13 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Sigara reklâmları da yasaklansın

SİGARA ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara satış noktalarında yapılan reklamların gençlerin sigaraya başlamasını iki kat arttırdığının ispat edildiğini belirterek, ‘’Satış noktalarında sigara reklâmlarına dair yönetmeliğin hâlâ çıkarılamamış olması bize sigara endüstrisinin baskı yaptığını düşündürtüyor’’ dedi.

Dağlı, Finlandiya’nın sigara ile mücadele alanında bir adım daha attığını, kabul edilen yeni yasaya göre market ve diğer bütün satış noktalarında sigara teşhirinin tamamen yasaklandığını, 18 yaş altındakilerin üzerlerinde sigara bulundurmasının suç kabul edildiğini ve 18 yaşından küçük biri için sigara satın alanların 6 aya kadar hapis cezasına mahkûm edilebildiğini kaydetti. Finlandiya’nın, satış noktalarında sigara teşhirini tamamen yasaklayan yeni yasayı hayata geçirerek, gençleri sigara pazarlama taktiklerine karşı koruyan ülkelerin arasına katıldığını bildiren Dağlı, İrlanda, Kanada ve Norveç gibi bu yasağı uygulayan ülkelerin sayısının gittikçe artığını dile getirdi. Türkiye’nin ise, sigarada satış noktası teşhir ve reklâm yönetmeliklerini hala hayata geçiremediği için sigara mücadelesinde küme düştüğünü kaydeden Dağlı, şunları söyledi: ‘’Satış noktalarında sigara reklâmlarına dair yönetmeliğin hâlâ çıkarılamamış olması bize sigara endüstrisinin baskı yaptığını düşündürtüyor. Finlandiya birçok ülkenin yaptığı gibi, satış noktasında reklam yasağı getirerek kanunu en doğru şekilde uyguluyor. Türkiye ise tavşan gibi hızlı koşup kaplumbağaya yenilmek üzere. Yılda 100 bin kişinin ölümüne yol açan bir endüstrinin bacasına filtre taktığı için ‘çevre ödülü’ verenleri ve yasakları uygulama sorumluluğu olan kurumları halkımız adına göreve çağırıyoruz.’’

Hastaları görünce

sigarayı bıraktı

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisi’nde tedavi gören babasının yanında refakatçi olarak kalan 32 yaşındaki Yılmaz Işıldak, serviste sigaradan dolayı tedavi gören hastaların durumlarını görünce 10 yıldır içtiği sigarayı bıraktı. Işıldak, 6 ay önce 54 yaşındaki babası Durmuş Işıldak’ı göğüslerindeki ağrı dolayısıyla SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirdiklerini ve 38 yıldır içtiği sigaradan dolayı ciğerlerinin büyük oranda tahrip olduğunu öğrendiklerini kaydetti. Babasının sağlığını kavuşabilmesi için sigarayı bıraktığını anlatan Işıldak, kendisinin de bu süreçte hastanede babasının yanında refakatçi olarak kalmaya başladığını aktardı. 32 yaşında olduğunu ve 10 yıldır sigara içtiğini kaydeden Işıldak, sigaranın zararlarını hastanede gördüğü hastalardan daha iyi anladığını ve hastanenin sigarayı bırakma polikliniğine başvurarak sigarayı bıraktığını söyledi. SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya da, sigarayı bırakmada en etkili yöntemin gerçeklerle yüzleşmek olduğunu belirtti.

13.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  “TRAKYA HAYVANCILIK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BÖLGE’’

  Süt tüketiminde AB’nin gerisindeyiz

  Yaban mersini korumaya alınıyor

  Yılda 80 milyon meyve fidesi yetiştiriliyor

  Domates tarlada kaldı

  “İzmir’de arıtmasız yer kalmayacak”

  Talep karşılanmadan et fiyatları düşmez

  Patlayan tüp sesi mahalleliyi sokağa döktü

  Yola düşen kaya parçası kazaya sebep oldu: 1 ölü

  Tarım alanlarında “Deniz suyu tehdidi

  OYUNCAKLARLA OKULA ÇAĞIRIYORLAR

  Engelli çalıştırmayan fabrikaya milyonluk ceza

  Kırklareli’nin adı arısıyla duyulacak

  İstanbul’da evleri su bastı

  Sigara reklâmları da yasaklansın

  Sigara reklâmları da yasaklansın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.