31 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Katsayı eğitimin engeli

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, iş çevrelerinin olmazsa olmazı olan meslek liselerinin önünün açılması gerektiğini, bu okullar hakkında menfi görüşün değişmesinin ülkenin kalkınması açısından faydalı olacağını söyledi.

Özgenç, Danıştay 8. Dairesinin, YÖK’ün, üniversiteye girişte farklı katsayı uygulanmasına ilişkin kararının yürütmesini önce oy birliğiyle, sonra oy çokluğuyla durdurmasının, sınav süresine çok az bir zaman kala velileri ve öğrencileri endişeye sevk ettiği gibi sanayide ve KOBİ’lerde telâfisi zor zararlar doğuracağını savundu. Aslında verilen kararın, meslek liseli gençlerin hayatını kararttığı gibi vasıflı eleman ihtiyacı olan sanayici ve KOBİ sahiplerini zor durumda bıraktığını öne süren Özgenç, şöyle dedi: ‘’Çünkü bu kesimler işletmelerinde, mesleki okullarda teorik bilgiye sahip öğrencileri, pratik bilgilendirmeyle alanındaki işe çok çabuk adapte oldukları için tercih ediyorlardı. Lakin ilköğretimin zorunlu olarak 8 yıla çıkarılması ve çıraklık kavramının bitmesiyle alttan yetişen insan gücü yeterli miktarda değildir. Dolayısıyla iş çevrelerinin olmazsa olmazı olan meslek liselerinin önünün açılması gerekmektedir. Bu okullar hakkında menfi görüşün değişmesi ülkenin kalkınması açısından faydalı olacaktır.’’ Özgenç, bunun en açık örneğinin, gelişmiş ülkelerin başında gelen Almanya’nın meslekî eğitime verdiği önem olduğunu ifade ederek, ‘’Kendi insanını bu şekilde mağdur ederek, açlıkla mücadele eden Afrika ülkeleri seviyesine indirmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu insanlar bizim insanlarımızdır, dedesi ve babası devlete hizmet etmiş, vergisini vermiş, gerekirse bu vatan uğruna canını verebilecek kadar ülkesini seven vatanperver ailelerin çocuklarıdır. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları gibi eşit haklara sahip olmalıdır. Ülkeyi kamplaşmaya götürecek ayrımcılıklara son verilmeli ve bu çağ dışı uygulama kaldırılmalı’’ diye konuştu.

‘’EĞİTİMİN SİYASALLAŞTIĞI VE ENGELLENDİĞİ BAŞKA ÜLKE VAR MI?’’

Nurettin Özgenç, mesleki eğitimin önünün, Anayasa’da eşitlik ilkesine aykırı olarak ideolojik düşüncelerle kesilmek istendiğinin görüldüğünü öne sürerek, şunları söyledi: ‘’Bu uygulama ise gençlerimizin meslekî eğitimden soğumasına, okulların atıl hale gelmesine, yüzde 14’ler seviyesine çıkan işsizliğin katlanarak büyümesine, nitelikli eleman ihtiyacı olan iş çevrelerinin gelişememesine, hatta Cumhuriyetin 100. yılında hedeflenen ihracatın 500 milyara çıkamamasına neden olacaktır. Teşvik kullandırılarak fabrika yeri tahsis edip hammadde desteği sağlayabilirsiniz, ama yetişmiş insanınız yoksa tüm bunların ne önemi kalır. Meslekî eğitimin vesayet altında tutulması kendi insanımıza güvensizliktir. Tıpkı işverenin personelinden korkmasına benziyor, yani işçi kalkınır da fabrikayı ele geçirir gibi absürt bir şey.’’Özgenç, müreffeh Türkiye olabilmenin yolunun meslekî eğitimden geçtiğini kaydederek, ‘’Dünyada eğitimin bu kadar siyasallaştığı ve engellendiği bir başka ülke var mıdır bilinmiyor. Tek bilinen Türkiye’nin kurallarını kendi belirlediği kulvarda tek başına kendisiyle yarışmasıdır. Bu durum da dünya devletleri karşısında ülkemiz açısından utanç vericidir’’ dedi.

31.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Katsayı eğitimin engeli

  TAHIL ÜRETİMİ GEÇEN YIL YÜZDE 14 ARTTI

  AYÇİÇEĞİ GÜNEŞE HASRET KALDI

  Sebze fiyatlarında artış sürüyor

  Gayrimenkul kredileri sorun olmaya devam edecek

  Ekonomi desteklenmediği için istikrara ulaşamadı

  Vasıflı eleman bulamıyoruz

  AVM’lerin cirosu yüzde 22 arttı

  2009’da doğalgaza 9.9 milyar dolar ödedik

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl