02 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

2B’ler tekrar gündemde

Kamuoyunda 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışı yeniden gündeme geliyor.

Üzerinde çalışılan düzenlemeyle belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerlerdeki binaların, kullanım alanlarıyla birlikte, rayiç bedel üzerinden ve 4 yıl vadeyle hak sahiplerine satılması öngörülüyor. Alınan bilgiye göre, yaklaşık 4 yıldır tartışılan 2B arazilerinin satışına ilişkin yasa taslağı konusunda çalışmalar hızlandırıldı. Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde yer aldığı Bayındırlık ve İskân Bakanlığı yetkililerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında çeşitli çalıştay ve toplantılar da gerçekleştiriliyor.Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2B alanlarıyla ilgili kadastro ve tescil çalışmalarındaki son durumun da ele alındığı toplantılarda, orman dışına çıkarılan Hazine arazilerinin değerlendirilmesi konusundaki yasa taslağına da son şekli verilmeye çalışılıyor.Halen üzerinde çalışılan taslak ile 2B’lerin bir bölümünün tekrar ormana dönüştürülmesi, üzerinde yerleşim yerleri bulunanların hak sahiplerine satılması, daha önce tapu verilenlerin de harca tabi değer üzerinden eski sahiplerine iadesi planlanıyor.

LÜKSEMBURG’UN İKİ KATI

BİR ARAZİ SÖZKONUSU

2B’ler ‘’31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerden, tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tesbit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının Hazine adına orman dışına çıkarılması uygulaması’’ olarak tanımlanıyor.Yeni bir yasa taslağı ile değerlendirilmesi çalışmaları süren 2B arazileri, ülkemizde 473,5 bin hektarlık bir alanı kaplıyor. Bu alan Lüksemburg’un 2, KKTC’nin 1,5, Hong Kong’un da 5 katı bir alanı kaplıyor. 2B’lerden üzerinde yerleşim yeri bulunan ve hak sahiplerine satılması planlanan bölüm de, 22 bin 254 he tar olarak hesaplanıyor. Devletin resmî verilerinde 2B arazilerinin toplam büyüklüğü 473 bin 419 hektar olarak yer alıyor.

2B’lerin en fazla olduğu il de Antalya olarak belirleniyor. Bu ilde orman vasfını kaybetmiş araziler 45 bin 548 hektarlık bir alana yayılıyor. Antalya’yı 39 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile de Balıkesir izliyor. Ankara’daki 2B arazi miktarı 31 bin 706 hektarı, Sakarya’da 29 bin 643 hektarı buluyor. 2B’ler İstanbul’da 18 bin 233 hektar, İzmir’de ise 14 bin 772 hektarlık bir alanı kaplıyor. 2B’lerin yoğun olduğu diğer iller de Muğla, Bolu ve Samsun olarak belirleniyor. İstanbul’un yüzde 3,4’ünü 2B’ler oluşturuyor.

TASLAKTA NELER VAR?

Taslakta getirilen düzenlemelerin satır başları:

* Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadarki tarım arazileri de, sulukuru ayrımı yapılmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.

*Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığınca uygun görülen taşınmazlar, Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ), büyükşehir belediyelerine ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek üzere devredilebilecek.

*Devlet tarafından gerçek ve tüzel kişilere dağıtılan, iskanen verilen, özelleştirilen ya da hisseleri devredilen taşınmazların tapu kayıtları geçerli kabul edilecek. Bu şekilde devletin daha önce dağıttığı, tapu ve iskan verdiği, ancak daha sonra 2B kapsamına aldığı yerler, eski sahiplerine bedelsiz verilmiş olacak.

* Kişiler adına herhangi bir şekilde tapu kaydı oluşturulmuş yerler de, harca esas değer üzerinden eski maliklerine verilecek. Buna göre, eskiden tapusu verilip, daha sonra 2B diye şerh konulan araziler, hak sahiplerine devredilecek.

*Hak sahibi kabul edilmek için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle geriye dönük olarak 5 yıl kullanmış olma şartı aranacak.

*2B’lerin satışını Maliye Bakanlığı koordine edecek. 2B’leri satın almak isteyen hak sahipleri, 1 ay içinde başvuracak. Taslakta yer alan bu süre, gerek görülmesi halinde uzatılabilecek. Başvurular, illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak.

*2B arazilerini almak isteyen hak sahiplerinden müracaatları sırasında, satış tutarından mahsup edilmek üzere 10 bin liraya kadar başvuru bedeli alınacak.

*Orman Genel Müdürlüğünce uygun görülen yerler, yeniden ağaçlandırılmak üzere bu kuruma tahsis edilecek.

*2B’ler rayiç bedelleri üzerinden satılacak. Rayiç bedellerinin belirlenmesinde Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli olacak. Bu çerçevede il ve ilçelerdeki takdir komisyonları, hak sahiplerine satılacak 2B alanlarıyla ilgili değer tesbitinde bulunacak.

*2B’lerin satışından elde edilen gelirler, orman köylüsünün kalkındırılması, orman köylüsünün nakli ve yeni orman alanlarının ıslahı için kullanılacak.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

02.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyasî partilerin gözü Adana’da

  EN BÜYÜK TEHLİKE EVİMİZDE

  Baykal: Adana’da seçim yapılsın

  Bekir Bozdağ: Kılıç’ın konuşması yanlış oldu

  Anayasa değişiklik teklifinde imzam yok

  Sessiz kalırsak hakkımızı alamayız

  Astsubay, resmî belgede sahtecilikten yargılanılyor

  2B’ler tekrar gündemde

  2B’ler tekrar gündemde

  Birlik Grubu’nun başkan adayı Çalışkan

  En verimli çağımızda emekliliğe mecbur bırakıldık

  Bosna’da ilk Osmanlı şehidi ilgi bekliyor

  Üniversiteler antidemokratik

  250 bin özürlüye 1 milyar lira bakım ücreti veriliyor

  Fatih Belediyesi’nden ücretsiz metrobüs servisi

  İzmir panele hazır

  Vizite kâğıdı uygulaması kaldırıldı

  ‘Risâle-i Nur’u okudukça idrakim ziyadeleşiyor’

  Sİzİn oralarIn nesİ meşhur?

  Sigara ve alkol ülseri de tetikliyor

  RTÜK’ten 47 kanala tütün cezası

  Sibere karşı tatbikat

  Dünyaca ünlü hafızlar Antalya’da buluşuyor

  Aşırı kola tüketen erkeklere kötü haber

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl