03 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Yavaş ilerleyen bir tsunami

Pakistan’ın 4’te birini etkileyen felâketin boyutu büyüyor. Türk Kızılayı ve Türk kuruluşları, Pakistanlıların yaralarını sarmaya yardımcı oluyor. Pakistanlı yetkililer seli, “Yavaş ilerleyen bir tsunami” diye tanımlıyor. Öte yandan Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, toplanan yardımları Pakistan’a ulaştırdı.

PAKİSTAN, tarihinin en büyük felâketlerinden birini yaşarken, bölgedeki sel felaketi her geçen gün büyümeye devam ediyor. Sel ve muson yağmurlarının Pakistan’ın 4’te birini sular altında bıraktığı felâket, en fazla kadınlar ve çocukları etkiliyor. Sele sebep olan muson yağmurlarının devam ettiği bölgede felaketin boyutları da büyüyor. Her yıl muson yağmurlarının etkisine giren Pakistan, bu kez bereket yerine felâketle karşılaştı. Temmuz ayının ortalarında başlayan afette bir çok ev, yol, köprü hasar gördü ve ülkenin neredeyse tamamının alt yapısı yok oldu. Pakistan’ın kuzeyinde yer alan Svat Vadisinden doğan İndus Nehri, Cammu Keşmir’de doğan Celum, Cenab ve Hindistan’dan doğan Ravi ve Sutlej nehirleri, muson yağmurlarının etkisiyle taştı ve önce ülkenin kuzeyindeki Peşaver bölgesini etkiledi. Bu felâket sonrasında ulusal ve uluslar arası kuruluşlar Peşaver ve civarına yardım götürürken muson yağmurlarının güneyde hâlâ devam etmesi sebebiyle bu bölgedeki hasar her geçen gün büyüyor. Özellikle selden en çok etkilenen Belucistan, Pencap, Khyber Paktunkhwa ve Sindh bölgelerinde evler, yollar ve köprülerin yanı sıra tarım alanları da kullanılmaz hale gelmiş durumda. Pakistan’ın yüzde 70’inin etkilendiği bu sel felâketinin ardından Pakistan Hava Kuvvetleri, uluslar arası yardım kuruluşlarının desteğiyle arama kurtarma çalışmaları yapıyor.

Selden etkilenen insanların çoğu başka bölgelere helikopterler ve botlarla taşınırken, bu bölgelerde küçük adacıklar oluştu. Uluslar arası sivil toplum kuruluşları ise önce görmezlikten geldikleri vehametin farkına, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ziyareti sırasında vardı. BM Genel Sekreterinin Pakistan’da yaşananları son yüz yıl içerisindeki en büyük felaket olarak nitelemesiyle durumun ne denli kötü olduğu ayrıca gözler önüne serildi. Yirmi milyon insanın etkilendiği, iki bin civarında insanın vefat ettiği afette, suların çekilmesiyle felâketin boyutunun daha vahim ortaya çıkacağı belirtiliyor.

TARIM ARAZİLERİ YOK OLDU

Pakistan’ın en büyük gelir kaynaklarından biri olan tarım arazilerinin büyük bölümü de sular altında kaldı. Mango, elma, ayva üretimi yapılan yerlerle domates, salatalık, buğday ve pamuk tarlalarının büyük bölümü kullanılamaz hale geldi. Şu ana kadar dünya ülkeleri Pakistan’a bir milyar dolar yardım taahhüdünde bulunurken, uluslar arası yardım kuruluşlarının bölgede ciddî çalışma yaptığı görülüyor. Afetin ilk gününden itibaren Pakistan’a gelen Türk yardım ekipleri de başarılı çalışmalarıyla halkın büyük takdirini kazanıyor. Türkiye’nin Pakistan Büyükelçisi Babür Hızlan, Türkiye’den gelen bütün yardım kuruluşları ile tek tek ilgilenirken, yardımların amacına uygun dağıtılması için de yoğun bir çalışma sarf ediyor.

TÜRK KIZILAYI’NDAN İFTAR

Türk Kızılayı, selzedeler için verdiği iftar yemeklerinin yanı sıra sağlık, gıda, temiz su paketleri de dağıtıyor. Türkiye’den yola çıkan 7 ayrı tren katarı ve 62 tırdan oluşan yardım konvoyunun getirdiği malzemeler de Türk Kızılayı’nın organizasyonuyla insanlara dağıtılacak. Öte yandan, 2005’de Muzafferabad’da meydana gelen depremde Pakistan’a gelen Türk Kızılayı, Pakistan Kızılayı’na Afet Kriz Merkezi yaparak buradaki personeli eğitmişti. Burada eğitilen personel, felâketinin olduğu ilk günden itibaren bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ

Bu arada, bölgeye yardım için gelen ülkelerden ABD Hava Kuvvetleri ve Pakistan Hava Kuvvetleri’ne ait helikopterler, arama kurtarma çalışmalarını birlikte yapıyor. İnsanlar kuru alanlara gitmek için bot, teleferik ve helikopter yardımına ihtiyaç duyuyor. Sel bölgesinden kaçan bazı aileler ise okul ve askeri bölgelere sığınmak zorunda kaldı. Suların çekilmeye başladığı bölgelerdeyse, evleri yıkıldığı için sokakta kalan selzedelerden şanslı olanlar çeşitli yardım kuruluşlarınca sağlanan çadırlarda ikamet ediyor. Salgın hastalıkların can almaya başladığı bölgede en büyük sıkıntıyı ise kadın ve çocuklar yaşıyor. Pakistanlı çocuklar, sıcakların 50 dereceyi bulduğu ülkede serinlemek için adeta salgın hastalık yuvası durumunda olan su yataklarında ve yağmurun oluşturduğu göletlerde hayvanlarla birlikte serinlemeye çalışıyor. Çocuklar, tehlikelerden habersiz sel sularının oluşturduğu gölete kendilerini bırakıyor. Suların çekilmesiyle çocuk felcinin yanı sıra kolera salgını gibi hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor.

EMİNE ERDOĞAN SEL BÖLGESİNDE

Pakistan’a nakdî ve ilâç yardımı götüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet, selden en fazla etkilenen ilk bölgelerden biri olan Nowshara bölgesinde incelemelerde bulunacak. Türk Kızılayı’nın bu bölgede yaptırmış olduğu Mevlânâ evlerini gezecek olan Emine Erdoğan, burada felâketzedelerle de görüşecek.

03.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yavaş ilerleyen bir tsunami

  BU KAREDE TÜRKİYE NİYE YOK?

  Hamas, saldırıyı üstlendi

  Süryani Patrikten din adamlarına iftar

  Deniz haydutluğu küreset tehdit

  İspanya’da işsizlik artıyor

  Dinî törende bombalı saldırı

  Ramazan yakınlaştırıyor

  162 metrede Azerî bayrağı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.