30 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

SİLÂHA HER YIL 14 MİLYAR EURO HARCIYOR

Yunanistan'ın batma durumuna gelmesinde, bilhassa Türkiye'ye karşı silâhlanma yarışının etkili olduğu belirtildi. Ekonomistlere göre, Türkiye'ye karşı silâhlanma bütçesi her yıl artış gösteren Yunanistan, AB içinde en yüksek savunma bütçesine sahip ülke olarak gösteriliyor, Yunanistan'ın silâhlanmaya yıllık ortalama 14 milyar euroluk harcama yaptığına dikkat çekiliyor.

SAVUNMA HARCAMALARI AZALTILACAK

Ekonomik kriz nedeniyle, Yunanistan, bu yıl savunmaya 6,7 milyar euro ayırdı. Yunan hükümeti, bundan sonra, savunma harcamalarını kademeli olarak düşüreceğini bildirdi. Ülkeyi batağa sürükleyen diğer sebepler arasında, kamu ve özel sektördeki yüksek maaş ve primlerle hediye sisteminin de bulunduğu belirtiliyor.

Yunanistan’ı silâhlanma batırdı

Yunanİstan’In batma durumuna gelmesinde, Türkiye’ye karşı silâhlanma yarışı ile diğer bazı faktörlerin etkili olduğu belirtildi. Ekonomistlere göre, Türkiye’ye karşı silâhlanma bütçesi her yıl artış gösteren Yunanistan, Avrupa Birliği içinde en yüksek savunma bütçesine sahip ülke olarak gösteriliyor. Yunanistan’ın silâhlanmaya yıllık ortalama 14 milyar avroluk harcama yaptığına dikkati çekiliyor. Ekonomik kriz dolayısıyla, Yunanistan, bu yıl savunmaya 6,7 milyar avro ayırdı.

Yunan Hükümeti, bundan sonra, savunma harcamalarını kademeli olarak düşüreceğini de bildirdi. Yunanistan’ı batağa sürükleyen diğer dört unsur ise gereksiz harcamalardan oluşuyor. Bunlardan birisi, erken emeklilik ve mükerrer ödemeler dolayısıyla sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez bir durumda olması. Diğer bir faktör, kamu ve özel sektörde yüksek prim ve maaşlar ile hediye sisteminin bütçe açıklarına sebep olması. Olympic Havayollarında çalışan personel ve yakınlarının, dünyanın her ülkesine bedava uçuş imkânı tanınması. Son olarak da hükümet tarafından kurulan ve ne yaptığı belli olmayan kurullar, bütçe açıkları ve borçlanmaya sebep oldu. Bu kurullardan birisi de 1930’lu yıllarda kuruyan Kopais Gölünden sorumlu kurul olması örnek olarak gösteriliyor. Öte yandan, Alman Merkez Bankası Başkanı Axel Weber, Bild Gazetesine yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın mevcut borcu ve ekonomik şartlarının, hesap edilemiyecek etkilere sebep olduğunu söyledi.

İŞSİZLİKTE İSPANYA BAŞI ÇEKİYOR

Bu arada Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) Şubat 2010 verilerine göre, bu ülkeler arasında işsizlik oranında İspanya yüzde 19 ile başı çekiyor. Bu ülkeyi, yüzde 13,2 ile İrlanda ve yüzde 10,3 ile Portekiz izliyor. Şubat 2010’da İtalya’da işsizlik oranı ise yüzde 8,5 seviyesinde bulunuyordu. Yunanistan’da işsizlik oranı Aralık 2010’da yüzde 10,2 ve İzlanda’da ise geçen yıl son çeyrek itibariyle yüzde 7,8 oldu.

Avrupa’da borç krizi yayılıyor

Yunanistan, borç krizinden kurtulmak için AB-IMF’nin 45 milyar Euro’luk yardım paketini kabul ederken, borç yükü nedeniyle Euro Bölgesi’nde bu ülkeden sonraki zayıf halka olarak görülen Portekiz’in geçen yıl son çeyrek itibariyle 548,4 milyar dolar borcu bulunuyor. Dünya Bankası’nın geçen yıl son çeyrek toplam dış borç verilerine göre, bu ülkeler içerisinde 2 trilyon 595 milyar dolarla İtalya en fazla borç yüküne sahipken, bu ülkeyi 2 trilyon 546 milyar dolarla İspanya ve 2 trilyon 321 milyar dolarla İrlanda takip ediyor. Yunanistan’ın 581,6 milyar dolar, Portekiz’in 548,4 milyar dolar borcu bulunuyor. İzlanda’nın uzmanların açıklamalarına göre, 136 milyar dolar dolaylarında dış borcu var. İrlanda’nın geçen yıl bütçe açığı GSYH’nin yüzde 14,3’ü (23,3 milyar Euro) olurken, bu yıl bu rakamın 14,7 olması bekleniyor. Son 30 yılın kriziyle karşı karşıya kalan Yunanistan’ın geçen yılki bütçe açığı gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 13,6’sına (32,3 milyar Euro) ulaştı. AB Komisyonu bu yıl bu açığın yüzde 12,2’ye düşeceğini tahmin ediyor. Geçen yıl İtalya’nın bütçe açığı GSYH’nin yüzde 5,3’üne (80,8 milyar Euro) çıkarken, bu yıl bu rakamın değişmesi beklenmiyor. İspanya’nın bütçe açığı geçen yıl GSYH’nin yüzde 11,2’si (117,6 milyar Euro) olurken, bu yıl bu rakamın yüzde 10,1 olması öngörülüyor. Portekiz’in geçen yıl bütçe açığı GSYH’nin yüzde 9,4’ü (15,4 milyar Euro) olurken, bu yıl bu rakamın yüzde 8 olacağı tahmin ediliyor. İzlanda’nın geçen yıl bütçe açığı ise GSYH’nin yüzde 11,9 olurken (1,09 milyar Euro) olurken, bu yıl bütçe açığının yüzde 8,5 olması bekleniyor.

30.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  En pahalı eti Türkiye yiyor

  SİLÂHA HER YIL 14 MİLYAR EURO HARCIYOR

  IRAK'TAN, İŞ ADAMLARINA YATIRIM DÂVETİ

  Bütün sektörlerin kalifiye elemana ihtiyacı var

  BİM’in önceki CEO’su Jos Simons’a ödül

  Esnaf can çekişiyor

  SETBİR’in yeni başkanı Ali Güler

  Kredi derecelendirme kuruluşlarına inanmayın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım