02 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

EN BÜYÜK TEHLİKE EVİMİZDE

Kayıp çocuklar, çocuk kavga ve cinayetleriyle ilgili haberler endişeyle izleniyor. TV ve internetteki ahlâksız yayınlar, sokak ve çeteler çocukları suça itiyor. Avrupa'yı da tehdit eden bu tehlikeye karşı AB Komisyonu İçişlerinden sorumlu üyesi Malmström, çocukları korumak için müstehcen internet sitelerine erişimin yasaklanmasını istedi.

TEHLİKELERE KARŞI İZLEME KURULU

Çocukları tehdit eden tehlikelere karşı RTÜK benzeri bir “Ebeveyn İzleme Kurulu”nun oluşturulması gündemde. Çocuklar ve aileler için zararlı, şiddet ve cinsellik içeren TV programı, dizi ve filmler konusunda sivil tepkiyi harekete geçirmesi öngörülen kurulda aile uzmanı, psikolog ve pedagoglar da görev yapacak. Ama konu bürokratik bir kuruma havale edilip bırakılamayacak kadar önemli ve hayatî.

Çocuklarımıza sahip çıkalım

EMNİYET Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, ‘’Kayıp Çocuklar Başta Olmak Üzere Çocukların Mağdur Olduğu Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’’na bilgi verdi. Köksal, sunumun başlangıcında, çocuklarla ilgili olumsuz bir olay meydana geldikten sonra en son polise intikal ettiğini söyledi. Polise intikal edene kadar olayın bir çok safhası olduğunu belirten Köksal, ‘’Dolayısıyla kamuoyunda güvenlik teşkilatları bu işin sorumlusu gibi algılanır’’ dedi.

Olay meydana gelmeden önceki safhalarda diğer kuruluşların en az Emniyet kadar, hatta daha fazla sorumluluğu olduğunu belirten Köksal, Emniyet teşkilatının çocuklara yönelik yapılanmasını ve bazı çalışmaları anlattı. Köksal, çocuk şubelerinin son derece önemli olduğunu ve daha da etkin hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Çocuk şubesi polislerine etkin şekilde hizmet içi eğitim verildiğini ve seminerler düzenlendiğini belirten Köksal, bu polislerin konuya son derece hakim olduklarını dile getirdi. Köksal, kayıp çocukların zarar görmeden bulunmasının temel öncelikleri olduğunu anlattı.

KIRMIZI PLÂKA İLE DENETİM

YAPARAK SORUN ÇÖZÜLMEZ

Komisyon Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara, Kayıp çocuklar konusunda çeşitli kişileri dinlediklerini belirtti. İncekara, bütün araştırma komisyonu raporlarında kurumlararası koordinasyonsuzluktan söz edildiğini hatırlattı. İncekara, “Okuldaki çocuklarımızı sadece 23 Nisan’dan 23 Nisan’a, Cumhuriyet Bayramından Cumhuriyet Bayramına hatırlamak yerine makam arabasız, kırmızı plakasız haber vermeden okul denetimleri yapılsa eksikliklerin çoğu yaşanmaz” diye konuştu.

İncekara, şöyle devam etti: ”’Kendi adıma söylüyorum, zaman zaman boşluğa nara attığımı hissediyorum. Çünkü, kurumlar rapor sonuçlarından ‘benim üzerine ne düşer’ diye düşünmek yerine ‘o işini yapmadı’ ile konuşmaya başlarsa bizim bu işin altından kalkmamız mümkün değil.’’

İncekara, Uşak Eşme’de yatılı bölge okulundan ayrıldıktan sonra kaybolan Umut Balık ile ilgili açıklamalarda da bulundu. İncekara, Balık’ın kaybının Emniyete 12 saat sonra bildirildiğini ifade ederek, ‘’Ne tesadüftür ki okulun aileye bildirme saatiyle ailenin bildirme saati birbirine çok yakın. Aynı odada kalan arkadaşları hiç arkadaşlarını merak etmemiş midir? Nöbetçi öğretmen çocuklarla ilgili bir hareket ve eylemde bulunmamış mıdır?’’ dedi. Ailenin ‘’savcılığın çok geç hareket ettiği’’ yönünde şikayetinin olduğunu kaydeden İncekara, savcılıkların genelde çocuk kayıplarını ‘’idari bir vaka’’ olarak yorumlayarak ‘’dosya açmadıklarını’’ söyledi. İncekara, şöyle devam etti:’’Eşme olayından sonra bir endişem var. ‘Haydi kızlar okula’ diye çocukları okula kazandırmak için bir sürü kampanya yaparken bir ihmal sonucu bir çocuğun kaybı, bırakın kız çocuklarını, aileler erkek çocuklarını bile okula göndermekten imtina edecek. İnşallah Umut çocuğumuz sağlıklı bir şekilde bulunur. Ama bu bize ders olsun. Bize, kamuya teslim edilen kişilerin şakası yok. Bunların sorumlusu müdürse, öğretmense, kaymakamsa, vali ise ki çok büyük eksikliklerini görüyorum....”

KIZLAR, “GÖNÜL İLİŞKİSİ”,

ERKEKLER, “MACERA” PEŞİNDE

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, tüm kayıpların yüzde 90’ını oluşturan 13-18 yaş grubundaki kayıp çocuklardan kızlar genellikle ‘’gönül ilişkisi’’ ve ‘’aile baskısı’’; erkekler ise ‘’macera hevesi’’ ve ‘’iş bulma ümidi’’ nedeniyle evlerini terk ediyor.

Meclis Araştırma Komisyonu’’na verilen bilgiye göre, 2001 yılından itibaren kurulan çocuk şube müdürlüklerinde 4 bin 632 emniyet personeli görev yapıyor. Kayıp çocuk verilerinin tutulmaya başlandığı 1997 yılından bu yana kayıp müracaatında bulunulan 29 bin 515 çocuğun 28 bin 36’sı bulundu. Halen kayıp olarak aranan çocuk sayısı ise bin 479. Kayıp çocukların 483’ü sosyal hizmet kurumlarından izinsiz veya izinli ayrılıp zamanında kuruma dönmeyenlerden oluşuyor. Ailelerinin yanından ayrılan çocuk sayısı ise 996. Halen kayıp olan bin 479 çocuktan 517’si erkek, 962’sı kız. Bunların 148’i 0-12 yaş, 318’i 13-15 yaş, bin 13’ü ise 16-18 yaş grubunda. 0-12 yaş grubundaki kayıpların 65’i velayet, 48’i kurumdan izinsiz, 35’i ise evden kaybolan çocuklardan oluşuyor.

EMNİYET BÜNYESİNDE “İZ TAKİP

KÖPEKLERİ” YETİŞTİRİLECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü, kayıp çocukların aranması sırasında yapılan iş ve işlemlerde standartlaşmayı sağlamak amacıyla ‘’Kayıp Çocuk Rehberi’’ hazırladı ve tüm birimlere duyurdu. SHÇEK’e bağlı kuruluşlardan izinsiz ayrılan ya da izinli ayrılıp dönmeyen çocukların kayıp bildirimleri daha önce kurum yetkilisinin bizzat müracaatı üzerine alınırken, 25 Ocak 2010 tarihinden itibaren, bu müracaatın mesai saati dışında faks veya internetten e-posta yoluyla yapılması ve bu bildirim üzerine çocuğun kayıp olarak aranması uygulamasına başlandı.

Genel Müdürlük, sosyal hizmet kurumlarından izinsiz ayrılan çocukların on-line takip edilebilmesine yönelik bir sistem de oluşturulacak. Genel Müdürlük bünyesindeki veri tabanına, SHÇEK yetkililerinin internet ortamında e-Devlet kapısı üzerinden on-line veri girişi yapabilmeleri, Türksat A.Ş tarafından sağlanacak. Kayıpların aranmasında kullanılmak üzere ‘’iz takip köpekleri’’ de yetiştirilecek.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

02.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyasî partilerin gözü Adana’da

  EN BÜYÜK TEHLİKE EVİMİZDE

  Baykal: Adana’da seçim yapılsın

  Bekir Bozdağ: Kılıç’ın konuşması yanlış oldu

  Anayasa değişiklik teklifinde imzam yok

  Sessiz kalırsak hakkımızı alamayız

  Astsubay, resmî belgede sahtecilikten yargılanılyor

  2B’ler tekrar gündemde

  2B’ler tekrar gündemde

  Birlik Grubu’nun başkan adayı Çalışkan

  En verimli çağımızda emekliliğe mecbur bırakıldık

  Bosna’da ilk Osmanlı şehidi ilgi bekliyor

  Üniversiteler antidemokratik

  250 bin özürlüye 1 milyar lira bakım ücreti veriliyor

  Fatih Belediyesi’nden ücretsiz metrobüs servisi

  İzmir panele hazır

  Vizite kâğıdı uygulaması kaldırıldı

  ‘Risâle-i Nur’u okudukça idrakim ziyadeleşiyor’

  Sİzİn oralarIn nesİ meşhur?

  Sigara ve alkol ülseri de tetikliyor

  RTÜK’ten 47 kanala tütün cezası

  Sibere karşı tatbikat

  Dünyaca ünlü hafızlar Antalya’da buluşuyor

  Aşırı kola tüketen erkeklere kötü haber

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl