01 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Terörü birlikte bitireceğiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, Barzani ile yaptıkları görüşmelerde ortak geleceğe yönelik vizyonu beraberce şekillendirdiklerini belirterek, “Bu vizyonda barış, güvenlik, gelişme var, istikrar var, terör yok. Ekonomik geri kalmışlık, ön yargı yok. Türkiye ile Irak arasında artık insan ve mal akışı olacak, ama güvenliği tehdit eden bir terör adımı olmayacak” diye konuştu.

Terörü birlikte bitireceğiz

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye ile Irak arasında artık insan ve mal akışı olacağını, ancak güvenliği tehdit eden bir terör adımı olmayacağını” belirtti.

Irak ziyareti çerçevesinde Erbil’deki temaslarını tamamlayarak Musul’a geçmek üzere Erbil Havaalanına gelen Davutoğlu ve Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkililerinden Neçirvan Barzani ortak basın açıklaması yaptı. Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, kendisine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, yaptıkları görüşmelerde ortak geleceğe yönelik vizyonu beraberce şekillendirdiklerini belirtti. Davutoğlu, “Bu vizyonda barış, güvenlik, gelişme var, istikrar var, terör yok. Ekonomik geri kalmışlık, ön yargı yok. Türkiye ile Irak arasında artık insan ve mal akışı olacak, ama güvenliği tehdit eden bir terör adımı olmayacak” diye konuştu. Irak’a dönük tehditleri Türkiye’ye yönelik tehdit olarak gördüklerini vurgulayan Davutoğlu, “Sizler de Türkiye’ye yönelik tehditleri kendinize yönelik tehdit gibi algılıyorsunuz. Bu ortak anlayışla her şeyi yeniden inşa edeceğiz” dedi.

Açılım, PKK’yı çözer

DIŞİŞLERİ Bakanı Davutoğlu ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ı uğurlamak için Erbil Havaalanına gelen Neçirvan Barzani de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güvenliğine yönelik bir tehdidi kendilerine yönelik bir tehdit olarak gördüklerini ifade etti.

Bu ziyareti tarihi bir ziyaret olarak değerlendirdiklerini kaydeden Barzani, her zaman zor günlerde Türk halkı ve devleti tarafından kendilerin Erbil’de gerek bölgesel yönetimin başkanı, gerekse diğer yetkililerle yapılan görüşmelerin “çok olumlu” geçtiğini ifade eden Barzani,

Barzani de zor günlerinde Türkiye’nin her zaman kendilerine destek olduğunu söyleyerek, kendilerine Türkiye’den hiçbir zaman zarar gelmediğine dikkat çekti. Barzani, iki ülke halklarının aynı bölgenin insanları olduğunu ve Türk gençleri öldüğünde üzüldüğünü ifade ederek, terör örgütü PKK’nın, yapılan bu son “demokratik açılım” çalışmalarının ardından, ya kendisinin değişeceğini ya da Kürt halkından gelen baskı sonucu bu yükü kaldıramayacağını aktardı.

01.11.2009


 

ABD, ASKERLE OLMAYACAĞINI ANLADI

Katıldığı bir TV programında sorulan “ABD eskiden Türkiye'deki darbeleri desteklerken şimdi darbelere karşı Türkiye'yi mi destekliyor?” sorusuna Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen'in verdiği cevap: “ABD geçmişte askerle istediği zaman darbe yaptırıyordu, biz de saf saf o oyunu oynuyorduk. Bugün konjonktür değişti. Amerika artık istediğini askerler kanalı ile sağlayamayacağını anladı.”

12 EYLÜL’ÜN HATALARI SIKINTI VERDİ

Bugün ABD'nin, Afganistan ve Pakistan'a kadar Türkiye’nin hem askerî gücüne, hem de siyasî yumuşak yüzüne ihtiyacı olduğu için eskisiden farklı davrandığını ve darbelere destek vermediğini söyleyen Eslen, “12 Eylül sonrasında yapılan hatalar yüzünden büyük sıkıntılar yaşadık” dedi ve en kötü demokrasinin en iyi askerî yönetimden iyi olduğunu söyledi.

ABD istedi, biz darbe yaptık

EMEKLİ Tuğgeneral Nejat Eslen, en kötü demokrasinin en iyi askerî yönetimden iyi olduğunu vurgulayarak, “Geçmişte askerle istediği zaman darbe yaptırıyordu, biz de saf saf o oyunu oynuyorduk” dedi. Kanal 7 Televizyonu’ndaki Erhan Çelik’le İskele Sancak programına konuk olan Prof. Doğu Ergil Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Emekli Askerî Hakim Ahmet Cengiz Tangören ve Gazeteci-yazarı Derya Sazak gündemi değerlendirdi. Emekli Askeri Hakim Cengiz Tanören, askerin sadece kendisine verilen görevleri yerine getirmesi gerektiğini, kendisine verilmeyen görevleri yapmaması gerektiğini dile getirdi. Tanören, irtica ile mücadele konusunda yapılan çalışmaların AİHM’den Türkiye aleyhine kararlar alınmasına yol açtığını söyledi.

Gazeteci Derya Sazak ise, askerin Türkiye’ye yön vermekten bırakması gerektiğini İç Hizmet Kanunu’nun askere darbe yapma yetkisi verdiğini söyledi. Sazak, askeri yetkililerin devletin en üst kademeleri ile heran görüşebilme imkânı olduğunu ve gördükleri eksiklikleri istedikleri birime iletebilme imkânı bulduğunu dile getirerek, “Asker sivil alanla ilgili tüm konuları siyasetçilere bırakmalıdır. Eksen kayması ile ilgili bir kuşku varsa bunun nedeni de 12 Eylül yönetiminin eseridir. 28 Şubat müdahelesi Refah Partisi’ni götürdü ama devamında AK Parti’yi getirdi. Hata yapan iktidarlar seçimle gelip seçimle gitmelidir. Kendi alanı dışında işgal edenler ve çalışmalar yürütmek bana göre suçtur. Bununla hesaplaşılmadığı sürece de bu devam edecektir.”

01.11.2009


 

Ergün: Ordu demokratik düzeni hazmetmeli

Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Hüseyin Ergün, ‘’Türk Silahlı Kuvvetleri içinde darbe için heveslenen, darbeye zemin hazırlayan gruplar olduğunu’’ ifade ederek, ‘’Türkiye Cumhuriyeti ordusunun demokratik düzeni hazmetmesi lâzım’’ dedi.

SHP Parti Meclisi toplantısı öncesi konuşan Ergün, ‘’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’nın ‘’Türkiye’yi istikrarsızlaştırma belgesi’’ olduğunu söyledi. Ergün, ‘’Türk Silâhlı Kuvvetleri içinde darbe için heveslenen, darbeye zemin hazırlayan gruplar olduğunu, bu gruplarında birçok illegal yapılanmalarla işbirliği içinde bulunduğunu’’ ifade etti. Ergün, ‘’Orduda bir sorun var. Türkiye Cumhuriyeti ordusunun demokratik düzeni hazmetmesi lâzım. Komutanlar, generaller ve subaylar, iktidara gelmek istiyorlarsa üniformalarından soyunup politikaya girmeleri lâzım’’ diye konuştu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, söz konusu belgeye ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamaların yürütülen soruşturmayı etkilediğini kaydeden Ergün, ‘’Ben hükümet başkanı olsam, Sayın Genelkurmay Başkanı ile çalışmam. Hükümeti, Başbuğ’u görevden almaya davet ediyorum. Bunu yapamazsa hükümet etme yeterliliğine gölge düşürecektir. Sayın Genelkurmay Başkanı, görevden alınıp, soruşturma, sonuna kadar götürülmelidir’’ dedi.

01.11.2009


 

Raportörden “askere sivil yargı”ya vize

ANAYASA Mahkemesi raportörü, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin iptal talebine ilişkin raporunda; düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmadığı belirtilerek, iptal isteminin reddi yönünde görüş bildirildi.

Askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin iptal talebine ilişkin rapor tamamlandı. Hafta başında üyelere dağıtılan raporda, askerî mahkemelerin kuruluş ve işleyişine ilişkin Anayasa’nın 145. maddesinde bu mahkemelerin yargılama yetkisinin sınırlarının tam olarak belirtilmediği vurgulandı. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 250’inci maddesi kapsamına giren suçlarla ilgili böyle bir sınırlamanın Anayasa’ya aykırı olmadığı vurgulandı. Rapor Yüksek Mahkeme üyeleri için bağlayıcı değil. Ancak heyetin de rapordaki görüşe uyması durumunda askere sivil yargı yolunun önündeki engeller kalkmış olacak. Bu durumda devletin güvenliğine, birliğine ve ülke bütünlüğüne, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suç işleyenlerle hükümete karşı silahlı isyan ve silâhlı örgüt suçlarını işleyen askerler özel yetkili mahkemelerde yargılanacak.

01.11.2009


 

TÜRKİYE, ANAYASALARLA DELİ GÖMLEĞİ GİYDİ

PROF. Doğu Ergil de “Güvenlik Belgesi” ile ilgili bakanların, bürokratların hatta birçok siyasetçinin bilgi sahibi olmadığını, bunun büyük trajedi olduğunu dile getirdi.

Ergil, halkın kendisine yönelik tehlikeyi kendisi koruyabileceğini bunun illa Silâhlı Kuvvetler tarafından korunması gerekmediğini dile getirdi. Ergil, şöyle devam etti: “Cumhuriyet öncesi hilafet vardı, sonradan demokrasi geldi. Kuruluş dönemi ile bugünü aynı gözle görülmemesi gerekir. Siyaset Belgesi ile iç düşman yaratılıyor ve sonra da şu ideoloji benimsenmeli deniyor ve şiddet kullanımını içeren bir yapılanmaya gidiliyorsa bu suçtur. Bu suçu örtmek için anayasalar yapılmıştır. Türkiye bu anayasalarla da deli gömleği giymiştir. Bugün gelinen noktada Genelkurmay Başkanı belge ile ilgili kendini sorumlu hissediyorsa istifasını değerlendirmelidir. Bu ben Genelkurmay Başkanı’nın bu belgeden haberi olduğuna inanmıyorum. Bugün bu belge bir şeyi ortaya çıkarıyor. Türkiye içinde böyle bir plan yapan ekibin tasfiye etmesi gerekir. Bunun için de Genelkurmay Başkanı’nın öncülük etmesi gerekir.” Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen ise “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nın orijinalinin ortaya çıkması ile ilgili olarak, darbe hazırlığı yapıldıysa yanlış yapıldığını ifade ederek “21. yüzyıla girmiş bir Türkiye bugün askerî müdahaleleri kaldıramaz” dedi. Emekli Askerî Hakim Cengiz Tanören de, böyle bir belge hazırlanmış ise bu belgeye tarih ve numara konulamayacağını bunun yapılması halinde belgenin resmiyet kazanılacağını belgenin resmiyet kazanması halinde askeri mutlak suçlu yapacağını dile getirdi. Tanören, bu tür belgelerin tarih ve numaralandırmadan yapılabileceğini söyledi.

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, en kötü demokrasinin en iyi askerî yönetimden iyi olduğunu belirtti. Eslen, “ABD eskiden Türkiye’deki darbeleri desteklerken şimdi darbelere karşı Türkiye’yi mi destekliyor” sorusuna ise bugün konjöktörün değiştiğini söyledi. Eslen, “12 Eylül sonrasında yapılan hatalar yüzünden büyük sıkıntılar yaşadık. Bugün ABD, Afganistan ve Pakistan’a kadar Türkiye’nin gücüne ihtiyacı var. Türkiye’nin hem askerî gücüne hem de siyasî yumuşak yüzüne ihtiyacı var. ABD artık istediğini askerler kanalı ile sağlayamayacağını anladı. Geçmişte askerle istediği zaman darbe yaptırıyordu biz de saf saf o oyunu oynuyorduk” diye konuştu.

01.11.2009


 

PKK sempatizanları otobüs yaktı

Ataşehİr’de bir grup PKK sempatizanı, seyir halindeki belediye otobüsünü durdurup molotof kokteylleri ile ateşe verdi.

Edinilen bilgiye göre, Mustafa Kemal Mahallesi 3001. Caddesi üzerinde toplanan bir grup PKK sempatizanı seyir halindeki bir belediye otobüsünü durdurdu. İçerdeki yolcuları indiren şahıslar molotofkokteylleri ile otobüsü ataşe verdi. İtfaiye ekiplerince söndürülen yangının ardından otobüs kullanılamaz hale geldi. Güvenlik amacıyla mahallede bekleyen polis gruba müdahale etti. Göstericiler bu kez de polise taş ve molotof kokteylleri ile saldırdı. Polis ise zırhlı araçlar ve biber gazı ile grubu dağıtmaya çalıştı. Polisle göstericiler arasındaki kovalamaca ara sokaklarda uzun süre devam etti. Grubun dağılmasının ardından olay yeri inceleme ekiplerince incelenen otobüs caddeden kaldırıldı. Öte yandan olayın meydana geldiği saatlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konvoyunun da bölgeden geçtiği belirtildi.

01.11.2009


 

Önceliğimiz, dağdan dönüşler

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Avrupa’dan gelecek terör örgütü mensuplarına yönelik bir çalışma olmadığını belirterek, ‘’Avrupa’dan gelişleri birinci planda görmüyorum.

Esas olan Kuzey Irak’tan, dağdan silâh bırakıp dönüşlerdir’’ dedi. Atalay, Samanyolu Haber Televizyonu’nda canlı yayına katılarak, gündemdeki konulara ilişkin soruların cevapladı. Beşir Atalay, bir soru üzerine, demokratik açılım sürecine ara verilmediğini, sadece terör örgütü üyelerinin dönüşlerine ara verildiğini ifade ederek, terör örgütü üyelerinin Türkiye’ye girişlerinde yaşanan olayların hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurguladı. Terör örgütü mensubu grupların dönüşünün ‘’terörle mücadelenin bir başarısı’’ olduğunu ifade eden Atalay, ‘’Sürece dönük, devletin tutumuna dönük bütün karar ve uygulamaları açıklaması var. İşlemlerin tamamı hukuka uygun yapılmıştır’’ diye konuştu. İçişleri Bakanı Atalay, Türkiye’de terörle irtibatlı bir statükonun oluştuğunu ve bunun büyük bir sektör haline geldiğini savundu. Avrupa’dan gelecek terör örgütü mensuplarına ilişkin bir görüşme olup olmadığının sorulması üzerine de Atalay, ‘’Hayır. Bizim başkalarının ifadelerinden ziyade kendi planımız esas. Türkiye Cumhuriyeti kendi planlarını yapıyor. Avrupa’dan gelişlerle ilgili bir çalışmamız yok. Benim kendi düşüncem; Avrupa’dan gelişleri birinci planda görmüyorum. Esas olan Kuzey Irak’tan, dağdan silah bırakıp, dönüşlerdir. Kuzey Irak’tan dönüşler yakın zamanda olabilir. Dönüşler Mahmur’dan olur, dağdan olur. Avrupa öncelikli olmaz’’ cevabını verdi.

01.11.2009


 

Cuntacılar tasfiye edilsin

İNSAN Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Kütahya Şubesi üyesi bir grup, ‘’İrtica ile Mücadele Eylem Planıyla’’ ilgili soruşturmada adları geçen kişilerin yargılanması talebiyle eylem yaptı.

Cumhuriyet Caddesi’ndeki Küçük Park önünde toplanan grup, çeşitli sloganlar attı. Grup adına MAZLUMDER Kütahya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Esra Efe tarafından okunan basın açıklamasında, ‘’Bir gazete haberinin ardından askeri savcı tarafından kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla unutulmaya bırakılan ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ belgesinin orijinalinin ortaya çıktığı’’ ifade edildi. Açıklamada, şöyle denildi: ‘’Milletin adına iş görme alışkanlığı, milletimize bir asır kaybettirdi, daha fazlasını kaybettirmemeli. Yaşadıklarımızın hazin bir miras gibi evlatlarımıza kalmasını istemiyorsak, orduda da kapsamlı bir hukuki açılım yapılması gerekiyor. Genelkurmay Başkanlığı, ‘Hukuk devletinde her şeyin yasalara uygun olarak yürütülmesine hiç kimsenin ve hiçbir kurumun itirazı olamaz’ dedi. Oysa biz bugüne kadar gerçekleştirilen tüm darbelerin zaten demokrasiyi korumak bahanesiyle yapıldığını iyi biliyoruz. Ordu, fiilen suç işleyen, içindeki cuntacı ve darbecileri tasfiye edecek her türlü önlemi derhal almalıdır.’’ Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

01.11.2009


 

ANAVATAN, DP ile birleşti

Türkİye’nİn en köklü partilerinden Demokrat Parti (DP) ile Anavatan Partisi (ANAVATAN) DP çatısında birleşti. Anavatan Partisi 10. Olağan Büyük Kongresi ile DP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi’ni dün gerçekliştirdi.

Atatürk Spor Salonu’ndaki kongrede, divan başkanlığına ANAVATAN Genel Başkan Yardımcısı Vekili Mustafa Uğur Ener seçildi. Atatürk Spor Salonu’ndaki kongrede, divan başkanlığına Anavatan Genel Başkan Yardımcısı Vekili Mustafa Uğur Ener seçildi. ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun ve DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, bütünleşme kongresinin yapıldığı Atatürk Spor Salonu’na beraber geldi. İki lider salonda, ‘’hoş geldiniz demokrasi kahramanları’’ sloganı ile karşılandı. Salih Uzun, kongrede yaptığı konuşmasına, ‘’Türk demokrasi tarihinin gördüğü en büyük buluşmaya hoş geldiniz’’ diyerek başladı. Uzun, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin iki güzide partisi, milletimizin varlığı, refah, mutluluğu için iki eşit, kurucu unsur olarak DP çatısı altında birleşmekte ve bütünleşmektedir.Türk siyaseti şu anda adete bir Moğol istilası ile karşı karşıyadır. Her yeri işgal etmek, her kurumu işgal etmek. Kendinden olmayanı sindirmek, yok etmek istila değil de nedir? Sadece talan ediyorlar, yağmalıyorlar. Bugünkü iktidar kadroları siyasetin Moğollarıdır. Türkiye bu kimlik tartışmalarıyla, laiklik-dindarlık tartışmalarıyla çok zaman kaybetti, kaybetmeye de devam ediyor. Biz diyoruz ki Türkiye yeterince laiktir, Türkiye yeterince de dindardır.’’

DP KONGRESİ DE AYNI SALONDA

DP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi yapıldı. Atatürk Spor Salonu’nda yapılan kongrede, divan başkanlığına Ankara İl Başkanı Bülent Şimşek Özçelik seçildi. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. DP’nin Olağanüstü Büyük Kongresi, aynı salonda yapılan ANAVATAN’ın kongresine ara verilmesinin ardından başladı. ANAVATAN ve DP’nin birleşmesine karar verilecek kongreler, eşgüdümlü olarak yapıldı.

ANAVATAN DEMOKRASİ

KERVANINA KATILDI

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun ile iftihar ettiğini belirterek, yeni bir siyaset adamı ortaya çıktığını ifade etti. Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’a da teşekkür eden Cindoruk, ‘’Olmaz diyorlardı. Oldu İşte. Partiler anlaşmaz diyorlardı, işte DP’’ diye konuştu. Türkiye’nin yeni bir seçeneğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Cindoruk, iktidar olunca ilk olarak 20 bin kişilik bir kapalı spor salonu yapacaklarını söyledi. Cindoruk, ANAVATAN’ın kapatılmadığını, demokrasi kervanına katıldığını anlattı.

KONGRE SALONUNDAN NOTLAR

Anavatan Partisi’nin, Demokrat Parti ile birleşme kararı alması beklenen ve ‘’Türkiye Birleşiyor’’ sloganıyla yapılan kongre salonda, eski cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in yan yana fotoğraflarının bulunduğu dev poster asıldı.

Konuşmaların yapılacağı platformun arkasında ise ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun ile DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un fotoğrafları yer aldı. Salonda, sık sık ‘’Kaç yıl geçti aradan ayrı ayrı’’ ile ‘’Memleketim’’ adlı şarkı seslendirildi.

ANAVATAN 10. Olağan Büyük Kongresi’nin başlamasının ardından gösterilen belgeselde, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Hüsamettin Cindoruk ve Salih Uzun’un görüntülerine yer verildi. Belgesel sırasında kongre salonunu dolduran partililer, en çok ilgiyi eski Başbakanlardan Tansu Çiller’e gösterdiler.

Salonda, ‘’Lâfa gelince çok, işe gelince yok’’, ‘’İşsizlik yakıyor, hükümet bakıyor’’, ‘’Kutuplaşan Türkiye’nin kucaklaşan partisi’’, ‘’Çaresizliğin çaresi millettir’’, ‘’Onlar ayrıştırır, biz birleştiririz’’, ‘’Merkezde birlik, ülkede dirlik’’, ‘’At gibi koşup, arı gibi sokacağız’’ yazılı pankartlar dikkati çekti.

Kongrede, partinin DP ile birleşmesi amacıyla tüzel kişiliğinin sona ermesi delegelerin oyuna sunuldu.

ANAVATAN 10. Olağan Kongresi’nin ardından toplanan DP’nin 6. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde delegeler, iki partinin DP adı altında birleşmesi için oy kullandı. İki partinin bütünleşme kongresine, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Ertan Yülek ve Şeref Malkoç da katıldı.

DP 6. Olaganüstü Büyük Kongresinde, ANAVATAN ile birleşme çalışmaları sebebiyle parti tüzüğünde yapılacak değişiklikler için Tüzük Komisyonu oluşturuldu. Kongrede ayrıca, yeni oluşumun parti programı da Program Komisyonu tarafından ele alındı. Tüzük Komisyonun çalışmasını tamamlamasının ardından değişiklikler delegelerin oy birliğiyle kabul edildi.

Bu arada, konuşmaların yapıldığı platforma KKTC ve Azerbaycan bayrakları asıldı.

01.11.2009


 

Kabil’de komuta yine bizde

Türkiye, Kabil Bölge Komutanlığını, sıra tekrar kendisine geldiği için bugünden itibaren ikinci defa ve bir yıl süre ile üstlenecek. Kabil Bölge Komutanlığı görevinin devralınmasıyla Afganistan’daki personel mevcudu, yaklaşık 2007 yılındaki seviyesine çıkacak.

Kabil’de, komuta yeniden Türkiye’de

TÜRKİYE, NATO’nun Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) Harekatı kapsamında, Kabil Bölge Komutanlığı görevini bugün devralacak. NATO’nun bugüne kadarki en önemli operasyonlarından biri olarak değerlendirilen ISAF Harekatı’na, 42 ülkeden yaklaşık 64 bin 500 personel katılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri; Birleşmiş Milletler, NATO kararları ve TBMM tarafından onaylanan yetki çerçevesinde Afganistan’daki barışı koruma faaliyetlerine 2002 yılından itibaren iştirak ediyor. ISAF’ın komutasını 2003 ve 2005 yıllarında iki defa üstlenen Türkiye, Güneydoğu Avrupa Tugayı (SEEBRIG) bünyesinde aktif olarak kuvvet bulundurarak 2006 yılında, Kabil Çok Uluslu Tugay Komutanlığına katıldı. Türkiye, Afganistan’daki beş bölge komutanlığından biri olan, Kabil Bölge Komutanlığı görevini, 2007 yılında, sekiz ay süreyle yerine getirdi. Türk personel, halen ISAF Karargahında, Kabil Bölge Komutanlığında, Vardak’taki bölgesel imar ekibinde, kuzey bölgede Mezar-ı Şerif şehrindeki seçim destek birliğinde ve çeşitli Afgan eğitim-öğretim kurumlarında görev yapıyor. Türkiye, Kabil Bölge Komutanlığını, sıra Türkiye’ye tekrar geldiği için bugünden itibaren ikinci defa ve bir yıl süre ile üstlenecek. Kabil’de bugün yapılacak devir teslim töreni ile Kabil Bölge Komutanlığı görevini devralacak Türkiye, Afganistan’da yaklaşık bin 700 personelle görev yapacak. Afganistan’da üç Türk helikopteri de bulunacak.

01.11.2009


 

Yıldırım: Bilişimin de merkezi olacağız

UlaştIrma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin bugün sadece ulaşımın, enerjinin merkezi değil, kısa sürede bilişimin de merkezi olacağını belirtti.

Üretimini Türkiye’de de gerçekleştirme kararı alan General Mobile’ın Anel Grup’un şirketlerinden ANELES’in binasındaki üretim tesisinin açılışını yapan Yıldırım, Türkiye’nin, konumu itibariyle 400 milyonluk bir nüfusa hitap ettiğini vurgulayarak, ‘’Türkiye bugün sadece ulaşımın, enerjinin merkezi değil, kısa sürede inşallah bilişimin de merkezi olacak. Türkiye’nin nüfusunun yarısından fazla genç... Ben bu genç nüfusa inanıyorum’’ şeklinde konuştu. Ümraniye’nin de yavaş yavaş ‘’bilişim merkezi’’ olmaya başladığını dile getiren Yıldırım, ‘’Bazı şeyler planlamadan oluyor ama önemli olan olmasıdır. Zaten bir şeyi çok planlayınca olmuyor. Hep planlamakla ömrümüz geçer’’ dedi. Bakan Yıldırım, Türkiye’ye ithal edilen 200 liralık bir cep telefonundan şu an 40 lira vergi alındığını da belirterek, bu durumun da yerli üreticiler için önemli bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

01.11.2009


 

Kavaf: Sıkıntının sebebi küreselleşme

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türkiye’nin çektiği sıkıntıların küreselleşmenin bir sonucu olduğunu ancak, hükümetin sorumluluğu sadece global krize bırakmadığını, bu süreçte ülke dinamiklerini, üretim sektörünü ayakta tutacak tedbirleri hayata geçirdiğini, bu anlamda hızlı hareket ettiğini bildirdi.

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) tarafından düzenlenen ‘’İş Geliştirme Platformu’’nun açılışında konuşan Kavaf, dünyada son yıllarda gözlemlenen en önemli değişikliğin küreselleşme olduğunu, günümüzde bütün hükümetlerin, iş çevrelerinin kararlarını alırken uluslararası gelişmeleri göz önüne almaları gerektiğini söyledi. Bakan Kavaf, dünya çapında hızla yer değiştiren sermayenin, sadece bulunduğu veya ayrıldığı ülkenin ekonomisini değil, tüm ülkelerin ekonomilerini derinden etkilediğini, küreselleşmenin sosyal ve kültürel etkilerinin de bir o kadar önemli olduğunu dile getirdi. Global kriz ve Türkiye’nin çektiği sıkıntıların da bu küreselleşmenin bir sonucu olduğunu anlatan Kavaf, hükümetin sorumluluğu sadece global krize bırakmadığını, bu süreçte ülke dinamiklerini, üretim sektörünü ayakta tutacak tedbirleri hayata geçirdiğini, bu anlamda hızlı hareket ettiğini ifade etti.

01.11.2009


 

Erdoğan: Seçimi zamanında yapacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Artık seçimler ilan edilen tarihlerde yapılacak. 2 ay, 3 ay öne alırsın ayrı mesele... Seçimin tarihi ne zamansa seçim o zaman yapılacak’’ dedi.

Sabiha Gökçen Havaalanı’nın Terminal Binası’nın açılısında konuşan Başbakan Erdoğan, Sabiha Gökçen’i Mamaraya bağlayacaklarını ifade ederek, “Bunlar trafik yoğunluğunu da hafifletecek. Yurtdışı temaslarımız oldu. Buralara yatırım için gelecekler. Yine ulaşım projeleri konusunda yollar yaptık. Yatırımcı ve girişimciler el ele verip her şey Türk milleti için dedik bunu başardık. Bunları tamamlamak bize nasip oldu. Dünyada hızlı tren kullanan 8 ülkeden biriyiz... İnşallah 2,5 saatte İstanbul Ankara’yı halledeceğiz... Konya Ankara’da tamamlanacak. Hepsi birbirine entegre oluyor. Sivas’ta, Tekirdağ’da çalışmalarımızı yapıyor. Yurdu demir ağlarla örmek lafla olmuyor...” diye konuştu. Erdoğan, erken seçim konusuna da netlik getirdi. Erdoğan, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı resepsyonunda laf çıkardılar erken seçim diye... Seçimin tarihi ne zamansa o zamanda yapılacak. Sürekli erken seçime gitme alışkanlığı bitti. AK Parti döneminde yok. Bakın birkaç gündür piyasalar allak bullak. Benden kesinlikle böyle bir şey çıkmadı. Bana sordular söyledim... Böyle bir şey yok.”

01.11.2009


 

Mayına basan asker yaralandı

AğrI’nIn Doğubayazıt ilçesi kırsalında mayına basan asker yaralandı. Alınan bilgiye göre, Doubayazıt 1. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı Çetenli Karakol Komutanlığı ekiplerince, İran sınırındaki Kızılkaya Köyü kırsalında sürdürülen arazi arama-tarama faaliyeti sırasında, piyade er Ali Akbaş (21) mayına bastı.

Patlama sonucunda ayağından yaralanan Akbaş, Doğubayazıt Devlet Hastanesine kaldırıldı. Akbaş’ın, buradaki ilk müdahalenin ardından ambulansla Van Asker Hastanesine sevk edildiği bildirildi.

01.11.2009


 

Otomobiller çarpıştı: 3 ölü

Bolu’da Gerede-Karabük kara yolundaki trafik kazasında 3 kişi öldü.

Alınan bilgiye göre, Gerede’den Karabük istikametine gitmekte olan Serkan Köse yönetimindeki 34 EU 5971 plakalı otomobil, Bahçedere Köyü yakınlarında karşı yönden gelen Mehmet Karagöz idaresindeki 78 AY 937 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada Serkan Köse ile Mehmet ve Ayşe Karagöz vefat etti. Jandarma ekipleri, kazayla ilgili olarak soruşturma başlattı.

01.11.2009


 

Fuarda Said Nursî büyük ilgi gördü

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen 28. İstanbul Kitap Fuarında, Yeni Asya Neşriyat da yerini aldı. 3. salon 108/A’da yenilik ve sürprizlerle okurların karşısına çıkan Yeni Asya Neşriyat’ın ana teması “1 milyon kişiyi daha Said Nursî ile tanıştıralım” olarak belirlendi. Fuarda Said Nursî fotoğrafları ziyaretçilerden yoğun ilgi görürken, geçtiğimiz günlerde gazetemizle birlikte verilen “Said Nursî Kimdir?” kitapçığı ücretsiz dağıtıldı.

Risâle-i Nur’a yoğun ilgi

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen 28. İstanbul Kitap Fuarı, İstanbul-Beylikdüzü’ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde dün kapılarını ziyaretçilere açtı. 8 Kasım 2009 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuarda, Yeni Asya Neşriyat da yerini aladı. 3. salon 108/A’da yenilikler ve sürprizlerle okurların karşısına çıkan Yeni Asya Neşriyat’ın ana teması “1 milyon kişiyi daha Said Nursî ile tanıştıralım” olarak belirlendi.

Fuarda Said Nursî fotoğrafları ‘Güneydoğu Sorunu’ kitabı ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Demokratik açılım tartışmaları sırasında Başbakan’ın adından söz ettiği ve Güneydoğu hakkındaki fikirleri bütün kesimlerce merak edilen Said Nursî Hazretleri’nin fuardaki fotoğrafları ziyaretçilerin merakını celbetti. Çok sayıda ziyaretçi Yeni Asya Neşriyat standını ziyaret ederek Said Nursî hakkında bilgi aldı. Ziyaretçilere “Said Nursî Kimdir?” kitapçığı ücretsiz dağıtıldı.

Yeni Asya Neşriyat Standında ilk defa okuyucuların beğenisine sunulan Risâle-i Nur Enstitüsü yayınları arasından çıkan “Güneydoğu Sorunu, tarihi-kaynağı-çüzümü” adlı kitap ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Fuar standında bilgi veren Yeni Asya Pazarlama ve Satış Müdürü Faik Altun, “ Fuar süresince, Risâle-i Nur’u ve Bediüzzaman Said Nursî’yi ön plana çıkartan çalışmalar ve kampanyalar yapacağız” dedi. Faik Altun, fuarda, Yeni Asya Neşriyat’tan yeni çıkan ve daha önce okuyucu karşısına çıkmamış kitapları okuyucunun beğenisine sunduklarını belirterek, bu kitapları şöyle sıraladı: “Güneydoğu Sorunu, İşte Hayatım, Mizah ve Fıkralı Sohbetler, Pozitif Pencere, Said Nursî Kimdir? kitapçığı, Bir Hikâyem Var, Bilgisayar Hatlı Kur’ân-ı Kerim ve Açıklamalı Meali, Risâle-i Nur’da Hz. Muhammed ve değişik boy ve ebatta cep risâleleri.”

“Fuarı ziyarete gelecek okuyucularımıza özel indirimlerimiz ve sürprizlerimiz olacak” diyen Altun, “Bu fuarda da Risâle-i Nur eserleri ön plana çıkacak. Son hazırlanan lügatçe, dipnotlu ve indeksli külliyatın yanı sıra, sona ermesine rağmen fuara özel olarak ‘Yüzde 50 İndirimli Külliyat Kampanyası’ devam edecek” diye konuştu. Yeni Asya Neşriyat standında, Risâle-i Nur yayınlarının yanı sıra, kitap, çocuk neşriyatı, dergi grubu, ve takvim bulunuyor. Yurt içi ve yurt dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen 28. İstanbul Kitap Fuarında uluslar arası faaliyetlerin yanı sıra söyleşi, panel, şiir dinletisi, atölye ve çocuk aktiviteleriyle birlikte 297 faaliyet düzenlenecek.

MUSTAFA GÖKMEN

01.11.2009


 

Poyraz, Marmara’da deniz ulaşımını aksattı

MARMARA ve Kuzey Ege’de önceki akşamdan itibaren etkili olan poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiledi.

Elverişsiz hava şartları dolayısıyla bazı deniz otobüsü seferleri iptal edildi. İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş’den (İDO) alınan bilgiye göre, elverişsiz hava şartları dolayısıyla dün saat 08.00’de yapılması gereken Armutlu-Yenikapı-Bostancı ile saat 09.00’daki Bursa-Kadıköy-Kabataş deniz otobüsü seferleri gerçekleştirilemedi. Yine aynı gerekçeyle saat 15.30’daki Bandırma-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferi de yapılamadı. Kartal-Yalova deniz otobüsü seferlerinin de iptal edildiği duyuruldu. Çanakkale Boğazı ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan Gestaş yetkilileri, Kapatepe’den Gökçeada’ya 10.00, 15.00 ve 19.00’da, Gökçeada’dan Kabatepe’ye ise 07.15, 13.00 ve 17.00 saatleri arasında yapılması gereken deniz seferlerinin, olumsuz hava şartları dolayısıyla iptal edildiğini duyurdu.

01.11.2009


 

Doğu’da kar, İstanbul’da sel

TÜM yurtta etkili olan sağanak yağış, bazı bölgelerde su baskınlarına yol açtı. Erzurum ve Ardahan ise beyazlara büründü.

İstanbul’da etkili sağanak yağış su baskınlarına sebep oldu. Kartal Cevizli mevkii’ndeki su baskını sebebiyle E-5 ulaşıma kapandı. Etkili yağış Pendik ve Sultanbeyli’de birçok ev ve iş yerini sular altında bıraktı. Kartal Cevizli mevkii’ndeki su baskını sebebiyle E-5 ulaşıma kapandı. İstanbul’da etkili sağanak yağış su baskınlarına sebep oldu. Etkili yağış Pendik ve Sultanbeyli’de birçok ev ve iş yerini sular altında bıraktı.Trabzon’da il merkezinden geçen Kuzgundere, rögar kapaklarının 6 noktada patlaması sonucu taştı. Eski sahil yolundaki onlarca işyerini su bastı. Sağanak yağış, Güneydoğu’da da en çok Şanlıurfa’da etkili oldu. Kent merkezinde bazı yollar su altında kaldı, birçok evi su bastı. Birecik, Hilvan ve Siverek ilçelerinde de su baskınları meydana geldi.

01.11.2009


 

Açık cezaevinden firar

EDİRNE Tarım Açık Cezaevinden 2 kişi firar etti.

Cinayet suçundan 20 yıl 10 ay hapis cezası hükümlüsü A.Y. ile adam öldürmeye teşebbüsten 12 yıl 22 ay hapis cezası hükümlüsü Z.G’nin yapılan akşam sayımında olmadığı fark edildi. Hükümlülerin aranmasına devam ediliyor.

01.11.2009


 

Bir tondan fazla uyuşturucu yakalandı

GÜVENLİK güçleri, son bir haftada bir tondan fazla uyuşturucu ele geçirdi.

Genelkurmay'ın internet sitesinde yer alan duyuruda, 24-30 Ekim 2009 tarihleri arasında 616,9 kilogram kubar esrar, 202,1 kilogram eroin, 176,9 kilogram toz esrar, 113 kilogram kenevir tohumu, 770 adet kök kenevir ele geçirildiği bildirildi.

01.11.2009


 

Galiçya Şehitleri için anıt yapılacak

BİRİNCİ Dünya Savaşı’nda Galiçya cephesinde savaşan ve Slovakya topraklarında şehit düşen Türk askerleri için anıt yapılacak.

Millî Savunma Bakanlığından yapılan duyuruya göre, Slovakya’nın başşehri Bratislava’da yapılacak Türk Şehitlik Anıtı ile ilgili bugün bir anlaşma imzalanacak. Bakan Vecdi Gönül, Slovakya’daki temaslarının ardından 3 Kasım 2009 tarihinde Türkiye’ye dönecek.

01.11.2009


 

Mezarlıktaki 2 ceset sel sularına kapıldı

ŞANLIURFA'NIN Bozova ilçesinde önceki gece meydana gelen selde, bir köyde aralarında 1 şehidin cenazesinin de bulunduğu çok sayıda mezar tahrip oldu.

Sel sularının sürüklediği 2 ceset ise, birkaç saat sonra bulundu. Alınan bilgiye göre, bölgede önceki gece etkili olan sağanak yağmurun ardından derelerden taşan sel suları, Bozova ilçesine bağlı Atgüden Köyünde ekili alanları ve mezarlığı olumsuz etkiledi. Sel suları, mezarlıklarda bulunan biri kadına ait 2 cesedi, birkaç kilometre uzaktaki zeytinliklere kadar sürükledi. Arama çalışması yapan köylüler, cesetleri yaklaşık 6 kilometre mesafedeki bir zeytinlikte buldu. Cesetler, daha sonra yeniden toprağa verildi. Bozova ilçesinde etkili olan selde büyük oranda zarar gören Yaylak beldesinde vatandaşlar, yaralarını sarmaya çalışıyor. Selin ardından geceyi yakınlarının evinde geçiren vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren temizlik çalışmalarına yeniden başladı. 70 civarında ev ve iş yeri ile ahırın zarar gördüğü beldenin alt yapı eksikleri Devlet Su İşleri 15. Bölge ve Özel İdare Müdürlüğü ekiplerince tarafından giderilmeye çalışılıyor. Beldede sel sebebiyle evlerin yanı sıra ekili alanların da büyük oranda zarar gördüğü belirtildi. Kaymakamlık yetkilileri evleri zarar gören vatandaşlara gıda ve battaniye gibi çeşitli yardımlarda bulundu.

01.11.2009


 

Uzman çavuş, kaçak kazıda yakalandı

UŞAK'TA kaçak kazı yapan biri uzman çavuş 17 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Ulubey ilçesinde izinsiz kazı yapılacağı yönünde ihbar alan Uşak İl Jandarma Alay Komutanlığı Kaçakçılık ekipleri, düzenledikleri operasyonda kaçak kazı yapan 17 kişiyi gözaltına aldı. Kazı aletlerinin de ele geçirildiği operasyonda, gözaltına alınan zanlılar arasında Karahallı İlçe Jandarma Komutanlığında görevli bir uzman çavuşun da bulunduğu öğrenildi. Ulubey İlçe Jandarma Komutanlığında sorgulanan zanlıların adliyeye sevk edileceği bildirildi.

01.11.2009


 

Ankara, atıl bina mezarlığı gibi

ANKARA'NIN gözde yerlerindeki kamu ya da özel sektöre ait bazı binalar atıl durumda bekliyor.

Derlenen bilgilere göre, Ankara Büyükşehir Belediyesince yaptırılan kongre merkezi, Samanyolu ve Gökkuşağı rekreasyon alanlarındaki yapılar, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) sınırları içindeki Marmara Oteli, uzun süre önce yapımı durdurulan Çankaya Oteli ve Kızılay Genel Başkanlığına ait alış veriş merkezi yıllardır hizmete sokulamadı. Atıl durumdaki binalardan bazılarının yakın zamanda hizmete sokulması planlanırken, bazıları bir süre daha kullanılamayacak.

01.11.2009


 

Yazarımız duâ bekliyor

RAHATSIZLANARAK hastaneye kaldırılan yazarımız Şaban Döğen’in tedavisi, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü yoğun bakımında sürüyor.

Ailesinden ve doktorlarından aldığımız bilgiye göre Döğen’e anjiyo yapılmasına karar verildi.Devam eden yüksek ateş sebebiyle enfeksiyon kaptığı düşünülen Döğen’ın rahatsızlığını tam olarak teşhis için yapılan test ve tetkik çalışmaları dadevam ediyor. Sadece ailesinin günde bir defa görüşebildiği Döğen’in okuyucularımızdan dua beklediği, şuurunun açık olduğu ve namazlarını işaretle kılabildiği ifade edildi.

01.11.2009


 

Huzuru yetimlere yardımda buldu

KONYA’DA 53 yaşındaki Akife Takan, 32 yıllık evliliğinden çocuk sahibi olamadığı için, evlât hasretini, yetim çocuklara yardım eli uzatarak dindirmeye çalışıyor.

Akife Takan (53), yaptığı açıklamada, 32 yıl önce hayatını Ömer Takan ile birleştirdiğini, çok istemesine rağmen bu evlilikten bir çocuk sahibi olamadıklarını bildirdi. Yaklaşık 20 yıl önce anne ve babasını çok küçük yaşlarda kaybeden bir erkek çocuğunu evlendirdikten sonra hayatının değiştiğini ifade eden Takan, ‘’daha sonra sürekli anne ya da babasını kaybetmiş çocuklara sahip çıkmaya başladım. Onların eğitimini, ev kiralarını, giyecek ve gıda ihtiyaçlarını karşıladım. Maddî gücümüz buna yetiyordu’’ dedi.

YÜZLERCE KİŞİNİN

MANEVÎ ANNESİ

İhtiyaç sahibi çok olunca, başka hayırseverlerin de desteğini almaya başladığını belirten Takan, şunları kaydetti: ‘’Yardımseverlerle birlikte bugüne kadar yüzlerce yetime yardım eli uzattık. Manevî çocuklarımla güldüm, onlarla ağladım. Bugüne kadar yardım ettiğim birçok çocuk, büyüdü yuva kurdu, meslek sahibi oldu. Onların mutluluklarına şahit oldum, başka ne isteyebilirim. Hiç çocuğum olmamasına rağmen, birçok kişinin manevî annesi oldum. Çocuklarımın bana bir ‘’anne’’ demesi en büyük mutluluğum oluyor. Hatta bir sürü torunum var. İnsanların desteğiyle büyük bir yardım seli oluşturdum.’’

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli’nin büyük desteğini gördüğünü dile getiren Takan, ömrü boyunca yetimlere yardım etmeyi sürdüreceğini, herkesin bir yetime sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi. Takan’ın yardım ettiği aileler ve çocuklar ise, ‘’En zor anımızda Akife Annemiz bizim yardımımıza koştu. Onun yaptığı iyilikleri hiçbir zaman unutamayız. Bizi kendi çocuğu gibi görüyor, koruyup kolluyor’’ diye konuştu.

01.11.2009


 

Feodalite toplumumuzda arızî bir durumdur

ŞANLIURFA Valisi Nuri Okutan, toplumumuzda hem cemiyetin hem de ferdin ön planda olduğunu belirterek, “Feodalite, bizim toplumumuzda arızî bir durumdur” dedi.

Akademik Dayanışma Araştırma ve Geliştirme Vakfı (ADAG) Şanlıurfa Şubesi tarafından DSİ XV. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen “Feodalite Ekseninde Törelerimiz ve İslâm” konulu panele Vali Okutan ile birlikte, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Bakkal, Prof. Dr. Akın İşcan ve Dr. Yaşar Yiğit katıldı.

Vali Nuri Okutan, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatarak, insanların eylemleri, kabahatleri önceden belirlenmiş hükümlere göre karşılık bulacağını söyledi. Okutan, “Hukukun da ana kaynakları vardır: Anayasa, kanunlar, yönetmelikler; örf, adet ve gelenekler bunların içerisindedir” dedi.

Toplumumuzun sınıflı bir toplum olmadığını, feodal bir toplum olmamızın da söz konusu olamayacağını kaydeden Vali Okutan, şunları söyledi: “Batı toplumu sınıflı bir toplumdur ve ferdi önemser. Doğuda ise cemiyet, toplum öne çıkar. Bizim toplumumuzda hem cemiyet hem de fert ön plandadır. İnanç sistemimiz yaratılan her insanı bir âlem olarak görmekte hatta bir insanın öldürülmesini insanlığın ölmesi olarak kabul etmektedir. Burada hemen şunu söylemek gerekir: Feodalite, bizim toplumumuzda arızî bir durumdur.”

Törelerin İslâm ile bağlantısının tartışıldığı panelde, İslâmın töreyle irtibatının doğru kurulması gerektiği önemine vurgu yapıldı. Panelistler, özellikle Kur’ân’ın töreye bakış açısını hayatın eksenine koyulması gerekliliği üzerinde durdular. Diyanet İşleri Yüksek Kurul Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan ise şunları kaydetti: “Kur’ân perspektifinden bakacak olursak an’aneler, töreler, gelenekler tümüyle ne ret edilmiştir ne de tümüyle kabul edilmiştir. Kur’ân’ın bu konuda seçici davrandığını görüyoruz yararlı olan bireye ve topluma faydası olan her türlü gelenek ve görenek yaşatılmaya lâyıktır ve yaşatılması lâzımdır. ‘Biz eskiden beri kültürel değerlerimiz olarak ne geldiyse ne bulduysak biz onu yaşatmalıyız’ görüşü bu İslâmî yaklaşıma aykırıdır. Yüzyılların kemikleşmiş gelenekleri alışkanlıkları öyle bir anda değiştirilemez bunun sağlanabilmesi için önce zihni bir alt yapının oluşturulması gerekir.”

01.11.2009


 

Erzurum şehir merkezine mevsimin ikinci karı düştü

Erzurum şehir merkezine mevsimin ikinci karı düştü. Önceki gün akşam saatlerinde Palandöken’in yüksek kesimlerine düşen kar, sabah saatlerinden itibaren şehir merkezinde etkili olmaya başladı.

Erzurumlular güne karla uyandı. Bazı vatandaşlar karın şaşkınlığını yaşarken kimisi de karın yağmasını büyük bir özlemle beklediğini dile getirdi. Sabah uyandıklarında karla karşılaşan vatandaşlar şemsileriyle dışarı çıkarken, sürücüler de araçlarının üzerinde biriken karı fırça ile temizlemeye çalıştı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri yağışlı havanın Balkanlar üzerinden geldiğini açıkladı. Yetkililer kar yağışlı havanın önümüzdeki Salı gününe kadar etkisini sürdürmesini beklediklerini dile getirdi. Karın Doğu Anadolu Bölgesi’nde sadece Erzurum il merkezine düştüğünü kaydeden aynı yetkililer ilçelerde ise yağmurun etkili olduğunu belirtti. Öte yandan Erzurum’da gece en düşük hava sıcaklığı 0, Ardahan 4, Kars 6, Ağrı 5, Iğdır 10, Bayburt 5 ve Erzincan’da 8 derece olarak ölçüldü. Bu arada İzmir-Erzurum seferini yapan Sun Ekspres’e ait yolcu uçağı yoğun kar yağışı sebebiyle Erzurum Havaalanı’na iniş yapamadı. Uçak, Erzurum semalarından geri döndü.

01.11.2009


 

Mıcır kazası: 2 ölü 1 yaralı

İZMİR’İN Bergama ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi vefat etti, 1 kişi de yaralandı.

Çanakkale’den İzmir istikametine gelen Serdar Eranol yönetimindeki 35 HHV 18 plâkalı otomobil, Kaynarca mevkiinde tekerleğinin yol kenarındaki mıcıra girmesi sonucu kontrolten çıktı. Araç orta refüje çarptıktan sonra takla attı. Kazada, otomobil sürücüsü Serdar Eranıl (54), eşi Esma Eranıl (57) ölürken araçta bulunan 5 yaşındaki torunları Kaan Yeter, yaralandı. Bergama Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Kaan Yeter, tedavi altına alındı. Kazanın ardından, aynı yönde seyreden Neslihan Deveci idaresinde 09 KZ 611 plâkalı otomobil, karşı şeride geçerek Tümer Urkal’ın kullandığı 35 BVH 95 plâkalı otomobile, ardından da park halindeki 35 VFF 63 plâkalı kamyonete çarptı. İkinci kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

01.11.2009


 

Yakmak istediği kalorifer kazanı patlayınca, can verdi

KÜTAHYA’DA bir giyim firmasına ait depodaki kalorifer dairesinde meydana gelen patlamada, 1 kişi öldü.

Edinilen bilgiye göre, Kütahya-Afyonkarahisar kara yolunun 2. kilometresinde bir giyim şirketine ait depoda, sabah saatlerinde görevli Ali Sarıkaya’nın (46), kömürlü kalorifer kazanını yakmak istediği sırada patlama meydana geldi. Henüz sebebi belirlenemeyen patlamada, görevli Sarıkaya vefat etti. Sarıkaya’nın cesedi, itfaiye ve polis ekipleri tarafından güçlükle kazan dairesinden çıkarıldı. Kütahya Belediyesi itfaiye ekipleri, patlama sonrası çıkan yangını söndürmek için yoğun çaba harcadı.

01.11.2009


 

Sitenin istinad duvarı şiddetli yağmurda yıkıldı

TRABZON’DA bir istinat duvarının yıkılması sonucu, duvarın altında kalan dört araçta maddî hasar oluştu.

Alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde etkisini arttıran sağanak, 2 no’lu Erdoğdu Mahallesi Kisana Caddesi’ndeki Başkent Sitesinin bahçesinin istinat duvarının yıkılmasına neden oldu. Duvarın altında kalan bir midibüs ve 3 otomobil kullanılamaz hale geldi. Belediye ekipleri, araçları çıkarmak için çalışma başlattı. Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Öte yandan, Kalkınma Mahallesi 107. Sokak’taki bir binanın istinat duvarı da aşırı yağış sebebiyle yıkıldı. Belediye ekipleri, yıkılan bölümdeki hafriyatı kaldırmak için çalışma başlattı.

01.11.2009


 

Vali Salihoğlu’nun makam aracı kaza yaptı

GÜMÜŞHANE Valisi Enver Salihoğlu’nun makam aracı, Trabzon’da kaza yaptı.

Alınan bilgiye göre, Gümüşhane’de inceleme ve ziyaretlerde bulunan Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yu Trabzon Hava Limanı’ndan uğurlamak için makam otomobiliyle şehre gelen Vali Salihoğlu, buradan tekrar Gümüşhane’ye hareket etti. Makam şoförünün kullandığı otomobile, Trabzon-Maçka karayolunun Hacımehmet mevkiinde, Hüseyin Akyüz yönetimindeki 61 RC 891 plâkalı kamyonet arkadan çarptı. Kazada Vali Enver Salihoğlu’nun yaralanmadığı, eşi Sabiha Salihoğlu’nun ise başını cama çarpması sebebiyle Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi’nde tomografisinin çekildiği öğrenildi. Öte yandan kazayı haber alan Trabzon Valisi Recep Kızılcık ile İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, hastaneye gelerek Vali Salihoğlu’na geçmiş olsun dileklerini iletti.

01.11.2009


 

Yeni mahallî birlikler kuruluyor

BAKANLAR Kurulu kararı doğrultusunda yedi mahallî birlik kurulacak.

Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, kurulacak birlikler ve merkezleri şöyle:

-Adana Kozan ilçesi: Adana İli Kozan İlçesi Ziyaret Grup Köyleri İçme Suyu Birliği

-Afyonkarahisar, Eskişehir, Kütahya illeri: Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM)

-Afyonkarahisar ili Şuhut ilçesi: Şuhut İlçesi Çevre Hizmetleri Birliği

-Balıkesir ili Ayvalık ilçesi: Ayvalık İlçesi Turizm Geliştirme ve Alt Yapı Hizmet Birliği (AYTUGEB)

-Mersin ili Tarsus ilçesi: Dörtköy Damlama Sulama Birliği

-Kastamonu ili Devrekani ilçesi: Beyler Sulama Birliği

-Trabzon ili Çarşıbaşı ilçesi: Trabzon-Çarşıbaşı Şahinli-Kavaklı Grup İçme Suyu Bakım Onarım ve İşletme Birliği Ankara/aa

01.11.2009


 

ATM’de hırsızlık girişimi

ANTAKYA’DA ATM cihazından hırsızlık yapmaya çalışan 3 zanlı, kaçarken polisin takibi sonucu yakalandı. Alınan bilgiye göre, Mehmet Kafadar Caddesi’nde bir bankaya ait ATM cihazının alarmını etkisiz hale getirip oksijen kaynağıyla açmaya çalışan 3 zanlı, çevredeki vatandaşların fark etmesi üzerine kaçmaya başladı.

Vatandaşların ihbarda bulunmasıyla polis ekipleri tarafından takibe alınan zanlılar, kısa sürede yakalandı.

01.11.2009


 

Yeryüzü Doktorları Nijer’de

KURULDUĞU günden bu yana muhtaçlara yardım etmeye çalışan Yeryüzü Doktorları yine Nijer’de. 25 Ekim – 2 Kasım arasında Nijer’de olacak 8 kişilik tıbbi yardım ekibi, 3 Kasım’da yurda dönecek.

Şimdiye dek 1000’e yakın katarakt ameliyatı yapan Yeryüzü Doktorları, dünyanın en yoksul üçüncü ülkesi olan Nijer’e yeniden göz nurunu korumak için sekiz kişiden oluşan beşinci tıbbi görev ekibini gönderdi. Afrika Göz Nuru Projesi kapsamında ameliyatlar yapan Yeryüzü Doktorları’nın bu seferdeki hedefi 300 Nijerliyi ışığa kavuşturmak. TİKA tarafından desteklenen projede ameliyatlar ücretsiz olarak yapılıyor. Proje, Nijer’deki paydaş kuruluş GOULBİ Derneği’nin katkıları ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Afrika’da 16 milyon insan ışığa kavuşabilir

Afrika’da 20 milyona yaklaşan görme engelinin yüzde 80’ini önlenebilir bir hastalık olan katarakt teşkil ediyor. Olumsuz hayat şartları, yetersiz beslenme ve susuzluk bu hastalığın en önemli sebeblerinden. Hayat şartlarının çok zor olduğu bu kıtada bir de görme engeli eklenince insanlar ve yakınları için hayat daha da çekilmez oluyor. Nijer’de “Minik Gözler de Gülümseyecek.” Özellikle kırsal bölgelerde gözlük bulamayan binlerce insan, kırma kusuru nedeni ile benzer bir kaderi paylaşıyor. Yeryüzü Doktorları Gülümseyen Gözler Projesi kapsamında 2000 küçük çocuğu göz taramasından geçirdi. Türkiye’de hayırseverlerin katkıları ile hazırlanan gözlükler Nijerli miniklere dağıtılacak. Gözlüklerini sabırsızlıkla bekleyen çocuklar için bu sefer ayrıca bir bayram olacak. Katkılarnızla gözler ışığa kavuşuyor, mini gözler gülümsüyor. Yeryüzü Doktorları Afrika’da umutla ışığa kavuşmayı bekleyen milyonlara yardım eli uzatmaya devam edecek. Bir katarakt ameliyatının maliyeti 100 dolar, bir minik gözü gözlükle buluşturmanın maliyeti ise 25 dolar.

01.11.2009


 

İran’da tiryakiler arttı

İRAN'DA sigara içenlerin sayısında yüzde 1,2’lik artış olduğu bildirildi. Tütün Mamulleri Şirketinin verilerine göre, ülkede sigara içenlerin sayısı son bir yılda yüzde 1,2 artarak 12 mil-yona çıktı.

Yılda 61,2 milyar adet sigaranın tüketildiği İran’da sigaraya harcanan paranın ise 3 milyar dolar olduğu belirtildi. Sigara tüketimini kontrol altına almak ve azaltmak için ilgili birimlerin, yasal çalışmaların yanı sıra çeşitli programları uygulamaya koyduğu kaydedildi.

01.11.2009


 

Yağmur bereket getirdi

Gazİantep’te üç günden bu yana aralıklı olarak devam eden yağmurun zeytin üreticilerini sevindirdiği bildirildi.

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Gaziantep Temsilcisi ve Nizip Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akfırat, bu mevsimde yağan yağmurun zeytin üreticileri için ‘’lezzet ve bereket’’ demek olduğunu kaydetti. aziantep’in zeytin üretim merkezi konumundaki Nizip’te, sulama yatırımlarının yokluğu nedeniyle zeytin üreticiliğinin kuru şartlarda yapıldığını ifade eden Mehmet Akfırat, ‘’6-7 aydan bu yana yağmur yağmamıştı ve zeytinlerimiz dalında buruşmuştu. Bu yağmurlar da olmasaydı çiftçi zeytinini dalında çürümeye bırakacaktı. Şükürler olsun yağmur sayesinde zeytinlerimiz adeta yeniden dirildi’’ dedi. Hasattan hemen önce ya da hasat sırasında üzerine yağmur yağan zeytinlerden daha çok miktarda ve daha lezzetli zeytin yağı alındığını öğrendiklerini dile getiren Akfırat, “Bu bakımdan son yağmurlar zeytin üreticileri için beraberinde lezzet ve bereket getirdi’’ diye konuştu.

01.11.2009


 

İsrail’in herşeyi düşman

ESKİŞEHİR'İN Sivrihisar ilçesinde, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahası Balıkdamı Göleti’ndeki balık türlerinin, ilk defa yaklaşık 15 yıl önce görülen İsrail yayınları yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Nesli tehlikedeki türlerin de aralarında bulunduğu pek çok su kuşuna ev sahipliği yapan Balıkdamı’nda hızla üreyen İsrail yayınlarının bir metre büyüklüğe, 35 kilogram ağırlığa ulaşabildikleri belirtildi. Su samuru ve porsuk gibi hayvanların da bulunduğu Balıkdamı’nda yakın zamana kadar çok sayıda sazan, yayın, turna, sarıbalık, kızılkanat gibi balık çeşitleri ile tatlı su karidesi gibi birçok su ürünü yetiştiği biliniyor. Yaklaşık 15 yıl önce Balıkdamlı’nda ‘’İsrail yayını’’ görülmeye başlandığı ve bu sürede Balıkdamı’nda hızla üreyen ve diğer balık türlerini yiyen İsrail yayını, yerli yayınları yok denecek kadar azalttığı belirtildi.

01.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.