09 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

SULUKULE’DE SON EVLER YIKILDI

“Sulukule” olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde Kentsel Yenileme Projesi kapsamında gerçekleştirilen yıkımlar tamamlandı.

Bölgede tarihî binalar ve caminin dışında kalan evlerin yıkımına daha önce başlanmıştı. Sulukule’de kalan son iki ev de yıkılınca, sokaklarından darbuka ve keman seslerinin yükseldiği tarihî semt, yok oldu. Bölgede daha önce ikamet eden Romanlardan ruhsatı olanlar TOKİ’nin Gaziosmanpaşa’daki konutlarına yerleştirilirken, bazıları da çevredeki yakın evlere taşındı. Evleri yıkılan Roman çocukları da, Sulukule’nin son gününde her şeyden habersiz molozlar arasında oyun oynadı. Geçimlerini güçlükle sağlayan Romanlar ise molozların arasından demir parçalarını toplayarak satışa çıkarıyor.

YENİLEME PROJESİ

Sulukule projesi sebebiyle çok büyük eleştirilere hedef olan Fatih Belediyesi’nin web sitesinde projeyle ilgili aşağıdaki ifadeler yer alıyor: “Bilindiği gibi İstanbul, özellikle Fatih bölgesi önemli bir deprem kuşağında ve riski altındadır. Yıkıntı ve enkaz durumundaki yapılar, buralarda yaşayan insanlar açısından da en büyük riski ve tehlikeyi oluşturmaktadır. Fatih’in yaklaşık yüzde 40’ı bu durumda olup, yüzde 20’lik kısmı Yenileme Alanı kapsamına alınmış ve çalışmalar devam etmektedir. Bu alanların en önemlisi, kentin topoğrafik ve konum olarak en güzel yerinde ve merkezinde bulunan tarihî kara surlarına bitişik, Fevzipaşa – Vatan Caddeleri arasındaki tarihî Haticesultan ve Neslişah (Sulukule) Mahalleleridir. Mahalleli, mahallelerinin adının Sulukule olarak anılmasından da aşırı derecede rahatsızlık duymaktadır. Alan, tarihî İstanbul Kara Surlarının bitişiğinde, kaybolmaya yüz tutmuş tarihî ve kültürel eserlerle birlikte, salaş yapılar, yıkık dökük barakalar, müştemilat ve eklentilerden ibaret bir ortaçağ kenti görünümündedir. Bu alan, tüm proje alanının ancak yüzde 4’ü kadardır. ” RAKAMLARLA SULUKULE Fatİh Belediyesi’nin proje kapsamında yapmış olduğu anket araştırmalarından çıkan sonuçlar ise şu şekilde: “Proje alanında hane bazında yapılan anket çalışması sonucunda; Yaşayan nüfusun yaklaşık yüzde 17’si Roman vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Geriye kalan nüfus ise ülkemizin muhtelif yerlerinden İstanbul’a göç etmiş, genellikle alt hizmet sektöründe çalışan alt ve dar gelir düzeyindeki insanlardan meydana gelmektedir. Bu durum, bölgede homojen bir kültür grubunun olmadığını göstermektedir. Eğitim durumları itibarı ile yüzde 31 okur-yazar olmayan, yüzde 34 ilkokul mezunu, yüzde 5 ortaokul, yüzde 4 lise mezunudur. Ailelerin yüzde 17’ sinin çalışanı yok, yüzde 13’ ünde ise çocuklar, yüzde 8’inde kadınlar çalışıyor ki bunlar genellikle dilencilik yapıyorlar. İş durumları itibarı ile yüzde 77’sinin gelir getirici bir işi yok, yüzde 64 sigortasız, yüzde 16 yeşil kartlı, yüzde 51 meslekî eğitim almak istemiyor, yüzde 37 almak istiyor. Projeden yüzde 91 haberli, yüzde 9 habersiz, yüzde 65 yıkılıp yeniden yapılacağını, yüzde 15 başka yere gideceklerini sanıyorlar. Ancak yüzde 74 burada yaşamak istiyor, yüzde 26 başka yere gitmek istiyor. Yüzde 79 mahallede yapısal değişiklik yapılsın istiyor, yüzde 21 istemiyor. İkamet edenlerin yüzde 40 mülk sahibi, yüzde 60 kiracı ve işgalci. Bölgede yaşanan sorunların yüzde 41 küfür-şiddet, yüzde 21 yoksulluk, yüzde 14 uyuşturucudan kaynaklandığını, mahallelerinin İstanbul’dan farklı kılanlar yüzde 56, farksız kılanlar yüzde 44 oranındadır.”

09.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Terörü büyütmeyin

  FİTNE ODAKLARI İŞ BAŞINDA

  Muhalefetten Erdoğan’a ‘dön’ çağrısı

  STK’lardan sağduyu dâveti

  YÖK, Danıştay’ın kararını bekleyecek

  Türkiye’nin üyeliği önemli

  ÖZELDE MUAYENE ZAMLANDI

  3 MİT personeli tutuklandı

  Yeni ilçe emniyet müdürlükleri oluşturuldu

  Terörist başının dosyası Silivri’ye gönderildi

  Kırklareli’nde trafik kazası: 4 ölü

  Ermenistan turizm fuarına katılıyor

  Prof. Dr. Karpat'a ödülü bugün verilecek

  DTP’den polislere suç duyurusu

  Bunalıma giren işçi, Kilis Belediyesi’ni bastı

  Cahilliği eğitimle aşacağız

  Aşı yaptıran öğrenci, 2 gün izinli sayılacak

  Eğitimciler Şûrâ’da buluşacak

  İGİAD: Katsayı engeli kaldırılmalıdır

  Sokak düğünlerine ayar

  Öğrencilerden iyilik projesi

  Yılın son fidanları dağıtıldı

  Yalan, toplum için tehlikeli hal alıyor

  GAP’ta meslek kursları açıldı

  Kırşehir ve Sivas’a polis meslek yüksek okulu

  İzmir’de dereler ıslâh ediliyor

  Okul servisleri çarpıştı: 5 yaralı

  Kalp krizi geçiren avcı öldü

  Yunusların gösterisi ilgi görüyor

  Alo 144 yardım hattı açıldı

  SULUKULE’DE SON EVLER YIKILDI

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl