim sahası, çocuk oyun alanı ile 1.500 metrekare piknik alanı olacak.” Tesisin gerçekleşmesini için 12 dönümlük araziyi hibe edenler başta olmak üzere, bugüne kadar emeği geçenlere teşekkür eden Köleoğlu, tesisin bitirilmesi için gereken maddi ve manevî desteğin verilmesini arzu ettiklerini dile getirdi. Açılış töreninde Yönetim Kurulu üyemiz Ali Vapurlu Risale-i Nur’dan bir bölüm okudu. Okulların kapanmasından sonra Haziran ayında başlayan 3 aylık tatil döneminde tesiste yapılan faaliyeti anlatan Ömer Faruk Topçu ise, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite olmak üzere toplam 395 öğrencinin okuma programlarına katıldıklarını bildirdi. Programda Oltan Belediye Başkanı Emin Öztürk ise kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Hafız Abdullah Tutar’ın duası ile sona eren açılış programının ardından, davetliler tesisleri gezdiler. Davetliler, emeği geçenleri tebrik ederken, tesisin diğer bölümünün de bir an önce tamamlanması için gereken yardımların yapılması yönünde çalışma yapacaklarını dile getirdiler.

FATİH KARAGÖZ

20.10.2009


 

Kütahya’ya dev enerji yatırımı

AYT Grup Enerji Genel Müdürü Ahmet Arslan, Kütahya’nın Tavşanlı İlçesinde temeli atılan güneş paneli fabrikasını, 2010 yılı Haziran ayında faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en önemlilerinden biri olarak gösterilen güneş enerjisine devlet teşviğini artırma çalışmaları sürerken, dünyanın en güneşli ülkelerinden biri olan Türkiye’de bu alandaki yatırım çalışmaları da hız kazanıyor. AYT Grup Enerji Genel Müdürü Ahmet Arslan, yaptığı açıklamada, yüzde 50 Alman Sitizn yüzde 50 AYT Grup Enerji ortaklığı ile kurulacak fabrikanın Türkiye’de bir ilk olacağını söyledi. Dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden olan Sitizn firmasının söz konusu fabrikayı önce Polonya’ya daha sonra Yunanistan’a kurmak için girişimlerde bulunduğunu anlatan Arslan, ‘’Yaklaşık 6 ay süren lobi faaliyetleri sonucunda fabrikanın Türkiye’de kurulmasını sağladık’’ dedi. 2013 yılına kadar 300 milyon avroluk yatırım planlanan fabrikanın ilk aşamada yıllık 280 megavat kapasite ile çalışacağını belirten Aslan, fabrika sayesinde Türkiye’nin uygun fiyatlarla güneş paneline kavuşacağını, bunun da sektörün gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK GÜNEŞ PİLİ FABRİKASI OLACAK

Arslan, şöyle konuştu:’’Fabrikada sadece Türkiye’ye yönelik üretim yapılmayacak, tüm dünya pazarını hedefliyoruz. Şu anda Avrupa bu sektördeki mallarının önemli bir bölümünü Çin’de ürettiriyor. Fakat Çin’den mallar çok geç geliyor, en erken 8-10 haftada geliyor Avrupa’ya. Bu fabrika bu açıdan da avantaj sağlayacak. Avrupalı ortağımız solar teknolojisinde patent ve lisans sahibi olup, dünyada ayrı ayrı üretilen üç teknolojiyi aynı çatı altında üç fabrikada sadece Türkiye’de üretmeyi planlıyoruz. Fabrika Avrupa’nın, Balkanların ve Ortadoğu’nun en büyük ve en son teknoloji ile üretim yapan fabrikası olacak’’ Fabrikada mono kristal, poli kristal ve thin film teknolojileri ile güneş paneli üretileceğini kaydeden Arslan, güneş paneli teknolojilerinin tamamının kullanıldığı fabrikanın bu açıdan da dünyada bir ilk olacağını vurguladı. Fabrikanın istihdama da katkı sağlayacağını belirten Arslan, ilk aşamada 250 kişinin istihdam edileceğini, 2013 yılına kadar da personel sayısının 750’ye çıkartılmasının planlandığını bildirdi. Dünya enerji tüketiminin şu anda yüzde 0,15-0,20 kadarı güneş enerjisinden sağlanıyor. Önümüzdeki 50 yıl içinde bu oranın yüzde 20’ye çıkartılması hedefleniyor. Güneş pilleri bu önemli enerji kaynağını elektrik enerjisine dönüştürmeyi sağlıyor.

20.10.2009


 

Düğün konvoyunda feci kaza: 6 ölü, 86 yaralı

ELAZIĞ'DA düğün konvoyunda meydana gelen 6 kişinin öldüğü trafik kazasında, 15’i ağır 86 kişinin yaralandığı bildirildi.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Taner Tüten ile Filiz Tatar’ın düğünlerinin ardından Baskil’e hareket eden düğün konvoyundaki Vahap Özgül’ün kullandığı 06 VKG 35 plakalı gelin otomobili, ilçe girişinde Yakup Özbey yönetimindeki 23 FL 985 plakalı belediye otobüsüyle çarpıştı. Kazaya daha sonra, Sami Borulday yönetimindeki 23 FL 986, Hasan Turan’ın kullandığı 06 PEE 71 plakalı belediye otobüsleri ile Serkan Ölmez’in kullandığı 23 HC 534 plakalı kamyonet ve Orhan Tüten’in kullandığı 23 DY 969 plakalı otomobil karıştı. Hasan Turan, Arif Solmaz, Mahmet Özturan, Hacı Özen, Abide Ceylan ile kimliği henüz belirlenemeyen bir kişinin yaşamlarını yitirdiği kazada, 86 kişi yaralandı. Elazığ’daki devlet hastaneleri ile özel hastanelerde tedavi altına alınan yaralılardan 15’inin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Öte yandan gelin ile damadın kazada yaralanmadıkları ve durumlarının iyi olduğu kaydedildi. Elazığ Emniyet Müdürü Fahrettin Coşkun, kaza yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kazanın neden kaynaklandığını şu anda tam olarak bilemediklerini söyledi. Coşkun, ‘’Şu ana kadar bize intikal eden bilgilere göre olay yerinde 4, hastanelerde de 2 kişi hayatını kaybetti’’ dedi.

20.10.2009


 

Heybeliada’da korkutan yangın

TÜRKİYE'NİN ilk verem hastanesi olan ve 4 yıldır kapalı bulunan Heybeliada Sanatoryumu’nda yangın çıktı.

Alınan bilgiye göre, Heybeliada’nın güney tarafında bulunan 3 katlı sanatoryumun en üst katında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İlk olarak Adalar Belediyesi itfaiyesinin müdahale ettiği yangının büyümesi üzerine Kartal, Maltepe ve Kadıköy itfaiye ekipleri de söndürme çalışmalarına katılarak destek verdi. Yangın, ormanlık alana sıçramadan itfaiye ekiplerince kontrol altına alındı.

20.10.2009


 

TEM otoyolunda yıkım protestosu

İSTANBUL'UN Sancaktepe ilçesinde bir grup, bölgedeki kaçak konut yıkımlarını, TEM Otoyolu’nda kurdukları barikatı yakarak protesto etti.

Alınan bilgiye göre, yaklaşık 100 kişilik bir grup, Sancaktepe ilçesinde, Ömerli Barajı’nı besleyen Ayazma Deresi’nin yatağındaki yapıların da aralarında bulunduğu 28 bina ve kaçak katın yıkılmasını protesto etmek amacıyla Sultanbeyli’de TEM Otoyolu’nda toplandı.

TEM Otoyolu’nu barikatla kapatan protestocular, daha sonra bu barikatı ateşe verdiler. Barikat nedeniyle trafikte bir süre aksama yaşanması, protestocular ve sürücüler arasında bir süre gerginliğe yol açtı. TEM Otoyolu’ndaki trafik, protestocuların gösterilerini tamamlamasının ardından normale döndü. Yıkımın gerçekleştiği geçen haftadan bu yana, evleri ve kaçak katları yıkılan ilçe sakinlerinin bir kısmı protesto gösterileri yapıyor.

20.10.2009


 

Trabzon, Makine Fuarına ilk kez evsahipliği yaptı

Karmak 09 - Karadeniz Makine İmalatı, Endüstri ve Otomasyon Fuarı, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi’nde açıldı.

Fuar 18 Ekim Pazar günü akşamına kadar ziyaretçilerini ağırladı. Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Dış Ticaret Bölge müdürü O. Naci Gençtürk, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, MÜSİAD Başkanı Ahmet Sarı, KASİAD Başkanı Ahmet yaşar Altuntaş, TTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve firma temsilcilerinin katıldığı törenle açılan fuara Karadenizliler yoğun ilgi gösterdi. TUREKS Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen fuarın ilk yılında 80 standa 124 firma genel merkez veya bayileri aracılığı ile ürün hizmetleri sergiledi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve Rize Belediye Başkanı Ömer Bakırcı ile birlikte, tek tek standartları gezerek, üretim yapan firmalar hakkında bilgi aldılar.

Vali Dr. Recep Kızılcık, karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde üretilen ürünlerin vitrine çıktığı Dünya Ticaret Merkezi’ndeki sektörel fuarların amacının bölge ekonomisini canlandırmak, işbirliği ve ticareti artırmak olduğunu söyledi. TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Karadeniz Bölgesi Endüstri Fuarı için yeni bir bölge olduğunu belirtti. Fuarın bu yıl ilk kez yapılmasının aynı zamanda bölgenin önemli bir potansiyeli içinde barındırması anlamına geldiğini düşündüğünü söyledi.

KAHRAMAN ALPAK

20.10.2009


 

Müşteri kapma kavgası kanlı bitti

Eskİşehİr’de çıkan kavgada, 3 kişi döner bıçağıyla yaralandı. Alınan bilgiye göre, Porsuk Bulvarı’nda lokantası bulunan İsmet Bedir, Serkan Ak, Rıdvan Ak ile yan tarafta lokantası bulunan İmdat Özılgın, Vedat Özılgın ve İsmet Bayrak arasında ‘’müşteri kapma’’ meselesi yüzünden tartışma çıktı.

Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Vedat Özılgın, İmdat Özılgın ve İsmet Bayrak döner bıçağıyla yaralandı. İşyeri sahibi kadın İsmet Bedir de darp edildi. Vedat Özılgın ve İmdat Özılgın, 112 Acil Servis ekiplerince Yunusemre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan 2 kardeşin hayati tehlikelerinin bulunduğu öğrenildi. Öte yandan polis, olay yeri yakınlarında durumundan kuşkulandığı ve üzerinde kesici alet ele geçirilen yaralı kişilerin ağabeyi Müjdat Özılgın’ı da gözaltına aldı. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

20.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.