31 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Müslümanlar asla masum insanları katletmez

Rusya’nIn başşehri Moskova’daki terörist saldırıların 2 intihar eylemcisi tarafından yapıldığı, ardından içinde bomba bulunan patlamamış bir kemerin bulunduğu açıklamasının yapılması, metrolarda başörtülü kadınlara çeşitli tepkiler gösterilmesine yol açtı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir görgü tanığı, Rusya’nın saygın haber radyolarından Eko Moskova’ya yaptığı açıklamada, Avtozavudskaya metro istasyonunda başı örtülü 2 Müslüman kadın gören bir erkeğin kadınlara saldırdığını ve trenin kapıları açıldığında 2 kadını iterek dışarı attığını duyurdu.

Görgü şahidi olay sırasında çevrede polis bulunmadığını ve trenden kimsenin saldırgana müdahale etmediğini söyledi. Bu arada Kuzey Müslümanları Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada, terörist eylemlerini düzenleyenlerin “eşkıya” olduğu belirtilerek, “Bu olayı yapanların İslâm’la ilişkilendirilmemesini istiyoruz. Müslümanlar, asla masum insanları katletmez” ifadesi kullanıldı.

Merkezin Moskova temsilcisi Şafikbey Pşihaçev de yaptığı açıklamada, bu tür eylemi organize edenlerin İslâmî sloganlar kullandığını ancak bunların İslâm ile hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek, “Bunlar kesinlikle İslâm ile ilişkilendirilmemeli” dedi. Pşihaçev, Çeçen ayrılıkçı militanlarının lideri Doku Umarov’un birkaç ay önce “Kavkazcenter” internet sitesine verdiği demeçte, terör eylemlerinin Rusya’nın başka şehirlerine de yayılacağını söylediğini hatırlatarak, bugünkü eylemlerin bu açıklamayla örtüştüğünü söyledi.

Öte yandan bugünkü terörist saldırılarla ilgili olarak dünyanın çeşitli ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ederken, ABD Başkanı Barack Obama da saldırıları kınadı ve Rus halkına başsağlığı diledi.

Beyaz Saray tarafından yayımlanan açıklamada, Amerikan halkının, “iğrenç” terör saldırılarına ve şiddet içeren aşırılığa karşı Rus halkının yanında olduğu kaydedildi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de yaptığı açıklamada, “Almanya’nın kesinlikle bu korkakça saldırıları kınadığını” söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Moskova metrosundaki terörist saldırıları “barbarca hareket” olarak nitelendirirken, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rus halkına bütün Ukrayna adına başsağlığı diledi. Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet, Litvanya Başbakanı Andrius Kubilius ve Letonya Devlet Başkanı Valdis Zatlers de Moskova’ya başsağlığı dileklerini gönderdi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de saldırıları kınayarak, NATO’nun uluslar arası terörizme karşı mücadelede Rusya ile işbirliğini artırmak istediğini ifade etti.

31.03.2010


 

BM’DEN METRO TERÖRÜNE KINAMA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Moskova metrosunda düzenlenen terör saldırılarını ‘’şiddetle’’ kınadı.

BM Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın, pekçok masum insanın canını alan ve diğerlerinin de yaralanmasına yol açan terör saldırılarını ‘’şiddetle’’ kınadığı ve Rus yetkililerin bu korkunç terör saldırılarını düzenleyenleri yakalayıp adalete teslim edeceklerinden emin olduğunu düşündüğü belirtildi. Ban, açıklamasında, terör saldırılarının kurbanlarının ailelerine, Rus halkına ve hükümetine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diledi.

31.03.2010


 

OBAMA’DAN, DESTEK TEKLİFİ

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’i arayarak Moskova metrosunda düzenlenen ve 38 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarıyla ilgili soruşturmada yardım teklifinde bulunduğu bildirildi.

Beyaz Saray’dan yayımlanan bildiride, Obama’nın, Amerikalıların başsağlığı dileklerini iletmek için bizzat Medvedev’i aradığı ve bu saldırıları düzenleyenlerin adalet önüne çıkarılmalarında yardımcı olmak için ABD’nin işbirliğine hazır olduğunu söylediği belirtildi. Kremlin’in bildirisine göre, Medvedev de, “samimî başsağlığı dileklerinden dolayı” Obama’ya “minnettarlığını” ileterek, terörizmle savaşın iki ülke arasındaki en önemli işbirliği alanlarından biri olduğunu vurguladı.

31.03.2010


 

Hindularla Müslümanlar çatıştı, 75 kişi yaralandı

Hindistan’ın güneyinde, Hindularla ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 75 kişinin yaralandığı bildirildi.

Bir polis yetkilisinin açıklamasına göre, Andra Pradeş eyaletindeki Haydarabad şehrinde ilk kez Cumartesi günü günü patlak veren çatışmalara, birbirlerine taş ve sopalarla saldıran Hindular ile Müslüman kalabalığı dağıtmak için polis göz yaşartıcı bomba, cop kullanarak ve havaya uyarı ateşi açarak müdahale etti. Şehirde durumun kontrol altına alınabilmesi için bölgeye bin 600 kişilik güvenlik gücü konuşlandırıldığı kaydedildi. Olayların, şehirdeki Müslümanların Mevlit Kandili kutlamaları için geçen ay astıkları yeşil bayrakları bugüne kadar kaldırmaması ve Hinduların da bir Hindu festivalini kutlamak için bu bayrakların yerine safran rengi bayraklarını asmaya çalışması üzerine çıktığı belirtildi.

31.03.2010


 

El Beşir’den muhalefete referandumu iptal tehdidi

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, eski isyancıları, gelecek ay yapılacak seçimlere katılmayı reddederlerse güneyin ayrılması için planlanan referandumu iptal etmekle tehdit etti.

Hartum’daki miting konuşmasında Beşir, “Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SHKH) seçimi reddederse, biz de referandum yapmayı reddederiz” dedi. Son 24 yıldır yapılacak ilk çok partili seçim ile 2011’de güneyin bağımsızlığı için yapılması planlanan referandum, SHKH ile Beşir’in Milli Kongre Partisi arasında 2005’te imzalanan anlaşmasının ana unsurunu oluşturuyor. Ancak, arasında SHKH’nin de bulunduğu muhalefet, seçimlerin adil ve serbest yapılmayacağı endişesini taşıyor.

31.03.2010


 

G8 ülkeleri dışişleri bakanları toplandı

G8 üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Haziran ayında yapılacak liderler zirvesi öncesi Kanada’nın Gatineau şehrinde bir araya geldi.

Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, toplantıda İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmaları ile ortaya çıkan krizin ana gündem maddesi olacağını söyledi. İran’a uygulanacak yaptırımlar konusunda ellerinde çok az seçenek kaldığını belirten Cannon, ülkesinin üze-rine düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydetti. Toplantıya, Kanada'nın ev sahipliğinde ABD, Rusya, İngiltere, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği temsilcisi katılıyor. Toplantı, bugün sona erecek.

31.03.2010


 

Kuzey Kutbu için 5 ülke pazarlık masasına oturdu

Kuzey Kutbu ile ilgili, bir süreden beri devam eden anlaşmazlık nedeniyle, bölgedeki 5 ülkenin dışişleri bakanları Kanada’nın Gatineau şehrinde bir araya geldi.

Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon’ın dâveti ile bir araya gelen ABD, Rusya, Norveç ve Danimarka dışişleri bakanları, Kuzey Kutbu’ndaki petrol, gemi trafiğinin rotası, ulusal güvenlik ve çevrenin korunması konularını ele alıyorlar. Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in bu ayın başlarında Kuzey Kutbu ile ilgili yaptığı açıklamanın, tansiyonu yükselttiğini belirterek, Kuzey Kutbu ile ilgili her konuyu, düşük tansiyonla konuşmakta fayda var” dedi.

31.03.2010


 

Kandahar’a Haziran’da operasyon hazırlığı var

Üst düzey bir Amerikalı askeri yetkili, Afganistan’ın Kandahar şehrine yapılacak büyük operasyonun Haziran ayında başlatılacağını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, amacın Ağustos ayında Ramazan başlamadan önce güneydeki Kandahar’ı Taliban güçlerinden kurtarmak olduğunu söyledi. Kandahar, 2001’deki ABD işgalinden önce Taliban hükümetinin merkeziydi. Şehir, Taliban güçlerinin kalesi durumunda.

31.03.2010


 

Somalili deniz korsanlarına rehine kurtarma operasyonu

Seyşel Adaları sahil koruma güçlerinin, Hint Okyanusunda 27 Seyşelli ve İranlı rehineyi kurtarmak için Somalili korsanlara operasyon düzenlediği bildirildi.

Seyşeller Ulaştırma Bakanı Joel Morgan, Adaların güneydoğu kesiminde geçen hafta altı Seyşelli balıkçının kaçırıldığı ve korsanların daha önce kaçırdığı 21 mürettebatı bulunan bir İran teknesine aktarıldığını hatırlatarak, dün itibariyle bu bilgilerin teyidini aldıktan sonra bir kurtarma birliği oluşturduklarını ve operasyona başladıklarını belirtti. Bakan, 6 balıkçıyı kurtardıklarını, İranlıların da kurtarılmakta olduklarını söyledi. Bu arada, Seyşel Adaları Devlet Başkanı James Michel, İranlı denizcilerden birinin yaralandığını kaydetti. Operasyonun AB’ye ait bir deniz devriye uçağının desteğinde düzenlendiği belirtildi.

31.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl