23 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Medresede rezalete tepki büyüyor

Modacı Cemil İpekçi’nin Mardin’deki tarihî Kasmiye Medresesinde yapmayı planladığı defileye tepkiler büyüyor.

Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeyhmuz Dinçer, dinlerin ve dillerin kenti olan Mardin’de son bir yılda sanat adına medresede kepazelikten başka birşey icra edilmediğini söyledi. Dinçer, “Geçtiğimiz aylarda yapılan Bienal etkinlikleri kapsamında kadınların giydiği transparan kıyafetler Mardin halkı tarafından büyük tepki topladı” diye konuştu.

‘Medresede defile’ye tepkiler devam ediyor

MODACI Cemil İpekçi’nin Mardin’deki 650 yıllık tarihi Kasmiye Medresesi’nde yapmayı planladığı defileye tepki sürüyor. Vali Hasan Duruer’in de destek verdiği defilenin dini bir mekânda yapılmasına karşı çıkan sivil toplum örgütleri, organizasyonun başka bir yere alınmasını istiyor. Bu yılın Haziran ayında yine Kasımiye Medresesi’nde yapılan bienalde transparan kıyafetlerle gösteriler gerçekleştirildiğini hatırlatan Mardinliler, ‘Bir Doğu Masalı Dört Mevsim’ isimli yeni defileye karşı çıkıyor.

50 sivil toplum örgütünün tepki amacıyla basın açıklaması yapmasının ardından dün de tepkiler artarak devam etti. Eski Mardin Belediye Başkanı Aldulkadir Tutaşı, “Orası dini bir mekândır. Neden illa Kasımiye Medresesi? Orada cami var. Bizler, bizden öncekiler, bizden sonrakiler ibadet etti ve etmeye devam edecekler” dedi.

KÜLTÜR DOKUSUNA ZARAR VERİR

DÜNYANIN hiçbir ülkesinde mabetlerde defile yapıldığına şahit olmadıklarını belirten Memur Sen Mardin İl Başkanı Mustafa Aydın, medresede yapılacak defilenin şehrin kültürel dokusuna zarar vereceğini kaydetti. “Defile neden şehir müzesi veya buna benzer yerlerde yapılmıyor? Neden özellikle medrese seçiliyor?” sorusunu yönelten Aydın, buna anlam veremediklerini söyledi. Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeyhmuz Dinçer, dinlerin ve dillerin kenti olan Mardin’de son bir yılda sanat adına medresede kepazelikten başka bir şey icra edilmediğini söyledi. Dinçer, “Geçtiğimiz aylarda yapılan Bienal faaliyetleri kapsamında kadınların giydiği transparan kıyafetler Mardin halkı tarafından büyük tepki topladı. Şimdi de mankenler eşliğinde defile düzenlenmek isteniyor. Bunu yapanların vicdanları hiç sızlamayacak mı?” ifadesini kullandı.

MABEDLER İBADET YERİDİR

KASMİYE Medresesi’ndeki caminin önünde basın açıklaması yapan STK’lar, defileyi protesto etti. Camide asılı bulunan cami külliyesini gösteren resmî yazıyı basın mensuplarına gösteren Eğitim-Bir-Sen Başkanı Hasan Ekinci, “Burası içinde 2 mescit bulunan, yüzyıllarca dinî eğitim yapılmış bir medresedir. Böyle bir etkinlik için mabedin seçilmesi talihsizliktir” dedi. 50 STK adına hazırlanan açıklamayı okuyan Ensar Vakfı Mardin Şube Başknı Zeynel Tepret de halkın hassasiyetlerinin dikkate alınmasını istedi. Tepret, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kutsal mekânlara saygısızlık kabul edilemez. Özellikle son bir yıldır Mardin’de abartılı içkili kokteyllerin, konser, müzikal, dans, defile gibi etkinliklerin başta Kasımiye Medresesi olmak üzere tarihî yapı, mabet ve medreselerde yapılması halkımızın haklı tepkisine yol açmaktadır. Niçin başka alan değil de Kasımiye Medresesi? Mardin-Diyarbakır Metropoliti sayın Saliba Özmen, ‘Manastırlarımızda bu gibi gösterilere izin vermem. Allah’ın anıldığı mekânlarda bunlar uygun değildir’ açıklamasında bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığımız, bunu ifade etmekten niçin kaçınmaktadırlar? Başta vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olmak üzere Diyanet İşleri Başkanı’na ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne açık çağrıda bulunuyoruz; camilerimizin, dinî ve tarihî mekânlarımızın amacının dışında ve tarihî misyonuna aykırı kullanılmasına izin vermeyin.” Müstakil İşadamları Derneği Mardin Şube Başkanı Kazım Aksoy da, ibadethane olarak kullanılan medresede defile yapılmasına taraftar olmadıklarını vurguladı.

23.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail-PKK ittifakı ortaya çıktı

  Kaza yapan araçta bomba

  Yeni anayasa çalışmaları bir an evvel başlamalı

  AB sürecinde hızlanmamız gerek

  BEDİÜZZAMAN DÜZCE'DE

  BEDİÜZZAMAN TIR’I ANADOLU YOLLARINDA

  Said Nursî maneviyat önderi

  Bediüzzaman Yalova’yı dolaştı

  SP’de kayyum darbesi

  Kars-Akyaka’daki seçimin galibi DP

  Reform sürecinin devam etmesini istiyoruz

  Ahmet Taşgetiren: Asıl besleme basını statüko oluşturdu

  Basına akreditasyon uygulaması son bulsun

  Medresede rezalete tepki büyüyor

  Tesettürlü kadınlara lâf atmışlar

  Darbecilere bir suç duyurusu da Marmaris’ten

  MEB’den öğrencilere müjde

  Okul servisi tarifelerine dikkat

  ÖSYM Başkanlığına vekâleten Prof. Dr. Ali Demir görevlendirildi

  Pendik’te metro inşaatında göçük

  Köylerde anasınıfı eğitimi bilinmiyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.