08 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Mevlânâ Siirt’te anıldı

MEVLÂNÂ Celâleddin-i Rumî, Siirt’te düzenlenen bir törenle anıldı. Törende Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Mevlânâ İkliminde Sevgi ve Hoşgörü konulu bir konferans verirken, Postnişin Nail Kesova Başkanlığındaki Galata Mevlevileri Kültür ve Sanat Topluluğu Sema Gösterisi yaptı.

14 Eylül Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Vali Necati Şentürk, kardeşliğimizin sevgi ve hoşgörüye dayalı olduğunu belirtti. Vali Şentürk, “Mevlânâ’nın ne olursan ol yine gel çağrısı bir insanlık çağrısıdır, bir sevgi çağrısıdır, hoşgörü çağrısıdır. Biz de çok mutluyuz, çünkü bizim de İsmail Fakirullah, İbrahim Hakkı ve yakında anacağımız Sultan Memduh gibi mutasavvıflarımız var” dedi.

Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç da “Mevlânâ’nın sözleri söylenip geçilecek sözler değildir. Bu sözler bir kulaktan girip öbür kulaktan çıkmadı. Bu sözler kalpte çocuk doğurdu ve günümüze kadar geldi. Ben yurt dışında sayısız konferanslar verdim. Bu hoşgörü yeni keşfedilen bir kelime değildir. Mevlânâ gibi birçok alperenler dünyanın değişik yerlerinde hoşgörüyü yaymaya çalışmış ve ilmi bilgilerin yanı sıra insan terbiyesi ile uğraşmışlardır. Medreselerde müsbet bilimlerin yanında insan eğitimi de veriliyordu. Sevgi, hoşgörü veriliyordu. Mevlânâyı herkes sahipleniyor. Tacikistan ve Afganistan, ‘doğum kenti Belh bizde’ diye sahipleniyor. Farsça yazdığı için İranlılar ve Rumî kelimesi nedeniyle Yunanlılar da kendisini sahiplenmede sıraya girdiler. İnsanın önce kendisiyle barışık olması gerekir. Kendisiyle barışık olan insan çevresine birlik yayar, güzellik yayar” dedi.

Daha sonra Nail Kesova yönetiminde bir sema gösterisi yapıldı. Vali Necati Şentürk gösterinin ardından Prof. Dr. Kılıç ve Nail Kesovaya plâket ve birer Siirt Battaniyesi armağan etti.

08.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevlânâ Siirt’te anıldı

  Kültür ve turizmde İran’la işbirliği

  Ulu Cami'nin çevresinde kamulaştırma yapılacak

  Medya dilinde kirlilik arttı

  Baba-oğul, saraçlığı yaşatmaya çalışıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl