11 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

GÖLGE TİYATROSU’NA İSRAİL’DEN CEZA!

CENGİZ Özek Gölge Tiyatrosu, 22 Ekim-4 Kasım 2009 tarihleri arasında Filistin’de öncelikli olarak Filistinli çocuk ve gençlerin sanatla buluşmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen 16. Uluslararası Kukla Festivali’nde (The Sixteenth International Puppet Festival) de “Büyülü Ağaç” adlı oyunuyla sahne aldı ve festivalde bir atölye çalışması da gerçekleştirdi.

1984 yılında kurulan Filistin Ulusal Tiyatrosu organizasyonu olan festivalde uluslararası ve ulusal kukla toplulukları sahne aldı. Ancak başarıyla geçen festivalin dönüşünde İsrailli görevliler tarafından havaalanında maruz kaldığı kötü muamele yüzünden Cengiz Özek ve asistanı zor anlar geçirdiler. Ülkemizi dünyanın dört bir yanında uzun yıllardan bu yana temsil eden Cengiz Özek, son derece yakışıksız ve çirkin muamele gördü. Cengiz Özek hem İsrail’e girişin de, hem de İsrail’den çıkışında pasaport ve vize işlemleri sırasında sivil ve askeri yetkililer yapmadık eziyet bırakmadılar. İşte Özek’in ağzından eziyet ve işkencenin özeti: “...pasaportlarımızı elimizden alarak bir terörist gibi sorguya çekip sanatımızla dalga geçtiler. Sanıyorum bu yapılanlar sadece Filistin asıllı İsrail vatandaşlarının davetini kabul ederek festivale katılmamız ve verdiğimiz atölye çalışmasından dolayı idi. Dünyada bir çok ödül almış ve Türk tiyatrosu üzerine bir çok araştırmalar yapıp ve konferanslar veren tiyatromuza bu yapılanlar affedilir nitelikte değildir. Bunu şiddetle kınıyor ve İsrail hükümetinin şahsımdan ve tiyatromuzdan özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum.”

CENGİZ ÖZEK’E POLONYA’DAN ÖZEL ÖDÜL

KÜLTÜR Mirasımız Karagöz’ün ulusal ve uluslararası arenada başarıyla tanıtımını üstlenen Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu 15-25 Ekim 2009 tarihleri arasında Polonya Varşova’da gerçekleşen 4. Uluslararası Kukla ve Animasyon Film Festivali’nde “Büyülü Ağaç” oyunuyla Varşova’da sahne aldı. Festivalin ana teması bu yıl kuklaların insanlara değin hikâyeler anlatmalarından hareketle “Puppet is a human, too” “Kukla da insandır” olarak belirlenmişti. Cengiz Özek’e festivalde “Expression of Life by the Puppet” Yaşam Boyu en iyi kuklacı özel ödülü verildi.

11.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  GÖLGE TİYATROSU’NA İSRAİL’DEN CEZA!

  4. Uluslararası İpek Yolu Film Festivali için 45 ülkeden Bursa’ya gelecekler

  Gazoz kapağı koleksiyonu ile başladı, tasavvuf temalı kişisel müzesini açtı

  Osmanlı Türkçesi kursları Bahçelievler’de başlıyor

  Tarihî çarşı “kapı” mahkûmu

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.