22 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Gültekin AVCI

Ayışığı’nın yedek kadrosu hâlâ görevde


A+ | A-

Ergenekon savcıları, tam bir adli iktidarla operasyonu ulaşması gereken menzile kadar götürseler bile kuşkusuz Ergenekon bitmeyecektir. Zira Ergenekon gibi orduya paralel illegal yapılanmalar, kendi kendilerini tekrar üretebilme yeteneğine sahiptir. Basında bu konuda ahkâm kesen kalemşörlerin ekseriyeti iddianameyi okumadığı gibi, okumaya da yanaşmıyor. Eğer delilleri ve anlatımları görürlerse, Ergenekon hakkındaki yaklaşımlarının değişme tehlikesinden endişe edenler var. Tüm parametreler şunları ortaya koyuyor:

Bu yapı, 1960’ların sonlarında kurulmuş ve o tarihten bu yana aktif olup hâlâ gücünü koruyor. 27 Mayıs 1960 ihtilâlinde Ergenekon yok, ama Genelkurmay içi gayrinizamî harp birimleri devrede. Şimdiki Özel Kuvvetler Komutanlığı. Bu kontrolsüz birim, tüm darbelerin motor gücüydü. Ergenekonun 12 Mart döneminde, 12 Eylül’de, 28 Şubat'ta ve 27 Nisan’da aktif olduğu açıkça görülüyor. Çünkü ordu içinde kurulan ve 1999 yılı (Ergenekon Yeniden Yapılanma-Analiz dökümanındaki tarih) itibariyle sivil alanı kuşatan bu yapının sivil otorite ve makamlar tarafından takibi mümkün değil. Askeri bürokrasi içinde illegal faaliyetler olup olmadığı, cunta oluşumları ve illegal takip-tarassut şebekeleri takip edilemiyor. Yani ordu içi izlenemiyor. Hâlâ böyledir. Normal bir demokratik sistemde askerî bürokrasiye milletçe güven duyulması beklenir. Ama bizde maalesef demokrasi sicili bozuk bir Genelkurmay bürokrasisi mevcuttur. Geçmişten bugüne demokratik sistemin 5 kez sabote edildiğini hep birlikte gördük. Bu konuya başka bir yazıda nazar edebiliriz. Gelelim 2003–2004 yıllarındaki darbe planlamalarının göz ardı edilen ölümcül noktalarına;

Ergenekon ikinci iddianamesine yansıyan CÇG belgelerinden Ayışığı kod adlı darbe planının bir bölümünde şu ibareler geçiyor:

“AYIŞIĞI ve YAKAMOZ darbe planlarını hazırlayan ve uygulayacak olan kadrolar deşifre olur ve dağıtılırsa, planın aynen devam ettirilmesi için ikinci bir yapılanma oluşturulması ve bu yapılanmanın çok gizli tutulması” hususu, Ayışığı darbe operasyonuna yönelik muhtemel tepkilere bir tedbir olarak öngörülmüştü. (2.İdd. s.206)

Yine Org. Şener ERUYGUR’un Genel başkanlığını yaptığı ADD’de ele geçirilen dijital verilerde “ayışığı metin” isimli bir word dosyasında “BAŞARILAMAYAN BİR DARBE PLANI VE BUGÜNE YANSIMALARI” başlıklı (15) sayfadan oluşan bir metin bulunmuştu. Bu metinde ise şu can alıcı ifadeler mevcuttu:

“Bu sadece askerlerin planladığı bir girişim değil sivillerle ortaklaşa yürütülen bir girişimdir.

Darbeci ekip dağıtılsa bile hareketi sürdürecek İDHARIN (yığınağın, kadrolaşmanın) yapılması öngörülmüştür. Genelkurmay Bşk. ÖZKÖK tarafından girişim önlendiğine göre, hareketi devam ettirmek üzere yapılan kadrolaşma bugün devam etmektedir. Çünkü Org. ÖZKÖK herhangi bir tasfiye yapmamıştır…” (2.İdd.s.247)

Bu noktadan sonra şu sorunun cevabı hayati bir önem taşıyor:

‘Ergenekon mağduruyum’ diyen Org. Büyükanıt ve Org. Başbuğ herhangi bir tasfiye yaptı mı?

Ayışığı operasyonunun yedek ikinci yapılanması ve idhar edilen muvazzaf kadro bugün ne durumdadır? Ne yapmaktadır? Org.Eruygur’un Ayışığı-Sarıkız-Yakamoz-Eldiven darbe operasyon ekipleri sadece Jandarma Genel Komutanlığına münhasır mıydı? Diğer Kuvvet Komutanlıkları içinden personel angaje etmedi mi? Biliyoruz ki aynı ruhtaki illegal amaçlara hizmet eden BÇG Deniz Kuvvetlerinde, Doğu Çalışma Grubu Kara Kuvvetlerinde faaliyet göstermişti.

Teşkil edilen darbe ekibinin Hava Kuvvetlerinde de mevcut bulunduğu Ergenekon ikinci iddianamesindeki eski DKK Özden Örnek’in günlüklerindeki şu satırlardan anlaşılıyor:

“… Takdimin sonunda Hava Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı hemen 10 Mart’ta ihtilal yapalım diye bastırmaya başlamışlar…” (İdd.s.266)

“Demokrasiye bağlıyız” ifadesini kullanan bir Genelkurmay başkanının, bu ekipleri tizlikle araştırıp ilgisi ve irtibatı bulunanları tasfiye etmesi gerekmez mi? Bunun yolu da samimiyeti icraata koymaktan geçiyor.

Sözde değil özde demokrasi meftunuyuz.

22.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.05.2009) - Orgeneral ve Stay Behind

  (15.05.2009) - Kürdün Kürdü kırması mı?

  (12.05.2009) - KDGM, istihbaratı koordine edebilir mi?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis