04 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Irak’tan sonra şimdi de Afgan yalanı

Almanya’nın eski Savunma Bakanı Volker Rühe, bir Alman tv kanalında yayınlanacak “Afganistan yalanı: Askerler, politika ve savaş” adlı belgeselde dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Rühe “Büyük koalisyonun (önceki hükümet) büyük hatası, misyonla ilgili gerçekleri söylememek oldu. Savaş şimdi ülkenin kuzeyine ulaştı ve güzel görünen strateji ve bu büyük yalan ortaya çıktı” dedi. Bu arada bu ülkedeki Alman askerlerinin 5 Afgan askerini öldürdüğü bildirildi.

Afganistan misyonu için halktan gerçekler

saklandı

ALMANYA’NIN eski Savunma Bakanı Volker Rühe, önceki Alman hükümetinin vatandaşlara Afganistan misyonuyla ilgili “gerçekleri söylemediğini” ve savaşın Alman askerlerinin bulunduğu Afganistan’ın kuzeyine ulaştığını söyledi. Alman 2. televizyon kanalı ZDF’de 7 Nisan gecesi yayınlanacak “Afganistan yalanı - Askerler, politika ve savaş” adlı belgeselde yer alan açıklamasında Rühe, “Bu durumda büyük koalisyonun (önceki hükümet) büyük hatası, misyonla ilgili gerçekleri söylememek oldu. Savaş şimdi ülkenin kuzeyine ulaştı ve güzel görünen strateji ve bu büyük yalan ortaya çıktı” diye konuştu. NATO bünyesinde müttefiklerine dayanışma vaadinde bulunduğu, diğer yandan Afganistan’daki misyonu sadece asker ve polis eğitimi gibi göstermeye çalıştığı gerekçesiyle yeni hükümeti de “iki yüzlü davranmak” ile eleştiren Rühe, “Tabiî ki kuzeydeki Alman askerleri için risk artıyor. Afganistan macerası sona erdirilmeli” dedi. Eski Savunma Bakanlarından Peter Struck da aynı programda yaptığı konuşmada, Afganistan misyonunu başlangıçta hafife aldıklarını, bunun gerçek anlamda bir çatışma görevi olduğunu söylemediklerini ifade etti.

ALMAN ASKERLER 5 AFGAN ASKERİNİ ÖLDÜRDÜ

AFGANİSTAN’DA görev yapan Alman askerlerinin 5 Afgan askerini öldürdüğü bildirildi. Almanya’nın Potsdam şehrindeki komuta merkezinden yapılan açıklamada, Alman askerlerinin devriye görevi sırasında iki sivil aracın Alman askerlerinin üzerine doğru gitmesi ve aracın içindeki Afganlıların kimliklerinin kontrol edilmesi için durmaması üzerine bir Alman panzeri tarafından araçlardan birine ateş açıldığı belirtildi. Araçların Afgan ordusuna ait olduğunun ve olayda 5 Afgan askerinin öldüğünün daha sonra belirlendiği ifade edilen açıklamada, Alman Silâhlı Kuvvetlerinin olaydan üzüntü duyduğu ve olayın sebebinin araştırıldığı kaydedildi. Afganistan’daki NATO ve Afgan ordusu yetkilileri, 6 Afgan askerinin açılan “dost ateşinde” öldüğünü açıklamıştı. Kunduz bölgesinde önceki gün ise Taliban tarafından düzenlenen saldırıda 3 Alman askeri öldürülmüş, 5 asker ağır yaralanmıştı.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

04.04.2010


 

Ahmedinejad: Gazze’ye saldırmak için bahane arıyorlar

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “Gazze’ye yönelik yeni bir saldırının, saldırganlar ve onların destekçilerine pahalıya mal olacağını” söyledi.

“İsrail’in bölgeyi istikrarsızlaştırmak ve bölge halklarının bağımsızlığını, gelişmesini, kendi ayakları üstünde durmasını engellemek için kurdurulduğunu” savunan Ahmedinejad, ‘’Siyonist rejimin tarihi, cinayet ve katliâmlarla doludur’’ dedi. Ahmedinejad, İsrail’in 33 ve 22 gün savaşlarındaki yenilgilerini telâfi için bahane aradığını ileri sürdü, şunları söyledi: ‘’Gazze’ye saldırmak için bahane arıyorlar. Siyonistleri ve onların destekçilerini uyarmak istiyorum, artık katliâmlar yeter ve kabarık siyah dosyanızı daha da kötüleştirmeyin. Yeni maceraya kalkışmanız sizlere çok pahalıya mal olacak, sizleri kurtarmayacak, aksine kesin ölüme biraz daha yaklaştıracak.” ABD Başkanı Barack Obama’nın “değişim” vaadinin boş olduğunun anlaşıldığını belirten Ahmedinejad, Washington yönetimine hitaben, “Bu saate kadar ne değişti, İran’a yaptırımları mı kaldırdınız, olumsuz propagandalardan mı vazgeçtiniz, baskıları mı azalttınız, yoksa Irak, Afganistan ve Filistin politikalarınızı mı değiştirdiniz?” diye sordu.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

04.04.2010


 

“Filistin devletinin doğumunu gelecek yıl birlikte kutlarız”

BATI Şeria’daki Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad, “gelecek yıl, Filistin devletinin doğumunun uluslar arası camiayla birlikte kutlanacağını” söyledi.

Feyyad, İsrail’in Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, İsraillilerin Pesah bayramını kutlarken, bir taraftan da İsrail halkının Filistin devletinin kuruluşu kutlamalarına katılacağı yolundaki umudunu dile getirdi. “Bebeğin doğum zamanı geldi” diye konuşan Feyyad, Filistin devletinin doğum tarihini 2011 olarak verdi ve “Bu, bizim vizyonumuz. Özgür ve onurlu bir şekilde doğduğumuz ülkede, İsrail devletiyle yan yana uyum içinde yaşama isteğimizin bir yansıması” dedi. 58 yaşındaki Filistin Yönetimi Başbakanı, ayrıca iki hafta kadar önce Orta Doğu Dörtlüsünün Moskova’da yaptıkları toplantıda, Filistin Yönetimi’nin 2009 yılı Ağustos ayında deklare ettiği gibi, 24 aylık bir dönem içinde Filistin devletinin kurulması planına verdiği desteği de memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

04.04.2010


 

Müslümanların entegrasyonu daha kolay

BATI ülkelerinde yaşayan ve 11 Eylül terör hareketi ile önemi daha da iyi anlaşılan ‘Müslümanların yaşadıkları ülkede entegrasyonu’, 20’ye yakın akademisyen katıldığı konferans ile Columbia Üniversitesi’nde masaya yatırıldı.

Konuşmacılar Fransa ile Amerikan devletinin laiklik politikalarını dile getirirken her iki ülkenin uygulamaları kıyas edildi. Fransa, Türkiye ve Amerika’da uygulanan laiklik politikaları üzerine çalışmaları bulunan ve bu konuda kitabı olan San Diego Eyalet Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet Kuru, ABD’de 375 İslami okul olduğunu ve başörtüsü yasağının bulunmadığını söyledi. Fransa da ise yalnızca 3 İslâmî okulun olduğuna dikkat çeken Kuru, ancak bu ülkenin devlet liselerinde başörtüsü yasağının olduğunu dile getirdi. Müslümanların kendilerini yaşadıkları ülkeye kabullendirme çabası içinde olduklarını belirten CUNY Üniversitesi Jay Jay Koleji Öğretim Üyesi Mücahit Bilici ise, Müslümanların entegre olma çabalarından birini de Endülüs devletinin mirasına sahip çıkma ile izah ederek, “Endülüs ile şimdiki Batı’daki Müslümanlar arasında bir bağ varmış gibi bir yaklaşım içindeler. Zira Endülüs devletinde Hıristiyanlar ile Müslümanların barış içinde yaşamış ve dünyaya çok kültürcülük ve çoğulculuğu öğrettiği bir dönem olmuştur hem de bunu Avrupa’da yapmış. Bu yaklaşım Müslümanların Batı dünyasından dışlanmamasında oynayabilecek önemli bir yaklaşımdır.”

04.04.2010


 

Bağdat’taki Sünnî köyüne saldırıda 25 kişi öldü

IRAK’IN başkenti Bağdat’taki bir Sünnî köyünde silâhlı saldırganların üç evi basması sonucu ölenlerin sayısı 25’e yükseldi.

Bağdat’taki polis yetkililerinin açıklamalarına göre, Raşid bölgesindeki köyde önceki gece düzenlenen saldırının ardından evde başlarından vurulmuş elleri kelepçeli, aralarında kadın ve çocukların olduğu 25 kişinin cesedi bulundu. Irak askerî üniformalı kişilerin saldırdığı evlerde elleri arkadan kelepçeli 7 kişi de sağ bulundu. Ölenlerin çoğunun 2006 ve 2007 yılında Amerikan güçleriyle işbirliğine girerek El Kaide güçlerine karşı oluşturulan Sünnî grupların üyeleri, bazılarının da Irak güvenlik gücünden olduğu belirtildi. Saldırılardan birkaç saat sonra helikopterler desteğinde bölgeyi kordon altına alan güvenlik güçlerinin 25 zanlıyı gözaltına aldığı bildirildi.

04.04.2010


 

Tayland’da 60 bin gösterici başbakanın istifasını istedi

TAYLAND’IN başşehri Bangkok’ta 60 bin kişi, erken seçimlerin yapılması ve Başbakan’ın istifası istemiyle gösteri yaptı.

Sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra yandaşları “kırmızı gömlekliler”, görevde bulunmasının yasa dışı ve ülkenin elitlerinin hizmetinde olduğunu savundukları Başbakan Abisit Vejjajiva’nın derhal görevden ayrılmasını istediler. Özellikle başşehrin çok sayıda lüks otel ve ticarî merkezlerinin bulunduğu Raçaprasong semtinde yoğunlaşan gösterilerde, muhaliflerin halkla bütünleşmesini amaçladıklarını söyleyen muhalif liderler, yıl sonuna doğru istifa edebileceği gündeme gelen Başbakan Abisit’in 9 ay daha görevde kalmasını kabul etmeyeceklerini bildirdiler.

04.04.2010


 

Girit’te mescide ırkçı saldırı

Yunanİstan’In Girit adasının Kandiye şehrinde bir mescide, piknik tüpüyle saldırı düzenlendi.

Yunanistan Müslümanlar Birliği, ırkçı saldırıyı kınadı. Kandiye’de ‘Arap Barış ve Dayanışma Derneği” ile aynı binada hizmet veren mescit, kimliği tesbit edilemeyen kişilerce saldırıya uğradı. Önceki gece mescidin girişine bırakılan piknik tüpünün patlatılması sonucu hafif çapta maddî hasar meydana geldi. Mescit girişinde tüplerin yanı sıra benzin dolu bir de bidon bulundu. Hasarın giderilmesinin ardından Müslümanların Cuma namazlarını burada kıldığı bildirildi. Dernek yöneticilerinden adının ‘Mahmut’ olduğunu belirten kişi, Girit televizyonuna yaptığı açıklamada, son dönemde Müslümanlara karşı ırkçı eylemlerde bir artış görüldüğüne dikkat çekti. Bölgede Müslümanların bulunmasından rahatsız olmadıklarını belirten Yunanlılar ise Müslüman komşularını ‘sakin ve iyi insanlar’ olarak tanımadı.

04.04.2010


 

Körfez ülkeleri elektrik sıkıntısıyla karşı karşıya

ALTI üyeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin finans ve tesislere petrol bulma zorluklarına rağmen tarihindeki en büyük elektrik üretim kapasitesini arttırma girişiminde bulunduğu bildirildi.

Kuveyt’ten Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar üye ülkelerin önümüzdeki 20 yıl içinde elektrik tüketiminin iki ya da üç katına çıkmasını beklerken, yetersiz doğal gaz kaynaklarına alternatif bulmaya çalışıyor. Uzmanlar, küresel ekonomik krizin etkilerinin bu yıl biraz daha hafiflemesiyle özellikle enerji sektöründe önemli gelişmeler yaşanabileceğini belirtti. Ekonomik kriz sebebiyle geçen yıl bölgede neredeyse hiç finansman bulunamadığı ve bu yıl ekonomideki iyileşme neticesinde ve finansman imkânlarının genişlemesiyle sırada bekleyen projelere tekrar başlanacağı hatırlatıldı.

04.04.2010


 

Putin’e, Venezuela’nın sembolik anahtarı verildi

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez’in dâvetlisi olarak ABD’nin arka bahçesi Güney Amerika’ya bir günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Askerî, ortak petrol üretimi, nükleer enerji ve diğer alanlarda 30’dan fazla anlaşma imzalandı. Görüşmelerden önce Rusya Başbakanı Putin, Venezüela’nın bağımsızlık savaşçısı Simon Bolivar’ın anıt mezarını ziyaret etti. Putin’e burada Karakas şehrinin onur misafiri belgesi ve şehrin sembolik anahtarı verildi. Rus basınına yansıyan bilgilere göre, Putin onur belgesini alırken elinden kaydı. Şehir yetkilisi hemen müdahale ederek belgenin yere düşmesine engel oldu. Anıt mezardan ayrılırken okul çocukları Putin’e koro halinde “Sayın Başbakan, Venezüela’ya hoş geldin!” diye seslendi. Putin de küçük bir kızın başını okşayarak anıt mezardan ayrıldı. Cumhurbaşkanı Chavez hava limanına kadar gelerek Rusya Başbakanını karşıladı.

04.04.2010


 

Yanukoviç, Kazakistan’ı ziyaret edecek

KAZAKİSTAN Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in 7 Nisan’da Kazakistan’ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) dönem Başkanı Kanat Saudabayev, Doğu Avrupa ziyareti kapsamındaki Kiev temaslarında Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile görüştü. Görüşmede Saudabayev, Kazakistan’ın AGİT dönem başkanlığına verdikleri destekten dolayı Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanokoviç’e teşekkür etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in ülkesinin ziyaret etme davetini Yanukoviç’e ileten Saudabayev, ziyaretin her iki ülke ilişkileri için önemli olduğunu söyledi. Buna karşılık Yanukoviç, AGİT zirvesinin Kazakistan’da yapılmasını desteklediklerini belirtti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin düşmesinden dolayı endişelerini ileten Yanıkoviç, mevcut ilişkilerin arttırılması için tüm imkanların sevk edileceğini belirtti. Nazarbayev’in davetinden duyduğu memnuniyeti bildiren Yanukoviç, kısa zamanda Kazakistan’a geleceğini söyledi.

04.04.2010


 

Dağıstan’da olay: 1 ölü

RUSYA’YA bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nde polislere karşı yine silâhlı saldırı gerçekleştirildi.

Saldırıda ilk belirlemelere göre bir güvenlik gücü öldü. Dağıstan’ın Kizilyurtovski bölgesi Çontaul şehrinde meydana gelen olayda kimliği belirsiz kişiler, görevli polislere saldırdı. Dağıstan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırının sabah saatlerinde düzenlen saldırıda bir polisin öldüğü, bir polisin de yaralandığı kaydedildi. Olayla ilgili soruşturmaların devam ettiği belirtildi. Önceki gün bölgenin Çeçenistan sınırındaki Hasavyurt kentinde bir arabanın patlatılması sonucunda iki kişi ölürken, bir kişi de ağır yaralanmıştı. 30 Mart Salı günü ise Dağıstan Kizlyar şehrinde meydana gelen iki ayrı intihar saldırısında kent Emniyet Müdürü Binbaşı Vitali Vedernikov dahil 12 kişi ölürken, 23 kişi de yaralanmıştı. 29 Mart Pazartesi Moskova’daki iki metro istasyonunda meydana gelen ve 40 kişinin ölmesine sebep olan intihar saldırılarının ve Dağıstan’daki son patlamaların ardından Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, bölgenin başşehri Mohaçkale’ye giderek terörle etkili mücadele yöntemlerini masaya yatırmıştı. Ayrıca Dağıstan’da Terör Soruşturma Grubu da oluşturuldu.

04.04.2010


 

Sözde soykırım kararına büyükelçilik engel oldu

UKRAYNA’DA yerel bir belediye meclisinin sözde Ermeni soykırımını tanıyan kararının iptal edilmesinde, ülkedeki Türk büyükelçiliğinin müdahalesinin önemli rol oynadığı ortaya çıktı.

Ukrayna’nın Harkov bölgesindeki İzyum Belediye Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımınının devlet başkanı ve parlamento tarafından tanınmasını talep etme kararı, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği tarafından engellendi. Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç belediyeye başvurarak, kararın iptal edilmesini sağladı. Meriç, İzyum Belediyesine gönderdiği mektupta, “İzyum Belediye Meclisi’nin söz konusu kararı, aceleyle ve Ermeni kökenli Ukrayna vatandaşlarının etkisi altında kalarak, sağlıklı bir tarih analizi yapma kaygısı taşımadan aldığı izlenimini veriyor” dedi.

04.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl