07 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Hoca, bu sefer göle kendisini mayaladı

AKŞEHİR Gölü’ne yıllardır çeşitli amaçlarla çalınan mayaların tutmadığını gören temsili Nasrettin Hoca, dünya barışı niyetine göle kendisini mayaladı.

Dünyaca ünlü düşünce ve mizah insanı Nasrettin Hoca anısına düzenlenen Nasrettin Hoca Şenliklerine, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de katıldı. Bu sene 51.’si düzenlenen Ulusulararası Nasrettin Hoca Şenlikleri’ne katılan TBMM Başkanı Şahin, askerî helikopterle geldiği Akşehir’de, Konya milletvekilleri Orhan Erdem, Faruk Bal, Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Kabakçı, Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Şahin ve beraberindekiler, daha sonra Nasrettin Hoca’nın medfun bulunduğu ilçe mezarlığına gitti. Nasrettin Hoca’nın Türbesinin önüne gelen heyet, burada Hoca’yı mezarından kalkmaya çağırdı. Kurtlar Vadisi dizisinde Ömer Baba’yı oynayan tiyatrocu Emin Olcay’ın canlandırdığı temsili Nasrettin Hoca, çağrılar üzerine mezarından kalkarak, “Şu an dünyanın ortasındayım, şükür kavuşturana. Dünyanın merkezi insandır. Ben de insan olarak dünyanın merkeziyim. İnanmayan varsa gelsin ölçsün” dedi.

Nesrettin Hoca’nın sözleri üzerine düşünceleri sorulan TBMM Başkanı Şahin, törenlerden çok etkilenip heyecanlandığını dile getirdi. Nasrettin Hoca’ya atıfta bulunan Şahin, “Dünyanın merkezinin insan olduğu mesajı muhatapları tarafından alındı. Kendisine teşekkür ediyor, ellerinden öpüyorum” diye konuştu.

Mezarlıktan sonra, eşeğine ters binen Nasrettin Hoca’yla birlikte hareket eden kafile, her yıl gidilen Akşehir Gölü kıyısından farklı bir yere, Akşehir’in içinden geçen ve gölü besleyen derenin kenarına gitti. Dere üzerinde oluşturulan platforma çıkan Nasrettin Hoca ve beraberindekiler, Hoca’nın suya maya niyetine yoğurt dökmesini beklerken, temsili Nasrettin Hoca herkesi şaşırtan bir şey yaptı: “Ben burada yıllardır değişik amaçlarla göle maya çaldım. Maalesef çoğu tutmadı. Demek ki mayayı göle değil gönüllere çalmak gerekiyormuş. Şimdi bugün, burada dünya barışı için kendimize maya çalıyorum” dedi ve ‘ya tutarsa’ diye bağırarak, kendisini derenin sularına bıraktı. Açılışa katılanların şaşkın bakışları altında suda bir süre yüzen temsili Nasrettin Hoca, daha sonra görevlilerin yardımıyla sudan çıktı. Heyet, dere kenarındaki programın ardından, Akşehir Kültür Merkezi’nde yapılacak Nasrettin Hoca konulu konferansa katıldı. 5 gün sürecek Uluslararası Nasrettin Hoca Şenlikleri konferans, seminer, konser, sergi ve değişik yarışmalarla devam edecek.

07.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  50 yıl at sırtında gezen Evliya Çelebi UNESCO takviminde

  Hoca, bu sefer göle kendisini mayaladı

  Kızılcahamam’da ilk jeopark için geri sayım

  Otantik bir pilavcı: Beyaz Pilav

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.