25 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

O olayı hiçbir zaman unutmayacağım

İsraİl’İn “Dökme Kurşun Operasyonu” adını verdiği Gazze saldırıları sırasında askerlerin “kalkan” olarak kullandığı Gazzeli çocuk Macid Rabah (11), “o olayı hiç unutmayacağını, daima hatırlayacağını” söyledi.

Gazze’nin Tel El Hava mahallesindeki evinde, yerel Filistin haber ajansı Maan’a yaşadıklarını anlatan Macid, İsrail askerlerinin patlayıcılarla dolu olduğundan şüphelendikleri çantayı açmasını istemeleriyle ilgili olarak, “yaşadığı her saniyeyi aklında tutacağını” ifade etti.

Rabah’ın ailesi de, İsrail askerî mahkemesinin çocuğu kalkan yapan iki askere rütbe indirme ve 3’er ay tecilli hapis cezası vermesi konusunda, bu cezanın yaşadıkları travmanın karşılığı olmadığını açıkladı. Macid’in annesi Fatima Rabah (49), “Bu çocuk neler olduğunu ne zaman unutabilir? Bunlar, 3 aylık bir cezayla mukayese edilemez” diye konuştu. İsrail yargı sisteminden adalet beklemediğini belirten Fatima, olayı uluslar arası mahkemenin ele almasını istediğini söyledi.

Cezayı yeterli bulmadığını “Bu İsrail askerlerine Filistinli çocuklara karşı ne isterlerse yapabilecekleri yetkisini veriyor” sözleriyle dile getiren anne Fatima, “Filistinli çocuklardan bir çoğunun İsrail silâhlarıyla öldüğünü ve kimsenin cezalandırılmadığını” savundu. Macid’in 9 yaşındayken yaşadıkları, Gazze’deki operasyonun devam ettiği sıralarda, kara birliklerinin Tel El Hava mahallesinde ilerlediği 15 Ocak 2009’da meydana gelmişti.

ÇOK KORKTUM,

PANTOLONUMU ISLATTIM...

O gün yaşananları anlatan anne ile oğul, yaklaşık 40 kişilik bir grubun sığınak olarak kullandıkları bir binanın bodrumunda toplandıklarını, askerlerin gelerek Macid’den banyoda buldukları iki spor çantasını açmalarını istediklerini söylediler. Maan’a olayı anlatırken “Çok korktum, pantolonumu ıslattım... Ne bağırabildim ne bir şey söyleyebildim. Çünkü çok korkuyordum” ifadelerini kullanan Macid, askerlerin kendisini 20 metre kadar sürüklediklerini belirtti. Macid, “Silâhını bana doğru tutuyordu. Bana bağırıyordu, ama ben bir şey anlamıyordum. Beni yakalayıp duvara doğru itti” dedi. Binadakilerden birine ait olan ve içinden para ile kişisel eşyaların çıktığı ilk çantayı korkudan titreyerek açabildiğini söyleyen Macid, ikinci çantayı açamadığı için askerlerden birinin saçından yakalayıp yüzüne vurduğunu, elindeki tüfeğiyle çantaya ateş ettiğini anlattı. Macid’in annesi Fatima da, aynı gün askerlerin bodrumdaki kadın ve çocukları erkeklerden ayırdıklarını ve binayı terk etmelerini istediğini, kadın ve çocukların da Filistin Kızılayına ait El Kudüs Hastanesine kaçtıklarını ifade etti. Aynı gün El Kudüs Hastanesi İsrail uçakları tarafından bombalanmıştı. Macid, iki kızkardeşi ve annesi, Gazze’deki Kızılhaç binasına gitmek üzere bir ambulansla oradan ayrılışlarını da hatırlıyor. Konuyla ilgili konuşan Çocuklar için Savunma örgütünden Ayed Ebu İkdaş da İsrail ordusunun, Yüksek Mahkemenin 2005 yılındaki kararıyla, Filistinlileri kalkan olarak kullanılmasını yasakladığını hatırlattı. İkdaş, karara rağmen örgütün kayıtlarında, o günden beri çocukların bu ve benzer şekilde kullanıldığını gösteren 15 vak'a bulunduğunu belirtti.

25.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  O olayı hiçbir zaman unutmayacağım

  Çin’e “K. Kore’yi durdur” çağrısı

  Avrupa’nın mânevî kökleri sergisi

  Haiti’de kâbus büyüyor

  700 cinayete 6 yıl hapis

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.