01 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Hazar’ın hukuk statüsü görüşülecek

HAZAR Denizi’nin hukuk statüsü ile ilgili toplantı, 5-6 Kasım günlerinde Türkmenistan’ın başşehri Aşkabat’ta ele alınacak.

Toplantı, Hazar’a kıyısı olan 5 ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşecek. Türkmenistan’da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında söz konusu toplantı görüşüldü. Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, Hazar’a kıyısı olan ülkelerin dışişleri bakan yardımcılarının Hazar’ın hukuk statüsü ile ilgili sözleşmenin hazırlanması konusunda görüş alış verişinde bulunacaklarını dile getirdi. Hazar’ın hukuk statüsü ile ilgili üzerinde mutabık kalınmış, karşılıklı olarak kabul edilebilecek çözümün hazırlanması gerektiğini söyleyen Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın sözleşmenin en uygun versiyonunun hazırlanması için çaba harcadığını kaydetti. Bu sözleşmenin Hazar’a kıyısı olan ülkelerin ilişkileri ve Hazar’da verimli işbirliği için önemli bir zemin hazırlamasına katkı sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

ÇÖZÜME KAVUŞTURULAMIYOR

HAZAR Denizi’nin hukukÎ statüsü yıllardır yapılan görüşme, toplantı ve zirvelere rağmen bir türlü ilgili ülkelerin tamamının kabul edeceği bir çözüme kavuşturulamıyor. Hazar’la ilgili liderler zirvesinin ilki 2002 yılında Aşkabat’ta yapılmıştı. Daha sonraki zirvenin Tahran’da yapılması kararlaştırılarak, bu zirve 5 yıl aradan sonra Ekim 2007 tarihinde Tahran’da gerçekleştirildi. Önümüzdeki zirvenin Azerbaycan’ın başşehri Bakü’de yapılması planlanıyor. Bu arada, geçenlerde Azerbaycan’ın başşehri Bakü’de Hazar bölgesinin güvenliği ile ilgili yapılan toplantıya; Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, İran ve Rusya’nın dışişleri bakan yardımcıları katılmıştı.

Öte yandan, Türkmenistan ile Azerbaycan, Hazar Denizi’nin dibinin ve tabi kaynaklarının sınırlarının belirlenmesi konusunda bir türlü anlaşamıyor. Türkmenistan, iki ülke arasındaki bu sorunun, uluslar arası hukuk ve adalet çerçevesinde çözülmesinden yana olduğunu bildiriyor. Hazar Denizi’nin zengin enerji potansiyeli de yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Hazar Denizi'nin Türkmenistan kıyısında tahmini hesaplamalara göre, 12 milyar ton petrol ve 6 trilyon metreküp doğal gaz rezervinin bulunduğunu kaydediliyor.

01.11.2009


 

Filipinler’i yine kasırga vurdu: 7 ölü

FİLİPİNLER'İ bir ay içinde 4. kez vuran kasırgada 7 kişi öldü. Yetkililer, başşehir Manila ve çevresindeki eyaletleri vuran, saatteki rüzgâr hızı 150 kilometreyi bulan Mirinae kasırgasıyla birlikte gelen şiddetli yağışın sellere yol açtığını söyledi.

Sellerde, Laguna eyaletinde aralarında 12 yaşındaki bir kız çocuğunun da bulunduğunu 6 kişinin boğulduğu, 4 kişinin de kaybolduğu belirtilirken, Rizal eyaletinde de bir kişinin öldüğü bildirildi. Filipinli yetkililerin, başşehrin, kasırganın güzergâhında bulunan doğu ve güneyindeki 9 eyalette 115 binden fazla kişiyi tahliye ettiği kaydedildi. Mirinae’nin Vietnam’a yöneleceği sanılıyor. Filipinler’de geçen ayın sonuyla bu ayın başlarında art arda gelen kasırga felâketlerinde 900’den fazla kişi ölmüştü.

01.11.2009


 

Karzai'nin rakibi Abdullah, seçimi boykot edebilir

AFGANİSTAN'DAKİ cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turunda Afgan lider Hamid Karzai’nin rakibi Abdullah Abdullah’ın seçimi boykot kararı alabileceği ve adaylıktan çekildiği ileri sürüldü.

Abdullah, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda hile yapıldığını savunmuş ve yapılan incelemeler sonucu Karzai’nin oyları yüzde 50’inin altına düşmüştü. Bunun sonucu Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 7 Kasım’da yapılacak. Abdullah’a yakın bir kaynak, her iki aday arasında yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamadığını ve diyaloğun kesildiğini belirterek, “Abdullah çekilme kararı alabilir” dedi. Abdullah ve Karzai arasındaki görüşmelere katıldığı bildirilen bu kaynak, Abdullah’ın çekilme kararını bugün veya yarın açıklayabileceğini savundu. Batılı kaynaklar da iki aday arasındaki müzakerelerin sonuca ulaşamadığını ve Abdullah’ın boykot kararı alabileceğini belirtti.

01.11.2009


 

Bartholomeos Washington’a gidiyor

FENER Rum Patriği Bartholomeos, 2-5 Kasım günleri arasında Washington’da temaslarda bulunacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, günlük basın toplantısında, “ekümenik” olarak tanımladığı Patrik Bartholomeos’un, gelecek hafta Salı günü ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini bildirdi. Patrik Bartholomeos’un, Washington’da ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile görüşmesi öngörülüyor. Bazı düşünce kuruluşlarının toplantılarında konuşmalar yapacak olan Patrik Bartholomeos’un, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ile de bir araya gelmesi planlanıyor.

01.11.2009


 

Sırbistan, IMF ile anlaştı

SIRBİSTAN Hükümeti’nin Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) anlaşma sağladığı bildirildi. Sırbistan Radyo Televizyonunun (RTS) haberinde, IMF ile Katma Değer Vergisi’nin (KDV) arttırılmaması konusunda görüş birliği sağlandığı belirtilirken, bütçe açığının ise bu yıla oranla yüzde 0,5 daha az olmak üzere yüzde 4 olarak öngörüldüğü kaydedildi.

IMF’yle görüşmelerin tamamlanmasının öngörüldüğü 4 Kasım tarihine kadar, bazı noktalara açıklık getirilmesi, kamu kesiminde yapılması gereken reformlarla ilgili orta ve uzun vadeli planların ele alınması bekleniyor. Bu arada, Sırbistan Ulusal İş Bulma Kurumundan yapılan açıklamada, 15 ile 30 yaş arası 200 bin gencin işsiz olduğu kaydedildi.

01.11.2009


 

Japonya’dan Afganistan’a, 5 milyar dolarlık yardım

JAPONYA'NIN Afganistan’a 5 milyar dolar tutarından yardım yapmaya hazırlandığı bildirildi.

Nikkei gazetesinin haberine göre, 2010 yılında verilmeye başlanacak ve beş yıla yayılacak yardım, eski Taliban militanlarının iş bulmaları ve ülkede yeni yollar yapılması için kullanılmak üzere verilecek. Haberde, Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama’nın, yardımın detaylarını, 12-13 Kasım günlerinde bu ülkeyi ziyaret edecek olan ABD Başkanı Barack Obama’ya anlatmasının beklendiği bildirildi. Japonya Savunma Bakanı, ülkesinin, Afganistan’daki koalisyon güçlerine yakıt ikmali yapma misyonunun süresi Ocak ayında dolunca bu misyona devam etmeyebileceğini açıklamış, Washington ise Japonya’nın Afganistan’a yardım etmek için başka yollar bulması gerektiğini söylemişti. Japonya son sekiz yılda Afganistan’a 1,8 milyar dolarlık yardım yapmıştı.

01.11.2009


 

Pakistan’da bombalı saldırı: 7 asker öldü

PAKİSTAN'IN Afganistan sınırında bulunan Hayber’de bir güvenlik noktasına düzenlenen bombalı saldırıda 7 Pakistan askerinin öldüğü bildirildi.

Askerî kaynaklar, patlamadan hemen sonra yaralılara müdahale edildiğini ve yaralıların çevredeki hastanelere sevk edildiğini duyurdu. Aynı kaynağın ifadesine göre, patlamanın sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Hayber, Pakistan ile Afganistan arasında tek geçit noktası olması nedeniyle stratejik öneme sahip.

Afganistan’da bulunan NATO birliklerine ikmalin yüzde 70’i bu geçitten sağlanıyor.

01.11.2009


 

Kazakistan, sınırdaki tedbirlerini sürdürecek

KAZAKİSTAN Sağlık Bakanlığı, domuz gribinin ülkeye girişini engellemek için sınırlardaki tedbirlere devam etme kararı aldı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Çin ve Rusya sınırındaki güvenlik tedbirlerinin bu yılın sonuna kadar devam edeceğini belirtti. Kazakistan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 1 Ekim’den bu yana Çin ve Rusya sınırındaki bölgelerde domuz gribi virüsünün ülkeye girişini engellemek için sağlık alanlarında güvenlik tedbirlerini arttırmıştı. Rusya ve Çin’de domuz gribi hızla yayılırken, Kazakistan’da sadece Ağustos ayında 17 vaka tesbit edilmişti.

01.11.2009


 

Amazon’da kaybolan uçak bulundu

BREZİLYA'DA, Amazon üzerinde kaybolan askerî uçağın, yağmur ormanlarının ücra bir köşesinde nehre acil iniş yaptığı ortaya çıktı.

Hava kuvvetlerinden yapılan açıklamada, uçaktaki 11 kişiden 9’unun hayatta olduğu bildirildi. Yerli Matis kabilesinin üyelerinin bulduğu uçaktaki bir kişinin kayıp olduğu, bir kişinin de acil iniş sırasında ölmüş olabileceği belirtildi. Küçük uçakta, 4 kişilik mürettebatla, yağmur ormanlarında yaşayan insanları aşılamak için bölgede dolaşan 7 kişilik bir tıp ekibinin bulunduğu bildirildi. Uçak Perşembe sabahı Acre eyaletindeki Cruzeiro do Sul şehrinden havalanmıştı.

01.11.2009


 

Korsanlar, Yemen teknesini kaçırdı

SOMALİLİ korsanların bir Yemen teknesini kaçırdığı bildirildi. Bir korsan, Reuters’a telefonla yaptığı açıklamada, dün gece Yemen balıkçı teknesine Eyl limanı açıklarında saldırı düzenlediklerini belirtti.

Silâhlı balıkçıların kendilerine karşılık verdiğini anlatan korsan, çıkan çatışmada bir korsanın öldüğünü, birinin yaralandığını, ancak neticede tekneyi ele geçirdiklerini kaydetti.

01.11.2009


 

Alman Büyükelçisi: Din çok önemli

ALMANYA Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckert Cuntz, “İki ülke için de din kavramının çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Almanya ve Türkiye’de Entegrasyon - Dinlerarası Diyalog’ konulu uluslar arası konferans Antalya’nın Alanya ilçesinde yapıldı. Türk-Alman Dayanışma ve Entegrasyon Derneği (TANDEM) ile Almanya’nın Konrad Adenauer Vakfı tarafından Konaklı Beldesi’nde düzenlenen konferansta konuşan Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Cuntz, İslamiyet’ten övgüyle bahsetti. Almanya’nın Kuzey Vestfalya Eyaleti’nde yaklaşık bir milyon Türk kökenli göçmen yaşadığını anlatan Cuntz, ülke genelinde ise yaklaşık 3 milyon Türkün hayatını sürdürdüğünü kaydetti. İslâmiyet’in kendi kökeninde gelişmesine destek verdiklerini dile getiren Cuntz, “Türkiye’de Antalya ve Alanya’da çok sayıda kilise olduğunu biliyoruz. Almanlar dinleri Türkiye’de istedikleri gibi yaşıyor. Almanya’da Hıristiyanlardan sonra en çok Müslümanlar yaşıyor. Türk yazarlar, futbolcular önemli işlere imza atıyor. Türkiye’de de Almanlar çoğunlukta. Bu sebeple her iki ülkenin vatandaşları gerekli kolaylıkları sağlamalı. İki ülke için de din kavramının çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

01.11.2009


 

Ahmedinejad: İran halkıyla dost olun

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran halkıyla dost olmak isteyenlere cevaplarının ‘’yapıcı ve olumlu’’ olacağını belirtti ve tüm ülkelerle iyi ilişkilerden yana olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Meşhed’de bir toplantıda yaptığı konuşmada ülkesinin Batıyla ilişkilerini değerlendirdi. Ahmedinejad, İran’a yönelik baskı ve tehditleri bertaraf etmenin direniş ve fedakarlıkla mümkün olacağını bildirdi. Batılı ülkeleri kasteden Ahmedinejad, ‘’Onlar, İran bilim, teknoloji ve sanayide ilerlememeli, kalkınmamalı ve güçlü olmamalı diyorlardı’’ ifadesini kullandı. İran’ın azim ve kararlılıkla birçok güçlüğü aşarak bugün bulunmak istediği konuma geldiğini anlatan Ahmedinejad, ‘’İran, dünyanın en bağımsız ülkesidir’’ dedi. Bütün ülkelerle iyi ilişkilerden yana olduklarını yineleyen Ahmedinejad, ‘’Halkımız, kendisine uzatılan dostluk eline yapıcı, cömertçe ve olumlu cevap verecek’’ diye konuştu. Ahmedinejad, Batılı ülkelere hitaben, ‘’Sizler için en iyi yol, İran halkıyla dost olmak, samimice işbirliği yapmak, hak ve hukukumuza saygılı olmaktır’’ ifadesini kullandı. İran Cumhurbaşkanı, ‘’halk arasında nifak tohumu ekmek isteyen düşmanların, pişman edici cevapla karşı karşıya kalacağını’’ söyledi.

01.11.2009


 

Nalbandyan: Açılım ve Karabağ iki ayrı süreç

ERMENİSTAN Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki açılımla, Yukarı Karabağ meselesinin “iki ayrı süreç” olduğunu söyledi.

Nalbandyan, Ermenistan’ın başşehri Erivan’da Reuters’a önceki gün geç saatlerde verdiği demeçte, sadece Ermenistan’ın değil, uluslar arası toplumun da yaklaşımının bu yönde olduğunu belirtti. Türkiye ile Ermenistan arasındaki müzakerelerin sona erdiğini hatırlatan Nalbandyan, tarafların bu ay imzalanan protokoller çerçevesinde sınırlarını açarak diplomatik ilişkileri kurmak için hızla harekete geçmekle yükümlü olduğunu ifade etti. Sözlerini “Eğer onaylamayacak ve uygulamayacaksak neden iki protokol imzaladık?” diye sürdüren Nalbandyan, bütün uluslar arası toplumun, protokollerin hızla onaylanması ve uygulanmasını, ayrıca protokollerdeki anlaşmalara uyulmasını beklediğini düşündüğünü söyledi. Nalbandyan, taraflardan biri, onaylama ve uygulamayı geciktirir ya da bazı engeller çıkarırsa bunun olumsuz neticelerinin sorumluluğunu tamamen yüklenebileceğini kaydetti. Ermenistan Dışişleri Bakanı, ABD, Rusya ve Fransa’nın arabuluculuğunda Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında Yukarı Karabağ konusunda barış anlaşmasına varılması için gösterilen çabalarla ilgili olarak da “olumlu bir devinim” yakalandığını, ancak kısa sürede neticeye varılabileceğini söylemenin çok makul olmayacağını kaydetti.

01.11.2009


 

Hükümeti eleştiren Nutt görevden alındı

BİRLEŞİK Krallık’ın uyuşturucu kullanımıyla ilgili danışmanı Profesör David Nutt, hükümetin uyuşturucuyla ilgili politikalarını eleştirmesinin ardından görevinden alındı.

İngiliz Profesör Nutt, yaptığı bilimsel çalışmaya dayanarak, alkol ve sigaranın bazı uyuşturucu maddelerden daha tehlikeli olduğunu savunmuş, ve hint keneviri gibi uyuşturucu maddelerin sınıflandırılmasının değiştirilmesi gerektiğini söylemişti. Nutt, bu görüşlerinin ardından, ülkenin İçişleri Bakanı Alan Johnson tarafından Birleşik Krallık hükümetindeki, uyuşturucunun kötüye kullanımıyla ilgili danışma konseyi başkanlığı görevinden alındı. Profesör Nutt, alkol ve sigaranın, hint keneveri ve ecstacy gibi bazı uyuşturuculardan daha tehlikeli olduğunu savunuyor. Görevden alınmasının ardından İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye açıklama yapan Prof. Nutt, “Görevimden alınmaktan dolayı hayal kırıklığı yaşadım ve bu durum bence hükümetin bilim ve fene verdiği değer konusunda sıkıntı oluşturuyor” dedi. Nutt ayrıca, verdiği bilgilerin bilimsel verilere dayandığını ve halkı yanlış yönlendirmeye çalışmadığını söyledi.

01.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.