12 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Dalay Lama: Nobel, Obama’ya erken verildi

TİBET'İN ruhani lideri Dalay Lama, önceki gün Norveç’in başşehri Oslo’da 2009 Nobel Barış Ödülünün ABD Başkanı Barack Obama’ya verilmesini “biraz erken” olarak niteledi.

Sürgünde yaşayan ve Nobel Barış Ödülünü 1989’da alan Dalay Lama, Avustralya haber Kanalı Sky News’a yaptığı açıklamada, “Gerçekçi olarak, bu kararın biraz erken olduğunu düşünüyorum, ama önemli değil, Sayın Obama’nın çok becerikli bir insan olduğunu biliyorum” dedi. Dalay Lama, Obama’nın, Myanmar’daki muhalefet lideri Aung San Suu Kyi ve eski Polonya sendika lideri ve eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa gibi barış ödülü alan kişilerin yanında yer alıp alamayacağını zamanın göstereceğini belirtti. Ruhanî lider, ödülün Obama’ya verilmesi için sebepler bulunduğunu, ancak beklemek ve görmek gerektiğini söyledi. Çoğu kişi, Afganistan’a takviye asker gönderme kararı alan Obama’ya barış ödülü verilmesini “ironik” olarak nitelemişti. Obama, ayrıca resmî ödül töreni sırasındaki teşekkür konuşmasında, savaşın insan hayatına mal olmasının üzücü olduğunu kabul etmiş, ancak dünya çapında kötülüğe karşı mücadele edebilmek ve ABD’nin güvenliğini sağlamak için bunun bazen gerekli olduğunu belirtmişti.

ABD’nin Irak ve Afganistan’da savaşta olması dolayısıyla “savaş başkanı” olarak nitelenen Obama konuşmasında, “savaşın bazen gerekli olduğunu söylemenin, müstehzilik değil, tarihi, insanoğlunun mükemmel olmadığını ve aklın da sınırları bulunduğunu bilmek olduğunu” savunmuştu.

12.12.2009


 

AB yolunu Kıbrıs açar

İNGİLİZ Economist dergisi, Kıbrıs görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Nisan ayında yeniden seçilme şansını zayıflatabileceğini yazdı.

Dergi bu haftaki sayısında, Kıbrıs sorununa ve adada devam eden müzakerelere ilişkin bir makale yayımladı. “Türkiye’nin tükenen AB’ye katılım umutları, Kıbrıs’ta sağlanacak bir anlaşmayla artabilir” denilen makalede, gelecek haftaların Kıbrıs sorunuyla ilgili “kritik” olduğu belirtildi.

Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinin “yavaş” gittiğini, 35 başlıktan yalnızca birinin tamamlanabildiğini kaydeden dergi, 8 Aralıkta AB’nin Türkiye ile çevre konusundaki fasılı açmaya karar verdiğini anımsattı. Türk kamuoyunun AB’ye katılım konusundaki desteğinin azaldığına da dikkati çeken dergi, AB Konseyi Başkanlığına getirilen Herman Van Rompuy’un ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin üyeliği konusundaki olumsuz görüşlerini hatırlattı ve “Yine de Batılı diplomatlar Türklere, zamanın onlardan yana olduğunu ve cumhurbaşkanlarının gelip gideceğini söylüyor” yorumuna yer verdi. Kıbrıs sorununun “acil bir problem” olduğu kaydedilen makalede, Kıbrıs Rum kesiminin bu hafta Türkiye’nin AB müzakerelerinde 5 başlığı engelleyebileceğini açıkladığı hatırlatıldı. Dergi, “Eğer Türkiye’nin AB’ye doğru bir ilerleme konusunda umudu varsa, Kıbrıs konusunda bir anlaşmaya varılması gereklidir” yorumunu yaptı.

12.12.2009


 

Kuzey Kore görüşmelere dönüyor

KUZEY KORE, nükleer programı konusunda ara verilen uluslar arası görüşmelerin sürdürülmesini kabul etti. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede temaslarda bulunan ABD heyeti ile yapılan görüşmelerin ‘’karşılıklı anlayış içinde yapıldığı, taraflar arasındaki görüş farklılıkların azaltılması ve ortak noktaların bulunması açısından yararlı olduğu’’ kaydedildi.

Açıklamada, ABD heyetiyle yapılan görüşmelerde 2005 Silahsızlanma Paktı’nın uygulanmasının önemli olduğu ve (Kuzey kore ile yapılan) 6 taraflı görüşmelerin tekrar başlatılmasının gerekliliği üzerinde de durulduğu belirtilerek, ‘’her iki taraf görüş farklılıklarının azaltılması amacıyla yapılan işbirliğinin sürdürülmesi konusunda anlaştı’’ ifadelerine yer verildi.

Söz konusu açıklama, ABD heyetinin 3 gün süren temaslarından sonra Kuzey Kore’nin ilk açıklaması olması açısından önem taşıyor. ABD heyetinin temsilcisi Stephen Bosworth da, Seul’de daha önce yaptığı açıklamada Kuzey Kore ile nükleer programla ilgili uluslar arası görüşmelerin sürdürülmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını söylemişti. Bahsi geçen ‘’2005 Silâhsızlanma Paktı’’nda, sağlanacak siyasî ve ekonomik destekler karşılığında Kuzey Kore’nin nükleer programını sona erdirmesi çağrısı yer alıyordu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Amerikan heyetinin Kuzey Kore’deki görüşmeleriyle ilgili olarak, ‘’görüşmelerin ilk aşamada tamamen olumlu sonuçlandığını’’ dile getirmişti.

Kuzey Kore ile ABD, Çin, Japonya, Rusya ve Güney Kore’nin de katılımıyla yapılan nükleer programla ilgili 6 taraflı görüşmeler, 2003 yılından bu yana sürdürülüyor. Görüşmeler, en az 6 atom bombasına sahip olduğu varsayılan Kuzey Kore’nin yapılacak yardım ve destekler karşılığında nükleer programını sona erdirmesini amaçlıyor. Bu arada Rusya, Kuzey Kore’nin yaklaşık 1 yıldır askıya aldığı nükleer programına ilişkin görüşmelere geri dönmeye hazır olduğu sinyallerinden memnuniyet duyduğunu bildirdi. Kuzey Kore, altılı görüşmelerden 1 yıl önce çekilmişti.

12.12.2009


 

İran’a ek yaptırım tehdidi

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, uluslar arası toplumun nükleer faaliyetlerinden dolayı İran’a “ek ve anlamlı yaptırımlar” uygulayacağını söyledi.

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük kentine yakın bir Amerikan üssünde Amerikalı askerlere hitap eden Gates, “Zannedersem uluslar arası toplum, eğer İranlı yetkililer tavır değiştirmez ve Ekim başında taahhüt ettiklerini yerine getirmezlerse, uluslararası toplum çok yakında yeni ek ve anlamlı yaptırım kararı almak zorunda kalacak” şeklinde konuştu.

Batılı liderler İran’ın nükleer faaliyetlerinin silâh kapasitesini geliştirmeye yönelik olduğunu iddia ediyor ve İran’a uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını, yeni ve gizli tesis inşa planı olmadığını teyit etmesini ve bu konudaki BM Güvenlik Konseyinin kararlarına uymasını talep ediyor.

Nükleer enerji faaliyetlerinin şeffaf ve barışçıl olduğunu, bu konuda haklılığının birçok ülkece bilindiğini ifade eden İran ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetiminde ve Nükleer Silâhların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde nükleer enerji faaliyetlerinin devam edeceğini bildiriyor.

“IRAK’TAKİ ASKERÎ MİSYON ÖNEMLİ”

Gates, Afganistan’a odaklanmalarına rağmen “Irak’taki Amerikan askerlerinin misyonunun çok önemli olduğunu” da söyledi. Hava üssünde yaklaşık 300 askere seslenen Gates, Irak’ta genel seçimlerin ardından askerleri çekme planlarının eksiksiz bir şekilde sürdüğünü anlattı. Gates, Irak’taki siyasi durumun çe-kilme takvimini etkileyip etkilemeyeceği şeklindeki bir soruya da, bunu sanmadığını, çünkü bütün işaretlerin Irak liderlerinin savaşta bıktığını ve birleşik bir Irak istediklerini gösterdiğini ifade etti. ABD Savunma Bakanı Gates, Kerkük’e geçmeden önce dün sabah Bağdat’ta Başbakan Nuri El Maliki ile yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Irak’a yaptığı ani ziyaret çerçevesinde Erbil’e de gelen Bakan Gates, Erbil havaalanında bölgesel başkanlık divanı başkanı Dr. Fuat Hüseyin tarafından karşılandı. Gates, Erbil’de bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Basına kapalı görüşmeyle ilgili açıklama yapılmadı.

12.12.2009


 

İngiltere’nin hesabında askerî müdahale yokmuş!

BİRLEŞİK Krallık’ın dış istihbarat servisi MI6’nın Başkanı Sir John Sawers, 2001 yılında Irak’ta rejim değişikliği planlarının yapılmaya başlandığını, ancak “askerî müdahalenin düşünülmediğini” söyledi.

Ülkede devam eden ve Irak’ın işgalinde uygulanan politikaların masaya yatırıldığı Irak soruşturması çerçevesinde önceki gün soruları cevaplayan Sawers’ın bu sözleri, dünkü İngiliz gazetelerinde geniş yer buldu. Sawers, Irak savaşından önce dönemin Başbakanı Tony Blair’e dış politika danışmanlığı yapıyordu. Sawers, ülkesinin ve ABD’nin 2001’de Irak’ta rejim değişikliği, yani Saddam Hüseyin’i devirme planları yapmaya başladığını, ancak o zaman bir askerî müdahalenin gündemde olmadığını kaydetti. Geçen ay sonunda başlayan Irak soruşturmasında şimdiye kadar, savaşa gitme kararının alınmasında etkili isimlerden birkaçı dinlendi. Yeni yılda da dönemin Başbakanı Tony Blair’in dinlenmesi bekleniyor. Aylarca sürmesi beklenen soruşturma çerçevesinde dinlenecek kişilerle ilgili herhangi bir cezai işlem yapılmayacak, ancak komisyon bir rapor hazırlayacak.

12.12.2009


 

Afganistan’da düğün kana bulundı

AFGANİSTAN'DA bir düğünde meydana gelen patlamada, ilk bilgilere göre 1 çocuk öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Afgan İçişleri Bakanlığı, ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinde önceki gün gece meydana gelen olayda, kimliği belirlenemeyen kişilerin attığı el bombasının patlaması sonucu 1 çocuğun öldüğünü ve 12 kişinin yaralandığını açıkladı. Vilayet polis sözcüsü Gafur Han ise, erkek tarafının düğün kutlaması için kurduğu çadırın altındaki mayının patladığını, 1 çocuğun öldüğü bu olayda yaralananların sayısınınsa 16 olduğunu belirtti. Gafur Han, ilk bilgilere göre olayın arkasında bir aile tartışması bulunduğunu ifade etti.

12.12.2009


 

Hariri hükümeti güvenoyu aldı

LÜBNAN Başbakanı Saad Hariri, yaklaşık üç gün süren görüşmelerin ardından meclisten güvenoyu aldı.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri’nin verdiği bilgiye göre, Hariri başkanlığındaki yeni hükümet 128 sandalyeli mecliste dün gece yapılan oylamada 122 oy aldı. Oylamada 1 milletvekili karşı, 1 milletvekili çekimser oy kullanırken, 4 milletvekili oylamaya katılmadı. Saad Hariri, oylamadan önce mecliste yaptığı konuşmada, Lübnan’ın Arap ülkeleriyle daha iyi ilişkiler kurma peşinde olduğunu söyledi. Hariri, özellikle Lübnan-Suriye ilişkilerini iki ülkenin egemenliğine saygı zemininde geliştirme yollarına baktıklarını belirtti. Lübnan’da aylar süren tartışmaların ardından Hariri, geçen ay ulusal birlik hükümetini kurmayı başarabilmişti.

12.12.2009


 

Afganistan’a sürpriz ziyaret

ALMANYA Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, Afganistan’a beklenmedik bir ziyarette bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu sabah Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz’da bulunan Alman üssüne ulaşan Savunma Bakanı Guttenberg’e, bazı savunma uzmanlarının eşlik ettiğini belirtti. Bakanın programı konusunda bilgi verilmedi. Ziyaretin, Afganistan’da sivillerin öldüğü NATO hava saldırısı sebebiyle Alman yetkililerin istifa etmesiyle ilgili tartışmaların sürdüğü bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Almanya, uluslar arası güç kapsamında Afganistan’ın kuzeyinde yaklaşık 4 bin asker bulunduruyor.

12.12.2009


 

Tahran'da sufi tekkesine saldırı

İRAN'IN başşehri Tahran’da bir Sufi tekkesine silâh ve el bombasıyla saldıran bir kişi, tekkedeki iki kişiyi yaraladı.

Resmî haber ajansı İRNA’nın haberine göre, saldırıdan sonra tekkedeki 400 kadar Sufi boşaltılırken, polis saldırganı 4 saat sonra yakaladı. 50 yaşında olduğu belirtilen saldırganın adı açıklanmadı. İran rejiminin Sufilere baskıları son yıllarda giderek artıyor. Polis veya muhafazakâr militanların saldırılarından sonra geçen yıllarda iki Sufi tekkesi kapatılmıştı.

12.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl