01 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Bu kütüphanede Osmanlı hazinesi var!

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Kütüphanesi, TDV İslâm Ansiklopedisi’nin hazırlanması sırasında ihtiyaç duyulacak kitap ve dergileri toplamak ve bunları ilim âleminin istifadesine sunmak amacı ile 1984 yılında kurulmuştur.

Mart 2007’de yapılan bir araştırma neticesinde Türkiye’nin en iyi on kütüphanesi içinde ikinci olan TDV İSAM Kütüphanesi, bünyesinde bulundurduğu eserlerin konusu itibariyle bir Sosyal Bilimler Kütüphanesi olma özelliğini taşımaktadır. Dinî ilimler, İslâm ve Türk tarihi kültürü ve medeniyeti başta olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanını kapsayan zengin bir koleksiyona sahip olan kütüphane, gerek TDV İslâm Ansiklopedisi’nin gerekse merkezin diğer araştırma ve yayın faaliyetlerinin sür'atli ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için yeni yayımlanan kitap ve süreli yayınları düzenli olarak takip etmek, satın alarak araştırmacıların hizmetine sunmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphanede, satın alma dışında bağış ve mübadele yoluyla da eserler temin edilmektedir. Ayrıca aktif olarak yerli ve yabancı 120 kurumla mübadele bağlantısı olan kütüphane koleksiyonunda 215.000 cilt kitap, 777 adedi süreli takip edilen 3093 çeşit yerli-yabancı derginin 130.000 sayısı yer almaktadır. Bu kitapların 96.000 Türkçe, 50.000 Arapça, 28.000 İngilizce, 7.000 Fransızca, 4.000 Almanca, 700 yazma fotokopisi ve 4.700 tez mevcuttur.

“Kütüphaneye rağbet çok”

Kütüphanenin yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerine açık olduğunu vurgulayan Kütüphane ve Dokümantasyon Müdür Yardımcısı Recep Yılmaz, “Kütüphaneye çok rağbet var bu yüzden yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle sınırlı tuttuk. Ayrıca normal üniversite öğrencisine üniversitenin kütüphanesi yeterli olabiliyorken yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yeterli olmuyor” dedi. Kütüphaneden günlük ortalama 250-300 arasında araştırmacının istifade etmekte olduğunu söyleyen Yılmaz, “Üye sayısının her geçen gün artmasıyla mevcut üye sayımız 7.500’e yaklaştı. Bunların bir kısmı da yabancı uyrukludur” şeklinde konuştu. Üniversitelerde aynı dönemde ve aynı konularda tezlerin yapılabildiğini kaydeden Yılmaz, “Bunu engellemek için veri tabanları oluşturduk” dedi. Araştırmacıların katalog bilgisayarlarından İSAM Kütüphanesi Veri Tabanı, Türkiye Kütüphaneleri Veri Tabanı, Türkiye Tezler Veri Tabanı, Türkiye Makaleler Veri Tabanı, Devam Eden İlahiyat Tezleri Veri Tabanı programlarından istifade edebileceklerini belirtti.

Kütüphanedeki

Osmanlı hazinesi

İSAM kütüphanesinin araştırmacılara sunduğu önemli hizmetlerden birisinin her geçen gün zenginleşen Osmanlı mahkeme sicilleri koleksiyonu olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Kütüphanenin arşiv birimi içinde yer alan koleksiyonda, İstanbul Müftülüğü’ndeki yirmi yedi mahkemenin kadı sicilleri, Rumeli ve Anadolu kazaskerliği ruznamçeleri, nakibüleşraf defterleri ve kadı mühürleri olmak üzere toplam 10.367 defter ile Anadolu vilayetlerine ait 8.860 defterin mikrofilmleri araştırmacıları istifadesine sunulmuştur” dedi. Ödünç kitap hizmeti olmayan ve haftanın yedi gün sabah 9.00 akşam 23.00 saatleri arasında açık olan kütüphanede, açık raf sistemi uygulanmakta olup araştırmacılar ihtiyaç duydukları kadar kitap ve dergiyi raflardan alıp inceleyebilmektedir. Ayrıca kütüphane aralarında, Orhan Şaik Gökyay, Prof. Dr. Nejat Göyünç, Yavuz Argıt, A. Ragıp Akyavaş, Dr. Turgut Akpınar, Hidayet Nuhoğlu, Kasım Küfrevi, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Kemal Beydilli, Kathleen R. F. Burrill, Dr. Tayyar Altıkulaç, Dr. Numan Külekçi gibi önemli şahsiyetlerden bağış yoluyla temin ettiği koleksiyonlarını bünyesinde bulundurmaktadır.

GÜLSEVİL KAHRAMAN

01.11.2009


 

Avrupa edebiyatının yeni durağı Samsun

GOETHE Enstitüsü’nün, “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde; Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, Türkiye’nin 24 şehrini ve 8 Avrupa ülkesini kapsayan “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” adlı geniş kapsamlı kültür projesinin, 3–7 Kasım 2009 tarihleri arasındaki durağı Samsun!

3–7 Kasım 2009 tarihleri arasında Samsun’da gerçekleşecek faaliyetler kapsamında; “Altın Baykuş” Yılın En İyi Kitabı, Hollanda Edebiyatı Kraliyet Akademi Ödülü gibi birçok edebiyat ödülüne sahip Belçikalı yazar Stefan Brijs ve “Komşunun Tavuğu Komşuya…” adlı kitabıyla Belçika’nın en önemli edebiyat Gouden Uil’e lâyık görülen yazar Annelies Verbeke, eserlerinden bölümler okuyarak gençlerle söyleşiler gerçekleştirecekler. “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” başlığı altında gerçekleştirilecek etkinliklerde sanatçılara, projeye katılan yazarların kitaplarının incelenip okunabileceği, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış bir “Gezici Kütüphane” eşlik edecek. Etkinliğin açılışı, 4 Kasım 2009 Çarşamba akşamı, saat 17:00’da, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılacak.

01.11.2009


 

Kitabeyi ahır sahibine zimmetlediler

ADANA’NIN Yumurtalık ilçesine bağlı Yeniköy’de, bir ahırın duvarında bulunan ve üzerinde eski yazıların yer aldığı kitabe görenleri şaşırtıyor.

Tarihî kitabe korunması için ahır sahibine zimmetledi. Ahır sahibi Yalçın Kahya (37), ahırı yirmi yıl önce yaptırdıklarını, duvarına yerleştirdikleri kitabenin tarihî değerinin de farkında olduklarını söyledi. Kahya, ‘’Bu yazıt taşı köy yolunun kenarında bulunan bir duvarda yer alıyordu. Ancak, duvar yıkılınca taş ortada kaldı. Biz de ahırı yaptırırken taş kaybolmasın diye alarak ahırın duvarına yerleştirdik. Yüzlerce yıllık bir taş olduğu söyleniyor. Üzerinde eski Yunanca yazılar var. Ama ne anlama geldiğini bilmiyoruz’’ dedi. Kahya, inek ahırının yanına yakın zamanlarda koyun ağılı yaptırdıklarını ve eskiden dışarıdan bakılınca görülen taşın şimdi iç kısımda kaldığından görünmediğini vurguladı.

01.11.2009


 

Sultanların Falnamesi Amerikalıları mestetti

GEÇMİŞTE sultanların, şahların ve kumandanların bile bilinmeyen geleceği keşfetmek için kullandıkları özel falnameler, Washington’da Amerikalıların izlenimine sunuldu.

Serginin kuratörlerinden, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serpil Bağcı, falnamelerde İslâmiyet öncesi peygamberlerin de bulunmasının sergiyi gezenleri şaşırttığını belirterek, “Çünkü herkes İslamiyetin diğer dinleri kabul ettiğini iyi-kötü biliyor, ama bu kadarını düşünmüyor” dedi. Sergi, “Falname: Kehanetler Kitabı” adıyla, Washington’daki Smithsonian Arthur Sackler Galerisi’nde açıldı. Sergide, yüzyıllardan bu yana insanların geleceğe dair meraklarını giderdiği fal inancının görsel metinlerle ifade edildiği İran ve Türkiye’den birbirinden değerli 3 falname kitabının gizemli dünyası aralanıyor. Falnamelerdeki sanat eseri niteliğindeki özel resimlerin yer aldığı sergide, özellikle Şah Tahmasb’ın ve Kalender Paşa’nın falnameleri dikkat çeken eserler arasında bulunuyor. Sergideki eserlerin üçte birinin Topkapı Sarayı’ndan geldiğini, bunun yanında Berlin ve New York’tan da iki adet Osmanlı falnamesinin bulunduğunu dile getiren Bağcı, Safevi Tahmasb için yapılmış, metni ve yaprakları bütün Avrupa ve ABD müzelerinde dağınık olarak yer alan falnamenin büyük kısmının da ilk kez bu sergiyle bir araya geldiğini bildirdi.

01.11.2009


 

Sivasî sohbetler başlıyor

SİVASLILAR Vakfında Sivasî sohbetler başladı. Sivaslılar Vakfı Halkla İlişkiler Birim Başkanı Ömer Şanlı, sohbetlerin vakıf salonunda her Perşembe günü yatsı namazını müteakiben başlayacağını bildirerek, sohbetlerin Şemsi Sivasi divanından ve Sivas’a özgü sıla gezmeleri’nin bir nev'î karışımı olacağını söyledi.

Şanlı, “Şemsi Sivasî’nin divanından beyitler okunacak. Bunun yanı sıra edebiyat, kültür ve Türk-İslâm medeniyeti konuşmaları yapılacak” diyerek, Yunus Divanı’ndan, Garip Name’den, Mevlânâ’nın Mesnevî’sinden okumalar yapılacağını ve akabinde tasavvuf musi-kîsinin de icra edileceğini ifade etti.

01.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.