05 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Din hanesi isteğe bırakılmalı

Eskİ Devlet Bakanı ve Ankara Milletvekili Said Yazıcıoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) nüfus cüzdanından din bölümünün kaldırılması yönündeki kararıyla ilgili, ‘’Kişinin dinî inancının nüfus cüzdanında yer almasının şeklin dışında hiçbir anlamı yok.

İşin özü insanın kendi içinde bulunan inanç duygusuna sahip olma ya da olmama olayıdır’’ dedi.

Yazıcıoğlu, inancın kişinin içinde, kalbinde, beyninde olduğunu belirterek, bunun bir yere yazılmasının çok da anlam taşımadığını söyledi. Hiçbir dine inanmayan kişilerin nüfus cüzdanında, özel bir girişimleri bulunmamaları durumunda İslâm yazdığını dile getiren Yazıcıoğlu, bu durumda kişinin inancının belgelere yansımadığını ifade etti.

Yazıcıoğlu, AİHM’e başvuran vatandaşın nüfus cüzdanına ‘’İslâm’’ yerine ‘’Alevî’’ yazılması yönündeki talebi ise, ‘’Aleviliğin bir din olarak algılanmasına neden olacağı’’ için doğru bulmadığını ifade etti. Türkiye’deki Alevilerin büyük çoğunluğunun kendini Müslüman kabul ettiğini dile getiren Yazıcıoğlu, ‘’Alevî vatandaşlarımız da Aleviliği bir din olarak görmezler. Onlar da bundan rencide olur’’ diye konuştu.

İNANCINI AÇIKLAMAYA

ZORLANMAK ANAYASA’YA AYKIRI

Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç da, Anayasa’nın 24. maddesine göre hiç kimsenin inancını açıklamaya zorlanamayacağını vurguladı. Kişiye nüfus cüzdanı verilirken dinî inancını açıklamaya zorlanmasının, Anayasa’ya aykırı olduğuna işaret eden Altıkulaç, ‘’AİHM’in Anayasa’nın bu açık hükmüne göre karar verdiğini sanıyorum. Bu hükme göre istemeyen kişilerin nüfus cüzdanına dinî inanışları yazılamaz’’ dedi. Altıkulaç, nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılmasının bir takım sıkıntılara sebep olabileceğini belirterek, ‘’Bu hanenin, kişi dinî inancını açıklamak isterse doldurulması, istemezse boş bırakılması gerek’’ dedi.

KİMLİK BİLGİLERİYLE İLGİLİ

YERLERDE DİNİMİZİN BİLİNMESİNE İHTİYAÇ YOK

Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Güler de, nüfus cüzdanından din hanesinin kaldırılması gerektiğini ifade ederek, ‘’Kimliğin kullanıldığı alanlar, dinle ilişkisi olmayan alanlar. Kimlik bilgilerinin kullanıldığı yerlerde dinimizin bilinmesine ihtiyaç yok’’ diye konuştu. AÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün de, üst kimliği oluşturan ırk ve cinsiyet ögelerin doğuştan geldiğini, dinî inanışın ise iradeyle seçildiğini söyledi.

TERCİHE BIRAKILMASI DOĞRU OLUR

Alevİ Çalıştayı Moderatörü Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı ise, Türkiye gibi ülkeler için bu tür kimlik beyanlarının saklanmasının ileride telâfi edilmesi güç sorunlar oluşturacağını ifade etti. Nüfus cüzdanında din hanesi bulunmasının tercihe bırakılmasının doğru olacağını belirten Subaşı, ‘’İsteyen dinini nüfus cüzdanına yazdırmalı, isteyen yazdırmamalı’’ görüşünü dile getirdi. Subaşı, mevcut uygulamayı sorunlu bulmadığını belirterek, ‘’Yeni gelen karar toplumsal muhayyilemizi bozabilir. Kültürel farklılıklar yaratabilecek bir şey bu’’ dedi.

05.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çalışanlar iş bıraktı

  13 YIL SONRA KALDIRILDI

  Cahiliye vahşeti

  Demokrasi için yürüdüler

  Basına soruşturma kıskacı

  YÖK’ten sağlıkçıları sevindirecek karar

  Erdoğan, Batı Trakya heyetini kabul etti

  Temyiz sistemi adaleti geciktiriyor

  Habur Kapısı’ndaki kazıya ara verildi

  “Peygamberimize iftira atanları lânetliyoruz”

  Bağış’tan AB sürecinde Türkiye modeli vurgusu

  'Mesai dışı poliklinik uygulaması' başlatılıyor

  İnternet üzerinden ses iletişimi yaygınlaşacak

  Uyuşturucu batağındaki gençlere yardım eli

  TRT ile Suriye işbirliği

  İlâç Takip Sistemi işliyor

  Din hanesi isteğe bırakılmalı

  Çanakkale'ye köprü için ilk güzergâh belirlendi

  SOĞUKTA SALEP İÇİLİR

  Dumansız hava yasası halk için

  Gürbulak’ta tır kuyruğu 7 kilometreyi aştı

  Kadın şoförlerin sayısı arttı

  Aç kurtlar sürüye saldırdı

  Sokak hayvanlarına mikroçipli takip

  Isparta’ya engelliler çarşısı

  Emiruşağı Avşarobası oldu

  Dişçiden korkanlara müjde

  Evde sunulan sağlık hizmetleri genişliyor

  Mardin, 2011 yılında doğalgaza kavuşuyor

  Sıcaklık doğuda azalacak, batı bölgelerinde artacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl