Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomide savaş tedirginliği

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Lübnan’da devam eden savaşın, bölge ve Türk ekonomisinde tedirginlik meydana getirdiğini söyledi. İsrail’in Lübnan topraklarına girmesi ile başlayan savaşın Orta Doğu’da yeniden bir şiddet ortamı meydana getirdiğine dikkat çeken Aslan, yaptığı açıklamada, savaşın, uzun süreli olmaması umudunu taşıdıklarını ifade etti.

Orta Doğu’daki şiddet ve savaş ortamının, ekonomik açıdan her zaman için Türkiye’nin zararına gelişmeler olduğuna işaret eden Aslan, şunları kaydetti:’’Türkiye, ekonomik potansiyelini değerlendirip, bölgeye daha fazla ticaret yapmak için yoğun girişimlerde bulunuyor. Bu girişimlerden olumlu sonuçlar alındığı bir dönemde, bölgenin yeniden bir savaş ortamına girmesi ve uzun sürme ihtimali tabi ki tedirginlikoluşturuyor.’’

Lübnan’da devam eden savaşın, çok uzun sürmesi ve Suriye’ye de yayılması ihtimalinin bölge açısından çok büyük bir tehlike olacağını kaydeden Aslan, şöyle konuştu: “İsrail’in Lübnan’a yaptığı saldırı şu ana kadar çok büyük ölçüde Türkiye’yi etkilemiş durumda değil. Ancak, savaş devam ediyor ve uzun sürmesi konusunda bir endişeli bekleyiş var. Özellikle, Suriye’nin de bu savaşa dahil olması durumunda, Türkiye ekonomik bakımdan büyük zarar görebilir. Çünkü Suriye, Türkiye’nin ticarî ilişkilerinde çok önemli bir ülke ve son yıllarda bu ülke ile ticarî ilişkilerde büyük gelişmeler yaşanıyor. Savaşın uzun sürmesi konusunda gerek bölgemizde, gerekse de Türkiye’de endişeli bekleyiş devam ediyor. Ancak, umut ediyoruz ki bu durum uzun sürmez ve en kısa zamanda ateşkes sağlanır.’’

Bir aydan beri devam eden savaşın, ekonomik açıdan Türkiye’yi çok fazla etkilemediğine işaret eden Aslan, ‘’Savaş, Türk ekonomisini çok fazla etkiledi, ekonomik açıdan çok büyük kayıplar var denilecek bir noktada değiliz. Zaten, Türkiye’nin İsrail, Lübnan ve Filistin ile ticari ilişkileri çok fazla değil’’ diye konuştu.

Orta Doğu’nun barışa ve istikrara ihtiyacı var

Savaşın, ekonomik boyutundan çok insani boyutunun öne çıktığına işaret eden Aslan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Uzun yıllardan beri şiddet ve savaş ortamı içerisinde yaşayan Orta Doğu’nun barışa ve istikrara ihtiyacı var. Bu konuda Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri daha etkin çalışmalar yapıp, Lübnan’da devam eden savaşı daha fazla uzamadan ve başka ülkelere de yayılmadan sona erdirmesi gerekir. Orta Doğu’da şiddetin sona erip, istikrarın sağlanması, dünya barışı için de son derece önemli. İnsanların ölmesi, şiddetin yaygınlaşması asla kabul edilebilecek bir durum değil. Dünya, burada yaşanan savaşa ve ölümlere daha fazla seyirci kalamaz. Bu konuda, tüm dünya ülkeleri işbirliği yapmak zorunda.’’

/ GAZİANTEP

11.08.2006


 

Serbest bölgelerde en fazla ticaret OECD ve AB ülkelerine

Serbest bölgelerde ticaret hacmindeki artış hızı, bu yılın ilk yarısında yüzde 4,8’de kaldı. Ocak-Haziran döneminde ticaret hacmi, 11,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu arada, Ocak-Haziran döneminde serbest bölgelerde en fazla ticaret OECD ve AB ülkeleri ile gerçekleştirildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre, Ocak-Haziran döneminde aralarında İstanbul AHL ve Mersin Serbest Bölgesi’nin de bulunduğu 8 serbest bölgenin ticaret hacminde ise gerileme yaşandı.

2005 yılının Ocak-Haziran döneminde 11,1 milyar dolarlık ticaret gerçekleşen serbest bölgelerde, bu yılın altı ayında yüzde 4,8’lik artışla 11,7 milyar dolarlık ticaret gerçekleşti.

İstanbul Deri Serbest Bölgesi’nde 3,4 milyar dolarlık ticaret gerçekleşirken, Ege Serbest Bölgesi’nde 1,9 milyar dolarlık, İstanbul AHL’de 1,5 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildi.

Söz konusu dönemde, İstanbul AHL, Mersin, Gaziantep, Adana-Yumurtalık, Trabzon, Rize ve Mardin Serbest Bölgeleri’nin ticaret hacimlerinde yüzde 7,7 ile yüzde 68,3 arasında değişen oranlarda gerileme yaşandı.

/ ANKARA

11.08.2006


 

TTK’da işçiye, prim sistemi hazırlığı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, ‘’Üretim işçilerinin, 450 YTL’ye kadar prim almasını sağlayacak sistemi hayata geçirmeye çalışıyoruz’’ dedi.

Dağdelen, Zonguldak’ın Gelik beldesindeki kuruma bağlı Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesinde, Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Çetin Altun ile ocak şefleriyle işçilerin verimliliğinin artırılmasının yanı sıra planlanan çalışmalara yönelik düzenlenen toplantıya katıldı.

Şehirde 150 yılık taşkömürü üretim kültürü olduğunu, ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlandığını belirten Dağdelen, şöyle konuştu:

‘’Taşkömürü kurumu 2004’ten sonra tarihinin en fazla yatırımlarını gerçekleştirmeye başladı. TTK’nın zarar eden kurum imajını değiştirmeye yönelik çabalarımız sürüyor. İşçilerimizin verimliliğinin artması amacındayız. Üretim işçilerinin, 450 YTL’ye kadar prim sağlayacak sistemi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Madencilerin ürettikleri kömür oranının her gün bilgisayara işlenmesiyle oluşturulacak prim sistemine başlanması durumunda kurumun üretimi artacak, zararı ise azalacaktır.’’

/ ZONGULDAK

11.08.2006


 

Diyarbakır OSB’de 6 fabrika daha üretime geçti

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), 6 fabrika daha üretime geçti.

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneğinden (DİSİAD) yapılan yazılı açıklamada, ‘’bölgesel kalkınma ajanslarının’’, uzun dönemli ekonomik kalkınma için uygun şartların oluşturulması, bölgenin çekiciliğinin artırılması ve sosyo-kültürel değerlerin geliştirilmesine yönelik faaliyet yürütecekleri belirtilerek, Diyarbakır’ın bu uygulama için uygun olduğu kaydedildi.

Diyarbakır’da Mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 fabrikayı hizmete açmasının ardından OSB’de 6 firmanın daha üretime geçtiği ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

‘’23 fabrikanın inşaatı devam ediyor. 35 firma ise proje aşamasındadır. OSB’de faaliyete geçen ve inşaatı süren fabrikalarda toplam 3bin kişi istihdam ediliyor. Düşünülen ve tamamlanmak üzere olan yatırımlar hayata geçtiğinde 15 bin kişilik istihdam olanağının olacağı tahmin ediliyor. OSB’de tekstil, gıda, temizlik, cam ve elektrik malzemeleri, orman ürünleri, mermer, yem sanayi, yapı elemanları, yapı kimyasalları, metal sektörler olmak üzere 10 farklı sektörde üretim faaliyetlerin yürütülmesi de sektörlerin çeşitlenmeye başladığının en önemli işaretidir.’’

/ DİYARBAKIR

11.08.2006


 

TAG otoyolu OGS’ye geçiyor

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Adana ve Mersin çıkışlarında yaşanan yığılmanın önlenmesi amacıyla, Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) biletlerinin gişelerde satılmaya başlandığı ve yıl sonunda Otomatik Geçiş Sistemi’ne (OGS) geçileceği bildirildi.

Karayolları 5. Bölge Müdürü Haşmet Ruşen Oğuzalp, yaptığı açıklamada, bir süreden beri özellikle hafta sonları TAG otoyolunun Adana ve Mersin çıkışlarındaki gişelerde yığılma yaşandığını ve uzun kuyruklar oluştuğunu, soruna çözüm bulmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Çıkışlardaki gişe sayısını artırmanın fiziki şartlar sebebiyle mümkün olmadığını kaydeden Oğuzalp, bu sebep KGS’ye geçildiğini, ancak, bu sisteme de yeterince ilgi gösterilmediği için nakit ödeme yapılan gişelerdeki yığılmanın sürdüğünü belirtti.

/ ADANA

11.08.2006


 

ÇATES’in külleri çimento oluyor

Zonguldak’ın Çatalağzı beldesinde kurulu Çatalağzı Termik Santralının (ÇATES), 1999’dan itibaren özellikle denizde kirliliğe yol açan külünden yaklaşık 1 milyon tonu çimento fabrikalarına satılarak, 3 milyon YTL civarında gelir elde edildi.

Alınan bilgiye göre, tesisin atık küllerinin 1999’dan sonra ülke genelindeki çeşitli çimento fabrikalarına satışıyla çevre kirliliğin önlenmesinin yanı sıra gelir sağlanmaya başlandı. Özellikle son yıllarda yılda 700 bin tona ulaşan külün satışından aylık 60 bin YTL’ye ulaşan kazançla kirliliğe yol açan atık ürünler ekonomiye kazandırıldı.

Küllerin depolanmasına yönelik 2002’de başlanan baraj inşaatının

devam ettiğini belirten yetkililer, şunları kaydettiler: “Çevre ve deniz kirliliğine yol açan küllerin depolanmasına yönelik baraj inşaatı sürüyor. Çalışmaların yüzde 70’i tamamlanmış durumda. Gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu tipinde ve yüksekliği 68 metre olan barajın günümüz birim fiyatlarıyla 40 milyon YTL civarında maliyeti var. Teknik bazı aksaklıklar nedeniyle inşaat henüz bitirilemedi. Baraj ile termik santral arasına kurulacak 885 metre uzunluğunda ve 5 santimetre çapındaki borular vasıtasıyla kirliliğe yol açan küller depolanacak. Şu anda külün bir kısmı denize boşaltılıyor, diğer bölümü ise çimento fabrikalarına satılıyor. Ancak, külün kimyasal açıdan doğaya herhangi zararı söz konusu değildir.’’

/ ZONGULDAK

11.08.2006


 

Tohumluklar enstitüden

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, tohumluk satışlarına başladı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Yalçın Kaya, yaptığı açıklamada, bu yıl enstitünün ürettiği tohumluklara büyük talep olduğunu söyledi.

Kaya, üreticilerin bir an önce enstitüye e-posta, telefon, faks veya şahsen başvurarak tohumluklarını temin edebileceğini belirtti. Arpa ile Gelibolu buğday çeşidi hariç diğer buğday çeşitlerinin satışlarının başladığını ifade eden Kaya, önümüzdeki hafta Gelibolu çeşidinin satışına başlanacağını bildirdi.

/ EDİRNE

11.08.2006


 

Yaş çay bedeli ödemeleri başladı

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Temmuz ayında alınan 166 bin 124 ton yaş çay karşılığında 94 milyon 691 bin 72 YTL olan ürün bedeli ödemelerine dün başlandığını bildirdi.

Yüce, yaptığı yazılı açıklamada, 2006 yılı alım kampanyasında, Mayıs ve Haziran aylarında alınan 205 bin 244 ton yaş çay karşılığında üreticiye 116 milyon 989 bin 114 YTL ödeme yapıldığını hatırlattı.

Temmuz ayında alınan 166 bin 124 ton yaş çay karşılığında 94 milyon 691 bin 72 YTL olan ürün bedeli ödemelerine bugün başlandığını belirten Yüce, şunları kaydetti: “Temmuz ayı ürün bedellerini bugünden itibaren günde yaklaşık 10 milyon YTL ödeme yaparak 10 gün içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Amacımız üreticimizin alın teri kurumadan ürününün bedelini almasını sağlamak.’’

/ RİZE

11.08.2006


 

Lüks konutlara vergi takibi

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Recep Karapınar, kayıt dışı ile mücadele çalışmaları doğrultusunda şehirde lüks konut yapan 155 müteahhidi vergi incelemesine aldıklarını söyledi.

Karapınar, yaptığı açıklamada, Gaziantep’te inşaat sektörünün son derece kaliteli olmasına rağmen aynı titizliğin vergi ve muhasebe işlemlerinde gösterilmediğini belirtti.

Karapınar, ‘’Ağırlıkla İbrahimli bölgesinde 150 metrekarenin üzerinde lüks konut yapan müteahhitlerimizin 155 tanesini vergi incelemesine aldık. İncelemelerimiz devam ediyor. 4 tanesi sonuçlandı, bunların 3 tanesi ile uzlaşmaya varıldı. Uzlaşmaya vardığımız rakamlar 30 bin YTL’den 150 bin YTL’ye kadar, firmaya göre değişiklik gösteriyor’’ dedi.

Özellikle inşaat malzemesi alım satımı yapan firmaların bu bölgeye belgesiz satış yaptıklarını tesbit ettiklerini kaydeden Karapınar, şöyle devam etti: “Çoğu firmada demir, çimento, tuğla, seramik ve diğer giderlerin büyük kısmının belgelendirilmediğini gördük. Özellikle üzerinde durduğumuz konu, inşaatın yüzde 60-70’ini oluşturan inşaat malzemesi ve diğer giderlerin belgelendirilmesi yani fatura sisteminin kurulması. Burda asıl amacımız, sektöre disiplin gelsin, kayıtlı ve kayıt dışı çalışan arasında haksız rekabet olmasın.’’

/ GAZİANTEP

11.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004