17 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bankalar hukuk dışı gelir zengini

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yılın 9 aylık döneminde 15,7 milyar lira kâr açıklayan bankaların ‘’bu başarıyı yakalamaları’’nda kredi kartı aidatları ve faizleri ile dosya masraf, ferdi kaza sigortası, ortak ATM komisyonu, bireysel emeklilik, vadesiz mevduat faizi ile havale ve elektronik fon transferi (EFT) bedellerinin önemli payının bulunduğunu bildirdi.

Bankaların, 2009’un 9. ayında, 2008’in aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 15,7 milyar lira kâr açıkladıklarını hatırlatan Kaya, 2009 yılında bankaların reel sektöre kredi kullandırmadıklarını iddia ederek, ‘’Bankaların, hazineye de yüksek faizlerle borç vermediği dikkate alındığında, bu kadar yüksek kârın kaynağının sorgulanmaktadır’’ dedi. Bankaların elde ettikleri kârlarda ‘’tüketici aleyhine olan haksız kazançlar’’ da bulunduğunu ileri süren Kaya, şöyle konuştu: ‘’Türkiye’de sadece kullanılan 44 milyon adet kredi kartından yaklaşık 1,2 milyar lira yıllık aidat geliri elde edilmektedir. Mevduat faizleri yüzde 10’un altında seyrederken, kredi kartı borçlarına uygulanan faizlerin yüzde 58 olarak uygulanmasının özellikle kredi kartı borçlarının ödenemediği dönemde bankalar için tatlı kâr kapısı olmuştur. Bankalar tüketicilerden 20 ile 200 lira arasında yıllık hesap işletim ücreti tahsil etmiş, bireysel kredi kullanacak tüketicilerden de kredi türüne kadar 5 bin liraya kadar dosya masrafı almaktadır. 60 milyon ATM kartının kullanıldığı ülkemizde ayda bir kez farklı ATM cihazının kullanılması ile en yüksek komisyon olan 4 TL’nin kesilmesi sonucu yıllık 2,8 milyar TL’de ek gelir kapısı oluşturulmuştur.”

Bankaların, hesapları bulunan veya kredi kartı kullanan tüketicilerden yıllık alınan ferdi kaza sigortası, tüketiciyi zorladıkları bireysel emeklilik sistemi, vadesiz mevduata yıl sonunda faiz uygulanmaması, havale ve EFT işlemlerinden de önemli ölçüde gelir elde etiğini kaydeden Kaya, ‘’Bankalar hukuk dışı gelir zengini’’ olduğunu iddia etti.

17.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Holdingler kârda, tüketici zorda

  İŞSİZLİK YİNE ARTIŞA GEÇTİ

  İnşaat mühendisleri 2010’dan da umutsuz

  Ortadoğu, ihracatçılar için can simidi oldu

  Karşılıksız çeke taksitli ödeme gündemde

  Nadas bitti, 2010 yatırım yılı olacak

  Bankalar hukuk dışı gelir zengini

  Bütçe 10 ayda 43.2 milyar TL açık verdi

  Tüketicinin güveni azalıyor

  TESK: Gündemin ekonomiye ihtiyacı var

  Tarım arazileri miras yolu ile bölünemeyecek

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.