20 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

‘Öteki’ni kurtarma adına ‘öteki’ni yok etmemeliyiz

İSLAMî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) tarafından düzenlenen “İslâm’da Sevgi Temelinde Beşerî İlişkiler” başlıklı ilmî toplantı, 16-17 Ekim 2009 tarihlerinde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi konferans salonunda yapıldı.

Toplantıya Fatih, İstanbul, Marmara ve Sakarya üniversitelerinden çok sayıda bilim adamları katıldı. Diğer katılımcılara da tebliğ ve müzakereler çerçevesinde soru sorma ve katkıda bulunma imkânı verildi.

2010 yılında kuruluşunun 40. yılını kutlayacak olan ve şu ana kadar 15’i uluslar arası olmak üzere toplam 55 sempozyuma imza atarak bunları kitaplaştıran İSAV’ın toplantıları, bu tartışmalı müzakere yönü ile ayrı bir yere sahip gözükmektedir.

Sevginin Kur’ân-ı Kerim, Sünnet, Tasavvuf, Sosyoloji ve Psikoloji açılarından ele alındığı toplantıda, ‘İslâm’ın temel kaynaklarında insan sevgisi’ ve ‘İslamî tebliğin başarılı olmasında sevgi motifi’ üzerinde durularak ‘Ashâb-ı Kiram’ın hayatından sevgi kesitleri’ sunuldu; ‘sevgiye götüren yollar ve sevgi önündeki engeller’ tartışıldı; din adamının sevgi insanı olması gerektiği kaydedildi ve ‘Sevgi Allah’ı mı, korku Allah’ı mı?’ ve ‘Öteki bağlamında Kimi seveceğiz? Kimi sevmeyeceğiz?’ sorularına cevap arandı.

İSAV’ın Başkanlığını yürüten Ali Özek sevgi ayetlerini, MÜ İlahiyat Fak. Dekanı Raşit Küçük de sevgi hadislerini sundular. Profesör Küçük’ün ‘Hz. Peygamber’in Hadislerinde ve Sünnetinde Sevgi’ bağlamında öncelikle Kur’ân’ı referans alarak Allah’ın sevdiklerini ve sevmediklerini arz etmesi, ‘Sünnet’ denince Kur’ân’ın da anlaşılması açısından oldukça dikkat çekici idi. Sempozyum organizatörü Bedreddin Çetiner, sevgi ve nefretin birbirini dengelemesi gerektiğini belirtti. Ona göre; Müslüman, sevdiğini ölçülü seven, nefret ettiğinden ölçülü nefret eden; neyi ve kimi niçin, ne kadar seveceğini, neden ve kimden ne ölçüde nefret edeceğini bilen kimsedir.

NEFRET DUYGUSUNU DİZGİNLEMEK

Faruk Bayraktar, sevgiyi farklı açılardan tanımlayarak vurucu anekdotlarla süslediği tebliğinde, din adamının sevgi insanı olması gerektiğini belirtti. ‘Sevginin Müteâl Boyutu’ başlıklı tebliğinde Süleyman Derin, konuyu beşerî ilişkiler temelinden ziyade ilahi aşk – beşerî aşk düzleminde ele aldı. Tebliğinde sevgi ve nefretin psikolojisini irdeleyen Kemal Sayar, bu iki duygunun insanoğlunda nasıl doğup geliştiğini büyük bir yetkinlikle dile getirdi ve nefret duygusunun nasıl dizginlenebileceği üzerinde durdu. ‘İman-Sevgi İlişkisi’ başlıklı tebliğinde Hatice Arpaguş’un, konuyu beşerî ilişkiler temelinden çok, ‘imanın tanımında sevginin yeri’ çerçevesinde ve daha ziyade İbn Teymiyye açısından ele aldığı görüldü.

‘ÖTEKİ’NE SEVGİ

Sempozyumun sekreterliğini de yürüten Murat Sülün, Müslümanların ‘öteki’ne sevgi gösterip gösteremeyeceğini tartıştığı tebliğinde, kin ve nefretin insanı yıkacağını, Kur’ân’da Müslümanlara yasaklanan ‘kâfiri velî edinme’ kavramı ile beşerî ilişkilerdeki ‘sevgi ve dostluk’un birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek insanın, gayrımüslim ana-babasını ve eşini elbette seveceğini söyledi. İlgili ayetlerin savaş şartlarında nazil olduğunu, bütün kâfirleri aynı kefeye koymamak gerektiğini savunan Sülün’e göre; “ırklar, inanışlar, coğrafyalar, biz ve öteki şuurları, genelde, insanların bizzat kazandıkları şeyler değildir; insanlar bunların içinde doğmaktadır. Dolayısıyla, Ortaçağ Hristiyan mantığıyla, ‘öteki’ni kurtarma adına ötekini yok etmemeli; ‘ötekini kendimize benzeteceğiz’ diye kendimizi tüketmemeli, ötekini olduğu gibi kabul edip onunla ‘bizzat kendisi olarak’ ne tür ilişkiler geliştirmek gerektiği’ üzerinde kafa yormalıyız” dedi. Tebliğ sunanlar: Prof. Dr. Ali Özek, Prof. Dr. Raşit Küçük, Prof. Dr. Şinasi Gündüz, Prof. Dr. Hasan Elik, Prof. Dr. Ziya Kazıcı, Prof. Dr. Faruk Bayraktar, Prof. Dr. Kemal Sayar, Prof. Dr. Bedreddin Çetiner, Doç. Dr. Ali Coşkun, Doç. Dr. Süleyman Derin, Doç. Dr. Hatice Arpaguş, Doç. Dr. Murat Sülün ve Yrd. Doç. Dr. Yunus Ekin. Müzakereciler: Doç. Dr. Sıtkı Gülle, Doç. Dr. Mahfuz Söylemez, Yrd. Doç. Dr. Aynur Uraler, Prof. Dr. Mahmut Çamdibi, Prof. Dr. Ali Köse, Prof. Dr. Cafer Yaran, Doç. Dr. Ekrem Demirli, Prof. Dr. Şevki Yavuz, Prof. Dr. Muhsin Demirci

GÜLSEVİL KAHRİMAN

20.10.2009


 

Esnafın pabucu dama atıldı!

PENDİK’TE Ahîlik Haftası ve Esnaf Bayramı dolayısıyla çeşitli programlar düzenlendi.

‘Şed kuşanma ve esnafın papucunun dama atılması’ gösteriler programa damgasını vurdu. Pendik Belediyesi tarafından düzenlenen Pendik Kaymakamlığı, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, Ahîlik Vakfı, Esnaf Odası ile Pendik Sanayiciler Derneği’nin desteklediği program, kortej yürüyüşü ile başladı. Kortejde, geleneksel ahîlik kıyafetleriyle yer alan temsili esnaf takımı, taşıdıkları döviz ve pankartlarla ekonomik krizi aşmaya dönük mesajlar verdi.

20.10.2009


 

Tokat’ta kitap sergisi

YENİ Asya Gazetesi temsilciliği tarafından kitap okumayı sevdirmek amacıyla Hüdayı Sayıbaş Yeraltı Çarşısı üzerinde devam kitap sergisi, kitapseverlerin beğenisiyle karşılanıyor.

Sergide her yaştan okuyucu ilgi gösteriyor. Sergide başta Kur’an-ı Kerim, Kur’an-ı Kerim Mealleri, Risale-i Nur Külliyatı, Yeni asya Neşriyat’tan çıkan kitaplar, Köprü, Bizim Aile, Genç Yaklaşım ile Can Kardeş dergileri yer alıyor. % 20 oranında uygulanan indirim ise kitapları daha cazip hale getiriyor.

20.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.