20 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

ÖNCE ÜLKE MENFAATİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO Füze Savunma Sistemi’yle ilgili olarak, Türkiye’nin alacağı kararda, önce ülke menfaatlerini, daha sonra ittifak dayanışmasını esas alacağını söyledi.

Füze Savunma sisteminin uzun süredir görüşüldüğünü bilirten Gül, “Biz başından beri komşumuz İran veya başka bir ülkenin hedef gösterilmesini asla kabul etmeyiz. Belli bir ülkeyi hedef almaksızın çalışmanın genel anlamda balistik füze yayılması tehlikesi dikkate alınmalıdır” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Lizbon Zirvesi’nde, ittifakın önümüzdeki 10-15 yıllık yol haritasını belirleyecek olan yeni stratejik konseptin kabul edilmesinin öngörüldüğüne dikkati çekti. Bu süreçte alınacak Füze Savunma Sistemi mimarîsi ile ilgili kararda, ‘İttifak bünyesinde geçerli olan ‘güvenliğin bölünmezliği’ ilkesi çerçevesinde geliştirilecek füze savunma mimarîsinin tüm müttefik ülkelerin topraklarını kapsaması temel beklentimiz olduğunu’’ dile getirdi. SORUMLULUK PAYLAŞILMALI CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, NATO Füze Savunma sistemiyle ilgili olarak, ‘’Türkiye, bu ilkesel bazda kararlarını alırken önce ulusal menfaatlerimiz, sonra da ittifak dayanışması çerçevesinde bütün bu kararları almaktadır. Bu konuyla ilgili biz Türkiye içerisinde değerlendirmelerimizi geniş bir şekilde yaptık ve bu konunun nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda kesin net kararlarımızı NATO’nun ve müttefik ülkelerin yetkilileriyle bu süreçte paylaştık’’ dedi.

Gül, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Portekiz’in başkenti Lizbon’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin ‘’Türkiye taleplerine olumlu bir yanıt almazsa Zirvede yine bir ilke kararının altına imza atılması bekleniyor mu? Bu durumda Türkiye’nin tutumu ne olacak?’’ şeklindeki sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: ‘’Zirvede birçok önemli konular var, bunlardan birisi de füze savunma sistemi. Türkiye bu konularda başından beri hep ilkesel hareket etmiştir ve ilkeler çerçevesinde devam etmektedir ve savunmanın bir bütünlüğü söz konusudur. NATO’da bir savunma örgütüdür, herhangi bir tehdit, herhangi bir taciz etme örgütü değildir. Ve bütün savunulacak ülkelerin, bütün NATO’nun müttefikleri ve NATO’nun bütün üyeleri olması gerekmektedir, Türkiye, bu ilkesel bazda kararlarını alırken önce ulusal menfaatlerimiz, sonra da ittifak dayanışması çerçevesinde bütün bu kararları almaktadır. Bu konuyla ilgili biz Türkiye içerisinde değerlendirmelerimizi geniş bir şekilde yaptık ve bu konunun nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda kesin net kararlarımızı NATO’nun ve müttefik ülkelerin yetkilileriyle bu süreçte paylaştık. Diplomatlarımız, askerlerimiz, bütün teknik uzmanlarımız... Bu süreci sayın Başbakanımız, sayın bakanlarımız, Savunma Bakanımız, Dışişleri Bakanımız daha önceki toplantılarında bütün bu konuları nasıl düşündüğümüzü müttefiklerimize yansıttık. Ben de biraz önce söylediğim gibi yazılı bir şekilde bu konuyla ilgili kanaatlerimizi gönderdik. Doğrusu beklentimiz bunların hepsinin kabul göreceği çerçevesi içerisindedir ve bu yönde de doğrusu gelişmeler söz konusudur.’’

İRAN’IN HEDEF

GÖSTERİLMESİ

KABUL EDİLEMEZ

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, NATO’nun herhangi bir ülkeye karşı çalışma içinde olmayacağını belirterek, başından beri bir ülkenin, İran’ın veya başka bir ülkenin hedef gösterilmesine karşı olduklarını ifade etti. Gül, Türkiye’nin konsepte milli çıkarları çerçevesinde katkıda bulunduğunu kaydetti. Gül, bir soru üzerine, balistik füzelerin bir çok ülkede bulunduğunu belirterek, NATO müttefiklerinin herhangi bir füzeye karşı korunmasının eskiden gelen bir çalışma olduğuna işaret ederek, “Herhangi bir ülke zikredilmesine kesinlikle karşıyız. Herhangi bir ülkeye karşı çalışma içinde NATO olamaz. Balistik füze kimde varsa, bundan sonra kimde olacaksa, bundan sonra NATO ülkelerini koruma yönünde savunma sistemi geliştirmektedir. Biz başından beri herhangi bir ülke, hele İran, komşumuz başka bir ülke, bunların bu şekilde hedef gösterilmesini asla kabul etmeyiz, söz konusu da değildir. Tekrar söylüyorum. Balistik füzeler bir çok ülkede vardır. Bugün olmayan yarın olacak olan ülkeler de söz konusu olabilir. Bütün bunlara karşı savunma sistemidir” dedi.

FÜZE KALKANI BÜTÜN

ÜLKELERİ KORUMALI

Zİrve’de NATO’nun reformu ve dönüşümü, Afganistan, NATO-Rusya, NATO-AB ilişkileri başta olmak üzere NATO’nun ortakları, füze savunması gibi kritik yetenekler ile NATO’nun genişletilmesi gibi konuların görüşülmesi ve bazı önemli kararların alınmasının beklendiğini belirten Gül, ‘’Tabiatıyla yapılacak görüş alışverişine ve alınacak kararların şekillenmesine Türkiye, her zamanki gibi, aktif katkıda bulunmaktadır’’ diye konuştu. Türkiye, olarak bu konuda alınacak kararda dikkate alınmasını istedikleri bazı hususların bulunduğunu anlatan Gül, ‘’İttifak bünyesinde geçerli olan ‘güvenliğin bölünmezliği’ ilkesi çerçevesinde geliştirilecek füze savunma mimarisinin tüm müttefik ülkelerin topraklarını kapsaması temel beklentimizdir’’ dedi. Gül, alınacak kararlarda amacın, tek tek ülkelerden kaynaklanabilecek olası tehditten ziyade küresel düzeyde mevcut balistik füze yeteneklerinin göz önünde bulundurulması, bunlara karşı korunma kabiliyetinin geliştirilmesi ve belli bir ülkeyi hedef almaksızın çalışmanın genel anlamda balistik füze yayılması tehlikesini dikkate alarak ilerletilmesi olduğunu ifade etti.

İTTİFAKTA ETKİN, YÖNLENDİRİCİYiZ

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, ‘’Türkiye, uluslararası barışın sağlanması muvacehesinde, NATO’nun gerek askeri gerek siyasî etkinliğinin muhafazası için her türlü çabayı sarf etmekte ve ittifak çalışmalarında her zaman yönlendirici rol oynamaktadır’’ dedi. Zirve sırasında NATO Devlet ve Hükümet başkanlarının iştirak edeceği 2 çalışma oturumu ve bir çalışma yemeği düzenleneceğini kaydeden Gül, ISAF’a katkıda bulunan ülke liderleri’nin Afganistan konulu oturumda bir araya geleceklerini ve NATO-Rusya Konseyi toplantısının gerçekleştirileceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, NATO Dışişleri ve Savunma bakanlarının da bu akşam düzenlenecek ayrı çalışma yemeklerinde de bir araya geleceklerini duyurdu. Lizbon Zirvesi’nde, ittifakın önümüzdeki 10-15 yıllık yol haritasını belirleyecek olan yeni stratejik konseptin kabul edilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Gül, ‘’Türkiye, uluslar arası barışın sağlanması muvacehesinde, NATO’nun gerek askerî gerek siyasî etkinliğinin muhafazası için her türlü çabayı sarf etmekte ve ittifak çalışmalarında her zaman yönlendirici rol oynamaktadır. Bu çerçevede, ülkemiz stratejik konseptin hazırlık çalışmalarına başından beri millî menfaatlerimiz ve ittifak dayanışması temelinde önemli katkı sağlamıştır’’ dedi.

20.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hızlı tren yatırımları tam sür'at İlerliyor

  Bafa Gölü’nde ‘balık’ sevinci

  Sığırcık kuşları görsel şölen sundu

  Doğu’da hava sıcaklığı eksi 8 dereceye düştü

  Çıra için kesilen ağaçlar koruma altına alındı

  Edirne’de 21 kaçak yakalandı

  Hakkârili çocuklar karting pistiyle çifte bayram etti

  110 yıllık bayram geleneği yaşatılıyor

  Uzungöl’de turizm pansiyon ve butik otellerle gelişecek

  ÖNCE ÜLKE MENFAATİ

  "Amerika, kendi suçuna Türkiye’yi ortak edecek"

  Bayram dönüşleri hüzünlü bitmesin

  Astsubayın otomobilinde 11 kilo esrar ele geçirildi

  Özdalga: Kılıçdaroğlu, dilini kontrol edemiyor

  Devlete güven ne olacak?

  MHP'lİ Vural: Başörtüsü bazen istismar edilebiliyor

  E-devletin kapısı pahalı çıktı

  İthal kurbanlıklara Anadolu'ya geçiş izni

  Türkçe, AB’nin resmî dilleri arasına girecek

  KOBİ'lere büyük moral

  Devlet yatırıma gidiyor

  TAYAD üyelerine dâvâ

  İki yeni Araştırma Komisyonu kuruldu

  Samanyolu dışında gezegen

  Dünya nüfusu 7 milyara dayandı

  Discovery’nin son seferi 3 Aralık’ta

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.