23 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Özbekistan’da yüz yıl yaşayanların oranı yüksek

Özbekİstan’da 100 yaşının üzerinde 2 bin 10 kişi bulunduğu belirtildi.

Yerel basında çıkan haberlerde, ülkede 100 yaşın üzerinde en fazla insanın Kaşkaderya vilayetinde bulunduğu belirtildi. Kaşkaderya’da 100 yaşın üzerindekilerin sayısı 309. Haberlerde, 309 kişinin 287’sinin kadın, sadece 22’sinin erkek olduğu vurgulandı. Özbekistan’ın 28 milyonluk nüfusu içinde, 17 milyon çalışanı bulunuyor.

23.07.2010


 

Trafik,Moskova’nın da derdi

Rusya Trafik Ofisi Başkanı Viktor Kiryanov, Moskova’da trafikte kalan araçların ülke ekonomisine yıllık 40 milyar rublelik (1,3 milyar dolar) ek bir maliyet getirdiğini açıkladı.

6-7 milyon aracın trafikte olduğu başşehirde, yetersiz alt ve üst geçitler, binlerce makam aracının sirenlerini sonuna kadar açarak trafiği kesip gitmeleri, yol bakım çalışmalarının yetersizliği, artan kapasiteye paralel yeni yolların inşa edilmemesi ve otoparkların yeterli olmaması gibi bir çok gerekçe ile araçlar bazen 2-3 saat trafikte kalabiliyor.

23.07.2010


 

Hapisteki “aşırı”ları imamlar törpülüyor

Almanya, aşırılıklarla mücadelede artık dinî pedagojiyi kullanıyor. Violencen Prevention Network ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi işbirliği ile gerçekleşen projede imamlar cezaevine giderek gençleri aşırılıktan vazgeçiriyor. Pilot uygulaması başarılı bulunan proje genişletiliyor.

Aşırılıklara İslâmî telkin ALMANYA'DA aşırılıklarla mücadele ilginç ve etkili yöntemler denenmeye başlıyor. Bu kapsamda, bazen terörizme de varabilen aşırılıkla mücadele için imamlar cezaevlerine giderek mahkûmları ikna seansları düzenliyor. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) ve Violencen Prevention Network (VPN) iş birliği ile 2008 yılında projeden alınan olumlu sonuçlar üzerine projenin yaygınlaştırılmasına karar verildi. Gençlik Cezaevinde Anti Şiddet ve Yeterlilik Çalıştırıcıları (AKT) adını taşıyan proje kapsamında sürekli olarak istihdam edilen iki profesyonel imam bu yılki çalışmalarını başarıyla tamamladı. Programın ana unsurlarını “sorumluluk alma” ve “nefret ve şiddete veda etme” oluşturuyor. Pilot proje şeklinde uygulanan proje şimdiye kadar Berlin – Plötzensse Gençlik Cezaevi’nde (JSA) denendi, aşırılık yüzünden şiddet suçları işlemiş gençler proje kapsamında çalıştırılarak olumlu sonuçlar elde edildi.

GENÇLER OLDUKÇA FAYDALANIYOR

VPN’NİN pedagoji müdürü Thomas Mücke, “Biz Violence Prevention Network olarak projenin hedef grubuna yayılmasını selâmlıyoruz. Ekibimize, dinî kültürel alt yapısı olan iki çalıştırıcı daha katarak ekibi güçlendiriyoruz” dedi. Mücke ayrıca, yürüttükleri çalışmalardan göçmen kökenli olan ve fundamentalist akımlardan zarar gören birçok gencin de bu programdan oldukça faydalandığını kaydetti. ZMD Genel Sekreteri Aiman A. Mazyek ise projedeki özellikle İslâm’la ilgili öğretinin biçim ve yöntemini tamamen onayladıklarının altını çizdi. Girişimi bütün güçleriyle desteklediklerinin altını çizen Mazyek, “Aşırılıkla en iyi İslam’la mücadele edilir” dedi. Müslümanların büyük çoğunluğunun da İslâm’da aşırılığa yer olmadığına inandığının altını çizen Mazyek, “Aşırılığa hayat hakkı tanınmaması temelde Müslümanların istediği şeylerden biridir” diye konuştu.

23.07.2010


 

İsrail, Batı Şeria’da bir Filistinliyi öldürdü

İSRAİL askerleri, Batı Şeria’da bir Yahudi yerleşimine girmek isteyen Filistinliyi vurarak öldürdü.

İsrail radyosunun verdiği haberde, bir grup Filistinlinin sabahın erken saatlerinde Batı Şeria’daki Filistin şehirlerinden Nablus yakınlarındaki Yahudi yerleşimi Barkan’ı çevreleyen çitlerden gizlice girmeye teşebbüs ettiği, askerlerin ise gruba ateş açtığı ve içlerinden birini vurarak öldürdüğü belirtildi. Vurulan Filistinlinin muhtemelen silâhlı olduğu da öne sürüldü. İsrail’in Batı Şeria’daki sivil yönetimi ile Filistinli güvenlik yetkililerinin olayı birlikte soruşturdukları ifade edildi.

İranlı vekiller Gazze’ye gidecek

İRAN Meclisinden dört milletvekilinin Gazze’ye gidecekleri bildirildi. Devlet televizyonu, İran Meclisi Millî Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Mahmud Ahmedi Bighaş başkanlığındaki milletvekillerinin Mısır üzerinden Gazze’ye gideceklerini duyurdu. Refah sınır kapısından 27 Temmuzda Gazze’ye varması beklenen milletvekillerinin, ziyaretteki amaçlarının Filistin halkının yanında olduklarını göstermek olduğu belirtildi. Filistinli yetkililerle görüşecek olan milletvekillerinin, ayrıca Mısır yönetimi ve meclisinden temsilcilerle de bir araya gelecekleri ifade edildi. Tahran yönetimi, Gazze’ye uygulanan İsrail ablukasının şartsız ve bir an önce kaldırılmasını talep ediyor.

23.07.2010


 

Straw’a eleştiri: Irak’ın işgali yasa dışı

İNGİLTERE Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, 2003 yılında Irak’ın işgal edilmesini “yasa dışı” olarak nitelendirdi.

ABD’de bulunan Başbakan David Cameron’un görevine vekâlet eden Liberal Demokrat Parti Lideri Clegg, parlamentoda yaptığı konuşmada, işgal döneminde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Jack Straw’a atıfta bulunarak, “Onun arkasında bıraktığı karmaşayı çözmeye çalışmak için ulusal çıkarlar içinde çalışan iki partiyi bir araya getiren bu koalisyonda yaptığımız herşey için hesap verebilmekten mutluyum” dedi. Clegg, “Belki de bir gün, muhtemelen onun (Straw’un) hatıratı için beklememiz gerekecek. Şimdiye değin verilmiş en feci kararda, Irak’ın yasa dışı işgalindeki rolünün hesabını verebilir” diye konuştu.

23.07.2010


 

Binlerce mahkûm haksız idam cezası aldı

IRAK İnsan Hakları Derneği, Irak Yüksek Mahkemesinin binlerce mahkûma haksız yere idam cezası verdiğini savundu.

Irak’ın resmî INA ajansının internet sitesinde yer alan habere göre, dernek yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Irak’ta son beş yıl içinde 12 bin mahkûmun haksız yere idam edildiğini ileri sürdü. Dernek yetkilileri, yargılamalar sırasında usulsüzlükler yapıldığını ve mahkûmların kiminin kurşuna dizilerek, kiminin de asılarak haksız yere infaz edildiğini belirttiler. İdam cezasına çarptırılanlara Irak Adalet Bakanlığının avukat tahsis etmediğini de tesbit ettiklerini ifade eden dernek yetkilileri, terör suçlamasıyla idam edilen 12 binden fazla kişinin suçlarının tam olarak tesbit edilmediğini savundu.

23.07.2010


 

Ukrayna, ordusunu küçültüyor

Ukrayna Savunma Bakanlığı, orduda yapacağı reform çalışmalarıyla mevcut asker sayısını yüzde 20 oranında azaltacak.

Newsland haber portalında yayımlanan habere göre Bakanlık, halen 200 bin olan asker sayısı 2015 yılına kadar 160 bine düşürülecek. Ordudaki “fazla” askeri araç ve silâh da kullanım dışı bırakılacak. Bakanlığın açıklamasında, iyi bir ordu için Gayri Safi Millî Hasılanın (GSMH) yüzde 1,6 ila 2’sine denk bütçeye ihtiyaçları olduğu belirtildi ve hükümetten, “Avrupa standartlarına uygun, en az GSMH’nın yüzde 1’i oranında finansman” talep edildi. Yapacağı reformla, 2012 yılına kadar orduda “istikrar” sağlamayı, daha sonra da modernizasyonu amaçlayan Savunma Bakanlığı, Silahlı Kuvvetlerin yeteneklerini geliştirmek istiyor.

23.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.