31 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Zafer Havalimanı ihaleye çıkıyor

DEVLET Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Uşak’ın ihtiyacını karşılayacak Zafer Bölgesel Havalimanı’nın yapım, işletim ve devrine ilişkin ihaleyi 1 Nisanda gerçekleştirecek. DHMİ Genel Müdürlüğü, Zafer (Kütahya-Afyon-Uşak) Bölgesel Havalimanı ihalesini, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle kapalı teklif alma usûlüyle yapacak.

Kurulacağı alana ilişkin kamulaştırma işlemleri tamamlanan Zafer Bölgesel Havalimanı, uluslar arası uçuşların yapılabileceği, konvansiyonel bir havalimanı olacak. İnşaatı iki yıl içinde tamamlanacak havalimanına, 3 bin metre uzunluğunda, 45 metre genişliğinde tek bir pist yapılacak. Kütahya’da bölgesel çapta inşa edilecek Zafer Bölgesel Havalimanı’nın, Atatürk, Esenboğa ve Antalya’dan sonra Türkiye’nin dördüncü büyük havalimanı olması bekleniyor. Havalimanının bölgedeki termal turizm merkezlerini de canlandırması hedefleniyor. Katılımcılardan 600 bin avro geçici teminat bedeli alınacak ihale, 1 Nisanda saat 10.00’da DHMİ Genel Müdürlüğü’nde kapalı teklif usûlüne göre gerçekleştirilecek.

31.03.2010


 

KÖYDEKİ ESKİ EVLER YIKILACAK

Korkuteli’ne bağlı Dereköy Muhtarlığı, köy içinde bulunan ve kullanılmayan 31 evin yıkılması için çalışma başlattı.

Dereköy Köy Muhtarı ve İhtiyar Heyeti, köyün içinde tehlike arz eden ve yıkılmaya güz tutmuş 31 evi yıkmak için mülkiyet sahiplerine bildiri yaptı. Muhtar Erdal Çetin, köye gelen Sağlık Grup Başkanı Dr. Ahmet Karateke ve İlçe Jandarma komutanlığı ekipleri ile eski evleri kontrol ettiklerini belirtti. Dereköy Köy Muhtarı Erdal Çetin, “Dereköy içerisinde bulunan eski tahrip olmuş yıkılmış, sahipsiz içinde oturulmayan evler mevcut. Bu evlerin varisleri ve yakınları tarafından uyarılarak Sağlık Grup Başkanlığı ve İlçe Jandarma komutanlığı yardımı ile can ve mal kaybı olmadan temizlenmesi için köy muhtarlığımızca çalışma başlattık” dedi.

31.03.2010


 

TELEFONSUZ KÖY VE MEZRA KALMAYACAK

ULAŞTIRMA Bakanlığı, telefonu olmayan bin 43 köy ile bin 182 mezraya ve tek telefonu olan 209 köy ile 99 mezraya ‘’Wimax’’ teknolojisi ile telefon ve geniş bant internet hizmeti götürecek.

Alınan bilgiye göre, Ulaştırma Bakanlığı, coğrafi şartlar dolayısıyla fiber optik kablo ile sabit telefon hizmeti götürülemeyen köy ve mezralara iletişim hizmeti götürmek üzere çalışma başlattı. Köy ve mezralara kurulacak altyapının bütün masrafları, bilgi toplumunun geliştirilmesine katkı sağlamak ve bilgisayar okur-yazarlığı da dahil olmak üzere bilgi teknolojilerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak üzere Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde kurulan ‘’Evrensel Hizmet Fonu’’ndan karşılanacak.

Ulaştırma Bakanlığı, proje kapsamında, telefonu olmayan bin 43 köy ile bin 182 mezraya ve tek telefonu olan 209 köy ile 99 mezraya iletişim altyapısını kurması için ‘’Evrensel Hizmet Yükümlüsü’’ olarak belirlediği Türk Telekom ile protokol imzalayacak. Protokole göre, Türk Telekom, toplam 2 bin 533 köye, 50 kilometre çapındaki bir alanda antenler aracılığıyla kablosuz internet erişimi sağlayan ‘’Wimax’’ teknolojisi ile sabit telefon ve geniş bant internet bağlantısı kuracak. Altyapının yanı sıra, köy evlerine kurulacak anten, telefon ve modem cihazlarının masrafları da Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanacak.

31.03.2010


 

Görme engelliler bu ayakkabıyı sevecek

SAKARYA’DA bir lise öğrencisi, ‘Kalp Gözü Projesi’ ile görme engellilere yönelik engeli önceden haber veren bir ayakkabı geliştirdi.

Erenler Yunus Çiloğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi Yunus Emre Yıldırım’ın projesi, Millî Eğitim Bakanlığı’nın meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarına yönelik düzenlediği Proje Tabanlı Beceri Yarışması’nda ‘Moda Tasarım’ kategorisinde Türkiye birincisi oldu. Büyük ilgi gören ve normal ayakkabıdan farkı olmayan buluşa seri imalat için yoğun teklifler geliyor. Ayakkabı, özel düzeneği ile önündeki engeli tanıyarak topukta titreşim meydana getiriyor görme engelliyi uyarıyor. Ayakkabı-Seraciye bölümü 10. sınıf öğrencisi Yunus Emre Yıldırım, oturduğu sokakta görme engelli komşularının yaşadığı zorluklardan yola çıkarak böyle bir projeyi gerçekleştirdiğini söyledi. Yıldırım, “Bir görme engellinin rahat yürüyebilmesi için en rahat kullanacağı ve yanında ekstra taşımak zorunda kalmayacağı, ek yük getirmeyen ne olabilir diye düşündüm. Bölümüm ayakkabı olduğu için bir ayakkabı tasarlamaya karar verdim. 4 haftada bu ayakkabıyı tasarladım. Toplam 100 TL’ye mal oldu. Seri üretimle bu maliyet daha da azalabilir. Ayakkabı-Seraciye bölümünde hazırladık. Bir görme engelliye denettik ve projenin başarılı olduğunu gördük” diye konuştu. Yıldırım, tasarladığı ayakkabının sudan etkilenmediğini ve dört mevsim giyilebildiğini sözlerine ekledi.

31.03.2010


 

Dut ve ceviz ağaçlarıyla köy ormanı oluşturuldu

ERZURUM’UN Uzundere ilçesine bir hektarlık alan içerisine dut ve ceviz ağaçlarından köy ormanı oluşturuldu. Uzundere ilçesine bağlı Balıklı Köyü tüzel kişiliğine ait 1 hektar alan içerisine yaklaşık 2 bin adet dut ve ceviz fidanı dikildi.

Oluşturulan ormanın bu alanda Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olduğu kaydedildi. Projenin sonuç vermesi halinde örnek teşkil edeceği belirtildi. Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü ile Uzundere Kaymakamlığı’nın ortak gerçekleştirdiği dut ve ceviz ağaçlarından oluşturulan ormanın fidan dikimi Balıklı Köyünde düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi. Törende konuşan Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Temur, köyün tüzel kişiliğine ait bir hektarlık alan içerisine 2 bin fidan dikileceğini dile getirdi.

31.03.2010


 

İstanbul’a örnek okul

İSTANBUL İl Özel İdaresince Bakırköy’de yaptırılan Yeşilköy İlköğretim ve İş Okulunda zihinsel engelli öğrenciler eğitim görüyor.

Yapılan açıklamaya göre, zihinsel engelli öğrencilere geçen yılın son aylarından itibaren eğitim vermeye başlayan Yeşilköy İlköğretim Okulu ve İş Okulu, 8 bin 500 metre karelik bir alan üzerine kuruldu. Okulda 30 derslik, 5 iş atölyesi, çok amaçlı salon, bilgisayar sınıfı, kütüphane, yemekhane, müzik odası ve idari odalar bulunuyor. 90 zihinsel engelli öğrencinin eğitim görmeye başladığı okulun sınıfları, 8 veya 10 öğrenci kapasiteli olarak inşa edildi. 1 milyon 586 bin TL’ye mal olan okul, sadece Bakırköy’e değil, tüm bölgeye hitap ediyor. Yeşilköy İlköğretim ve İş Okuluna, Bakırköy’ün yanı sıra Büyükçekmece, Beylikdüzü, Başakşehir, Bağcılar, Silivri, Küçükçekmece, Esenyurt ve Hadımköy’den de öğrenciler geliyor. Okulda öğrencilere genel eğitimin yanı sıra akademik, atölye, yemek, büro yönetimi, görsel sanatlar ve takı tasarımı ile ilgili dersler de veriliyor.

31.03.2010


 

Murat Şenlikleri sora erdi

DİYARBAKIR’IN Silvan ilçesine bağlı Kumgölü köyü Susamış mezrasında yapılan ‘Murat Şenlikleri’ sona erdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi il, ilçe ve köylerinden binlerce kişinin katılımıyla 3 gün 3 gece süren Murat Şenlikleri’nde Murat Ovası, kurulan çadırlar ile adeta bir ‘çadır kent’ görünümüne büründü. Her yıl Mart ayının sonlarında yapılan Murat Şenlikleri’nde defler eşliğinde zikir yapıldı, dualar edildi. Şenliklere çocukluğundan beri katılan Mehmet Can Sola (48) adlı vatandaş ise, “Her yıl şenliklere katılıyorum. Dünyanın her yerinden insanlar buraya geliyor. Türkiye’de ve özelikle bölgemizde insanlar buraya ziyarete geliyorlar. Burada ibadetler yapılarak, yaşlı ve gençler tarafından zikrediliyor. Bu gece, kına gecesi; binlerce insan buraya akın ediyor. Çevre ilçelerden insanlar gelerek, Murat Şenlikleri’ne katılıyorlar” diye konuştu.

31.03.2010


 

Balıkesir esnafı indirimli sağlık hizmeti alacak

BALIKESİR Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) ile Özel Balıkesir Hastanesi, 45 bin esnafı kapsayan, indirimli sağlık hizmeti anlaşması yaptı.

Merkez ve ilçelerdeki esnaf ve sanatkârlar, bu hastane ve Özel Vechi Ersun Tıp Merkezi’nden yüzde 20 ile 25 indirimli faydalanabilecek. BESOB Başkan Vekili Necdet Erkan, “Sosyal güvenlik primini ödeyen esnaflarımız yüzde 20, ödeyemeyenler ise yüzde 25 sağlık indiriminden yararlanacak.” dedi.

31.03.2010


 

Köylüler gönüllü itfaiyeci olacak

BURDUR Valiliği ve Burdur Belediyesi işbirliğiyle merkeze bağlı bütün köylerde gönüllü itfaiyeciler yetiştirilecek.

Burdur Valisi İbrahim Özçimen, “Bundan sonra bu tankları daha bilinçli kullanacak vatandaşlarımızı da yetiştireceğiz” dedi. Burdur’da, “Yangına İlk Müdahale Eğitim Projesi” kapsamında “Gönüllü Yardım Timleri Eğitim Protokolü” imzalandı. Burdur Valiliği toplantı salonunda imzalanan protokol öncesi Vali İbrahim Özçimen ve Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya basına açıklamalarda bulundu. Vali İbrahim Özçimen, daha önce merkeze bağlı birçok köye yangın söndürme tankları aldıklarını hatırlatarak, bu tanklar sayesinde köylülerin uzman itfaiye ekipleri gelene kadar yangına müdahale ettiklerini ve bazı yangınları söndürdüklerini söyledi. Vali Özçimen, yapılan protokol ile Burdur’un köy yangınlarıyla mücadelede büyük bir adım daha attığını anlattı. Özçimen, bütün köylerde yangın söndürme konusunda eğitimli 3’er gönüllü itfaiyeci bulunacağını belirtti.

31.03.2010


 

Bitlis balına patent alınıyor

BİTLİS Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, Bitlis balına patent almak için, Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat ettiklerini bildirdi.

Avcil, yaptığı açıklamada, Bitlis balı markasının artık tescilleneceğini belirtti. Kentte üretilen balın, ‘’Bitlis balı’’ adı altında piyasaya sürüleceğini ifade eden Avcil, ‘’Balımıza patent almak için, müracaatta bulunduk. Bitlis balının markası tescillenecek. Tescil için belirli bir süre gerekiyor. Tarım Bakanlığı’ndan üretim izni alarak, entegre tesisimizde önümüzdeki günlerde üretime geçeceğiz’’ dedi. Bitlis balının satılması için, değişik illere bayilikler vereceklerini dile getiren Avcil, Bitlis balının dış pazarda satılması için organizasyonlar yapacaklarını belirtti. Avcil, şunları söyledi: ’’Bu da kentte ekonomik bir canlılık yaşanmasına neden olacak. Bitlis önemsenecek ve ciddî bir katma değere sahip olacak. Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi, diğer kurumlar ve sivil toplum örgütleri tarafından desteklenmemiz halinde Bitlis’in, Türkiye’nin en önemli arıcılık merkezlerinden biri olacağından hiçbir kuşkumuz yok. Amacımız, Bitlis’i arıcılıkta ve bal üretiminde bu noktaya taşımak.’’

31.03.2010


 

Düden Gölü, bataklık olmaktan kurtarıldı

TÜRKİYE’NİN önemli sulak alanlarından biri olan ve 175 türde binlerce kuşa ev sahipliği yapan Düden Gölü, alınan tedbirler ve tarımsal sulamanın kontrol altına alınmasıyla kuraklıktan ve bataklık olmaktan kurtarıldı.

Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, yaptığı açıklamada, Kulu Gölü’nün birbirinden bağımsız Düden Gölü ve Küçük Göl olarak iki parçadan oluştuğunu belirtti. 1992 yılında sit alanı ilân edilen ve toplam 860 hektar alana sahip Kulu Gölü’nün, ilçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunduğunu ifade eden Yıldız, Kulu Gölü’nün geçtiğimiz yıllarda kuraklık ve kontrolsüz sulama dolayısıyla tamamıyla kuruma noktasına geldiğini hatırlattı. Yıldız, şunları kaydetti: "Bölgede aşırı su isteyen pancar ekim alanı genişledi. Bu nedenle su tüketimi de arttı. Kaçak yer altı kuyularının da artması Göl’ün kurumasını hızlandırdı. Son dönemlerde DSİ’nin kaçak kuyu konusundaki denetimleri sıklaştı. Kış döneminde de önceki yıllara oranla daha fazla yağış düşmesi Göl’e rahat bir nefes aldırdı. Bu yılki yağışlarla birlikte Göl yeniden eski günlerine dönmeye başladı. Ancak su seviyesi bundan 10 yıl öncesine göre çok daha düşük.’’

31.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl