03 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Savcılık, tahliyelere itiraz etti

‘’Balyoz planı’’ iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet savcıları, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 20 kişinin yedek hakimlikçe serbest bırakılmasına itiraz etti.

Alınan bilgiye göre, ‘’Balyoz planı’’ iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları, soruşturma kapsamında tutuklanan 20 kişinin avukatlarının yaptığı başvurular değerlendirilerek serbest bırakılmasına ilişkin kararlara itirazda bulundu. Savcıların bu itirazları, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından değerlendirilecek. Savcıların, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hakim Oktay Kuban’ın kararıyla serbest kalan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan, Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı, yarbaylar Hanifi Yıldırım, Ali Rıza Sözen ve Levent Çehreli, albaylar Mustafa Önsel, Abdullah Zafer Arısoy, Recep Yıldız ve Yüksel Gürcan, Astsubay Musa Fariz, emekli Tümgeneral İzzet Ocak, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Albaylar Ümit Özcan, Suat Aytın, Kubilay Aktaş, Bülent Tunçay ve İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin kararıyla serbest kalan emekli Tümgeneral Özer Karabulut yönünden itirazda bulundukları öğrenildi. Savcılar, daha önce de Korgeneral Yurdaer Olcan ve Tümgeneral Abdullah Dalay’ın İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi yedek hakimliğince serbest bırakılmasına da itiraz etmişti.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

03.04.2010


 

TÜM ŞÜPHELİLER TUTUKLU DEĞİL

“Balyoz Planı” iddiaları soruşturması kapsamında, tutuklu 16'sı asker, 19 kişinin nöbetçi mahkeme tarafındantahliye edilmesi kararının gerekçesi olarak “Kuvvetli suç şüphesi olgusunun bulunmaması,” “Bir kısım şüphelilerin mahkemeye sevk edilmeden doğrudan serbest bırakılması,” “Mahkemeye sevk edilen bir kısım şüphelilerin hakimlikçe serbest bırakılması ve avukatların itirazı üzerine tutukluların mahkeme heyetle-rince serbest bırakılması” gösterildi.

DOĞAN GATA’DA, SAVCIDAN İTİRAZ

Bu soruşturma kapsamında tutuklandıktan sonra tahliyesine karar verilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde yatarak tedavi olacağı bildirildi. Alınan bilgiye göre, Doğan, tahliye edilmesinin ardından GATA’ya gitti. Öte yandan soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet savcıları, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 20 kişinin yedek hakimlikçe serbest bırakılmasına itiraz etti.

“Diğerleri serbest” tahliyesi

“Balyoz Planı” iddiaları soruşturması kapsamında, tutuklu 19 kişinin tahliye edilmesi kararının gerekçeleri arasında, ‘’Mahkemeye sevk edilen bir kısım şüphelilerin hakimlikçe serbest bırakılması ve avukatların itirazı üzerine tutukluların mahkeme heyetlerince serbest bırakılması’’ yer alıyor.

Soruşturma kapsamında daha önce tahliye edilmeleri yönünde karar verilen 16 emekli ve muvazzaf askerin ardından önceki gün de Tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı ile emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Tümgeneral İzzet Ocak’ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tahliye edildi. “Balyoz Planı” iddiaları soruşturması kapsamında, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu ile muvazzaflar Albay Murat Özçelik, Yarbay Ertuğrul Uçar ve Astsubay İmdat Çolak’ın tutukluluk halleri devam ediyor. İkinci “Ergenekon” davasının tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü’nün, “Balyoz Planı” iddiaları soruşturması kapsamında da tutuklanmasıyla bu soruşturmadaki tutuklu kişi sayısı 7 oldu. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde Cumhuriyet savcıları Mehmet Berk, Ali Haydar, Bilal Bayraktar ve Süleyman Pehlivan tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, ilk tutuklama tarihi olan 23 Şubat 2010’dan itibaren mahkemeye sevk edilen 41 kişi tutuklanmıştı.

TAHLİYELERE İLGİNÇ GEREKÇE

Bu arada, önceki gün 19 şüpheliyle ilgili olarak İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban tarafından verilen tahliye kararının gerekçeleri şöyle: “Kuvvetli suç şüphesi olgusunun bulunmaması”, “Tutuksuz yargılamanın yargının amacına engel oluşturmaması”, “Yüklenen suçların hukukî vasfının değişmesi ihtimali”, “Bir kısım şüphelilerin mahkemeye sevk edilmeden doğrudan serbest bırakılması”, “Mahkemeye sevk edilen bir kısım şüphelilerin hakimlikçe serbest bırakılması ve avukatların itirazı üzerine tutukluların mahkeme heyetlerince serbest bırakılması”. Öte yandan, tahliyeleri kararlaştırılanlardan Hasdal Cezaevinde olanlar, işlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevinden çıktı.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

03.04.2010


 

ÇETİN DOĞAN TEDAVİ İÇİN GATA’DA

‘’Balyoz Planı’’ iddiaları soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra tahliyesine karar verilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde yatarak tedavi olacağı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, yüksek tansiyon hastası olan ve bir süredir bel fıtığı dolayısıyla sağ bacağında uyuşma ile ağrı rahatsızlığı bulunan Doğan, tahliye edilmesinin ardından bu sabah GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’ne gitti. Doğan’ın yapılan muayenesinin ardından yaratarak tedavi edilmesine karar verildiği öğrenildi.

03.04.2010


 

YARGITAY, CİHANER’İN DOSYASINI İSTEDİ

YARGITAY 11. Ceza Dairesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in ‘’Ergenekon terör örgütü üyesi olmak’’ suçlamasıyla yargılandığı dâvâ dosyasını, incelemek için Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istedi.

Cihaner’in ‘’görevi kötüye kullanma’’ ve ‘’evrakta sahtecilik’’ suçlamasıyla yargılandığı dava, Yargıtay 11. Ceza Dairesinde başladı. Daire Başkanı Ersan Ülker, Cihaner hakkında son soruşturma açılmasına ilişkin Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ve eklerini okuyarak duruşmaya başladı. Cihaner’in savunmasının alınması için Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazıldığını, ancak sanık Cihaner’in başka bir suçtan tutuklanması nedeniyle savunmasının alınamadığını kaydeden Ülker, sanık avukatlarından Asım Kılıç ve Baki Uzun’un duruşma arasında dilekçe vererek Cihaner’in ‘’Ergenekon terör örgütü üyesi olmak’’ suçlamasıyla tutuklu bulunduğu Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2010/108 esas sayılı dosyasının Yargıtay 11. Ceza Dairesince getirilmesini talep ettiklerini söyledi. Duruşmaya verilen kısa aranın ardından Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 196. maddesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararları uyarınca başka bir suçtan tutuklu Cihaner’in sorgusunun mahkeme huzurunda yapılması zorunluluğu bulunduğu için gelecek duruşmada Cihaner’in hazır bulunmasına karar verildiğini açıkladı. Sanık avukatının talebi üzerine Erzurum 2. Ağır Cezam Mahkemesi’nin 2010/108 sayılı dava dosyasının aslının tüm ekleriyle birlikte ‘’incelenmek üzere’’ gelecek duruşmaya hazır edilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasının kararlaştırıldığını da ifade eden Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava ile görülen davanın birleştirilmesi talebinin ise daha sonra karara bağlanmasına hükmediğini belirterek, duruşmayı erteledi.

03.04.2010


 

İHH Gazze’ye bu kez gemi konvoyuyla girecek

İHH İnsanî Yardım Vakfı ve çok sayıda Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu, İsrail’in Filistin’e uyguladığı ambargoyu protesto için gemi konvoyu oluşturacak.

Dünyanın dört bir yanından hareket edecek ve Kıbrıs’ta buluşacak gemiler buradan da Filistin’e doğru hareket edecek. Yakaşık 15 gemiden oluşan insanî yardım konvoyunun amacı dünya kamuoyunun dikkatini Gazze’ye çekmek ve beraberlerindeki insani yardım malzemelerini Filistinlilere ulaştırmak. İHH İnsanî Yardım Vakfı ve farklı ülkelerden çok sayıda sivil toplum kuruluşu, İsrail’in ambargo uyguladığı Filistin’e ilâç, tıbbî cihaz ve gıda maddesi götürmek için gemi konvoyu oluşturacak. Konuyla ilgili İHH İnsan Yardım Vakfı’nın Fatih’teki Genel Merkez binasındaki toplantısına İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Free Gazze hareketi üyesi Huveyde Arraf ve konvoya destek verecek sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra İsrail saldırılarında yaralanan Filistinliler katıldı. Toplantıda konuşan İHH Bakanı Bülent Yıldırım, Gazze’ye gemilerle gitmeye amaçlayan “Yolumuz Filistin Yükümüz İnsani Yardım’ kampanyasında gelinen noktayla ilgili bilgi verdi. Gazze’ye gitmek için oluşturulan araç konvoyu sırasında Türkiye medyasının ortak görüşte birleştiğini belirten Yıldırım, “Gazze konusunda bütün arkadaşlarımız Gazze’deki ambargonun kaldırılması için yapılan konvoy konusunda çok olumlu ve güzel haberler verdiler. Hatta bunun ötesinde destekleyici mahiyette haberler çıktı. İnanıyorum ki insanlığa yapılan zulüm karşısında herkesin nasıl birleştiğine, dünya tarihinde en önemli örneklerinden bir tanesi olmuştur” dedi.

03.04.2010


 

Baykal’a Van’da taşlı yumurtalı saldırı

İL kongresine katılmak üzere Van’a giden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da içinde bulunduğu parti otobüsü taşlı ve yumurtalı saldırıya uğradı.

CHP İl Kongresine katılmak üzere özel uçakla Van’a gelen Baykal, Ferit Melen Havaalanı’nda Vali Yardımcısı Ömer Özcan ile partililer tarafından karşılandı. Seçim otobüsü ile kongrenin yapıldığı Beyaz Saray Düğün Salonu’na hareket eden Baykal, İpekyolu Caddesi’nde bir grup tarafından protesto edildi. Beyaz Saray Düğün Sarayı önüne gelen seçim otobüsüne, burada bekleyen grup tarafından yumurta atıldı. Bir süre otobüste bekleyen Baykal, polisin oluşturduğu güvenlik koridorundan kongre salonuna geçti. Polis Beyaz Saray Düğün Salonu önünde bekleyen grubu dağıttı.

03.04.2010


 

15 dokunulmazlık dosyası daha Meclis’te

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 12 milletvekiline ait 15 dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığına sunuldu.

BDP Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş (2), BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır (5), BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız (2), BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, AKP Burdur Milletvekili Mehmet Alp, BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Mardin Milletvekili Emine Ayna (3), BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve MHP Aksaray Milletvekili Osman Ertuğrul’un yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkındaki Başbakanlık Tezkereleri, TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna sevk edildi. Yeni gelen dosyalarla birlikte Meclise gelen dokunulmazlık dosyası sayısı 603’e ulaştı.

03.04.2010


 

1 Mayıs’ı ortak kutlama arayışı

İŞÇİ ve memur konfederasyonları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü birlikte kutlamayı görüşmek için bir araya gelecek.

Türkİş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, çalışma hayatının güncel konularını değerlendirmek üzere Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve KESK Genel Başkanı Sami Evren’i 5 Nisan Pazartesi günü toplantıya çağırdı. Türk-İş Genel Merkezi’nde gerçekleştirilecek toplantıda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yapılacak etkinlikler değerlendirilecek. Türk-İş, toplantıda, kutlamaların ülke genelinde bütün işçi ve memur konfederasyonlarının üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilebilmesi için nabız yoklayacak.

03.04.2010


 

TEKEL işçilerine polisten müdahale

TEKEL işçilerinin eylemi sebebiyle Bayındır Sokak’ta oturma eylemi yapan bir grup işçi ve destekçilerine polis müdahale etti.

İşçilerden ve destekçilerinden bazıları dağılmayarak Bayındır Sokak’ta oturma eylemi başlattı. Polisin yaptığı uyarılara rağmen dağılmayan gruba, çevik kuvvet göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti, bazıları gözaltına alındı. Polis, Kolej bölgesine dağılan grupları takip etti. Yaşanan arbedede bazı basın mensuplarının da yaralandığı görüldü. Diğer taraftan TEKEL işçilerinden oluşan bir grup, Mithatpaşa Caddesi’nin Sakarya Caddesi girişinde bir araya geldi. Türk-İş Genel Merkezi önünde açıklama yapmak isteyen grup, polisin müdahale etmesinin ardından grup oturma eylemi başlattı. Basın açıklamasına izin verilmemesini protesto eden işçiler, TEKEL kimliklerini göstererek çeşitli sloganlar attı. Daha sonra Türk-İş Genel Merkezi’nden Tek-Gıda İş Genel Başkanı Türkel ve Türk-İş yöneticileri eyleme destek verme amacıyla TEKEL işçilerinin yanına geldi ve oturma eylemine katıldı. Sakarya Caddesi girişinde bekleyen işçiler, polisin barikatı açmasının ardından Türk-İş’in de bulunduğu Bayındır Sokak’ın ortasına kadar slogan atarak yürüdü. Türkel, burada yaptığı açıklamada, 2 Mayısta Ankara’ya gelip iki bin kişi ile iki gün kalma yönündeki kararlarını konfederasyonlarla görüşüp 1 Mayıs ve 26 Mayıs eylemleri dolayısıyla uygulamama kararı aldıklarını, bunun yerine bölgesel eylemler gerçekleştireceklerini söyledi. Türkel, 3 Haziranda üç gün, 4 Temmuzda dört gün süreyle Ankara’da olup eylem yapacaklarını bildirdi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

03.04.2010


 

Sabih Kanadoğlu yine sahnede

“Anayasa değişikliği’’ konulu panele konuşmacı olarak katılan Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili olarak yine sahneye çıktı. Kanadoğlu, “Anayasa Mahkemesi, teklifi sadece şekil yönünden değil, anayasada değiştirilmesi teklif edilemeyecek unsurlar yönünden de bir incelemeye tabi tutabilir. Onları zedeliyorsa Anayasa Mahkemesi bu değişiklikleri, değiştirilmesi teklif edilemez maddeler yönünden de inceler’’ iddiasında bulundu.

KANADOĞLU YİNE SAHNEDE

CumhurbaşkanlIğI seçimlerinde yaşanan ‘367’ krizinin mimarı olarak bilinen Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili olarak yine sahneye çıktı. Kanadoğlu, bu kez anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili, Anayasa Mahkemesi’nin teklifi sadece şekil yönünden değil, Anayasa’da değiştirilmesi teklif edilemeyecek unsurlar yönünden de inceleyebileceğini söyledi. Atılım Üniversitesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘’Anayasa Değişikliği’’ konulu panele konuşmacı olarak, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan katıldı. Kanadoğlu, iktidarın anayasa değişikliği çalışmalarını gündem değiştirmek için yaptığını iddia ederek, anayasa değişikliği talebinin halktan gelmediğini savundu. ‘’Bu değişiklikler olmazsa AB’ye giremeyiz’’ söyleminin de doğru olmadığını iddia eden Kanadoğlu, ‘’AB’nin isteği zaten HSYK’da Adalet Bakanı ve Müsteşarının olmaması, ancak burada müdahale imkanları daha da artırılıyor’’ dedi. Kanadoğlu, teklifin bir çekirdek grup tarafından hazırlandığını, Başbakan tarafından onaylandığını ve milletvekillerinin sadece buna imza attıklarını savunarak, şu iddialarda bulundu:

‘’Eğer 184 vekil içeriğinin ne olduğunu bilmeden bu teklifi imzalıyorsa, o ülkede demokrasiden bahsetmek insan aklıyla alay etmektir. Bu çalışmanın 3 hedefi vardır. Birincisi partilerin kapatılmasını zorlaştırmaktır. İkinci olarak HSYK’yı hedef alır. Üçüncü olarak Anayasa Mahkemesi’nin oluşumuna yöneliktir. Kendi ifadeleriyle bir hap hazırladılar, şimdi bunu yutturmaya çalışıyorlar. Halkımıza hapı yutmayın demek görevimizdir.’’

Kanadoğlu, teklifin Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesi gerektiğini ifade ederek, şekil yönünden bir iptal davası olarak Anayasa Mahkemesi’ne götürülebileceğini söyledi. Sabih Kanadoğlu, ‘’Anayasa Mahkemesi, teklifi sadece şekil yönünden değil, Anayasa’da değiştirilmesi teklif edilemeyecek unsurlar yönünden de bir incelemeye tabi tutabilir. Onları zedeliyorsa Anayasa Mahkemesi bu değişiklikleri, değiştirilmesi teklif edilemez maddeler yönünden de inceler’’ diye konuştu.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

03.04.2010


 

Başbakan gidecek, büyükelçi dönecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 5-6 ay önce davet edildiği Küresel Nükleer Güvenlik Zirvesine katılmak üzere ABD’ye gideceğini, büyükelçimizin de önümüzdeki hafta ABD’ye döneceğini açıkladı. Başbakan Erdoğan, Dış İlişkileri Komisyonunda “Ermeni Soykırımı Tasarısı”nın 1 oy farkla kabul edilmesi üzerine ABD’ye gitmeyeceği yönünde imalarda bulunmuştu.

Başbakan ABD’ye gidiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 5-6 ay önce davet edildiği Küresel Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’ye gideceğini açıkladı.

Erdoğan, Cuma namazını kıldığı Başyazıcı Camisi’nden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin ‘’ABD’ye gidecek misiniz?’’ sorusunu Erdoğan, şöyle cevapladı: ‘’Değerlendirmelerimizi arkadaşlarımızla yaptık. ABD’ye olan seyahatimizi... Uluslararası bir seyahat, bildiğiniz gibi nükleer silahların yayılmasının önlemesiyle alakalı. Yaklaşık 5-6 ay önce, aldığım daveti bu vesileyle gerçekleştirmiş olacağız. Davete gitmeden önce de dün (önceki gün) söylediğim gibi büyükelçimizi de ABD’ye önümüzdeki hafta içinde göndereceğiz.’’

Erdoğan, ‘’İki ülke arasında kriz aşıldı diyebilir miyiz?’’ sorusu üzerine, ‘’Konuyla ilgili daha önce de Dışişleri Bakanımın, ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmesi oldu. Bu konuda bazı olumlu gelişmeler var. Temenni ederim ki bu olumlu gelişmeler Nisan ayında da aynı şekilde devam eder’’ dedi.

ERDOĞAN, ZİYARETİNİ ERTELEMİŞTİ

1915 olaylarına ilişkin Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesi üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan “istişare” için Ankara’ya çağrılmıştı. ABD’nin ardından Ermeni tasarısı İsveç Parlamentosu’ndan da geçince Erdoğan, 17-18 Mart’ta bu ülkeye yapmayı planladığı ziyareti iptal etmişti.

03.04.2010


 

Çorum’da orta şiddette deprem

Çorum’da orta şiddette bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 10.37’de meydana gelen depremin büyüklüğü 4.5 olarak ölçüldü.

Çorum Valisi Mustafa Toprak, yaptığı açıklamada, deprem üssünün şehir merkezi olması sebebiyle kısa süreli panik yaşandığını belirterek şöyle konuştu: ‘’Bana gelen ilk bilgilere göre herhangi bir can ve mal kaybı yok. Deprem anında okullarımızdaki ve sağlık kuruluşlarımızdaki vatandaşlarımız dışarı çıkarıldı. İlave tedbirler almaya çalışıyoruz. Herhangi can ve mal kaybı olmamasına rağmen depremle yaşamasını öğrenmeliyiz. Artçı sarsıntılar da olabilir, vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Şu an için bir olumsuzluk yok, tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum.’’




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

03.04.2010


 

Şemdinli’de 4 asker tutuklandı

HakkÂrİnİn Şemdinli ilçesinde savcılık talimatıyla gözaltına alınan 4 asker tutuklandı.

26 Mart Cuma günü savcılık kararıyla jandarma ve emniyet güçleri tarafından yapılan operasyonlarda “kaçakçılık”’ yaptıkları gerekçesi ile aralarında askerlerin de bulunduğu 13 kişi gözaltına alınmıştı. Dün mahkemeye çıkarılan zanlılardan bir astsubay, bir üsteğmen ve 2 er tutuklandı. Daha öncede aynı operasyonda gözaltına alınan bir kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

03.04.2010


 

Küçükali, yeniden Kızılay Genel Başkanı

KIzIlay Derneği Genel Başkanlığına Tekin Küçükali, bütün delegelerin oyunu alarak tekrar seçildi. Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, Kızılayın önceki günkü olağan genel kongresinde gerçekleştirilen seçimde, Küçükali’nin listesi oy birliğiyle göreve getirildi.

Küçükali başkanlığındaki Genel Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Birinci Yardımcısı Ahmet Lütfi Akar, Genel Başkan İkinci Yardımcısı Nihat Adıgüzel, Genel Sekreter Muzaffer Komit, Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Aydoğdu, Yönetim Kurulu üyeleri da Ercan Saatçi, Hasan Karahan, Sefa Saygılı, Hayati Çetin, Burhan Külünk ve Fecri Alparslan’dan oluştu. Denetim kurulunda ise Turan Aslan, Murat Suluoğlu, Mustafa Keskin ve Tuncay Kopuz yer aldı. Kızılayın yeni yönetimi ilk toplantısını kongrenin ardından gerçekleştirdi.

03.04.2010


 

Yazgan: Akyıldız, sendikacılık yapamaz

Memur-Sen Genel Mali Sekreteri ve Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, kadrosunu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyeliği’ne taşıyan Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız’ın sendika üyesi olamayacağını savundu.

Yazgan, düzenlediği basın toplantısında, Akyıldız’ın SGK’dan kadro karşılığı maaş aldığını daha önce açıkladıklarını, bugün ise söylediklerini gösteren maaş bordrosunun ellerinde olduğunu bildirdi. Akyıldız’ın sendikal hayatının sona erdiğini söylerken, bunun gerekçesinin SGK Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilmesi değil, kadrosunu mensubu olduğu Makina Kimya Endüstrisi Kurumu’ndan (MKE) SGK’ya nakletmesi olduğunu tekrarlayan Yusuf Yazgan, “Yönetim Kurulu Üyeliği’ni ikinci görev olarak yapması halinde bir sıkıntı yoktur. Ancak Bircan Akyıldız, kadrosunu yönetim kurulu üyeliğine taşıyıp, 4688 Sayılı kanunun 15. maddesinde yer alan; yönetim kurulu üyelerinin sendika üyesi olamayacakları, sendika üyesi olamayanların da sendika ve konfederasyonlarda yönetici olamayacağı hükümlerini ihlal etmiştir” diye konuştu.

03.04.2010


 

Ergin: Eleştirilerin dayanağı olsun

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa değişiklik paketiyle ilgili değerlendirmede bulunurken ille kendi yaptıklarının doğru olduğuna ilişkin bir diretme ve ısrarlarının olmadığını belirterek, ‘’Yeter ki yapılan eleştirilerin bir dayanağı olsun’’ dedi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Adalet Bakanı Ergin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in Anayasa Değişiklik Paketine ilişkin 1982 anayasasının bile daha demokratik olduğunu, buna ya Meclis ya da halkın geçit vermeyeceğini söylediğini hatırlatılması üzerine böylesine ciddi konuları ayaküstü değerlendirmediğini söyledi. Ergin, şunları kaydetti: ‘’Sadece şu kadarını ifade edeyim. Bizim yapmış olduğumuz çalışmaların referansları var. Bu referansların uygulamalı örneklerine baktığımız zaman üye olmaya çalıştığımız AB ülkelerindeki uygulamalar gerek anayasa mahkemelerinin yapılanışı, gerekse Hakimler Savcılar Kurulu düzeninde oluşturulan kurullara baktığınızda oradaki yapılarda yürütmenin ve parlamentoların içerisinde olmadığı hiçbir tane örnek yoktur. Dolayısıyla evrensel hukuktan, gelişmiş demokrasilerden örnek alarak yapmış olduğumuz taslağa ilişkin elbette ki eleştiriler yapılacaktır. Bu eleştirileri biz alırız, haklılık payı bulduğumuz noktalar varsa onları da değerlendirmeye gayret ederiz. Bu noktada ille bizim yaptığımız doğrudur diye bir diretmemiz, ısrarımız olmaz. Ancak burada yeter ki yapılan eleştirilerin dayanığı olsun.’’ Ergin, yapılan değişikliklerin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğuna ilişkin eleştirileri de cevaplarken ‘’Neye göre?’’ diye sorduktan sonra, ‘’O zaman kuvvetler ayrılığı Avrupa’da, batıda hiç uygulanmıyor demektir’’ diye konuştu.

03.04.2010


 

TBMM Başkanı Şahin: Teklif, Komisyon’un gündeminde

CumhurbaşkanI Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ‘’İçtüzüğe uygun bir anayasa değişikliği teklifi şu anda Anayasa Komisyonu’nun gündemindedir’’ dedi.

TBMM Başkanı Şahin, Karabük Üniversitesi’nde düzenlenen ‘’Kuruluşundan Bugüne Karabük ve Demir Çelik Sempozyumu’’nun ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Şahin, bir gazetecinin, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin ‘’Sizinle ilgili bir takım iddialar var, bunlara açıklık getirebilir misiniz’’ sorusunu, ‘’Bu konuda Mecliste açıklama yaptım. Bunun dışında söyleyeceğim bir şey yok. Yani içtüzüğe uygun bir Anayasa değişikliği teklifi şu anda Anayasa Komisyonu’nun gündemindedir. Bundan sonra ne yapılacağına komisyon ve genel kurul karar verir. Tartışmaları lüzumsuz görüyorum. Bu değişiklik teklifinde benim imzam yok, böyle bir imza atmış değilim’’ diye cevapladı. ‘’Tahminen ne zaman genel kurulda görüşülmeye başlayacak’’ sorusu üzerine Şahin, ‘’Onu bilemiyorum, onu komisyon ve genel kurul bilir’’ dedi.

03.04.2010


 

Taslak, 13 Nisan’da Genel Kurul’a geliyor

AKP’nİn hazırladığı anayasa değişiklik paketi 13 Nisan’da Genel Kurul’a geliyor. Taslağın 30 Nisan’da ise oylanması planlanıyor.

Salı günü TMBB Başkanlığı’ndan Anayasa Komisyonu’na gelen taslak metni, 7 Nisan Çarşamba günü gündeme alınıyor. Komisyonda bir hafta boyunca ele alınacak taslak metin 13 Nisan Salı günü Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. Hafta sonları da çalışacak olan Genel Kurul, 30 Nisan’da kadar taslak üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak oylamayı hedefliyor.

03.04.2010


 

Bilginin doğrusu kütüphanede

MİLLÎ Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, internetin bilgiye ulaşmada sadece zaman kolaylığı sağladığını belirterek, ‘’İnternetteki bilgi kütüphanedeki bilginin yanında sıfırdır bence.

Çünkü internete herkes her istediğini koyabiliyor. Siz internetten aldığınız her bilginin doğruluğundan emin değilsiniz, ama bir ansiklopediden, hakemli dergiden aldığınız bilgiden eminsiniz’’ dedi. Acar, Kütüphaneler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, halk arasında ‘’internet çıktı acaba kütüphaneler önemini yitiriyor mu?’’ görüşünün yayılmaya başladığını ifade ederek, internetin bilgiye ulaşma ve araştırma yapmada sadece zaman açısından kolaylık sağladığını söyledi. İnternet sayesinde Millî Kütüphane’de hangi yayınların bulunduğunun kütüphaneye gitmeden öğrenilebildiğini kaydeden Acar, ‘’Avrupa’daki, dünyanın öbür ucundaki bir kütüphaneye internetten ulaşıp o kütüphanenin koleksiyonunu tarama imkânına sahipsiniz. Görüntülü dijital kitapları evinizde otururken ulaşıp okuyabiliyorsunuz. İnternetin faydası bu, yoksa internetteki bilginin direkt olarak büyük faydası yok, o tartışılıyor’’ diye konuştu.

DOĞRU BİLGİ NETTE DEĞİL, KİTAPLAR

ARASINDA

İNTERNETİN okuyucu ile kütüphane arasında iletişimi en kısa zamanda sağlayan bir sistem olduğunu dile getiren Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’İnternetteki bilgi kütüphanedeki bilginin yanında sıfırdır bence. Çünkü internete herkes her istediğini koyabiliyor. Siz internetten aldığınız her bilginin doğruluğundan emin değilsiniz, ama bir ansiklopediden, hakemli dergiden aldığınız bilginin doğru olduğundan mutlaka eminsiniz. Ülkemizde kitap sayısında çok önemli bir artış var. Meselâ 5-6 yıl öncesinde 15-20 bin kitap yayınlanıyordu. Geçtiğimiz yıl 32 bin civarında kitap yayınlandı Türkiye’de Bu da okumaya karşı ilginin arttığını gösteriyor ama ben yine de kütüphanelerin yeterli olmadığını düşünüyorum. Çok sayıda daha modern, daha albenisi olan kütüphaneler açmalıyız. Kütüphaneler insanları okumaya teşvik etmenin, alıştırmanın en önemli ayağıdır.’’

Acar, bu yıl Kütüphaneler Haftası’nın 46’ncısını kutladıklarını ifade ederek, ‘’Amacımız kütüphane kurumunun tanıtılması, insanların daha çok kitap okumasının, aydınlanmanın sağlanması, her kesimden insanın kütüphaneye çekilmesi’’ dedi. Haftanın amacına uygun olarak her yıl çeşitli faaliyetler düzenlediklerini anlatan Acar, bu yıl ki temalarının ‘’Bilgi Mabedi Kütüphaneler’’ olduğunu bildirdi. Acar, Türkiye’de kütüphaneciliğin istedikleri noktada olmadığını sözlerine ekledi.

03.04.2010


 

İTÜ’ye ağaç kesme cezası

TUZLA Belediyesi, Denizcilik Fakültesi bahçesinde izinsiz ağaç kestiği gerekçesiyle İstanbul Teknik Üniversitesi’ne 120 bin TL para cezası kesti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin Tuzla’da bulunan kampüs bahçesi içerisindeki ağaçların yurt inşaatı yapılacağı gerekçesiyle kesilmesi, Tuzla Belediyesi ile üniversite yönetimini tekrar karşı karşıya getirdi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin 26 Şubat 2010’da vatandaşların şikâyetleri üzerine kampüs bahçesinde incelemelerde bulunarak işlem hakkında tutanak hazırlanmıştı. Tutanakla ilgili belediye encümeninde yapılan toplantıdan İTÜ’ye ‘izinsiz ağaç kestiği’ gerekçesiyle ceza yağdı. 25 Mart 2010 günü İTÜ Denizcilik Fakültesi’ne gönderilen kararda, ağaçların orman ağacı olması sebebiyle İstanbul Orman İşletme Müdürlüğü tarafından belirlenen “2010 Yılı Tazminatlara Esas Olmak Üzere 1-10 Yaş Arası Dikili Fidan Maliyeti Bedeli” cetveli kullanılarak kesilen 23 adet ağaç için İTÜ Denizcilik Fakültesi’ne 120.058,61 TL para cezası verildiği bildirildi.

03.04.2010


 

TOKİ, KONUT TİPİNİ DEĞİŞTİRİYOR

TEK TİP olarak yapılan TOKİ konutları yeni projelerle değişiyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından geçen yıl düzenlenen ‘Konut Tasarımı Ulusal Mimari Fikir Proje Yarışması’nda dereceye giren çalışmalar uygulamaya geçti.

Engelsiz hayat ve yeşil çevreyi ön plana çıkaran ödüllü proje, ilk olarak İstanbul Kayabaşı’nda 840 konutta hayata geçiyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, toplu konut üretiminde değişimin zamanının geldiğini söyledi. Ödüllü projelerin toplu konut yatırımlarında hayata geçirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ürettikleri konutlardaki mimari kaliteden dolayı zaman zaman eleştiri aldıklarını belirterek, “Ülkemizdeki konut açığını kapatmak için gece gündüz çalışıyoruz. TOKİ’nin ürettiği konutların hepsinde deneyimli mimarların imzası var. Hızlı konut yaptığımız için şimdiye kadarki tek tip konutlar biraz zorunluluktu. Ancak bunu değiştirmenin zamanı geldi” şeklinde konuştu.

03.04.2010


 

BALIKESİR YENİ ASYA’DAN EMNİYET MÜDÜRÜNE ZİYARET

YENİ ASYA Gazetesi Balıkesir Temsilcisi Ali Kurnaz ile Ali Fuat Alatürk ve Mehmet Çalışkan Balıkesir Emniyet Müdürü Ömer Aydın’ı makamında ziyaret ettiler.

Temsilcimiz Ali Kurnaz, Emniyet Müdürü Ömer Aydın’a yeni görevinde başarılar diledi. Balıkesir Emniyet Müdürü Ömer Aydın da ziyaretten memnuniyetini dile getirerek; “Emniyet ve asayişin temini için halkla yakın olmak gerekir. Biz halka hizmet için varız ve herkese eşit mesafedeyiz” şeklinde konuştu.

03.04.2010


 

Çevre TIR’ları 81 ili gezecek

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı’nın özel olarak hazırladığı 5 adet mobil eğitim aracı Haziran ayı sonuna kadar 81 ili dolaşarak öğrencilerden ev hanımlarına kadar toplumun bütün kesimlerine su tasarrufu, çevrenin korunması, ağaçlandırma gibi konularda eğitim verecek.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Eğitim TIR’ı projesini hayata geçiriyor. Bakanlığa ait 5 adet mobil eğitim aracı özel olarak giydirilip hazırlanarak, çevre bilincini yükseltmek amaçlı eğitimler vermek üzere, Haziran ayı sonuna kadar 81 ili gezecek. TIR’ların Nisan ayı ortasında yola çıkması planlanıyor. Hafta içinde öğrencilere, sanayicilere, köy muhtarları gibi ilgili kesimlere yönelik sunumlar yapılacak. Hafta sonları ise stadyum, şehir merkezleri, üniversite kampüsleri gibi alanlarda ek programlar düzenlenecek.

03.04.2010


 

Lisede dayak yargıya taşındı

BURSA'DA bir lisede müdür yardımcısı tarafından dövüldüğünü öne süren öğrenci polis merkezine giderek şikâyetçi oldu. Öğrenciyi darp ettiği öne sürülen müdür yardımcısı ise, “Telefonu elinden almak istediğim sırada karşılıklı sürtüşme oldu, ben de rapor aldım, şikâyetçiyim” diyerek kendisini savundu.

İddiaya göre, Bursa Kız Anadolu Lisesi 11-E sınıfında öğrenim gören Mustafa Alper Gürsoy (18), öğle arasında ağabeyini telefonla aradı. Gürsoy’un telefonla konuştuğunu gören müdür yardımcısı Ahmet K., yanına gelerek öğrenciyi darp etti, ardından da odasına götürdü. Kapıyı kilitleyen müdür yardımcısı liseli genci burada da dövdü. Lise öğrencisinin haber vermesi üzeirne okula gelen ağabeyi Tolga Serdar Gürsoy müdür yardımcısı Ahmet K. ile tartıştı. Mustafa Alper Gürsoy, darp edildiğine dair doktor raporu aldı. Mustafa Alper Gürsoy’un ağabeyi Tolga Serdar Gürsoy da konuyu yargıya taşıdıklarını söyledi. Kardeşinin haksız yere dövüldüğünü belirten Gürsoy, “Öğrenci hata yapabilir, ancak her hata yapanı döversek bu işler yürümez” diye konuştu.

03.04.2010


 

Yanlış hayat tarzı kanseri tetikliyor

Ercİyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, dünyada her yıl yaklaşık 12 milyon insanın kansere yakalandığını belirterek, hayat tarzları ve çevre duyarlılığının değişmemesi halinde bu sayının 2030 yılında 27 milyonu aşmasının beklendiğini söyledi.

Prof. Dr. Özdemir, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, alınacak bazı tedbirlerle kanser vak'alarının 3’te 1 oranında önlenebileceğini kaydetti. İnsanların gelecekte kansere yakalanmamak için alınması gereken tedbirler konusunda uyarılması gerektiğini belirten Özdemir, şöyle konuştu: ‘’Öncelikle alkol, sigara ve benzeri bütün kötü alışkanlıklardan herkesin kaçınması gerekir. Vücudun zinde ve formda kalmasını amaçlayan aktif yaşam tarzı benimsenmeli ve mümkün olduğunca şişmanlamamaya çalışılmalıdır. Sağlıklı, yaşanabilir çevre bilinci yaygınlaşmalı, kanser yapıcı olduğu bilinen çevresel etkenlerin (bitkisel ve hayvansal zararlılarla mücadele amacıyla tarımda kullanılan kimyasal maddelerin) kullanımı en aza indirilmelidir. Sanayi tesislerinde insanların çalışma ortamında soludukları havanın toz, duman ve kimyasal maddelerden arınmış olması yada bunlara maruziyeti azaltıcı giysi ve maskeler kullanılması sağlanmalıdır. Yapay katkı maddeleri içermeyen, bol posalı gıdalarla beslenmeye gayret edilmelidir.’’ Prof. Dr. Özdemir, kanser vakalarının her geçen yıl arttığına dikkati çekerek, ‘’Dünyada her yıl yaklaşık 12 milyon insan kansere yakalanıyor. Yaşam tarzları ve çevre duyarlılığı değişmediği takdirde bu sayının 2030 yılında 27 milyonu aşması bekleniyor’’ dedi. Özdemir, kanserojen maddelere maruz kalınma süresinin uzunluğu ve yoğunluğunun da hastalığın oluşumunu kolaylaştırdığını, bu sebeple erişkinlerde kanser görülme ihtimalinin çocuklara göre 50 kat daha fazla olduğunu belirtti.

TEK SİGARADA 4 BİN ZEHİR

Son dönemde domuz kanı tartışmalarıyla yeniden gündeme gelen sigarada, yaklaşık 50 tanesi kansere yol açan 4 binin üzerinde zehirli kimyasal madde bulunuyor. Sigara akciğer kanseri, kalp hastalıkları, bronşit ve amfizem gibi pek çok ciddî ve ölümcül hastalığa yol açıyor. Sigara içmek, ayrıca birçok kansere, solunum hastalığına ve felce sebep oluyor, doğurganlığı etkileyebiliyor. Sigarada 4 binin üzerinde zehirli kimyasal madde bulunuyor. Bunların yaklaşık 50 tanesi ise kansere yol açıyor. Sigara dumanında bulunan zehirli bir gaz olan karbonmonoksit, kanda oksijenin yerini alarak, ciğerlerin gereği gibi çalışmasını engelliyor. Bunun sonucunda vücuttaki hücreler, ihtiyaç duydukları oksijenden mahrum kalıyor. Parmak ve dişlerin sararmasına yol açan yapışkan kahverengi madde katran da kansere neden oluyor ve akciğerleri tahrip ediyor. Ciğerden atılamayan katran, tüpleri daraltarak, enfeksiyonlara karşı direnci azaltıyor.

03.04.2010


 

FİLTRELERDE DOMUZ KANI VAR İDDİASI

Sİgara İle Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, sigaradaki domuz kanı söylentilerinin bile sigaranın Müslümanlar arasında bırakılması gerektiğini ortaya koyduğunu savundu.

Kural, sigaranın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kesinlikle haram ilân edilmesini beklediğini belirterek, ‘’Biliyorsunuz şu anda mekruh, ancak bakıldığında tütün ve esrar saf ottur, tehlikeli ottur, çok kötüdür, fakat saftır. Sigaranın içine ise 5 bine yakın zehir koyuyorlar. Şimdi bunlara domuz kanı da katıldı’’dedi. Sidney Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Simon Chapman, ‘’sigara filtrelerinde domuz kanından alınan hemoglobin maddesinin kullanıldığını, domuz ürünleri konusunda hassas olan Müslüman ve Musevilerin bu konudan haberdar edilmesi gerektiğini’’ savunmuştu.

03.04.2010


 

İmamlar, Tasavvuf Müziği öğrenerek ezan okuyacak

Samsun’un Kavak ilçesinde açılan Türk Tasavvuf Müziği kursuna katılan 20 imam, ezan ve salayı usûlüne göre okuyabilmek için nota öğreniyor.

Edinilen bilgiye göre, Kavak İlçe Halk Eğitim Merkezinde, imamlara yönelik Türk Tasavvuf Müziği kursu açıldı. Dini musikileri, ezan ve salayı nota bilgisiyle usûlüne göre okuyabilmek için açılan kursa, çeşitli köylerde görev yapan 20 imam katılıyor. Kurs öğreticisi Kenan Olguncan, kurslarda özellikle nota bilgisi üzerinde durduklarını belirterek, ‘’Makamları ve nota bilen imamlar ezanı makamına göre okumakta zorlanmazlar’’ diye konuştu. Kursa katılan imamlar da nota öğrenmek için istekli olduklarını söyledi. Kursta def ve ney gibi enstrüman dersleri de verildiğini belirten imamlar, ‘’usûl’’ bilmenin dini musiki açısından önemli olduğunu vurguladı.

03.04.2010


 

Nezleye iyi gelen zil

Japonya’da bir şirket, saman nezlesini iyileştirdiği iddia edilen telefon zilini piyasaya çıkardı.

Tokyo’da bulunan Telefon Zilleri Laboratuvarı, yeni telefon zilinin, cep telefonu burna tutulursa hastalıkları iyileştirebileceğini açıklarken, yeni cep telefonu zilinin Japonya’da polen alerjilerinin ortaya çıkmaya başlamasına denk gelmesi dikkat çekti. Cep telefonu zilinin mucidi Matsumi Suzuki, zil sesinin yaydığı ses dalgalarının, burun içine yerleşen polenleri buradan söküp attığını belirtti.

03.04.2010


 

Çin piramitlerinde ay-yıldız izleri

Çİn’İn orta kesimindeki Şaanşi eyaletinin başşehri Şian şehrinin 100 kilometre yakınında bulunan Çin piramitleri hakkında araştırmalarda bulunan ve piramitlerin içine giren ilk Türk araştırmacı yazar Oktan Keleş, piramitlerdeki materyallerin Türk tarihi açısından büyük önem arz ettiğini ve “bütün ezberleri bozacak kadar dünya tarihi açısından önemli olduğunu” söyledi. “Beyaz piramitler” ya da “Türk piramidi” diye de anılan piramitlere giren ve orada araştırmalarda bulunan Keleş, “Buradaki materyaller konunun uzmanları tarafından incelendiğinde şunu söyleyebiliriz: Tarihin tekrar yazılması gerekebilir” dedi ve piramitlerdeki materyallerin Türk tarihi açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. Keleş, bölgeye daha önce de araştırma yapmak için başkalarının gittiğini ancak araştırmacıların görüntü almasına izin verilmediğini ve şimdi yayımlanan fotoğrafların, “şu ana kadar yayımlananlar arasında bir ilk” olduğunu vurguladı. Piramitlerin sayısının irili ufaklı 100 civarında olduğu belirtilirken, söz konusu piramitlerin kime ait olduğu ve içindekiler hakkında kesin bilgi bulunmuyor.

03.04.2010


 

TRT’de Arapça kanal yarın açılıyor

TRT 6 (Şeş), TRT Avaz, TRT Türk, TRT Çocuk ve TRT Haber gibi yeni televizyon kanallarıyla atağa geçen TRT, atılımlarını sürdürüyor. Kurum, Arap ülkelerinde de en çok izlenen televizyon kanalı olmak için düğmeye bastı. Türk dizilerini, modası ve turizmini yakından takip eden Arap kadınlar, Arapça yayın yapacak TRT 7’nin (Seba) en önemli hedef kitlesi. 4 Nisan’da açılacak olan kanalın sabah kuşağında yer alacak programların özellikle Arap kadınların dikkatini çekmesi bekleniyor. Yeni kanalda, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye ve Katar’da kurulacak stüdyolardan günlük ortak yayın yapılacak. Bu arada TRT’nin yakın zamandaki hedefi ise İngilizce yayın yapacak bir televizyon kurmak. İngilizce kanalı, Farsça yayın yapan kanal izleyecek.

03.04.2010


 

Ani sıcaklık değişimleri arıları öldürebilir

Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte baharın erken geldiğini sanıp kovanından çıkan ancak daha sonra ani soğuklar sebebiyle kovanını terk edemeyen arılar, yeterli yiyecek bulamaması durumunda ölüyor. Arıcılık uzmanı Hasan Erik, arıcılığın, başarılı meyve tozlaşmasında en önemli yöntem olduğunu söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, küresel ısınmanın Türkiye’deki arıcılığa muhtemel etkilerini araştırdığını ifade eden Erik, ‘’Yapılan araştırma sonunda, küresel ısınmanın arı üzerinde doğrudan bir etkisi olmayacağı sonucuna varıldı. Ancak dolaylı etkisi var’’ dedi. Erik, küresel ısınmanın etkileriyle birlikte baharın erken geldiğini sanıp kovanından çıkan ancak ani soğuklar sebebiyle kovanlarında adeta hapis kalan arıların, kovanda yeterli yiyecek bulamaması durumunda öldüğünü vurguladı.

03.04.2010


 

Erozyona karşı ‘koyun yumağı’

Türkİye’de her yıl milyonlarca metreküp verimli toprağın yok olmasına neden olan erozyonla mücadelede, kök yapısı nedeniyle yüksek oranda su tutma özelliğine sahip ‘’koyun yumağı’’ adlı bitki kullanılacak. Tabiatta kendiliğinden yetişen ve 13 yıllık bir çalışmanın ardından tohumu elde edilen bu bitki, erozyonun etkili olduğu bölgelere dikilerek, toprakların sürüklenmesinin önüne geçilecek. TEMA Vakfında görevli Ziraat Yüksek Mühendisi ve Proje Koordinatörü Tuğba Uğurtaş, küresel ısınma, iklim değişikliği ve yanlış arazi kullanımları sebebiyle toprakların artık her zamankinden daha hızlı bir şekilde bozulduğunu ve erozyona maruz kaldığını söyledi. Koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın su ve rüzgârın etkisiyle aşınması olan erozyonun hızını azaltabilecek veya kontrol altına alınmasını sağlayacak yöntemlerden birinin, ekosisteme uygun bitkilerin ekilmesi olduğuna değinen Uğurtaş, TEMA Vakfı proje araştırıcıları tarafından yapılan incelemelerde, bu şartlara en uygun bitkinin tabiatta kendiliğinden yetişen ‘’koyun yumağı (Festuca ovina)’’ olduğunun belirlendiğini vurguladı.

03.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl