04 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

KESİNTİSİZ BİR DARBE DÜZENİNİ YAŞIYORUZ

Darbecilerin sadece Meclisi değil, polis, MİT, yargı, medya, üniversite, ekonomi, sivil bürokrasi ve hayatın diğer tüm alanlarını da sindirdiğini vurgulayan Ulusal Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Sedat Laçiner, “Yasal ve kurumsal yapı darbelerin ürünü. Fark etmesek de, bilinçsizce içselleştirmiş olsak da kesintisiz bir darbe düzenini yaşıyoruz” dedi.

DAHA AĞIR BİR DARBE ÖZLEMİNDE OLANLAR

Laçiner, “Asker kışlasına dönmüş değil, aksine siyasetin ve hayatın tam üzerinde oturuyor. Balyoz, Kafes, Sarıkız gibi planlar olmayan bir darbeyi yapma planları değildir. Bu çabalar Türkiye'deki darbe düzeninin derecesinden memnun olmayanların daha ağır bir darbe özlemlerinin yansımasıdır” şeklinde konuştu.

‘Asker hiçbir zaman kışlaya dönmedi’

Ulusal Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner,”Türkiye’deki yasal ve kurumsal yapı darbelerin ürünüdür ve bunlar yerli yerinde durduğu sürece fiili darbe devam edecektir. Fark etmesek de, bilinçsizce içselleştirmiş olsak da kesintisiz bir darbe düzenini yaşıyor” dedi. Türkiye’de askerin siyasete müdahalesinde uluslararası şartlardan çok Türkiye’ye özgü dinamiklerin etkili olduğuna dikkat çeken Laçiner, elbette ‘soğuk savaş, Amerikan müdahalesi’ gibi kolaylaştırıcı dış unsurlarında bulunduğunu belirtti.

Laçiner, Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesi gibi suçları salt dış nedenlere yükleyerek bu işin sorumluluğundan kolay kolay kaçılamayacağını ifade etti.

Türkiye’deki darbe planlarını değerlendiren Laçiner, çarpıcı ifadeler kullandı.

Laçiner, Türkiye’de darbecilerin sadece Meclis’i sindirmekle kalmadığını polis, MİT, yargı, medya, üniversite, ekonomi, sivil bürokrasi ve hayatın diğer tüm alanlarını da sindirdiğini belirtti. Halka ve siyasete sürekli olarak “40 satır mı, 40 katır mı” seçiminin dayatıldığını dile getiren Laçiner, “Her darbe sonrasında anayasa ve yasalar değiştirilmiş, yasaların çeşitli yerlerine darbeleri meşrulaştırıcı ve kalıcı hale getiren maddeler serpiştirilmiş, ayrıca yeni kurumlar ihdas edilmiştir. Artık darbecileri yargılamak mümkün olmadığı gibi, onları ve fikirlerini savunacak kural ve kurumlar da vardır. Bundan sonra darbe yapmak değil, darbelere karşı çıkmak vatana ihanet ve rejime karşı çıkmaktır. Böylece darbeler kurumsallaşmış, meşrulaştırılmıştır. Bunun için kanıt aramaya gerek yok, elimizdeki anayasa, yasalarımızın pek çoğu, Anayasa Mahkemesi gibi pek çok kurum 27 Mayıs ve 12 Eylül’ün ürünüdür. ‘Emasya’, ‘Batı Çalışma Grubu’ gibi pek çok düzenleme de 28 Şubat’tan yadigârdır. Bu tablo içinde darbeler döneminin bittiğini söylemek mümkün değildir”diye konuştu.

DARBECİLİK BİR GELENEK OLARAK SÜRÜYOR

Darbecİlİğİn adet olduğunu dile getiren Laçiner, eski bir Türk geleneği olduğunu belirterek “Bu ülkede devlet başkanlarını kendi askerleri eliyle devirmek, onlara hakaret etmek ve hatta onları eziyetler içinde öldürmek adettendir.” dedi. Osmanlı’dan kalan bu mirasın Cumhuriyet’le ortadan kalkmadığını dile getiren Laçiner şöyle dedi: “Nitekim bunu başaramayan Menderes Hükümeti bunun bedelini çok ağır bir şekilde ödemiştir ve Başbakan ile iki bakanı hakaretler edilerek, tıpkı Osmanlı padişahları gibi katledilmişlerdir. Bundan sonra da gelenek hiç bozulmadan bugüne kadar devam etmiştir. 12 Mart 1971’de muhtıra ile hükümet değiştirilmiştir, 12 Eylül’de ordu, ülkenin üzerinden tank paletleriyle geçmiştir. 28 Şubat (1997) ise post-modern darbe olarak tarihe geçmiştir. Bu tabloya bakıldığında Türkiye’de askeri darbeler döneminin bittiğini düşünemeyiz."

04.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Albaya yeniden tutuklama kararı

  KESİNTİSİZ BİR DARBE DÜZENİNİ YAŞIYORUZ

  Eski DTP’li Türk ve Tuğluk talimatla ifade verdi

  Orduda, suç ve suçlular varsa gereği yapılmalı

  Özdabak’a dâvâ

  Habur Kapısı’nda kazı başlatıldı

  “Balyoz Planı’’na bir suç duyurusu daha

  Sivil kontrol şart

  Hükümet çetelere karşı kararlı olmalı

  Bağış: Raporu çok ciddiye almayalım

  Hısarcıklıoğlu: Bu elbise bize artık dar geliyor

  Meclis Genel Kurulunda kavga çıktı

  Eski Bakan Emasya Protokolünü savundu

  Nabucco istediğimiz şekilde ilerliyor

  SOĞUK VE KAR GERİ DÖNDÜ

  Nalbantlık mesleği yok oluyor

  Konuşa konuşa açık kalp ameliyatı oldu

  22 yıl sonra elektrikle tanıştılar

  Hakkâri Valiliği, terör zararlarını ödüyor

  Osmaniye’de 145 kilo esrar ele geçirildi

  Eyüp Sultan Camii'ne yenileme

  Mescidsiz okul kalmasın

  KANSER DÜŞMANI, SAĞLIK DOSTU: GÜL

  Meyve-sebze tüketimi kanseri önlüyor

  Şanlıurfa kitap okumayı sevdi

  Fabrika gibi halk eğitim merkezi

  Bağımlının çocuğu da risk altında

  YÖK Genel Kurulu bugün toplanacak

  İzmir’de ‘Evlilik Okulu’ açıldı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl