16 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AB, stratejik temel hedef

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘’Türkiye için AB, modernleşme çabasının doğal sonucu olan son derece önemli stratejik temel hedeftir” dedi.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı konutunda, AB Komisyonunun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Bugün üç ana konuda kapsamlı ve yararlı görüşmeler yaptıklarını belirten Davutoğlu, bu konulardan ilkinin Türkiye-AB ilişkilerinin stratejik vizyonu olduğunu, hafta sonunda Finlandiya’da bu çerçevede çok faydalı ve gelecek vizyonu yüklü görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Bakan Davutoğlu, ele aldıkları ikinci önemli konunun karşı karşıya kalınan muhtemel sorun alanları ve müzakere sürecinin işleyişi olduğunu ifade ederek, bununla ilgili kendilerine Türkiye’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi aktardığını ve Türkiye’nin AB sürecinin Kıbrıs gibi doğrudan konuyla ilgili olmayan siyasal sorunlarla ya da AB içindeki iç kamuoyu bakışlarıyla etkilenmemesi gerektiğini aktardığını bildirdi.

Görüştükleri üçüncü konunun komşu bölgelerle ilgili yürüttükleri politikaların koordinasyonu olduğunu belirten Davutoğlu, özellikle Batı Balkanlar’daki gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldıklarını, Kafkaslar, Doğu Akdeniz, komşu bölgeler ve enerji güvenliği konularını gözden geçirdiklerini kaydetti.

Davutoğlu, Lizbon Anlaşması sonrası AB’nin Türkiye ile yeni bir stratejik diyalog mekanizması kurması gerektiği konusunda fikir birliğine vardıklarını belirtti.

Füle’nin yakın bir Türkiye dostu olduğunu bildiklerini kaydeden Davutoğlu, bu sebeple Füle’nin bundan sonra Türkiye’yi artık ziyaret ettiği ikinci bir ülke olarak değil, kendi ülkesi gibi görmesi temennisinde bulundu. Davutoğlu, Füle’ye Türkiye’nin AB sürecinde çok ciddi görevler düştüğünü de belirtti.

FÜLE: TAAHHÜDÜMÜ BİR KERE DAHA TEYİT

EDERİM

AB Komisyonunun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle de görüşmede Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını belirterek, AB için önemli olan Kıbrıs konusunda “Türkiye’nin Katma Protokolü uygulamasının büyük önem taşıdığını” kaydetti. Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerini normalleştirmesi gerektiğini ifade eden Füle, “Türkiye’nin yürütmekte olduğu katılım müzakerelerine desteğimi ve Türkiye’yi AB’nin bir üyesi olarak görme yönündeki taahhüdümü bir kere daha teyit ederim” dedi. Davutoğlu’nun değindiği Türkiye’ye vize muafiyeti konusuna ilişkin soruyu cevaplayan Füle, gerek Türkiye, gerekse AB için önemli olan bu konuyu da ele aldıklarını söyleyerek, yasadışı göçle ilgili olarak geçen aylar içinde yoğunlaşan diyaloğu memnuniyetle karşıladıklarını, bununla birlikte kısa bir süre içinde geri kabul anlaşmasının uygulama konulmasıyla ilgili olarak da fikir birliğinde olduklarını bildirdi. Bu alanlarda ilerleme kaydedilirse bundan sonraki aşamalarda vize konusunda kolaylaştırıcı çalışmalara geçilebileceğini ifade eden Füle, bu adımdan sonra da bütün üye ülkelerin uzlaşısıyla vize muafiyeti konusunda Türkiye ve AB için gerekli adımların atılabileceğini kaydetti.


HABER - YORUM - ANALİZ
www.sentezhaber.com

16.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Balyoz’dan tahliye talebine ikinci red

  “HUKUKA SAYGI” SÖYLEMLERİYLE BAĞDAŞMIYOR

  “Türkiye’de sistem çöktü”

  İçişleri Bakanı Atalay: Türkiye normalleşiyor

  Gündem kamufle ediliyor

  Çubukçu: Hedef tüm çocuklara okul öncesi eğitim

  AB, stratejik temel hedef

  AB’nin sorunları üyeliğimizi kaçınılmaz hâle getirecek

  “Tıp Bayramı’’ yerine “Sağlık Bayramı’’

  Romanlar mutlu

  Ankara’da ulaşım ücretlerine yeni dâvâ

  BARIŞ ELÇİLERİ TÖREYİ ANLATTI

  11 yıllık husumet barış ile sonuçlandı

  Eğitim-Bir-Sen’den memurlara seminer

  Engellilere deprem eğitimi

  NAMAZ İLE DİRİLİŞE ÇAĞRI

  Kadınlara cenaze yıkama kursu veriliyor

  Rusya’da mevlid coşkusu

  St. Petersburg Camii 100. yılını doldurdu

  Rusya’da alkol yasağı genişliyor

  Ağlamanın da faydası var

  TV’yi kapatıp kitap okuyorlar

  Homeros Vadisi genişliyor

  Toplumun % 12’si yaptığı işten memnun

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl