04 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Krizin etkisi azaldı, tehlike sürüyor

ESKİ Merkez Bankası (MB) Başkanı Süreyya Serdengeçti, ‘’Bu kriz Dünyada uzun sürecek ve şu anda bir çıkışa doğru gidiş de henüz görülmüyor’’ dedi.

Serdengeçti, Söke Recep Yazıcıoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘’Ekonomik Kriz ve Türkiye’’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’nin daha önce yaşadığı krizlerin deneyimini kullanarak krizi çok büyük yara almadan atlattığını, ancak bu durumun krizin tamamen bittiği anlamına gelmemesi gerektiğini ifade eden Serdengeçti, Türkiye’nin dünyayı saran ekonomik krizden etkilenmemesinin mümkün olmadığını, krizin Türkiye’den değil, dışarıdan kaynaklanan bir kriz olduğunu söyledi.

MB’nin 2008’in sonbaharından itibaren, kriz için ne yapılması gerekiyorsa hepsini yaptığını vurgulayan Serdengeçti, MB’nin küresel krizin vehametini çok iyi gördüğünü ve bunu açıkça ifade ettiğini dile getirdi.

Serdengeçti, şunları kaydetti: ‘’Krizin sadece etkisi azaldı ama tehlike sürüyor. Bu nedenle çok dikkatli olmalıyız. Bu kriz bizim bildiğimiz krizlerden değil. Bu kriz daha uzun sürecek. Şu anda Türkiye olarak krizin ilk çeyreğini geçtik. Bu durum ekonomimizde yaşanan olumsuz gelişmelerden belli oluyor. Dünyada kriz ortamında paraya güven azalır. Basılmayan para yüzünden altına ilgi artar. Kriz, ABD'de konut fiyatlarının çok düşmesiyle, bankacılık sisteminin küçülmesiyle etkisini göstermeye başladı.

Düzelme olduğunda, bankacılık sisteminde hesaplar ortaya geç çıktığından gecikerek öğreneceğiz. Uzun lâfın kısası; bu kriz Dünyada uzun sürecek ve şu anda bir çıkışa doğru gidiş de henüz görülmüyor.’’

Batı ülkelerinin kolay kolay reform yapmadığını belirten Serdengeçti, ‘’Türkiye’de ise sık sık krizler yaşadığımızdan bürokratlar reformları hızlı hazırlıyor ve uygulamaya koyuyoruz. Siyasilerimizin frenlemelerine rağmen ekonomik krizleri kolay ve çabuk atlatıyoruz. Gelişmiş ülkelerde krize karşı herhangi bir tedbir alınmadığı için bu ortamı atlatmaları daha uzun bir zaman alıyor, etkisi de büyük oluyor’’ diye konuştu. Krizde Dünyadaki sermaye hareketlenmelerinden etkilendiklerine dikkati çeken Serdengeçti, Türkiye’ye giren sıcak paranın azaldığını buna karşın ödemeler dengesindeki cari açığımızın da azaldığını dile getirdi. Serdengeçti, şöyle devam etti: ‘’Ancak, şu anda alınan tedbirlerle Türkiye'de ekonomi pozitife doğru gidiyor. Krizden çıkış zaman alacak, daha uzun zaman ülke ekonomimizde büyümeler yaşanmayacak. 2007'de yüzde 6 civarında olan ekonomik büyümemiz 2010'da yüzde 4-4,5 olarak hedefleniyor.

Daha önce (V) tipi olan, yani dibe vurup yükselişe geçilirken Bu kez (U) tipi yani dibe vuruş, bir süre dipte kalış ve yavaş bir yükselmenin yaşanacağı bir kriz ortamı yaşıyoruz.’’

Serdengeçti, ihracatımızı yükseltici planlar yaparak bütçemizi olumlu yöne kanalize edebileceklerini, Türkiye’nin yapısal reformlar yaparak birikimlerini artırması gerektiğini kaydetti.

04.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Krizin etkisi azaldı, tehlike sürüyor

  1.9 milyar dolarlık yatırım teşviki

  KKTC “yüzer sistem” ile suya kavuşacak

  Elektrik tüketimi artıyor

  Bitlis’e Köy-Des’ten 8 milyon ödenek

  Akaryakıtta fiyat DÜŞMEYECEK

  Belediye başkanı hesap verdi

  Turizmde ‘komşu”dan daha rekabetçiyiz

  Adana ekonomisi geriye gidiyor

  BDT ülkelerinde enflasyon yüzde 8 oldu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl