30 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

En pahalı eti Türkiye yiyor

ATB Başkanı Faik Yavuz, dünyanın en pahalı etini Türk tüketicisinin yediğini söyledi. Almanya’da karkas gövde etin fiyatının 3,5 euro, yani 7 lira olduğuna dikkat çeken Yavuz, Türkiye’de ise bu fiyatın iki katı olduğunu kaydetti. Yavuz, et fiyatlarında istikrar sağlanması için maliyetlerin aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.

Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, dünyanın en pahalı etini Türk tüketicisinin yediğini, Almanya’da karkas gövde etin fiyatının 3,5 avro yani 7 lira, Türkiye’de ise 15 lira olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili soruları cevaplayan Yavuz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın son üç aydır Türkiye’deki hayvan sayısını tespit etmek için sayım yaptığını, yapılan sayım sonunda 2 milyon 200 bin hayvan bulunduğunun tespit edildiğini belirterek ‘’Şimdi eğer bu rakam doğru ise et fiyatlarında spekülasyon vardır. Sun'î bir artış vardır. Ama bu rakam doğru değilse aslında ithalatla et fiyatlarının düşürülmesi de çözüm değil’’ dedi. Et fiyatlarında istikrarın sağlanması için Et ve Balık Kurumu’na ek bir görev verilmesi gerektiğini belirten Yavuz, bu görevi ise Et ve Balık Kurumu’nun aynı zamanda ‘’müdahale kurumu’’ şeklinde çalışması olarak tarif etti. Et fiyatlarında istikrar sağlanması için uzun vadede ise kesinlikle besicilikte verimliliğin artırılması, hayvan ırkının değiştirilmesi, yem girdi fiyatlarıyla diğer maliyetlerin aşağı çekilmesi gerektiğini anlatan Yavuz, dünyanın en pahalı etini Türk tüketicisinin yediğini, Almanya’da karkas gövde etin fiyatının 3,5 avro yani 7 lira, Türkiye’de ise iki katı 15 lira olduğunu da kaydetti.

ETTE FİYAT ARTIŞI SORUNUNA “AMERİKAN

MODELİ” TEKLİFİ

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Peker, et sektöründe yaşanan sorunun kalıcı çözümünün ‘’Amerikan modeli’’ olduğunu söyledi. Ette sorunun üreticinin para kazanamaması, tüketicinin de yüksek fiyatlar nedeniyle et alamaması olduğunu belirten Doç. Dr. Peker, ‘’Kırmızı et fiyatındaki artış durdurulamayınca geçici çare olarak et ithalatı, orta vadede ise canlı hayvan ithalatı zorunludur’’ dedi. Peker, hayvancılığa direk müdahaleler şeklinde yorumlanabilecek bu uygulamaların uzun dönem için tedbir alınmadığı takdirde, uygulandığı ülkelerde sektöre zarar verdiğini vurguladı. “Türkiye’de tarım en büyük sorunu, üretimde tam bir döngünün sağlanamamış olmasıdır” diyen Peker açıklamasına şöyle devam etti: “Bizim teklif ettiğimiz, bir Amerikan modeli olan İktisadi Sistem Analizi ve Yönetimi’nde, tarımsal üründen farklı metotlarla geri dönüşüm sağlanarak yakıt, gübre ya da yem elde edilip girdi maliyetleri düşürülüyor. Bu döngü tamamlandığında tarımsal üretim kendi çarkını, maliyetleri de azaltarak döndürebiliyor.’’ Amerikan modeli yönteminin tarımın sorunlarını en az yüzde 50 azaltacağını savunan Peker, ette yaşanan sorunu ise çözeceğini ileri sürdü.

30.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  En pahalı eti Türkiye yiyor

  SİLÂHA HER YIL 14 MİLYAR EURO HARCIYOR

  IRAK'TAN, İŞ ADAMLARINA YATIRIM DÂVETİ

  Bütün sektörlerin kalifiye elemana ihtiyacı var

  BİM’in önceki CEO’su Jos Simons’a ödül

  Esnaf can çekişiyor

  SETBİR’in yeni başkanı Ali Güler

  Kredi derecelendirme kuruluşlarına inanmayın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım