02 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Kısmî iptal gerekçesi Resmî Gazete’de

CHP tarafından “7.5.2010 günlü, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un iptali için yapılan başvuruya ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği gerekçeli kararı, dünkü Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı.

Yüksek mahkeme, değişiklik teklifinin Bakanlar Kurulu tasarısı gibi verildiği iddiasını yetkisizlik nedeniyle reddetti. TBMM iç tüzüğüne göre yapılan incelemede, son anayasa değişikliğinin iç tüzüğe uygun gerçekleştiği belirtildi. Bu karar, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Mehmet Erten ve Şevket Apalak’ın karşı oylarıyla, oy çokluğuyla alındı.

Karşı oy gerekçesinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Halkın oyuna sunulan bir anayasa değişikliğinin esas denetimini ancak millet yapar.” dedi. Kılıç, anayasa değişikliklerinin hangi yöntemle olursa olsun esastan denetim sonucunu doğuracak bir incelemeye tabi tutulmasının mümkün olmadığını belirtti. Kılıç, “Anayasa’nın çizdiği sınırlar içinde yetki kullanması, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının da hukuksal açıdan geçerli olmasının önkoşuludur. Anayasa koyucunun öngördüğü hukuk devleti ilkesi, yalnızca hukuk kuralı koyan iktidarların değil, bu kuralları uygulayan ve yorumlayan kurumların da anayasal çerçeve içinde kalmaları gerektiğini göstermektedir. Bir denetim organı olan Anayasa Mahkemesi’nin, hukuk dışına çıktığı iddia edilen otoriteleri denetlerken, bu denetim yetkisinin hukuka uygunluğu konusunda bütün kuşkulardan arınma zorunluluğu vardır. Anayasal sınırları aşarak denetime başladığı yerde, denetlenen otoritelerden herhangi bir farkı kalmaz. Hukuk düzeni dışına çıkan otoriteyle aynı kaderi paylaşmaktan kurtulamaz” görüşünü dile getirdi.

02.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  35. madde hepten kaldırılsın

  Kısmî iptal gerekçesi Resmî Gazete’de

  Mahkûmlara mozaik kursu

  Vali Cerrah: Teröristler amacına ulaşamayacak

  Vural: Anayasayı seçimden sonra hep beraber yapalım

  'BALYOZ' DÜĞÜMÜ

  "Torba kanun" Resmî Gazetede

  4 sivil mayın kurbanı

  Darbeciler terfi ettirilmesin

  Vatandaşı tahrik eden birileri var

  Nurs’taki külliyenin açılışını Bitlis Valisi yaptı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.