14 Aralık 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ucuz benzine hücum

Türkıye ile Suriye, arasında vizelerin kaldırılmasından sonra Suriye sınırında Kilis, Gaziantep Hatay, Şanlıurfa ve Mardin illerinde oturan vatandaşlar, otomobilleri ile Suriye’ye giderek, araçlarının benzinlerini doldurup Türkiye’ye geliyor.

Suriye’de benzinin litresi 44 Suriye lirası Türk parası ile 1 TL 40 kuruştan benzin satılması nedeniyle sınır kendinde yaşayan vatandaşlar araçları ile Suriye’de turistik gezi yaptıktan sonra benzinlerini doldurarak Türkiye’ye geliyor. Türkiye’deki benzinin 3’de 1 fiyatına Suriye’de benzin satıldığı için vatandaşlar Suriye benzinini kullanıyor. Vatandaşlar, Suriye’de benzin fiyatlarının 1 TL 40 kuruş olduğunu belirterek, “ Türkiye’de benzinin litresi 4 TL’ye dayandı. Bizde vergiler çok yüksek Suriye’de benzin ucuz olduğu için buradan alıyoruz” diye konuştular.

IRAK’TA 80 KURUŞ OLUNCA...

Öte yandan Irak’ta benzinin litresi 80 kuruş İran’da ise 50 kuruştan satılması sebebiyle Irak ve İran’a komşu olan sınır illerinde yaşayan vatandaşların bu ülkelere giderek, benzin ihtiyaçlarını karşıladıkları bildirildi.

İNGİLTERE'DE DE BENZİN REKOR KIRDI

İngiltere’de benzin fiyatları 2,90 lirayla rekor düzeye ulaştı. Türkiye’de 4 lirayı aşan benzin fiyatları İngiltere’de de rekor düzeye ulaşt. İngiltere’de benzinin ortalama pompa fiyatı artık geçen yıla oranla 11,88 peni daha pahalı. Benzinin litresi İngiltere’de 121,76 peniden satılıyor. (Yaklaşık 2,90 Türk Lirası). Daha önceki rekor Mayıs ayında kırılmıştı. Dizelin fiyatı da 14,21 peni artış kaydetti ancak henüz rekor kırmadı. Rekor Temmuz 2008’de kırılmıştı. ntvmsnbc.com

10 NUMARALI YAĞDA ÇÖZÜM ARAYIŞI

Malıye Bakanlığı, motorine karıştırılan ya da doğrudan yakıt olarak satılan 10 numaralı yağlar için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) ‘’ithalde lisans zorunluluğu’’ ve ‘’bayilik sistemi’’ istedi. Alınan tedbirlere rağmen çözülemeyen ve büyük bir suistimalin yaşandığı 10 numaralı yağ sorunu için yeni sistem arayışına girildi. Ortaya çıkan vergi kaybının da önüne geçilebilmesi açısından sorunun biran önce çözülmesini isteyen Maliye Bakanlığı, EPDK’ya ikili çözüm teklifini iletti. Maliye bu çerçevede, 10 numaralı yağ ithalatında lisans zorunluluğu ve satışlarda bayilik sistemi uygulanmasını talep etti. Maliye Bakanlığı, 10 numaralı yağların akaryakıt olarak satılamaması için yağlar üzerindeki özel tüketim vergisinin artırılmasının da çözüm olmadığı görüşünü taşıyor. AB ülkelerinde madeni yağdan ÖTV alınmadığını belirten yetkililer, AB’ye uyum çerçevesinde Türkiye’den de yağ müstahzarlarında vergileme yapılmamasının istendiğini ifade ettiler.

YAĞ SEKTÖRÜNDE YOĞUN DENETİM

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, yağ sektöründe ‘’yoğun ve periyodik’’ denetime başlıyor. Yetkililer, önümüzdeki dönemde yağ sektöründe sık sık ve kapsamlı vergi denetimleri gerçekleştirileceğini bildirdi. İllegal kullanıma konu olan baz yağ ve atık yağların 1,5 milyar liralık bir parasal büyüklüğe bulunduğu, bunun da 550-600 milyon liralık bir vergi kaybı anlamına geldiği ileri sürülüyor. Daha çok kamyon, tır gibi büyük araçlarda kullanılan 10 numaralı yağ, çevre sağlığını da olumsuz etkiliyor.

14.12.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Ucuz benzine hücum

  Havalar soğudu balık fiyatları yükseldi

  10 aylık cari açık 36 milyar dolar oldu

  5,7 milyon ton süt toplandı

  Birkaç mini kriz daha yaşanabilir

  Sanayide istihdam yüzde 5,5 arttı

  Yağmur yağışı en çok üreticiyi sevindirdi

  Avrasya ülkeleri ortak ekonomik alana geçiyor

  Yeni sanayi stratejisi oluşturulmalı

  Para olanda her zaman para var

  Kuveyt Türk’ten ihracat sigortası

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.