19 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Polonya başardı, sıra Türkiye'de


A+ | A-

Avrupa Birliği’ne üyelik tartışmaları Türkiye’nin gündemini meşgul eden bir konu. Kimilerince ‘ince-uzun bir yol,’ kimilerince de ‘bir arpa boyu yol alınamayan hedef’ diye tarif ediliyor.

Türkiye-AB ilişkilerine bakıldığında inkâr edilemeyecek bir gerçek var: Ülkemiz yıllar önce AB’ye üye olmak için müracaat etmiş, ama üyelik için gerekli şartları yerine getirme noktasında üzerine düşen görevi yapmamış.

Elbette kabahatin tamamı Türkiye’de değil, ama üye olmak isteyen taraf olduğumuza göre ‘kriterler’i yerine getirmek de bizim birinci işimiz olmalı.

Her defasında tekrarlıyoruz, yine tekrarlayalım: AB’ye üyelikten maksat, isimden ve resimden ibaret bir ‘üye’lik olmamalı. Önemli olan insanların mutlu ve huzurlu olduğu zengin bir ülke olabilmek. Bugünkü şartlarda bunun yolu “AB kriterlerine uyum”dan geçiyorsa—ki öyle görünüyor—bunu başarmak lâzım. Türkiye’nin mevcut haliyle ‘değişmeden’ AB’ye üye olması pratikte bir fayda verir mi? Yani; AB üyesi bir ülke, ama anayasası darbe döneminden kalmış! Ya da AB üyesi bir ülke, ama başörtülüler üniversiteye giremiyor! Tabiî ki AB üyeliğini daha hür, daha demokrat ve daha adil bir ülke için istiyoruz!

Uzun yıllar “Türkiye AB’ye üye olursa ‘din’ elden gider” diyenlerin itirazlarını dinledik. Hakikat ise tam bu iddianın tersi. AB üyesi ülkelere giden herkes bilir ki, bir (Müslüman) ülkenin AB’ye üye olmasıyla ‘din/İslâm’ elden gitmez. Nitekim AB’nin yeni üyeleri arasında yer alan ve bazı noktalarda Türkiye ile arasında benzerlikler olduğu ifade edilen Polanya’da ‘din/İslâm’ elden gitmemiş. Polonyalıların da büyük çoğunluğu AB’ye üye olmaktan dolayı memnunlar...

Polonya’nın AB üyeliği, işsizlik ve alt yapı problemlerine de çözüm olmuş. Polonya’da bir diğer dikkat çeken konu da Müslümanların ibadetlerini özgürce yerine getirmeleri, toplumun diğer dinlere mensup üyeleriyle neredeyse tam bir hoşgörü ve uyum içinde yaşamalarıymış. (AA, 17 Mayıs 2010)

AB’ye bağlı Avrupalı Gazeteciler Merkezi’nin Türk gazeteciler için düzenlediği seminer çerçevesinde görüşülen yetkililer, AB üyeliği hakkında ağırlıklı olarak olumlu konuşmuşlar. Polonya’nın 1999 yılında kurulan Podlaskie eyaleti, AB fonları sayesinde yoksulluktan gelişmişliğe doğru atılan adıma örnek gösteriliyor.

Podlaskie Eyaleti Sekreteri Andrzej Kurpievski’nin Türkiye ile ilgili olarak, “Türkiye, bizim tecrübelerimizden faydalanmak isterse en zengin 20 ülke listesinin ilk sırasına yerleşir” tesbiti çok önemli.

Bialystok’taki Polonyalı Müslümanlar Birliğinin kadın başkanı Halima Szahideviç, Türk gazetecilere Polonya’nın kendilerine karşı her zaman hoşgörülü davrandığı söylemiş. Eyalette şu anda biri Kurşunyani, diğeri Bohomiki’de olmak üzere iki caminin bulunduğunu, 1991’de Gdansk’da yeni bir caminin açılışının yapıldığını da ifade etmiş Szahideviç.

Polonya’nın ‘komünizm’den kendisini sıyırması ve AB üyesi olabilmesinde elbette iç dinamiklerinin önemli bir payı var. Türkiye’nin aynı şeyi şu an için başaramamış olmasının da ‘özel’ bazı sebepleri var. Hatırlamak lâzım ki, Türkiye’de uzun süren bir ‘Tek parti devri ve anlayışı’ hakim olmuş. Ve maalesef bu anlayış bugün bile bazı noktalarda devam ediyor. Türkiye ‘Tek parti anlayışı’ ile hesaplaşamadığı sürece sıkıntılarını aşması kolay değil. Polonyalılara şöyle seslenmek bile mümkün: Komünizmi aşmak kolay, gelin de ‘Tek parti anlayışı’nı aşın!

19.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (18.05.2010) - Sandığı sevmeyen parti

  (17.05.2010) - Kur’ân’a sarılalım

  (16.05.2010) - Aile, aile, aile

  (15.05.2010) - Serbest kıyafet

  (14.05.2010) - Müstehcenlik rüzgârı

  (13.05.2010) - “Beyaz ihtilâl”in şahitleri

  (12.05.2010) - Karakolda ihmal var - 2

  (11.05.2010) - Siyasette bir gün

  (10.05.2010) - Korkunç yasağa karşı cesur çıkış

  (09.05.2010) - Allah'ım ayıplarımı ört!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım