28 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İslâm âleminde artan rolünüz Rusya’nın çıkarına

Rus uzman Dmitri Babiç, Ankara’nın İslâm dünyasında artan rolünün Moskova’nın uluslararası alanda ağırlığının artmasına katkı sağlayacağını söyledi. Babiç, “Türkiye, 2009 yılında 25 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi ile Avrupa Birliğinden sonra Rusya'nın ikinci partneri. Ankara'nın başarısı Rusya'nın uluslararası arenada ağırlığını arttıracak” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN İSLÂM DÜNYASINDAKİ ROLÜ

RUSYA'NIN ÇIKARINA

Rus uzman Dmitri Babiç, Ankara’nın İslâm dünyasında artan rolünün Moskova’nın uluslar arası alanda ağırlığının artmasına katkı sağlayacağını söyledi. “Ilımlı İslâmcıların seferi” başlığı ile kaleme aldığı makalesinde Babiç, Türk Hükümeti’nin Afganistan ve Pakistan liderlerini İstanbul Zirvesi çerçevesinde bir araya getirdiğine dikkat çekti. Bunun Türkiye’nin İslâm dünyasının lideri konumunu güçlendirdiğini ifade eden Babiç, “Türkiye, 2009 yılında 25 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi ile Avrupa Birliği’nden sonra Rusya’nın ikinci partneri. Ankara’nın başarısı Rusya’nın uluslar arası arenada ağırlığını arttıracak” değerlendirmesinde bulundu. Pazartesi günü Türkiye açısından iki önemli olay daha olduğunu kaydeden Rus uzman, “Ankara’nın şansı artıyor. Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin başkanlığına seçildi. Bir de Türkiye’nin nüfusu 72 milyona çıktı. Bu Rusya’nın yarısı anlamına geliyor.” tespitinde bulundu.

28.01.2010


 

GULAG utancının 60. yıldönümü

SSCB’nin diktatör lideri Jozef Stalin tarafından kurulan ve ‘GULAG’ olarak adlandırılan işçi kamplarının kapanışının 60. yıldönümü gözyaşlarıyla anıldı. Kazakistan’ın Almatı kentinde düzenlenen etkinliğe, bu kamplarda zulüm görenler ve yakınları katıldı. SSCB döneminde birçok şehirde, özellikle Sibirya’da inşa edilen ve zulüm kampları denilen bu kamplarda tutulup madenlerde ve demiryolu inşaatlarında çalıştırılan ve zulüm gören yüz binlerce insanın on binlercesi hayatını kaybetmişti.

Stalin’in zulüm kampları kapanalı 60 yıl oldu

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)‘nin diktatör lideri Jozef Stalin tarafından kurulan ve ‘GULAG’ olarak adlandırılan işçi kamplarının kapanışının 60. yıl dönümü gözyaşlarıyla kutlandı. Kazakistan’ın Almatı şehrinde düzenlenen faaliyete, bu kamplarda zulüm görenler ve yakınları katıldı. SSCB döneminde birçok şehirde, özellikle Sibirya’da inşa edilen bu kamplara, zulüm kampları deniliyor. Stalin’in emriyle inşa edilen kamplarda 100 binlerce insan acımasızca zulüm gördü. Buralarda 10 binlerce insan ise öldü. Rusya’nın kuzey bölgelerinde yer alan Stalin kamplarında çok sayıda bilim adamı, doktor, siyasetçi, komutan ve sıradan vatandaşlar suçsuz yere mahkûm edildi. Kampların asıl amacı, tutuklu bulunan insanları zor şartlar altında madenlerde, demiryolu inşaatında işçi olarak çalıştırmaktı.

Faaliyete katılan tarih uzmanı Kajdar Aldacumanov, Stalin kamplarında birçok insana suçsuz yere zulmedildiğini söyledi. Aldacumanov, “1942 yılında Almanlara karşı savaşan ve esir düşen yaklaşık 100 bin kişi vatan haini ilân edilerek, bu kamplara sürgün edilmişti” ifadesini kullandı.

SSCB için savaştığını anlatan Fedor Osadçiy isimli vatandaş ise “Almanlara karşı savaştım, yaralandım ve esir düştüm. Geri geldiğimde vatan haini ilân edildim. Hatırlayınca gözlerim yaşarıyor” diye konuştu.

Stalin kamplarının en büyüğü Kazakistan’ın Karaganda şehrinde bulunuyor. Burada tutulan insanlar demiryolu inşaatlarında çalıştırıldı. 30 yıl boyunca varlığını sürdüren Stalin’in zulüm kamplarında yaklaşık 18 milyon insanın nasibini aldığı belirtiliyor. Bu rakamın büyük bir kısmı zulüm kamplarında hayatını kaybetti.

28.01.2010


 

Almanya’da dinler akademisi

Almanya’da Hamburg Üniversitesi bünyesinde Haziran ayında, dünya dinleri hakkında bilimsel eğitimin verileceği Dünya Dinleri Akademisi (Akademie der Weltreligionen) açılacak.

Hamburg Üniversitesine bağlı olarak 2006 yılında kurulan Dünya Dinleri Diyalog Merkezinin Başkanı Prof. Dr. Wolfram Weisse koordinatörlüğünde faaliyet gösterecek akademide, Hristiyanlığın yanı sıra İslâmiyet, Yahudilik, Budizm ve diğer dinlere ilişkin eğitim verilecek. Weisse, Hamburg Üniversitesine bağlı olarak bir akademi kurulması konusunda 10 yıldır çalıştıklarını belirterek, üniversitelerdeki İslâm bilimi bölümlerinin yeterli olmadığını kaydetti.

28.01.2010


 

Pakistan’a 6,5 milyar dolar

Pakİstan, yoksullukla mücadele ve kalkınma projelerinde kullanmak amacıyla Dünya Bankası’ndan 6,5 milyar dolar alacak.

İslamabad’da bir grup gazeteciye açıklama yapan Dünya Bankası Pakistan Direktörü Yusupha Crookers, Pakistan’ın makro ekonomik sorunlar, sosyal dengesizlikler ve alt yapı yetersizliği gibi büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, Dünya Bankasının gelecek 4 yıl içinde Pakistan Hükümeti’ne 6,5 milyar dolar nakdi yardım sağlayacağını söyledi. Dünya bankasının 4 yıl içinde Pakistan’a sağlayacağı desteğin, yoksullukla mücadele, ekonomik dengelerin düzeltilmesi projelerinde kullanılacağını belirten Dünya Bankası yetkilisi, son zamanlarda ekonomide atılan adımları övdü.

28.01.2010


 

Filistin'e de, İsrail’e de baskı

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Orta Doğu barış sürecine hız kazandırabilmek için gerek İsraillilere gerekse Filistinlilere baskıyı arttırmak gerektiğini söyledi.

Paris’te Filistin Başbakanı Selam Fayyaz’la bir araya gelen Kouchner, gazetecilere açıklama yaparken, “Moralimizi bozmamalı, tam tersine projeler geliştirmek için Filistinli dostlarımızla birlikte İsraillilere, İsrailli dostlarımızla da Filistinlilere baskıyı arttırmalıyız” dedi. Kouchner, Filistin’e bağış amacıyla düzenlenen 2007 uluslar arası Paris konferansının izlenmesine yönelik olarak, “İki ayda bir bir araya gelmeyi kararlaştırdık” dedi.

28.01.2010


 

Londra’da Blair alarmı

İngİltere polisi, eski Başbakan Tony Blair’in Cuma günü Irak savaşını soruşturma komisyonuna ifade verecek olmasından dolayı muhtemel saldırı planına karşı terör alarmını “ağır” seviyesine çıkardı.

Blair’in sorgusu aynı zamanda Londra’da düzenlenecek olan Afganistan Konferansı’na da denk gelmesi ülke çapında güvenlik tedbirlerini en üst düzeye çıkardı. Tony Blair’in sorgusunun yapılacağı bölgede bir gösteri yapmayı planlayan Savaşı Önleme Koalisyonu, polisin terör alarmını üst seviyeye çıkararak planlanan gösteriyi iptal etme arayışında olduğunu savunuyor.

28.01.2010


 

Kıbrıs halkı barışa inanmıyor

BÜTÜN dünyanın gözü Kuzey Kıbrıs’ta devam eden yoğun görüşmelere odaklanırken, İngiliz The Guardian gazetesi, Kuzey Kıbrıs’ta milliyetçi duyguların güç kazandığını ve halkın çoğunlunun muhtemel bir barış ihtimaline inanmadığını aktardı.

Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası ambargolar karşısında kızgın olduğunu yazan The Guardian, Rumların tavırlarından rahatsız olduğunu da kaydetti. Tanınmayan bir cumhuriyet olan KKTC’nin Türkiye’nin bölgesindeki yükselen süper güç konumundan da cesaretlendiğini yazan gazete, Kuzey Kıbrıs’ın artık bir çözüm için beklemekten yorulduğu yorumunda bulundu. Guardian muhabiri, KKTC’de milliyetçi kesimin güç kazandığını ve halkın bağımsızlığı daha fazla istediğine dikkat çekti.

28.01.2010


 

Haiti’de insanlık dibe vurdu

Depremle sarsılan Haiti’den olumsuz haberler gelmeye devam ediyor. Haiti’de yardım çalışmalarında bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı ekibinden Mustafa Öztürk, depremin üzerinden 15 gün geçmesine rağmen mevcut durumun halen düzelmediğini belirtti.

Öztürk, “Sokaklar cesetlerle dolu. Enkazların yanından ceset kokularından geçilmiyor. Cesetleri gömme işinden vazgeçtiler. Üzerlerine lastik koyup yakıyorlar. Köpekler cesetleri parçalıyor. Yol kenarlarında bavul içinde çocuk cesetleri var. İnsanlar ceset kokularının ve sineklerin arasında yağma yapma telâşında” dedi. Öztürk, BM ve ABD’nin yardım çalışmasında çok yetersiz kaldığını, Amerika’nın yardım yapmak yerine bölgeye sürekli asker takviye ettiğine dikkat çekti. İnsan tacirleri, organ mafyası ve misyoner kuruluşlara dikkat çeken Öztürk, “Batı ülkelerinden gelen insan tacirleri, organ mafyası ve misyoner kuruluşlar binlerce yetim çocuğu kaçırdı. Çocukları fuhuş sektöründe ve köle olarak kullanmak için kaçıranlar var, organını satmak için kaçıranlar var” diye konuştu.

28.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl