17 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Tarım arazileri miras yolu ile bölünemeyecek

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, tarım arazilerinin her geçen yıl miras yolu ile parçalanmasının önüne geçmek için yeni bir uygulama başlatıyor.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda değişikliğe gitmeye hazırlanan bakanlık, Medeni Kanun’daki mirasla ilgili konuda yapılacak düzenleme ile arazilerin parçalanmasını engelleyecek. Tarım arazilerini mirasa konu olmaktan çıkaran uygulama kapsamında araziler çiftçilikle uğraşan en büyük erkek kardeşe devredilecek. Eğer büyük kardeş tarımla uğraşmıyorsa aile içinde tarımla uğraşan erkek kardeşe verilecek. Erkek kardeşlerden tarımla uğraşan yoksa kız evlada tarlalar verilerek damatların araziyi işletmesi sağlanacak. Konuyla ilgili planlanan bir diğer uygulamada ise varisler arasında ziraat mühendisi, veteriner, su ürünleri mühendisi gibi bölümlerden mezun olan eğitimli çiftçiler varsa; araziler bu kişilere devredilecek. Bu sayede arazilerin kardeşler arasında bölünmesinin önüne geçilecek. Yasa ile miras nedeniyle çıkan kavgalar da sona erecek. Devlet, araziyi işletmeye hak kazanan kişiye Ziraat Bankası aracılığıyla kredi kullandıracak. ‘Arazi edindirme kredisi’ adı altında finansman sağlanacak. Bu sayede babasının arazisini işletme hakkını alacak evlat kardeşlerine ‘param yok tarlaları alamam’ diyemeyecek. Varisler, işletme hakkını kazanan kardeşi dururken başkasına arazisini satamayacak. Eğer varisler, arazileri kardeşine satmak istemezse bir şirket kurulacak. Ticari bir işletmeye dönüştürülecek tarım arazilerinden elde edilecek kâr ve zarar ortaklara dağıtılacak. TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, hayata geçirilecek proje ile ‘mutlak memnuniyeti tesis etmenin mümkün olmadığını’ ancak uygulamanın Türkiye’nin geleceği açısından önemli olduğunu söyledi. Kirişçi, “Türkiye’de sulama projelerinin uygulandığı GAP, DAP, KOP Bölgesi ve Çukurova gibi yerlerde toplaştırma işini öncelikle yapıp ondan sonra sulamayla ilgili yatırımlarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Faizsiz sulama kredisinden 57 bin çiftçi

faydalandı

ZİRAAT Bankası aracılığıyla 2007 yılında uygulanmaya başlanan tarımsal sulama kredisinden, bugüne kadar 57 binden fazla çiftçinin faydalandığı bildirildi. Çiftçilere sıfır faizle kullandırılan sulama kredisi tutarının da 782 milyon liraya ulaştığı belirtildi. Kirişçi, bu güne kadar 57 binin üzerinde çiftçinin kredilerden faydalandığını ifade ederek, şöyle konuştu: ‘’Rantabl sulamayla üretimde verimi artırmak amacıyla başlattığımız uygulama çiftçilerimizden büyük talep gördü. İlk yıl 9 bin civarında kredi kullanılırken, bu sayı bugün 57 bini aştı. Çiftçilere sıfır faizle kullandırılan sulama kredisi tutarı da 782 milyon liraya ulaştı. Damla sulama artık bir dünya gerçeği ve bu sistemle, kurak alan diye bir şey söz konusu değil. Boruların ulaştığı her yer sulanabiliyor.’’

17.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Holdingler kârda, tüketici zorda

  İŞSİZLİK YİNE ARTIŞA GEÇTİ

  İnşaat mühendisleri 2010’dan da umutsuz

  Ortadoğu, ihracatçılar için can simidi oldu

  Karşılıksız çeke taksitli ödeme gündemde

  Nadas bitti, 2010 yatırım yılı olacak

  Bankalar hukuk dışı gelir zengini

  Bütçe 10 ayda 43.2 milyar TL açık verdi

  Tüketicinin güveni azalıyor

  TESK: Gündemin ekonomiye ihtiyacı var

  Tarım arazileri miras yolu ile bölünemeyecek

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.