03 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail, Gazze’yi 7 kez bombaladı

İsraİl savaş uçakları ve helikopterleri, Gazze Şeridi’nde en az 7 farklı noktayı bombaladı. Gazze şehrinde iki Filistinli çocuk hafif yaralandı.

Saldırıyı doğrulayan İsrail ordusu, Filistinlilere ait cephanelikleri vurduklarını öne sürdü. Hamas yetkilileri ve görgü şahitleri, Han Yunus kasabası civarına 4 füzenin isabet ettiğini, 2 karavanın havaya uçurulduğunu aktardı. Burada ölen ya da yaralanan olmadı.

Gazze şehrine düşen 5. füze bir peynir fabrikasını vurdu. Hastane yetkilileri, fabrika enkazından fırlayan parçalar sebebiyle iki çocuğun hafif yaralandığını bildirdi. Hamas yetkilileri, burada bir film yapım merkezi ile eğitim amaçlı kullanılan açık arazilerin de vurulduğunu belirtti. İsrail helikopterleri ise, Nuseyrat’taki merkez mülteci kampında bir metal dökümhanesini vurdu. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. İsrail ordu sözcüsü, silâh üreten fabrikaları ve cephane saklanılan yerleri vurduklarını iddia etti. Sözcü, hava saldırılarının, Filistin’den atılan kısa mesafeli bir füzeye “cevap” niteliğinde olduğunu kaydetti. Han Yunus kasabasında, geçen hafta İsrail askerleri ile Filistinli silâhlı kişiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

03.04.2010


 

Sırplar soykırıma “soykırım” demeli

Sırbİstan’da meclisin aldığı, Srebreniça’da 8 bin Boşnak erkeğin öldürülmesini kınama kararında “soykırım” ifadesine yer verilmemesi, Belgrad’da bir grup tarafından protesto edildi. Sırbistan’da iktidardaki koalisyon partilerince hazırlanan karar tasarısının 173 milletvekilinden 127’sinin oyuyla kabul edilmesinin yankıları devam ediyor.

Sırbistan’ın başşehri Belgrad’da parlamento binası önünde toplanan İnsan Hakları Koruma İnisiyatifi’nden yaklaşık 30 kişi, kınama kararında “soykırım” ifadesinin yer almamasına tepki gösterdi. Parlamento binasının duvarına, “İşte o ağır kelime: Soykırım” ifadesini yazan gruptaki üyelere Sırp polisi müdahale etti. Gruptaki 9 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltındaki 9 kişi, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Grup adına açıklama yapan Dragan Popoviç, Sırbistan parlamentosunun aldığı kararda “soykırım” kelimesinin bulunmamasına tepkilerini dile getirmek amacıyla böyle bir protesto düzenlediklerini kaydetti. Sırbistan’da hükümeti oluşturan partilerce Srebreniça katliâmını kınayan karar tasarısı meclise getirilmiş, burada 173 milletvekilinden 127’sinin oyuyla kabul edilmişti. Kabul edilen karar metninde, “Sırbistan meclisi, Uluslararası Adalet Divanı’nın da tespit ettiği gibi, 1995 yılı Temmuzunda Srebreniça’da Boşnak halkına karşı işlenen suçu var gücüyle kınar” ifadesi kullanılmış, “soykırım” kelimesine yer verilmemişti.

Öte yandan, Srebreniça’da soykırım yapmakla suçlanan General Mladiç, yıllardır firarda. 1992-1995 Bosna Savaşı’nın sonlarına doğru, Srebreniça’da Boşnak erkek ve kadınları ayıran Bosnalı Sırplar, 8 bin erkeği katletmişti. Uluslar arası adalet, bu dramı soykırım olarak niteliyor. Sırbistan, vahametin büyüklüğünü yıllardır görmemezlikten geliyordu.

03.04.2010


 

Fransa’da 8 milyon fakir insan var

Fransa’da, yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısının yaklaşık 8 milyon olduğu açıklandı.

Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE) tarafından yapılan ve 2007 rakamları temel alınan araştırmaya göre, nüfusun yüzde 13.4’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Fakirlik sınırı aylık 908 avro olarak belirlenen araştırmada, ortalama aylık 1510 avro olarak tesbit edildi. Yoksulluk sınırının altında olanların büyük bölümünü, boşanmış ve çocuğu ile yaşayanlar, göçmenler ve işsizler oluşturuyor. Boşanmış ve çocuklarıyla yaşayan, yoksulluk sınırının altında geliri olan annelerin sayısı 1.6 milyon civarında. Araştırmaya göre, fakirlik sınırının altındakilerin yüzde 36’sını göçmenler, yüzde 36.4’ünü işsizler oluşturuyor. İşi olup geliri yoksulluk sınırının altında bulunanların sayısının ise 2 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

03.04.2010


 

ABD, nükleer bombalarını geri çekebilir

İngİlİz Times gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın, ülkesinin nükleer silâhlarla ilgili politikasını gelecek hafta yeniden düzenleyeceğini iddia ederek, ABD’nin, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu NATO üyesi 5 Avrupa ülkesinden nükleer bombalarını geri çekebileceğini yazdı.

Gazetenin haberine göre, Obama’nın politikası, ABD’nin nükleer silahlarla ilgili stokunu azaltmasını, yeni sistemler ve silâhlar geliştirilmemesi taahhüdünde bulunmasını içerecek. Haberde, ABD’nin bir önceki başkanı George Bush tarafından kabul edilen “nükleer duruşun” değiştirilmesine, Pentagon, Enerji Bakanlığı, istihbarat servisleri ve Beyaz Saray’ın konuyu yeniden gözden geçirmesiyle karar verildiğine dikkat çekildi.

Obama yönetiminin, silâh kontrol analizcilerinin ülkenin nükleer silâh kullanımı koşullarını tanımlamasını istemesiyle baskı altında olduğunu hatırlatan Times, Obama’nın geçen yıl Nisan ayında Prag’da yaptığı konuşmada “nükleer silâhların olmadığı bir dünya” vizyonunu ortaya koyduğunu kaydetti.

ABD’nin, 8 Nisan’da Rusya ile imzalayacağı yeni “Nükleer Silâhların İndirimi Antlaşması” (START) öncesinde, gelecek hafta “yeni nükleer duruşunu” açıklayacağı bildirildi.

03.04.2010


 

Metro intiharcısı Dağıstanlı çıktı

Rusya’nın başşehri Moskova’da hafta başında metro istasyonlarına yönelik terör saldırısı gerçekleştiren intihar eylemcisinin kimliği belirlendi.

Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi FSB yetkilisi Ria Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, Park Kulturı metro istasyonuna yönelik intihar eylemi gerçekleştiren kadının, Dağıstanlı olduğunu bildirdi. Soruşturmanın zarar görmemesi için kadın intihar eylemcisinin ismi açıklanmadı. Dağıstan Kuzey Kafkasya’nın en fakir bölgelerinden biri olarak biliniyor.

03.04.2010


 

İngiliz bakan: Bütün dinlere saygılıyız

İngİltere’nİn Toplumlar ve Yerel Yönetimler Bakanı John Denham, hükümetin ülkede yaşayan Müslümanlara ayrımcılık yapıldığı yönündeki iddiaların doğruyu yansıtmadığını söyledi.

Hükümetin geçmişte dış politikada yanlış ve tartışmalı kararlara imza attığını kabul eden Denham, ancak partisinin bütün dinlerle iyi bir ilişkisi olduğunu belirtti. John Denham, Southampton şehrinde faaliyet gösteren Fellowship Dialogue Society derneğini ziyaret ederek, Türk vatandaşlar bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Denham, vatandaşların sorularını cevapladı. “Partimden Irak savaşı yüzünden ayrıldım” diyen John Denham, hükümetin dış politikada hatalar yapsa da bunun sistematik olmadığını savundu. Hükümetin Irak savaşı gibi yanlış kararlarına karşın Müslümanların haklarını gözetme adına önemli icraatların olduğunu dile getiren Denham, “İngiltere’deki İşçi Partisi, 1990’lı yıllarda Kosova’da soykırıma uğrayan Müslümanları korumak için müdahalede bulunmuştu. Geçmişe dönüp bakarsanız, hükümetin her zaman Müslümanlara karşı yanlış tarafta bulunduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını görürsünüz” dedi.

03.04.2010


 

Sadr yanlılarından referandum

Irak’takİ Şii lider Mukteda Sadr’ın hareketi, yeni başbakanı belirlemek için “referandum” yapıyor.

Yapılan açıklamada, bu girişimin herkese açık olduğu belirtilirken, referandumu düzenleyenlerden Hüsam El Mümin, ‘’Ülkenin, kuzey hariç bütün vilayetlerinde yüzlerce oy verme merkezi açıldı’’ dedi ve merkezlerde 3 bin 500 kadar gönüllünün görev yaptığını kaydetti. AFP muhabirleri de Sadr hareketinin yandaşlarının ellerinde sandıklarla başşehir Bağdat sokaklarında dolaştığı ve yoldan geçenlerle mahalle sakinlerinden oy vermelerini istediğini aktardı. Sadr hareketi, bütün adaylara açık olduğunu ifade etmekle birlikte eski başbakan Nuri El Maliki’nin bu görevde kalmasına karşı çıkıyor. Maliki, silâhlı milislerin hakimiyetine son vermek için 2008’de kanlı bir askerî kampanya yürütmüş, çok sayıda kişi tutuklanmıştı. Oy pusulaları üzerinde, Maliki’nin yanı sıra 7 Mart seçiminin galibi İyad Allavi, eski başbakanlardan İbrahim El Caferi, şimdiki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdül Mehdi ve 1980’de öldürülen büyük Ayetullah Muhammed Bekir Sadr’ın oğlu Muhammed Bekir Sadr yer alıyor.

03.04.2010


 

Ban, Orta Asya turunda

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, enerji ve silâhsızlanma konularını görüşeceği 5 Orta Asya ülkesini kapsayan turumun ilk durağı Türkmenistan’da Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile görüştü.

Ban, Afganistan’a yönelik bir doğalgaz boru hattı inşasının önemine işaret ederek, “Bu boru hattını destekliyorum, zira bu Afgan halkı için çok önemli ve bu projenin bölge ülkelerinin desteğini alacağını umuyorum” dedi. BM Genel Sekreteri, Türkmenistan’ın uluslar arası pazarlar için güvenilir bir doğalgaz sağlayıcısı olduğunu söyledi. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov da 10 yılı aşkın süredir gündemde olan doğalgaz boru hattı projesinin Afganistan için çok yararlı olacağını kaydetti. BM Genel Sekreteri, Türkmenistan’ın ardından Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’ı ziyaret edecek.

03.04.2010


 

Fransız bakanlara özel jet yasağı

Fransa Başbakanı François Fillon, bakanların özel jetlerle yolculuk yapmasını yasakladı.

Geçen hafta bir bakanın, Martinique adasındaki bir konferansa özel jetle gitmesi ve yolcuğun 116 bin avroya mal olması, Fillon’un kararında etkili oldu. Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Zor durumlarda, bakanlar kurulunun üyelerinin de vatandaşlara örnek davranışlar içinde olması gerektiği” belirtildi ve “Bundan sonra bütün bakanların iş yolculuklarında tarifeli uçak kullanması” istendi.

03.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl