Güncel |
Yoksulluğun baş sebebi işsizlik |
Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin araştırması dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu: Yoksulların yüzde 64.8’i, yoksulluğun en temel nedeninin işsizlik olduğunu belirtiyor. Yapılan iş karşılığında hak edilen ücreti alamamaktan kaynaklanan bir yoksulluk yaşandığını düşünenlerin oranı yüzde 20. Yardım kuruluşlarının yürüttüğü kampanyalardan araştırmaya katılımcıların yüzde 90’ının bilgisi yok. Yoksulluğun baş sebebi işsizlik
Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yaptığı araştırmada, ‘’yoksulum’’ diyenlerin kendilerini tarifi, Türkiye’de yoksulluğun fotoğrafını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, yoksulların yüzde 64.8’i, yoksulluğun en temel nedeninin işsizlik olduğunu belirtiyor. Alınan bilgiye göre, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yoksulluk, yoksullara yapılan yardımlar ve yardım kuruluşlarına ilişkin algıların hem yoksulların hem de yardım edenlerin bakış açısından ortaya konulması amacıyla Türkiye’de Yoksulluk Algısı Araştırması yaptı. Araştırma, 12 ilde 2 bin 413 kişinin katılımıyla gerçekleştirilirken, bu kişilerin bin 188’i, durumunu ‘’yoksul’’ olarak nitelendirenlerden seçildi. Araştırmaya göre, yoksulların yaş gruplarına göre dağılımında ilk sırayı 25 yaşından küçük gençler (yüzde 24.7) oluşturuyor. Bu durum, genç nüfus içindeki işsizlik oranının yüksek olmasıyla açıklanıyor. Yoksulluk algısı evli insanlarda daha yüksek düzeyde seyrediyor. Kendilerini yoksul olarak değerlendirenlerin yüzde 61’ini evliler oluşturuyor.
EĞİTİM DÜŞTÜKÇE YOKSULLUK ARTIYOR Eğitim durumları açısından değerlendirildiğinde yoksulluk algısı taşıyan katılımcıların yaklaşık yarısını (yüzde 48.6) ilköğretim mezunları oluştururken, bu sıralamayı lise mezunları (yüzde 21.8) ve üniversite mezunları (yüzde 15.8) takip ediyor. Eğitim düzeyi düşük ve belli bir niteliğe sahip olmayan iş gücü sınıfının, aynı zamanda toplumun en yoksul kesimini oluşturduğu, bunun yanında eğitim düzeyi yükseldikçe kişilerin iş bulmaları kolaylaştığı gibi, yoksulluk düşüncesinin de etkisini yitirdiği ifade ediliyor.
ASGARİ ÜCRET, YOKSULLUK YERİNE AÇLIK SINIRINDA Araştırmaya göre, yoksulların yüzde 85’i bin liranın altında aylık gelire sahip. Bu oranın yüzde 29’unu 500 liradan az gelire sahip olanlar oluşturuyor. Yüzde 8’lik bir kesimin ise hiç geliri bulunmuyor. Katılımcıların yaklaşık yarısının (yüzde 47) aylık gelirinin 500-1000 lira arasında yoğunlaşmasının, toplumun yoksulluğa bakışını yansıtması bakımından dikkat çektiği belirtiliyor. Mevcut şartlardaasgari ücretin yoksulluktan ziyade açlık sınırını belirleyen bir özellik taşıdığı vurgulanıyor. Katılımcıların yarısından fazlasının (yüzde 56) kirada oturması, yoksullaşmanın barınma ihtiyacı ile orantısal bir bağı olduğunu ortaya koyuyor.
5 KİŞİDEN BİRİNİN DÜZENLİ İŞİ VAR
KENDİNİ yoksul olarak tanımlayanların yüzde 69’u bir işte çalışmıyor. Yoksullar arasında sürekli bir işe sahip olanların oranı ise yüzde 20’de kalıyor.Yoksulların yüzde 52’si Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak sağlık hizmeti alıyor.
SIKINTIYA ÇÖZÜM; BORÇ ALMAK
EKONOMİK sıkıntı içerisinde bulunan bireylerin bu sıkıntıları aşmak için kullandıkları yöntemlerin başında komşu ya da akrabalardan borç para almak (yüzde 25) geliyor.
YARDIMI DEVLETTEN İSTİYORLAR
Araştırmanın dikkat çeken diğer bazı sonuçları şöyle: nKatılımcılar öncelikli ilk üç ihtiyacı gıda (yüzde 29.9), barınma (yüzde 18.9) ve sağlık (yüzde 14.5) olarak sıralanıyor. nYardım kuruluşlarının yürüttüğü kampanyalardan veya yoksullukla mücadele konusunda geliştirdiği projelerden katılımcıların yüzde 90’ının bilgisi yok. nYoksulların yüzde 64.8’i, yoksulluğun en temel nedeninin işsizlik olduğunu belirtiyor. Yapılan iş karşılığında hak edilen ücreti alamamaktan kaynaklanan bir yoksulluk sorunu olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 20. nYoksul kişilerin yardım almak için başvurduğu kurumlar sıralamasında belediyeler ön plana çıkarken (yüzde 26.5), bu sıralamada muhtarlıklar da (yüzde 22.6) önemli bir yer tutuyor. nYoksulların yardım alınacak kurum konusundaki tercihi devlet kurumlarından yana. Katılımcıların yüzde 86’sı öncelikle devletin yardım kuruluşlarından yardım almak istiyor. |
13.12.2010 |