23 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Anayasa paketinden 22 madde çıktı

AKP milletvekillerince hazırlanan anayasa değişikliği taslağının detayları belli oldu.

Taslak metnin detayları şöyle:

Anayasa değişiklik teklif taslağı, yürürlük maddesi hariç 22 maddeden oluşuyor. Teklif, Anayasa’nın 10, 20, 23, 41, 53, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156 ve 159. maddelerinde değişiklik öngörüyor. Anayasanın Geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını da düzenleyen teklif taslağında, Anayasa’ya 3 geçici madde de yer alıyor. Teklif taslağının yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi ve halkoylamasına sunulması halinde ise tümüyle oylanması öngörülüyor. Teklif taslağında, öngörülen düzenlemeler şöyle:

n Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı getiriliyor.

n Anayasa Mahkemesi 19 üyeden, HSYK 21 asil ve 10 yedek üyeden oluşacak.

n Askeri mahkemeler, asker kişilerin sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri askeri suçlara ait davalara bakacak. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalarda her halde sivil mahkemelerde yargılanacak.

n Yüksek Askeri Şuranın Silahlı Kuvvetlerden her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılacak. Yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamayacak.

n Anayasanın, ‘’toplu iş sözleşmesi hakkı’’ başlığını taşıyan 53. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı tanınıyor.

n Geçici 15. madde yürürlükten kaldırılıyor.

n Anayasanın, ‘’siyasi partilerin uyacakları esaslar’’ başlıklı 69. maddesi değiştiriliyor.

Buna göre, siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak.

Siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine, TBMM’de grubu bulunan her siyasi partinin 5’er üye ile temsil edildiği ve Meclis Başkanı’nın Başkanılığında oluşturulacak komisyonun üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda Anayasa Mahkemesince karar bağlanacak. Komisyonun bu kararı, yargı denetimi dışında olacak. Reddedilen izin başvurusunda ileri sürülen sebepler, hiç bir şekilde yeni bir başvuruya konu olamayacak. Siyasi parti gruplarında ve TBMM’de izin konusunda görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak. Partilerin kapatılma davasında devlet yardımında yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararın usulüne tabi olup tek başına dava konusu yapılamayacak.

Kapatma davasında, partililere verilen ‘’siyasetten men edilme’’ süresi 5 yıldan 3 yıla indiriliyor.

n Parti kapatma davaları, TBMM’de oluşturulacak komisyon izniyle açılacak.

n Anayasanın ‘’kanun önünde eşitlik’’ başlıklı 10. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Maddenin, ‘’kadınlar ve erkekler eşik hakları sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür’’ şeklindeki 2. maddesine ‘’bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Çocuklar, yaşlılar ve engelliler, gibi özel süratle korunması gerekenler için alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı sayılamaz’’ hükümleri ekleniyor.

n Anayasanın, ‘’özel hayatın gizliliği’’ başlıklı 20. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Maddeyle “herkes kendisi ile ilgili kişisel verilerin korunmasına isteme hakkına sahip” olacak. Maddeye, kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızası ile işlenebilir’’ hükmü ekleniyor.

n Anayasanın ‘’seyahat hürriyeti’’ başlıklı 23. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, ‘’vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararına bağlı olarak sınırlandırabilecek.’’

n Anayasanın ‘’Ailenin korunması’’ başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Maddenin başlığı, ‘’ailenin korunması ve çocuk hakları’’ şeklinde değiştiriliyor, maddeye, çocukların korunması konusunda hükümler ekleniyor.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

23.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Üstad, her meseleye çözüm getirmiş

  DİN, SİYASET VE DEVLET

  Risale-i Nur dünya çapında intişar ediyor

  Risale-i Nur’un fütuhatını görüyoruz

  Bediüzzaman Said Nursî duâlarla yâd edildi

  Bediüzzaman Haftası devam ediyor

  İşgal, Irak’a yıkım ve ölüm getirdi

  Ruhsata uymayan müteahhite ağır ceza

  Su içinde 4 el bombası

  “Yol değil, sürücüler suçlu”

  İzmir’de 13 kişi tutuklandı

  Anayasa paketinden 22 madde çıktı

  MUHALEFET TURU BAŞLADI

  CHP: PAKETE DESTEK VERMEYECEĞİZ

  Bu ay Meclis’e sunulacak

  KEY ödemeleri başladı

  Vekillerle olmazsa asillere gideriz

  Özbek: Yürütme yargıda yer tutmayı amaçlıyor

  Kur’ân'ı güzel okumak için yarıştılar

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl