01 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Mültecilerin çilesi bitmiyor

AFGANİSTAN ve İran’dan çeşitli sebeplerle ülkelerinden kaçarak ülkemize giren mültecilerin ilk durağı konumundaki Van’da, mültecilerin sayısının her geçen artması üzerine mültecilere yine göç yolları gözüktü.

Mazlum-Der Van Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve Mülteci Komisyonu Başkanı Fatma Erdemci, mülteci sorununun Van’ın kanayan bir yarası haline geldiğini söyledi.

Şehirdeki mülteci sayısının azaltılması amacıyla İçişleri Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda Van’daki çok sayıdaki mültecinin başka şehirlere gönderilmeye başlandığını açıkladı. Sorunun çözülmesi gerektiğini bildiren Erdemci, uygulanan çözüm yolunun yanlış olduğunu söyleyerek, “Bir insanlık dramı yaşanıyor” dedi. Van’daki mülteci sorununun önüne geçebilmek amacıyla önce mülteci sayısında sınırlama getirildiğini açıklayan Erdemci, “Van’da işsizlik sorunu had safhada. Mülteciler de halkın yardımıyla ayakta durabiliyorlardı. Artan mülteci sayısının önüne geçmek için, yeni mülteciler kabul edilmemeye başlandı. Ekim 2009’dan itibaren sadece Afganlı mülteciler kabul edildi. İranlı ve diğer mülteciler ise Nevşehir, Niğde ve Kayseri’ye alındı. Şu andaki sayıyı azaltmak için mülteciler 3 ayrı şehre gönderilmeye başlandı. İnsanlara gidecekleri şehir söyleniyor ama nasıl gidecekleri konusunda hiçbir yardım yapılmıyor” diye konuştu.

İstekleri dışında Van’dan gönderilen ailelerin, mülteci olarak sığındıkları Türkiye’de ikinci kez mülteci konumuna düştüğünü savunan Erdemci, “Bu sorunun çözülmesi gerekiyor ama zamanlama ve uygulama şekli yanlış. Bir yandan yeni mülteciler geliyor, diğer yandan eski mülteciler gönderiliyor. Van’da yaşayan insanların farklı bir şehre, istekleri dışında gönderilmesi çok yanlış. Düne kadar, farklı şehirlerde yaşayan yakınlarının yanına gitmek isteyen mültecilere, gitmemeleri için bürokratik engeller çıkartılırken şimdi gitmek istemeyenleri yolluyorlar” şeklinde konuştu.

Mültecilerin yanlış bir zamanda gönderildiğine de dikkat çeken Erdemci, şunları söyledi: ”İnsanlar kışın ortasında yollanıyor. İyi-kötü Van’da düzen kurmuş insanlar bir anda kendilerini bilmedikleri tanımadıkları bir yerde buluyorlar. Ve gidecekleri şehre kendi imkânsızlıkları içinde gidiyorlar. Aynı evde kalan akrabaları farklı şehirlere gönderiyorlar. Uygulamayı zaman ve şekli açısından etik bulmuyoruz. Olaya insanî açıdan bakılması gerekiyor. Sorun böyle çözülmemeli. Bunun yerine, yeni mülteci kabul edilmemeli, öncelikle şehirden ayrılmak isteyenler gönderilmeli ve bu uygulama kış ayında yapılmamalı.”

BM OFİSİNE GÖRE VAN'DA

3 BİN 800 MÜLTECİ YAŞIYOR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ofisi kayıtlarına göre 3 bin 300 mültecinin yaşadığı şehirdeki mülteci sayısının azaltılması için belirlenen mülteciler, farklı şehirlere gönderilmeye başlandı. Yabancılar Şubesi polisinin yaptığı tebligatla Van’dan gönderilen 4 aile hiçbir yardım almadan imkânsızlıklar içinde Adana’ya geldi. Adana sokaklarında amaçsız bir şekilde dolaşan Afganlı mültecilere vatandaşlar sahip çıktı. Van’dan Adana’ya gelen aileye vatandaşlar yardım elini uzattı. Vatandaşlar, Afganlı aileleri kendi kiraladıkları evlere yerleştirip ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, bazı sivil toplum örgütleri de gıda yardımı yapıyor. Oturma izinlerinin olmamasından dolayı çalışamadıklarını belirten mülteciler, oturma izni alamamaları halinde insanların eline bakmak zorunda kalacaklarını söyledi. 8 kişilik ailesiyle birlikte İran’dan kaçarak Van’a yerleşen Murteza Heyderi(17), babasının kan dâvâsı ve Taliban güçlerinden kaçarak İran’a yerleştiğini bir süre İran’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Türkiye’de Van’daki mülteci kampına yerleştiklerini anlatan Heyderi, “Sürekli göç ederek yaşıyoruz. BM’ye kayıtlıyız, ama hiçbir ülkeden oturma izni alamıyoruz” ifadelerini kullandı. Van’da mülteci sayısı arttığı için çok sayıda mülteciyi Türkiye’nin değişik illerine gönderildiğini kendilerinin ise 4 aile birlikte Adana’ya gönderildiğini belirten Heyderi, “Adana’ya geldik. Ancak ne yatacak yerimiz ne de yiyecek ekmeğimiz vardı. Mülteci olduğumuz için çalışamıyoruz da. Ama buna rağmen kendimize ev aradık. Bir mahallede ev bulduk. Hiç eşyamız yoktu. Mahalleliler bize yardım etti. Eşya ve yiyecek verdiler. Türk insanı çok yardımsever. Ama biz bu rezil hayattan kurtulmak istiyoruz” dedi.

01.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  AKPM sivil anayasaya destek verecek

  KOORDİNATÖR BAKAN ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

  TSK’nın müdahalesini kimse kabul edemez

  Demokratikleşmeye bütün partiler destek versin

  Alay komutanı tutuksuz yargılanacak

  Kapusuz: Erken seçim gündemde yok

  MECLİSİN GÜNDEMİ YOĞUN

  “28 Şubat, Çiller’e yapıldı”

  Seçim barajının düşürülmesi gündeme gelecek

  Marmara'da sıcaklık 10-12 derece düşecek

  Ergin: Komşularımızla kardeş gibi olduk

  Eczacıların zararları 58 gündür karşılanmıyor

  Devlet görev verdi, ben yaptım

  ‘Gel abla gel’ diyen pazarcıya ceza geliyor

  HAKLARINI ÖĞRENMEK İÇİN 183'Ü ARADILAR

  DENİZ, KARA VE HAVA ULAŞIMINA SİS ENGELİ

  HIZ KÖRÜ OLMAYIN

  Üniversiteli gençler, sanayiye Ar-Ge yapacak

  Muhtaç çocuklar sevgiyle büyüyecek

  63 ton uyuşturucu madde ele geçirildi

  Mültecilerin çilesi bitmiyor

  İmamlardan belediyeye teşekkür

  Ayakkabı boyacısına 1 milyon lira vergi borcu

  Evinin bir odasında kömür çıkarmaya çalışanlar var

  Kasap dükkânları kapandı, vatandaş etsiz kaldı

  At ve eşekleri kesip etlerini ne yapıyorlar?

  Lice’de öğrencilere kırtasiye yardımı

  Halı dokumacılığı yeniden yaşatılıyor

  Alman üniversitelerinde İslâmî eğitim verilecek

  Üniversite öğrencileri Gemlik’te buluştu

  Hastalardan ilginç istekler

  Sigarayı önce bilinçaltından silin

  Evler vİtamİn kafe gİbİ

  Köpeğini alan belediyeyi AİHM’e şikâyet edecek

  77 yıl sonra yaşadığını ispatladı

  Gümüşhane’de Kur’ân seferberliği

  Seyhan Barajı’nda dört mevsim spor

  Eski ayakkabıları fakirler için onarıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl