Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Annan: Lübnan savaşı Filistin’i unutturmasın

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan krizinin Filistin’de olanları geri plana itmemesi gerektiğini söyledi. Kofi Annan, açıklamasında, Lübnan ve İsrail’in kuzeyinde yaşanan trajik olayların Filistin topraklarında yaşanan krizin acilen çözümlenmesi için yapılması gereken çalışmaları aksatmaması gerektiğini söyledi.

Annan, ‘’İsrail güçlerince Gazze’de, aralarında çocukların da olduğu yüzlerce insanın öldürülmesi ve yaralanması kesinlikle haklı gösterilemez’’ dedi.

Annan, Filistin Parlamento Başkanı Abdülaziz Duveyk’in de aralarında bulunduğu birçok üst düzey Filistin yetkilisinin tutuklanmasının özellikle endişeye sebep belirterek, bu durumun Filistin-İsrail arasındaki sorunun iki devletli çözümü durumunda korunması gereken Filistin kurumlarına zarar verdiğini vurguladı.

/ NEW YORK

11.08.2006


 

İndependent: Çene, çene, çene

Dünkü kapak sayfasını da İsrail Lübnan krizine ayıran Independent gazetesi, “Savaş, savaş, savaş: İsrail, operasyonunu genişleterek binlerce askerini Lübnan’da daha içerilere gönderiyor.

Plan 1982’deki işgalin izlerini taşıyor. Çene, çene, çene: BM’de çatışmaları durduracak bir karar üzerinde görüşmeler çökme noktasına geldi. 29 günün ardından İngiltere ve ABD hala acil ateşkes çağrısı yapmayı reddediyor” ifadelerini kullandı.

/ LONDRA

11.08.2006


 

Ekmek değil, barış istiyoruz

Maalot Tarşiha’nın nüfusu, 4 bini Arap, 23 bin dolayında. Bazı Araplar evlerini terk etmezken, özellikle yaşlılar, çocuklarla aynı sığınağı paylaşıyor. Sığınakta yaklaşık 60 kişi kalıyor. Çocukların ve yaşlıların hepsine aynı yemek dağıtılıyor.

Çocukların çoğu köfteli patates ve makarnayı yarım bırakmış dururken, Ziynet isimli bir Dürzi Arap kadını, kendilerine her gün aynı yemeğin verildiğini söyledi. Daha sonra buzdolabını açan kadın, ‘’bir damla süt olmamasından’’ yakındı. Ziynet, ‘’Hayatımızın tüm düzeni bozuldu.

Bizim ekmeğe ihtiyacımız yok, yemeğe ihtiyacımız yok. Asıl istediğimizbarış’’ dedi. Kendisi için değil, çocukları için endişe ettiğini belirten Ziynet, ‘’Biz, Nasrallah’ın durmasını istiyoruz. Ama İsrail’in de durması gerekiyor’’ diye konuştu.

Kuzeyde sığınaklarda, füze tehditleri altında yaşayan birçok İsrailli Arap, genel olarak tepkilerini ‘’Barış istiyoruz. Ateşkes olsun’’ sözleriyle dile getiriyor. Çoğunun güney Lübnan’da yakınları olduğu belirtilirken, açıktan Nasrallah’a destek verilmekten kaçınılıyor. Michel Maiki adlı orta yaşlarda bir Arap, tavrını İsrail’den yana koyuyor. ‘’Ben İsrailliyim. Kendimi tamamen İsrailli hissediyorum. Bu savaş bir an önce durmalı. Nasrallah’ı sevmiyorum, ama nefret de etmiyorum. Savaştan siviller çok zarar görüyor. Ateşkes olmalı’’ diye konuştu.

Lübnan sınırından tahliye

Maalot Tarşiha’da Yahudilerin kaldığı bir küçük sığınakta da çocuklar, bir masa tenisinin etrafında vakit geçiriyor. Sığınağın köşesinde oturan biri, küçükleri oyalamak için resimlerini yapıyor. Sığınaktakilerin hepsi, basının İsrailli sivillerin yaşadıklarını yansıtmamaktan yakınıyor. Sığınak sakinleri, “Tüm televizyonlar hep Lübnan’ı, ölenleri, oradakilerin zorluklarını gösteriyor. Biz de evimizden olduk. Katyuşalar İsrailli sivilleri de vuruyor. Bunları başka televizyonlarda görmüyoruz’’ diye konuşuyor.

“Tüm bu zorluklara rağmen, hükümet operasyonlarını durdurmamalı’’ diyen bir Yahudi, ‘’hükümetin arkasında olduklarını’’ belirtiyor. Öte yandan, İsrail hükümeti, kuzeydeki sınıra yakın yerlerden Kiryat Şimona ve çevresindeki bölgelerden 10 bin dolayında kişiyi tahliye kararı aldı. 500 dolayında kişi önceki gün otobüslerle Kiryat Şimona’dan başka şehirlerdeki otellere taşındı. Bu kişiler, bir hafta ya da biraz daha fazla süreyle buralarda misafir edilecekler.

/ MAALOT TARŞİHA

11.08.2006


 

İngiltere’de terör paniği

İngiltere’de bir uçağa yönelik saldırı planının ortaya çıkarılmasından sonra İngiltere’de güvenlik tehdidi alarm düzeyi en üst düzeye çıkarıldı.

İngiltere İçişleri Bakanı John Reid, önlenen terörist saldırının amacının ‘’birkaç uçağı havada infilak ettirmek ve önemli sayıda can kaybına yol açmak’’ olduğunu söyledi. Reid, yaptığı açıklamada, polisin, İngiltere’ye karşı büyük tehdit olduğu düşünülen terör planının uygulanmasını engellemek için büyük bir operasyon düzenlediğini belirtti.

Bu arada İngiltere’de terör alarmı seviyesi ‘’ağır’’dan , yakında bir terör saldırısı ihtimaline işaret eden ‘’kritiğe’’ yükseltildi. İngiltere’de tüm havaalanlarında güvenlik tedbirleri artırıldı ve ek güvenlik tedbirleri alındı. Öte yandan Brüksel uluslar arası havaalanından Londra’ya bütün uçuşların ikinci bir emre kadar iptal edildiği bildirildi. Havaalanının bir sözcüsü, Londra’ya bütün uçuşların ikinci bir emre kadar iptal edilmesi kararının, İngiltere’deki güvenlik durumu nedeniyle alındığını belirterek, uçuşların yeniden başlaması durumundada güvenlik tedbirlerinin artırılması sebebiyle gecikmeler olabileceğini söyledi. Ayrıca Alman havayolu şirketi Lufthansa, Fransız havayolu şirketi Air France ile Yunan havayolu şirketi Olympic’in de öğlene kadar İngiltere’ye tüm uçuşlarını durdurduğu belirtildi.

Bu arada, Amerikan hükümeti de İngiltere’de bir uçağa yönelik saldırı planının ortaya çıkarıldığının açıklanmasından sonra İngiltere’den ABD’ye ticari uçuşlar için güvenlik tehdidi alarm düzeyini en üst düzeye çıkardı.

/ LONDRA

11.08.2006


 

İsrail’in Lübnan’da kayıpları artıyor

İsrail ordusu, Güney Lübnan’da önceki gün çıkan çatışmalarda, 15 İsrail askerinin öldüğünü doğruladı. İsrail ordusu, Hizbullah askerleriyle dün gün boyu çıkan çatışmalarda, 40 askerin de öldürüldüğünü bildirdi.

İsrail Televizyonu ise, çatışmalarda 38 İsrail askerinin yaralandığını kaydetti. İsrail böylece, Hizbullah askerleriyle 1 aydır süren çatışmalarda, 1 gün içindeki en büyük asker kaybını vermiş oldu. Televizyon, ölü ve yaralı askerlerin bazılarının ihtiyat, bazılarının ise ordunun sürekli askerleri olduğunu açıkladı.

Hizbullah, Lübnan’ın iç kesimlerine doğru ilerleyen İsrail tanklarından 13’ünün dün gece imha edildiğini açıkladı. Örgüt tarafından yapılan açıklamalarda, tanklardan 7’sinin, Marcayun’a ilerledikleri sırada, 6’sının da Marcayun ile Aynata’da imha edildiği ileri sürüldü.

İsrail askerleri, dün Lübnan’ın iç kesimlerine doğru ilerlemeye başlamış Marcayun’u ele geçirdikten sonra Hizbullah’ın bölgedeki kalesi konumundaki Hiam’a doğru hareketlenmişti. Bölge sakinleri, Hizbullah askerleriyle İsrail askerleri arasında şiddetli çatışma olduğunu, askerlerin, tanksavar füzelerive havan toplarıyla saldırdığını söylediler.

/ KUDÜS

11.08.2006


 

Devrim muhafızları öldürüldü iddiasına yalanlama

İsrail’de yayın yapan bir televizyon kanalı, Güney Lübnan’da İsrail askerleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülen Hizbullah askerleri arasında İran Devrim Muhafızları üyelerinin de bulunduğunu ileri sürdü.

Channel 10 Televizyonunun iddiasını Hizbullah örgütü, ‘’işgal güçleri ile çatışmalara İranlı savaşçıların katıldığı şeklindeki yalan ve iddiaları kesinlikle reddediyoruz’’ dedi.

/ KUDÜS

11.08.2006


 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad: Dünyada Bush'a nefret artıyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, politikaları yüzünden ABD Başkanı George W. Bush’a karşı dünyada nefretin her gün arttığını savunarak bunun, bir liderin karşılaşabileceği en kötü durum olduğunu söyledi.

Batı medyasına çok seyrek konuşan Ahmedinejad, Amerikan CBS televizyonunun ünlü muhabiri Mike Wallace’a Tahran’da verdiği özel demeçte, Başkan Bush’a geçen aylarda gönderdiği 18 sayfalık mektubun yanıtlanmadığını hatırlatarak, böyle bir diyalog davetini reddedenlerin sonunun iyi olmayacağını da ifade etti.

CBS’ten yapılan açıklamaya göre Ahmedinejad, röportajda, ‘’Başkan’ın aldığı halk desteği oranının her gün azaldığını görüyorsunuz. Dünyanın her yerinde Başkan’a karşı duyulan nefret de her geçen gün artıyor. Bir lider için bu, alınabilecek en kötü mesaj. Liderler ve hükümet başkanları, görevlerinin sonunda başları dik olarak ayrılabilmeli’’ dedi.

/ WASHİNGTON

11.08.2006


 

İsrailli bakan Ben Eliezer: Dünyayı savunuyoruz!

İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Hizbullah ile savaşarak, ‘’dünyayı savunduklarını’’ iddia etti.

İsrail’in kuzeyinde, İsrailli ve Arapların birlikte yaşadığı Maalot Tarşiha adlı kasabada belediyenin çalışmalarını sürdürdüğü sığınakta açıklama yapan Ben Eliezer, Hizbullah’ın İsrail’in 2000 yılında terk ettiği Lübnan’da yerleşerek güçlendiğini, geçen yıl boşalttıkları Gazze Şeridi’nden de füze saldırıları geldiğini söyledi.

Lübnan halkının düşman olmadığını belirten Ben Eliezer, ‘’Hizbullah militanlarının bulunduğu yerleri yerle bir edecekleri’’ tehdidinde bulundu. Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını öngören BM kararını hatırlatan İsrailli Bakan, ‘’Tek isteğimiz BM’nin 1559 nolu kararının yerine getirilmesi. Orada kalmak gibi bir niyetimiz yok’’ diye konuştu.

/ MAALOT TARŞİHA

11.08.2006


 

Seyir halindeki minibüse füze

Bir pilotsuz İsrail uçağının, Bekaa Vadisi’nde seyir halindeki bir minibüse füze saldırısı düzenlediği, saldırıda ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, bölgenin başkenti Zahle’nin 5 kilometre kadar doğusundaki Rayak kasabasında düzenlenen saldırıda 12 kişinin de yaralandığını belirtti. Bir İsrail uçağının bir başka saldırıda ise Hizbullah’ın karargâhı olarak bilinen Baalbek kentini Suriye’nin Humus kentine bağlayan yolu hedef aldığı kaydedildi.

Bu arada İsrail savaş uçaklarının kuzey Lübnan’da, Filistin mülteci kampının da bulunduğu bölgede ilk kez bildiriler dağıttığı bildirildi.

Bildirilerde, Hizbullah’a füze nakliyatında kullanıldığı iddia edilen kamyonların saat 20.00’den sonra yollara çıkması halinde hedef kabul edileceği belirtildi.

/ BEYRUT

11.08.2006


 

Tarihî deniz feneri vuruldu

İsrail helikopterlerinin Lübnan’ın başşehri Beyrut’un batısındaki tarihi deniz fenerini vurduğu bildirildi.

Lübnanlı güvenlik kaynakları, şehrin en kalabalık Hamra bölgesinin yanı başındaki Kraytem semtinde bulunan deniz fenerine en az 2 füzenin isabet ettiğini belirtti. Deniz fenerinin altında jandarma birliğinin bulunduğu, askerlerden yaralananlar olduğu öğrenildi.

/ BEYRUT

11.08.2006


 

Necef'te intihar saldırısı: 30 ölü

Irak’ın Necef kentindeki bir Şii türbesi yakınlarında intihar saldırısı düzenlendiği, 30 kişinin öldüğü bildirildi. Sağlık çalışanları, saldırının, İmam Ali Türbesi yakınlarındaki bir pazar yerinde düzenlendiğini, 60 kişinin yaralı olduğunu söylediler.

Yetkililer, beline patlayıcı sarmış bir intihar eylemcisinin, Hz. Ali Türbesi yakınlarında saldırı düzenlediğini, yaralı sayısının da 60olduğunu söylediler. Bölgede ikinci bir patlama daha olduğunu belirten yetkililer, bu patlamanın can kaybına yol açıp açmadığının henüz bilinmediğini belirttiler. Hz. Ali Türbesi yakınlarındaki patlamada ölenler arasında 5 polis memurunun bulunduğu, ölü sayısının artmasından endişe edildiği kaydedildi. Şii nüfusun yoğun olduğu Necef şehri, Irak’ın işgalinden bu yana mezhepler arasındaki çatışmalara sahne oluyor.

/ NECEF

11.08.2006


 

Lübnan’a saldırı herkese ders olması gerekir

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nda (GKK) önceki akşam düzenlenen törenle komuta görev devir teslimi yapıldı.

2 yıllık görev süresini dolduran GKK Komutanı Tümgeneral Tevfik Özkılıç, görevini Tümgeneral Mehmet Eröz’e devretti. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, törende yaptığı konuşmada, İsrail’in Lübnan’a saldırısının herkese ders olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:’’İsrail’in durmak bilmez saldırıları karşısında yurdunu savunamayan Lübnan yönetimi gözyaşları içinde konuşabiliyor. Bunun nedeni, sağlam bir savunma gücüne, güçlü ve düzenli bir orduya ve caydırıcı bir güce sahip olmamasıdır. Bu en son örnek olarak herkese ders olmuştur diye düşünüyorum. Biz de Kıbrıslı Türkler olarak ülkemizi ve yurdumuzu savunabilmek için, saldırmak için değil, bütün kurumlarımız gibi, Güvenlik Kuvvetleri’ni de güçlendirmek durumuyla karşı karşıyayız.’’

Tümgeneral Özkılıç ile 2 yıl boyunca birlikte çalıştıklarını ve busüre içinde çok iyi ilişkileri olduğunu ifade eden Talat, GKK’nın yurdun savunması için her türlü özveriyi göstermeye hazır bir kurum olduğunu vurguladı.

/ LEFKOŞA

11.08.2006


 

Yahudi ve Müslüman aydınlardan ateşkes çağrısı

Almanya’da yaşayan Yahudi ve Müslüman aydınlar, Ortadoğu’da ateşkes sağlanması için çağrıda bulundular.

Aydınların başşehir Berlin’de düzenledikleri ortak basın toplantısına katılan Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir, Ortadoğu’da müzakereler çerçevesinde çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Özdemir, toplantı kapsamında Türk basınına yaptığı açıklamada, Ortadoğu’da Müslümanların ve Yahudilerin birlikte yaşamaları gerektiğini belirterek, ‘’Taraflar bir araya gelmeli ve çözüm bulmalılar. Ortadoğu’da müzakereler çerçevesinde çözüm bulunmalı. Silahlar susmalı’’ dedi. Müslüman ve Yahudi aydınların yaptığı çağrıya Türkiye ve Almanya’nın da katılabileceğini ifade eden Özdemir, bu iki ülkenin bölgede hem İsrail, hem de Arap dostu olmaları nedeniyle bir araya gelerek barış sağlanması konusunda önemli rol oynayabileceklerini kaydetti. Lübnan’ın demokratikleşme sürecine girdiği bir dönemden büyük yara almış olarak çıkacağını belirten Özdemir, savaştan aşırı uçların kazançlı çıkacaklarını söyledi.

Basın toplantısında konuşan “Medico International’’ adlı yardım kuruluşunun Ortadoğu koordinatörü Martin Glasenapp, yardımlarla Lübnan’daki insanların yaralarını sarmaya çalıştıklarını belirterek, ‘’Ancak savaşın siyasi ve insani gerekçeleri savaşın bir an önce bitmesini gerektiriyor’’ dedi. Ateşkes çağrısında bulunan yazar Navid Kermani ve Potsdam Einstein Enstitüsü Başkanı Susan Neiman da savaşta masum insanların kanının dökülmesinin bir an önce durdurulması gerektiğini ifade ederek, ateşkes çağrısını siyasi değil, insani amaçla yaptıklarını kaydettiler.

/ BERLİN

11.08.2006


 

Sri Lanka Müslümanları uluslar arası yardım bekliyor

Sri Lankalı Müslüman liderler, uluslar arası topluma ülkedeki mültecilere yardım etme çağrısında bulundu.

Daily India’nın haberinde, hükümet güçleri ile Tamil Kaplanları arasındaki çarpışmaların etkilediği binlerce Müslümanın, mülteci konumuna düştüğüne ve yaşadıkları zorluklara dikkat çekildi. Ülkede yaşanan kriz sebebiyle 30 bin civarında Müslüman evlerinden çıkmak zorunda kaldı.

Sri Lanka Müslüman Kongresi başkanı ve parlamento üyesi Beşir Davud, birçok Müslümanın sığınacak bir yer bulmak ümidiyle kilometrelerce uzağa gittiğini belirterek, “Bu, belki de Lübnan dışındaki en büyük Müslüman mülteci sorunu” diye konuşuyor.

Sadece bir okul binasına 13 bin kadar insanın sığındığını bildiren Beşir Davud, bu insanların sadece üzerlerindeki giysilere sahip olduklarını ve sadece iki üç adet tuvaletle sahip olan bina şartlarında hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını anlatıyor.

Geçtiğimiz ay sonlarında hükümet güçleri ile Tamil Kaplanları arasında çıkan çatışmalarda 160 kişi hayatını kaybederken, 100 kadarı da yaralandı. 20 milyon nüfuslu Sri Lanka’nın yüzde 8’ini Müslümanlar oluşturuyor.

(islamonline.com)

11.08.2006


 

Kış, Mars robotlarını etkiledi

NASA’nın Mars’ta bulunan ve güneş enerjisiyle çalışan Sprit ve Opportunity robot araçları gezegendeki kış sebebiyle zor günler geçiriyor.

NASA’nın ikiz robotları, Mars’ta kışın en soğuk günlerinde enerji sorunu yaşamamak için tüketimi minimum seviyede tutuyor ve gerekmedikçe yol almıyor. En uzun kış gecelerinin yaşandığı gezegenin güney yarımküresinde robot araçlar, tüm zorluklara karşın yüzeyi kazarak fotoğraf çekmeye devam ediyor. İkiz robotlar Mars’a Ocak 2004’te 90 günlük bir keşif için inmişti. Ancak mekanizmaların işlemesi sayesinde görev süreleri uzatılmıştı.

/ LONDRA

11.08.2006


 

Coca Cola ve Pepsi yasağı genişliyor

Hindistan’da Coca Cola ile Pepsi’de yüksek oranda tarım ilâcının çıkmasından sonra eyaletler çapında başlayan yasaklama ülke çapına yayılmaya başladı.

Hindistan Parlamentosu’na geçen hafta verilen soru önergesi ile gündeme gelen ve bir çevre örgütünün klinik raporları ile alevlenen Coca Cola ile Pepsi tartışması giderek alevlendi. Bazı Hindistanlı çiftçiler Coca Cola ile Pepsi’den tarım ilâcı çıkınca, haşerelere karşı bu içecekleri kullanmış. Çiftçiler ilâçlamadan olumlu sonuç aldığını açıklamıştı.

/ YENİDELHİ

11.08.2006


 

Depresyona hızlı çözüm iddiası

Tıpta anestezik olarak kullanılan ‘’ketamin’’ adlı maddenin depresyon hastalarının tedavisinde etkili olabileceği bildirildi.

İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica’nın internet sayfasında yayımlanan habere göre, ABD’nin Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü ‘’National Institute of Mental Health’’deki araştırmacılar, en ağır depresyon şekillerine karşı hızlı çare olarak ‘’ketamin’’i test etmeye başladı. Amerikalı araştırmacılar, ‘’ketamin’’in depresyon semptomlarını iki saatten daha az bir sürede yatıştırabildiğini savunuyor.

/ NAPOLİ

11.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004