09 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kırgızistan’da lâle devri bitti

Rusya Başbakanı Putin, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiyev’i, selefı Askar Akayev’in hatalarını tekrarlamakla suçlayarak, “Bakiyev iktidara geldiği zaman Akayev’i kendi klanını korumak ve onlara ekonomik çıkar sağlamakla suçlamıştı. Bende Bakiyev’in de aynı tuzağa düştüğü izlenimi oluştu” dedi.

Rus komandolar Kırgızistan’da

Rusya Genelkurmay Başkanı General Nikolay Marakov, Kırgızistan’da yaşanan olayları dikkatle izlediklerini belirterek, “Devlet Başkanımız Medvedev’in emriyle bölgedeki askerî üssümüze 150 kişilik özel komando birliği gönderildi” dedi.

Ters “lale devrımı”

MUHALEFETİN, Talas şehrinde önceki gün valilik binasını işgal etmesiyle başlayan olaylar önceki gün Narın ve başşehir Bişkek’e yayıldı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve şok bombalarıyla müdahalesinin yeterli olmaması üzerine gerçek mermilerle kalabalıkları dağıtmaya çalıştığı olaylarda muhalefete göre 100 kişi öldü, sağlık bakanlığı ise 68 kişinin öldüğünü, 520 kişinin yaralandığını bildirdi. İstifası istenen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev ise başşehir dışına kaçtı. Bakıyev’in güneydeki Celalabad şehrine gittiği ve orada taraftarlarını toplamaya çalıştığı belirtildi. Geçici hükümetin başına geçen, beş yıl önce Bakıyev’in iktidara gelmesinde payı olan eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva, Devlet Başkanı’nın istifa etmesini isteyerek, “Geçici hükümet iş başında ve bu hükümetin başkanıyım” dedi. Bişkek’teki parlamento binasında gazetecilere açıklama yapan Otunbayeva, geçici hükümetin, anayasanın hazırlanacağı ve özgür ve adil devlet başkanlığı seçimleri için şartların oluşturulacağı 6 ay boyunca görev yapacağını belirtti. Otunbayeva, Oş ve Celalabad şehirlerinin dışında bütün ülkenin geçici hükümetin denetiminde olduğunu, silâhlı kuvvetler ve sınır muhafızlarının yeni hükümeti desteklediğini de kaydetti. Ülkedeki yolsuzluk, yakınları kayırma politikası ve üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşayan 5,3 milyon nüfuslu ülkede artan fiyatlar yüzünden başlayan olaylar, Bakıyev’in başşehirden kaçmasına yol açtı. Göstericilerin, Bakıyev’in terk ettiği hükümet binasını yağmaladığı, şehir merkezindeki iş yerlerinde talanların gece boyunca sürdüğü bildirildi. Kırgızistan’daki geçici hükümet de ABD ile yapılan üs anlaşmasının şimdilik yürürlükte kalacağını açıkladı. Bakıyev, 2005’te Otunbayeva’nın da öncülüğünü ettiği protestolar sonucunda, “Lâle Devrimi”yle Askar Akıyev’i devirerek iktidara gelmişti.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE KRİZ MASASI

TÜRKİYE'NİN Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, Kırgızistan’ın başşehri Bişkek’teki olaylarda ölen ve yaralananlar arasında Türk vatandaşının bulunmadığını söyledi. Büyükelçi Akçal, Kırgızistan’daki son gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, durumu yakından takip ettiklerini belirterek, büyükelçilik binasında kriz masası oluşturduklarını, başşehirdeki Türk vatandaşlarına dikkatli olmaları çağrısında bulunduklarını kaydetti. THY bürosunun zarar görmediğini ifade eden Akçal, ancak Demirbank’ın ATM’lerinin hasara uğradığını, birçok Türk mağazasının yağmalandığını belirtti.

GEÇİCİ HÜKÜMET 6 AY GÖREVDE

ÖTE YANDAN Geçici hükümetin maliye, savunma, millî güvenlik hizmetleri ve sınır birliklerinden sorumlu devlet bakanın isimleri de açıklandı. Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’in döneminde kamu yönetimi reformu çerçevesinde kurulan devlet başkanlığına bağlı Yatırım, İnovasyon ve Kalkınma Merkez Ajansı’nın da kaldırıldığı bildirildi. Ajansın başında Bakıyev’in oğlu bulunuyordu. Öte yandan 5 bankanın çalışmalarının da 6 ay süreyle durdurulduğu bildirildi. Geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva yaptığı basın toplantısında, Kırgızistan’ın hemen hemen tamamının kontrolleri altında olduğunu iddia ederek, Oş ve Celalabad şehirlerinde de kontrolü ele geçirmek için çalıştıklarını söyledi. Seçim ve siyasi partiler yasalarını değiştireceklerini bildiren Otunbayeva, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev ile de görüşmeler yapacaklarını vurguladı. Otunbayeva, Bakıyev’in Oş’tan Celalabad kentine gittiğini ve ülkenin güneyindeki halkı kuzeye yürümek için toplamakta olduğunu ifade etmişti.

BM'DEN ÖZEL TEMSİLCİ

HALK ayaklanmasıyla yönetimin devrildiği Kırgızistan’a BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından özel temsilciler gönderiliyor. BM Genel Sekreteri Ban, Viyana’da yaptığı açıklamada, Slovakya’nın eski Dışişleri Bakanı Jan Kubis’in BM özel temsilcisi olarak yarın Kırgızistan’a gideceğini bildirdi. Ban, AGİT’in de Kırgızistan’a bir temsil göndereceğini kaydetti.

RUSYA DESTEK VERİYOR

KIRGIZİSTAN’DA kurulan geçici hükümete Rusya’nın destek olacağı belirtildi. Akipress Haber Ajansı’nın haberine göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile telefonla görüşen, geçici hükümetin başbakanı Roza Otunbayeva, Rusya’nın Kırgızistan’daki geçici hükümete destek olacağını söyledi. Başbakan yardımcısı Almazbek Atambayev’in Rus yönetimi ile görüşmek için yakında Rusya’ya gideceği belirtildi. Rusya Başbakanı Putin’in sözcüsü de yaptığı açıklamada, Putin’in geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva ile “yeni hükümetin başkanı” olarak görüştüğünü söyledi. Öte yandan Çin yönetimi, komşu ülkede meydana gelen olaylara “derin ilgi duyduğunu” açıkladı. Çinli yetkili, “Sosyal düzenin mümkün olan en kısa sürede yeniden tesis edilmesini ve ilgili konuların yasal kanallardan çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de, Kırgızistan’daki ayaklanmanın halkın rejime karşı öfkesinin bir göstergesi olduğunu söyledi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

09.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kırgızistan’da lâle devri bitti

  NÜKLEERSİZ DÜNYa

  Obama, güvenlik stratejisini yeniden yazıyor

  Afganistan’da felâketin eşiğinden dönüldü

  Yahudi Akademisyen: İsrail, GAZZE’DE KATLİÂM YAPTI

  Rusya, Stalin’in katliâmını kabul etti

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl